Şimdi Ara

4K HDR oyunlarda soluk renk problemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
3.795
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selamlar, 4K HDR bir monitör aldım. Monitörde 4K HDR bir video izlerken sorun yok bayağı güzel fakat oyunlarda HDR aktif ettiğim anda oyunlarda ki o canlı renkler gidiyor yerine soluk renksiz bir oyun geliyor. Bunun sebebi nedir acaba? Örnek olarak dışardan çektiğim bu iki fotoğrafı göstereceğim.

Monitör: ASUS CG32UQ

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi R a v e N -- 26 Nisan 2020; 18:0:34 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

HDR Açınca Renkler Soluyor: Nedenleri ve Çözümleri

Bazı kullanıcılar, HDR (Yüksek Dinamik Aralık) oyun oynadıklarında renklerin soluk veya eksik göründüğünü bildirmektedir. Bu sorun, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.

HDR Açınca Ekran Soluyor

• Monitörün HDR ile Uyumlu Olmaması: Monitörün HDR'yi desteklemiyor olması, soluk renklere neden olabilir. HDR içeriğini doğru şekilde görüntülemek için HDR uyumlu bir monitöre ihtiyacınız vardır.
    • Yanlış HDR Ayarları: Monitör ayarlarınız yanlış yapılandırılmışsa, renkler soluk görünebilir. HDR ayarlarını kontrol edin ve bunların doğru şekilde yapılandırıldığından emin olun.
    • Grafik Kartı Sürücüsü Güncel Olmama: Güncel olmayan grafik kartı sürücüleri, HDR sorunlarına neden olabilir. Sürücülerinizi en son sürüme güncelleyin.
    • HDR İçerik Sorunları: HDR içeriğin kendisi hatalı olabilir veya HDR ile uyumlu olmayabilir. Farklı bir HDR içeriği deneyin.

HDR Açınca Ekran Kararıyor

• Aşırı Pozlama: HDR içeriği, geniş bir dinamik aralık sağlar, bu da parlak alanların çok parlak ve karanlık alanların çok karanlık olabileceği anlamına gelir. Bu, genel olarak soluk veya kararık bir görünüme neden olabilir. HDR ayarlarında parlaklığı ve kontrastı ayar deneyin.
    • Monitörün HDR Kapasitesi Yetersiz: Monitörünüzün HDR kapasitesi, HDR içeriğini doğru şekilde görüntülemek için yeterli olmayabilir. Daha yüksek bir HDR özellikli monitöre yükseltmeyi düşünün.

Monitör Soluk Gösteriyor

• Harici Faktörler: Çevresel ışık, monitörünün soluk görünmesine neden olabilir. Monitörü iyi aydınlatılmış bir alana taşımayı deneyin.
    • Panel Türü: Bazı monitör panelleri, diğerlerinden daha soluk renkler üretebilir. VA veya IPS panelli bir monitör seçin.
    • Arka Işık Ayarları: Monitörünüzün arka ışık ayarları çok düşükse, ekran soluk görünebilir. Arka ışık ayarlarını kontrol edin ve bunları yukarı doğru ayarlayın.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Windows'tan mı açıyorsun hocam HDR'ı oyun menüsünden mi?
  • V1CT0RY kullanıcısına yanıt
    Windows üzerinden önce açıyorum daha sonra oyuna girip birde oyunda açıyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: R a v e N

Windows üzerinden önce açıyorum daha sonra oyuna girip birde oyunda açıyorum.
    Bununla ilgili bir yazı okumuştum ama tam hatırlamıyorum hocam. Sanırım Windows altında açınca saçmalıyormuş HDR. Windows'tan açmadan oyun menüsündeki aktif oluyor mu peki?
    Maalesef HDR windows üzerine kapalıysa oyunda ya gözükmüyor yada tıklanmıyor. Bu arada HDR bir çok oyunda sorunsuz çalışıyor bunu fark ettim. Sadece RDR2 de yapıyor şuan sorun. HDR yapay canlı renkten çok gerçekçi renk veriyor bunu anladım. Fakat RDR2 de resmen siyah beyaz olacak neredeyse abartmışlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: R a v e N

Maalesef HDR windows üzerine kapalıysa oyunda ya gözükmüyor yada tıklanmıyor. Bu arada HDR bir çok oyunda sorunsuz çalışıyor bunu fark ettim. Sadece RDR2 de yapıyor şuan sorun. HDR yapay canlı renkten çok gerçekçi renk veriyor bunu anladım. Fakat RDR2 de resmen siyah beyaz olacak neredeyse abartmışlar.
    Şöyle bir video var hocam, gördünüz mü?

Benim monitörümde böyle ince ayar olayı yok maalesef. Asus saçma sapan bir OSD ekranı yapmış zaten sinir ediyor beni. Sadece HDR AÇ KAPAT var birde Sinema HDR, Oyun HDR var. Hiç bir fark da yok.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • senin monitörle alakalı değildir hocam . oyunlarla alakalı. borderlands 3 , farcry5 veya destiny 2 gibi oyunlarda bu problemi yaşamazsın mesela.
  • dr.halil kullanıcısına yanıt
    Evet playstation da daha canlı gördüm. Fakat bazı videolarda rdr2 de efsane görüntü alıyorlar hdr de. Sanırım o tvler baya sağlam.
  • Ps4 hdr bir sikinti gercekten sokuklasiyor ozzellikle rdrde renkler tv hdr destekli hdr de efsane su oyun diueceginiz varmi nasil karsilastirabiliriz

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ekran kartı ayarlarından ve monitörün osd menüsünden kontrast ayarlarını bayağı yüksek tutun 90 civarı hdr etkisi daha iyi olur.Ama tabi çok iyi ayar için bayağı uğraşmak lazım.
  • dostum bende ps4 var ordanda hersey otomatıkte zaten bosunamı aldık hdr tv acaba :)
  • Parlıklık yüksek geldi bana tavsiyem parlık ayarlarını kısmayı deneyin... düşüre düşüre ayarları dogru dengeyi bulacaksınız HDMİ RBG ayarlarını kurcalayın deneyerek ayarı bulucaksınız sonra kayıt edersiniz osd ekranın ayar kaydet vardır muhakkak bir daha uğraşmadan hdr lı deneyimleri yaşarsınız...
  • Arkadaşlar bende aynı sorunu yaşıyorum, monitörüm asus xg438q, forza horizon rdr 2 vs bazı oyunlarda renkler soluk oluyor, yani kırmızı tam kırmızı değil turuncuya kaşıyor forzada soluk olduğu için, ama ışıklandırma çok güzel oluyor, rdr 2 dede renkler soluyor. ama şuna dikkat ettim, biz oyunları herhalde hep çok patlak renklerle oynamaya alıştık hdr bize soluk geliyor, aslında hdr renkleri gerçeğe daha yakın yapıyor, biraz oynayınca alışıyorsun aslında.
    ama windowstan hdr açman gereken oyunlarda bu soun daha çok, ubisoftun oyunlarında mesela windows hdr yi açmadan oyun içindende aktif edebiliyorsun hdr yi ve o oyunlarda çok güzel renkler.
    Birde hdr açıkken hiçbişekilde hiçbiyerden renk ayarı yapılamıyor monitörde, tv de varmı bilmiyorum. Ama renk ayarı yapmak zaten hdr nin doğasına aykırı, yani hdr otomatikmen sana en iyi renk aralığını vermesi için açılan bir ayar, bide biz üstüne renk ayarı yaparsak hdr nin bi anlamı kalmaz zaten.
    Biraz uzun oldu ama özetle hdr bazı oyunlarda gerçekten soluk olabiliyor, yapımcının halletmesi gereken bi sorun hiç monitörünüzün ayarları ile filan uğraşmayın :)

• Bu soruna çözüm buldun mu dostum acaba? Aynı sorunu bende yaşıyorum.

• Bende de aynı sorun vardı monitör olarak acer nitro vx bişeydi şuan hatırlamıyorum. ayarları kurcalayarak çözmüştüm. Ancak gears 5 de hdr açmadığım halde kendi kendine renkleri soldurdu :( Yine aynı çamur görünüt oluyor.

• Sanırım bu bir sorun değil. Oyunların ayarlaması. Hdr daha gerçekçi renk paleti sunuyor. Gerçekçi seven açsın. Bazı oyunlar çok başarılı yaparken bazı oyunlarda h uğraşmamışlar. Zaten daha çok yaygın değil. İlerde toparlanır heralde.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Aradan çok zaman geçince konuyu hatırlamam zaman aldı hocam bu ne hız  

Daha ne kadar yaygın olsun hocam bayadır var bu HDR ve çoğu oyunda görüyorum hala tam olarak gelişmediyse yuh yani. Dediğin gibi, fakat HDR'ın kaliteside önemliymiş bunu öğrenmiş oldum. Bu HDR olayının da sertifikası vs oluyormuş. Ayrıca Monitörlerde genelde HDR tam olarak çalışmıyor, laf olsun diye koyuyorlarmış çok iyi bir monitör değilse bu. Ben monitör kullanıyordum şahsen.

Yinede seninde dediğin gibi bazı oyunlarda güzel ama bazı oyunlarda kötü. Özellikle oyunun içinden HDR açabiliyorsan güzel oluyor (Doom eternal ve RE remake ve 7-8 böyleydi). Ama oyun HDR ı açaman için masaüstünden HDR ıda aktif etmeni istiyorsa kötü-soluk bir görüntü veriyor.

• Valla ben aldığım dönemde 8500 e falan almıştım monitörümü. Baya kaliteli bir şey bu. Bir de HDR açınca büyülendiğim oyunlar da olunca sorunun oyunlarda olduğunu gördüm. Özellikle PS5 de HDR efsane çalışıyor.

• Evet, PS5 de denemedim ama konsollarda güzel çalışıyor. PC'de eğer oyun masaüstünde de HDR açmamızı istiyorsa orda sapıtıyor işte HDR.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.