Arkadaşlar 407 ile ciddi sorunlar yaşıyorum. Bunlardan sonuncusu oradan buradan gelen ve artık sinirimi altüst eden çıtırtı sesleri... Haftasonu WD-40 ile çıtırtı gelebileceğini düşündüğüm kapı içi çıtalar, kilit, fitil, kapı içi döşeme vs uygulama yaptım; fayda etmedi... Bir arkadışımı evinden aldım; arka koltuğa oturttum ve sesleri dinlettim; sesler tavandan geliyor gibi dedi... Bu sefer ben arkaya geçtim, hakkaten de sesler tavandan geliyor gibiydi...
1.Tavandan nasıl böyle ses gelebilir? Sebebi ne olabilir?
2.Çözümü nedir? Tavan döşemesini komple söktürecek miyim?
Bu açıdan bakınca biraz ironik olmuş; şimdi fark ettim; ama bir yerden sonra bu tarz sesler arabadan soğutuyor insanı, benim gibi. Yani çözmem lazım bu sorunu, yoksa yakında arabaya girişeceğim..
Yok haklısınız sadece ciddi sorun yazınca beklentilerim daha farklıydı
Yakın bir arkadaşım 207 sinde sizin gibi tıkırtı seslerinden muzdaripti, özellikle de emniyet kemeri mekanizmasından gelen seslerden. Aracının serviste 'sıkılaştırma' adı altında bir işleme sokulduğunu ve seslerden kurtulduğunu söylemişti ama nedir ne değildir inanın hiç bilmiyorum.
Yazmamış olsanız WD-40'ı özellikle emniyet kemeri yataklarına (döşemeyi de sökerek) ve kapılara uygulamanızı tavsiye edebilirdim. Ayrıca ses çıkaran bir diğer şey ise koltukların bağlantısının bulunduğu kısımlar, bir alyen seti ile sıkıştırmanızı ve yine wd-40 uygulamanızı tavsiye ederim.
Tavandan ses gelmesi çok mümkün değil ama ilginçtir yabancı forumlarda bazı hoparlör arızaları sonucu oluşan ani bir gümleme sesinin en çok tavanda hissedildiğini okumuştum yani kaynağı farklı olan sorunlar için yalancı yataklık edebiliyor tavan sanırım. Tabi bahsettiğim bu araçların hepsinde sunroof var, sizde de varmı acaba?
Aracımda sunroof yok; sunrooflu araçlarda olabiliyormuş dediğiniz gibi... İnternette biraz araştırma yapınca birkaç Peugeot ve 407 kullanıcısının bendeki çıtırtı gibi seslerden muzdarip olduğunu; 1 kullanıcıjın ise bu seslerin tavandan geldiğini söylediğini ve tavan döşemesinin tam 3 kez söküldüğünden bahsettiğini okudum. Sonucu yazmamış fakat çözülüp çözülmediği konusunda. Bendeki sorun tıkırtı diye tabir edebileceğimiz sesten çok çıtırtılar şeklindeki sesler; bu nedenle ilk başta düşündüğüm ve sizin de söylediğiniz emniyet kemerinden değil kanımca. Bu çıtırtıları kasis ya da çukurura girince yapmaktan da ziyade çok hafif pürüzlü yollar ve hatta düz yollardaki çok hafif sarsıntılarda ama hep yapıyor...
son derece bozuk sathi asfalt yollarda(çakıllı-pıtırlı asfalt) 2 yıldır kullanıyorum,aracım 30500km'de ve serviste hallolan bir iki çok ufak ses haricinde tıkırtı-zırıltı-gıcırtı sorunu yaşamadım allaha şükür...hatta 407 bu konuda son derece başarılı da diyebilirim,kullanmak zorunda olduğum yolları bir görseniz ne demek istediğimi anlarsınız...ki bu konuda abartı takıntılıyımdır,en ufak ses beynimde tırmalanır...demek istediğim kronik değil durum ve ilk başlarda üretilen bazı 407'lerde tavandan ses geldiğini ben de bir yerlerde okumuştum...sanırım sonradan müşteri şikayetleri doğrultusunda iyileştirme yapmışlar...
yerinizde olsam iyi ve tecrübeli bir serviste(mesela ankara göral) durumu gösterir ve tavanı söktürürdüm...halledeceklerine eminim,sadece bu tek seferde olmayabilir,çünkü bayilerin yüksek hızda test sürüşü yapabilecekleri bozuk yol genellikle yakınlarında olmuyor,neredeyse hepsi kaymak sıcak asfalt kenarında:)
Yazılan mesajları pek okuma fırsatım olmadı ancak (gerçi üstünden de kaç gün geçmiş)
Bence sebep tavan döşemesinin tavana adam gibi yapışmaması, hareket esnasında da sürekli
yapışma ayrılma hareketini de tekrarladığı için kulağa gelen çıt çıt sesleri.
307 de tavan döşemesini söktüğüm için nasıl yapıştırıldığını biliyorum.Benzer sesi ben de duydum ancak
hareket halinde değil.Tavanı iyice yapışsın diye bastırırken elimi her çektiğimde çıt çıt sesleri duydum.
Sorunun kaynağı bu olailir.
Bir de bende ya sol arka kapı ya da B sütünundan (iki kapı arasındaki direk) aynı ses geliyor.
Vaktim olmadığı için uğraşamıyorum ancak ne kadar sinir bozucu olduğunun farkındayım :)