Şimdi Ara

4-3-3-0 Oyunu Domine Et!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.579
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet arkadaşlar geçtiğimiz hafta Igor Tudor'un Galatasaray'a oynattığı futbolu düşündüğümde aklıma yatmıştı, aynı zamanda uygulanabilirlik konusunda bazı endişelerim vardı.
    Şenol Güneş'in de Beşiktaş'a oynattığı futbolu izleyen herkesin oyundan zevk aldığını düşünüyorum.
    Ben de azıcık futbol birikimimle bu iki taktiği en güzel haliyle nasıl uygulayabiliriz diye düşünmeye başladım. Ve sonucunda bu taktik çıktı ortaya.

    4-3-3-0 Oyunu Domine Et!

    Taktiğin Açılımı

    Taktiğimizin en belirgin özelliği oyunda forvet yok. Gol yollarının yükünü Ofansif orta sahalarımız çekiyor, kanat oyuncularımıza "İç forvet" kimliği veriyoruz ki oyuncu içeri katederek ceza sahasına girmeye çalışsın. Bunu yaptığımızda arkadan gelen bek oyuncumuza açık alan bırakmış oluyoruz.
    Beklerimiz de kanat bek rolündeler, hem defansif hem de ofansif bir kimliğe sahipler, böylece önlerindeki açık alanı değerlendirip güzel ortalar açıyorlar. Peki kime açıyorlar? Hem kanattan içeri hareket eden ofansif iç forvetlerimize, hem de OOS nin ortasında yer alan "gizli forvet"imize. Podolski ve Yasin Öztekin, Talisca gibi. Rakip sahaya yerleşirken en büyük tehdidi oluşturan oyuncumuz bu gizli forvet pozisyonundaki oyuncumuz.

    Şimdi atağa katılan 5 oyuncumuz var; OOS oyuncular ve Bekler. Peki defansın yükünü kim çekiyor; defansla ofans arasında bağlantıyı kim sağlıyor?
    Orta saha üçlümüzün kenar oyuncularını "Savaşçı Orta Saha" seçiyoruz ki defansif anlamda zaafiyet yaşamayalım. Göbek oyuncumuz ise "Orta Saha Göbek" rolünde ve bağlantıyı o sağlıyor. Aynı zamanda oyun ceza sahası yayı civarında sıkıştığında da uzaktan şutları ile etkili oluyor. Selçuk İnan bunu 2 senedir güzel uyguluyor.

    Böyle bir oyunda defanstan top çıkarmak da önemli, Beşiktaş'ta o görevi Marcelo üstleniyor. Biz de oyunda o etkiyi görebilmek için defans oyuncularımızı ya da en azından birini "Pasör Stoper" seçiyoruz.Bu bize aynı zamanda hızlı kontra yeteneği de sağlıyor. Genel anlamda oyunu da defanstan pasla çıkarak başlatıyoruz. Kalecimiz ise defansta az adamla yakalanma riskine karşılık "Libero Kaleci" görevini üstleniyor. (Muslera tipi kaleci)

    Talimatlar


    4-3-3-0 Oyunu Domine Et!

    Taktik anlayışımızda forvetimiz olmadığı için tempoyu düşük ya da orta seviyede tutuyoruz ki oyunu 90 dakika boyunca domine edebilmek için kondisyon sorunu yaşamayalım. Savunma çizgimizi de taktiğin ofansif ve agresif bir tavır sergilemesi nedeniyle ve kontradan yakalanma riskinin olması sebebiyle gömülü bir halde bırakıyoruz. Defansif zaafımızı da bu şekilde kapatmış oluyoruz. Topa sahip ol komutuyla Şenol Güneşin Beşiktaş'ı gibi yüksek pas yüzdeleriyle oyunu domine ediyoruz.
    Daha az top sür komutu ile paslaşmayı artırıyor, aynı zamanda top kaybetme ve kontra yeme ihtimalimizi de azaltmış oluyoruz. Rakip sahaya da paslaşarak giriyoruz ki Ofansif gücümüzle rakibi baskı altına alıyoruz. Bu sistemi de Şenol Hoca'nın sisteminde Beşiktaş'ın paslaşarak attığı gollerde görebilirsiniz.

    Taktiğin diziliş sistemi konusunda, 3 lü orta saha yerine 2 li orta saha ve tek forvet şeklinde forvetli de oynayabilirsiniz. Bu durumda forveti yardımcı forvet seçmeniz uygun olacaktır. Ancak ben forvetsiz haliyle daha çok verim aldım. Çünkü forvet varken OOS lar ileri fazla çıkmıyor, direkt Forvete pas atıyor.

    Bu taktiğin en güzel tarafı şu; OOS lar hem ofansif anlamda oynayarak gol yollarında çok etkililer, hem de savunmaya destek olup takım savunmasının üst düzey olmasını sağlıyorlar. Aynı zamanda bekler ve Orta sahalar da hem ofansa hem defansa yardımcı oluyorlar. Takım 7 oyuncuyla rakip ceza sahasına hücum ederken 8 oyuncuyla da kendi ceza sahamızda defans yapıyor. Yani gol atmak çok kolay; gol yemek ise çok zor.


    Örnek Maç;

    4-3-3-0 Oyunu Domine Et!

    4-3-3-0 Oyunu Domine Et!

    4-3-3-0 Oyunu Domine Et!

    4-3-3-0 Oyunu Domine Et!



    Alınan Sonuçlar;

    4-3-3-0 Oyunu Domine Et!

    Geçtiğimiz sezon da bazı maçlarda bu taktiği, bazı maçlarda ise 4-3-3 sistemde oynanan ve internette en fazla paylaşılan taktiği oynatmıştım. Şimdilik bu taktikle bu sezon oynadığım maç sayısı az, ama 2 taktik karşılaştırmasıyla alınan sonuçları değerlendirebilmeniz için şu ekran görüntüsünü de atayım buraya;

    4-3-3-0 Oyunu Domine Et!

    Hemen hemen aynı sayıda maç ve aynı miktarda gol girişimi yaşanmasına rağmen, defansif anlamdaki başarımız dikkat çekici.


    Taktiği deneyen arkadaşlarımın geri bildirimde bulunmalarını istirham ediyorum.


    http://www.mediafire.com/file/9elq9c8m8bon1zz/El_Pasor_1CC85B33-CAEB-4981-826E-307877888C13.fmf



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soulstriper -- 14 Mart 2017; 21:35:30 >







  • gece deneyip bi kac test yapayim sonuclari yazarim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam taktiği her zaman yaptığım gibi kendi usulumce gerçek oyuncular ve hiçbir fitness modu vs kullanmadan 4 farklı takımla ve taktikle denedim.
    Çoğu sitelerde CA 120 ve 145 üzerinden, fitness, sakatlanma vs gibi unsurlar kaldırılıp yapılıyor ki bana göre doğru değil. neyse,

    Yaptığım testin öncelikle kendi yargılama biçimim olduğunu belirtmek isterim. fm09'dan beri bu şekilde her beğendiğim taktikleri alır kendi arasında kıyaslarım.
    Normalde kullandığım takımlar, Real, Barça, Münih ve Arsenal'dir.

    Bu sefer hepimizin gerek takım gerekse oyuncular olsun yakından tanıdığımız için daha iyi değerlendirme sunacağını düşündüm.

    BJK, FB, GS ve TS üzerinden yaptım. Sonuçlar ve değerlendirmem aşağıdadır.

    4-3-3-0 Oyunu Domine Et!
    4-3-3-0 Oyunu Domine Et!

    Taktikle ilgili düşüncem özellikle defansif anlamda çok aşırı geride olması. Agresif ve baskıcı değil. Bu yüzden teknik oyuncular elini kolunu sallaya sallaya ceza sahasının üzerine geliyor.
    Ofansif anlamda ileri 3'lü çok hızlı ve teknik oyuncular olursa her takımın başını rahatlıkla ağrıtabilir. Fakat oyun kurma çok ağır ve yavaş geldi gözüme.

    Geliştirilmesi pek mümkün. Orta saha ve ilerideki oyunculara ufak dokunuş ve ayarla çok daha iyi bir taktik haline geleceğini düşünüyorum. (oyuncu talimatları bakımından)
    Ama takım talimatları kısmında orta saha ve defans çok kopuk. Topa Sahip ol talimatı yerine kısa pas, savunma çizgisinin de mutlaka en az normale çekilmesini düşünüyorum.
    Takım genişliği çok yüksek. Yaratıcılık kısmı düşürülüp, koşu yoluna pas seçeneği eklenebilir.

    Nacizane görüşlerim ve düşüncelerim bunlardır. Taktiğin verimliliği gerçekten güzel fakat daha iyi olabileceğini düşünüyorum. Paylaşımın için kendi adıma teşekkür ederim.
    Umarım geliştirmeye devam edersin.




  • Hocam tabi ki sizin de bildiğiniz gibi oyuncu seviyesi taktik başarısı konusunda çok önemli. Ben taktiği yaparken 2021 yılında ve ligin çok üstünde bir beşiktaşla yaptığım için sanırım aldığım sonuçlar yanıltıcı oldu.

    Bununla beraber sizin de dediğiniz gibi taktiği pasa dayalı futbol yerine kazanmaya endeksli hale getirmek daha doğru olacaktır, benim verdiğim talimatlar daha çok pas futbolu üzerine.

    Talimatlar konusunda kendimi yetersiz görüyorum bu arada, hatta farkettiyseniz duran top taktiği falan da yapmadım.

    Taktiği erken paylaşma sebebim oydu, sizden talimat ve duran top konusunda fikir almak. Diziliş olarak taktik güzel bence. Ama talimat konusunda sorunlar var

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aslinda yaniltici degil taktigin iyi ve dogru oyuncularla ne derece basarili olabilecegini gormus oldun bence.



    Kaldi ki her taktik buyuk ve kucuk takimlar icin ayni olmuyor. Senin taktigin kaliteli ve teknik oyuncularla cok basarili.



    Daha orta ve dusuk takimlarla da uyumlu olabilmesi icin biraz gelistirmen yeterli bence. Yoksa taktik gayet iyi



    Valla duran topta bende hic iyi degilim. Denedigim taktiklerin icinden begendigimi alip uyguluyorum.



    Suan en begendigim duran top Aggresion taktigi ve FM serbianin kullandigi beast tweak versiyonu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İşte benim o taktiklerden bile haberim yok



    Peki hocam talimatları nasıl yapsak?



    Dediğiniz gibi kaliteli takımlarda büyük fark oluyor, mesela defansım çok hızlı, ca değerleri 158 -165 sanırım. O nedenle arkaya adam kaçırma olayı falan olmuyor

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Üçlü defansa dönüp ortasahayı ikileyebilirsin
  • Julian Draxler kullanıcısına yanıt
    O zaman da defansif anlamda sorunlar çözülüyor ama orta sahada hakimiyet zorlaşıyor, kontradan çok gol yiyoruz

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • soulstriper kullanıcısına yanıt
    orta sahalardan birisini dos bölgesine çekip savaşçı orta saha (defans) yaparsan orta saha hakimiyetin daha net olur ve defansif olarak rahat edersin.
  • geniş alanda pres ters komutlar. aradan toplar çok rahat geçer pas oyunu yapan takımlar baya gol atar

    artı içe kat eden oyuncu (fm 2015teyim ben hala) geniş alanda etkili olmaz.
    yani dar alan yapsan daha iyi :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheKingCimbom -- 27 Mart 2017; 23:2:37 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.