Şimdi Ara

3D ve stok dunyasi egitimi.3d ile ugrasan herkez icin ek gelir imkani. (10. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
456
Cevap
48
Favori
35.528
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • sonuçta iki yolda aynı yere çıkıyor, hangisi kolayına geliyorsa. benim bağlantı problemlerim çok olduğu için, yüksek boyutlu dosyaları upload ederken ftp kullanıyorum. daha önceden saatlerce bir dosyayı upload etmeye çalışırken yüzde 90 lara yaklaşmışken bilgisayarın kilitlenip hata vermesi baya bir sinirlerimi harap etmişti:D o yüzden ilk tercihim FTP.

dediğin olay benim de başıma gelmişti kasezo, yani ftp'den resim upload edilmiş gözüküyor, ama web arayüzünden düzenlerken resmin yarısı çıkmış yarısı yok! tabii onaya göndermeden farkettiğim için hemen silip yeniden yükledim. bu tür şeylere de dikkat etmek lazım tabii.
  • kasezo K kullanıcısına yanıt
    hocam merhabalar , öncelikle verdiginiz harika bilgiler icin sonsuz tesekkur ederim , yazdıklarınla ben de bu işe atıldım normalde after effects kullanıcısıyım motion design ve compositing işleri ile ugrasıyorum fakat o işten bir türlü para kazanamadım envato markete projeler gonderdim kabul edilmedi vs vs , sonra senin yonergelerinden yola cıkarak fotograf makınemle bırkac fotograftır vıdeodur cektım yazdıgın sıtelere yukledım fakat onlarda kabul edilmedi biraz hevesim kırıldıgı ıcın onu bbırakıp tekrar after effects calısmalarıma gerı dondum su sıralar ise illustrator ogrenmeye baslasam mı dıye dusunuyorum tekrar ayrıca acıcagınız sıtede after effetcs kullanıcıları ıcın de proje satıslarına ımkan sunucak mısınız merak ettım ? saygılar
  • quote:

Orijinalden alıntı: Baraqyal

hocam merhabalar , öncelikle verdiginiz harika bilgiler icin sonsuz tesekkur ederim , yazdıklarınla ben de bu işe atıldım normalde after effects kullanıcısıyım motion design ve compositing işleri ile ugrasıyorum fakat o işten bir türlü para kazanamadım envato markete projeler gonderdim kabul edilmedi vs vs , sonra senin yonergelerinden yola cıkarak fotograf makınemle bırkac fotograftır vıdeodur cektım yazdıgın sıtelere yukledım fakat onlarda kabul edilmedi biraz hevesim kırıldıgı ıcın onu bbırakıp tekrar after effects calısmalarıma gerı dondum su sıralar ise illustrator ogrenmeye baslasam mı dıye dusunuyorum tekrar ayrıca acıcagınız sıtede after effetcs kullanıcıları ıcın de proje satıslarına ımkan sunucak mısınız merak ettım ? saygılar

kardeş açacagım site satış için degıl eğitim ve dialog için.amaç bu işe girmiş ve girecek kişilerin toplandıgı bilgi alışverişi yapıp daha iyiye yolalabilecegi bir platform olacak.ve bu platformda başlangıcta foto 2d ve 3d yer alacak. sonrakı asamada bunlara videoda eklenecek.ardından işse kompozısyon programları proje dosyaları webmaster ogelerı gıbı farklı konular eklenecek. tum bu konuları stok sıstemlerı cercevesınde ele alıp bırbırıyle ılıskılendırıp bu alanlardan herhangıbıbırısındekı kımseyı dıgerlerıyle bulusturup herkesın herkese bırseyler ogretmesını saglamak ıstıyorum.yada bırlıkle yenı projeler uretmelerını ıtıyorum.bu konuda acıkladım neler yapmak ıstedıgımı ve amacımı zaten. benım bu konuda siteyi besleme kapasitem: fotografcılık,2d,3d ve stok sistemleri. gerı kalan konulardada bılgım var fakat bunlar belırlı bır sevıyeye kadar ve bu yuzden bu alanlarda ders uretecek,soruları cevaplayacak ınsanlara yardım edecek makaleler yazacak yazarlara ıhtıyacım olacak.bunları zamanla sıte acılısından sonra sıteye davet edecegım.

4-5 ayda siteyi tum dijital sanatların ders yuvası yapmak niyetindeyim.becerebilirsem tabi.stok sistemleri bu konudakı en buyuk cimentomuz olacak. her alanı bırbırıne baglayıp ınsanları beraer ısler yapomaya ıtecegını umuyorum. neyse bu konu uzun kafamda tonla fıkır var.parayı ayarlayıp sıteyı acsam adım adım bır bır uygulayacagım ama ıste para geldıgı gıbı gıttı... bır sonrakı odeme donemıne kaldı acılıs.

senın diger soruna gelince,ya burada yada ozelden bir soru gelmıstı benzer bır sey ıcın.bılgısayarı kaldırmayan bır arkadas vardı 3d ıcın.onu 2d ye yonlendırdım.zira

1- vector resimden çok satar.(cunku tıcarı kullanım alanı ve amacı dıger gorsellere gore daha fazla)
    2- vector 3d kadar geniş bir alan ve derin bilgi -yetenek isteyen bır alan olmadıgından öğrenimi kolay.
    3- benım bu aralar kullandıgım 700 tl lik super dandık 2 cekırdeklı 2 gb ramlı notebookda bıle calısıyor ve para kazandırabılıyor.

bu 3 ana sebepten dolayı yenı baslayan bır kımseyı vectore yonlendırmek gayet mantıklı benım ıcın.

tabı vectorun olumsuz yanlarıda var ve bunlar:

1-proje formatında satıs yapıldıgından kopyalama bıraz degıstırıp kullanma vs yada calma durumları cok olur.
    2- proje formatında zoom sınırsız oldugundan vectorun ana ozellıklerındne bırı bu oldugundan alan kısı genıs lısanslar ıcın yada boyut ıcın para odemez buda buyuk lısanslı satısların az olması ve en kucuk bırımlerden satıs yapmak demektır.tabı satıs sayısı cok olacagından az dcok dengeler....(resım alırken adam pankarta basacaksa ıster ıstemez buyuk cozunurlukte alacak... vectorde oyle bırsey yok)
    3- proje dosyası satıldıgı ıcın bır takım ek istekleri oluyor vector formatlarıyla alakalı.uyulması gereken ek kurallar vs.

tum bunlara bır ekstra olarak hem vector formatında hemde normal resım olarak aynı işi satabıulırsınız.aynı anda aynı sitede 2 farklı formatta satarsınız buda satıs sansını arttırır elbet.gereklı taktikleri siteyi acınca anlatacagım.

şimdi kabaca bu iyi ve kotu yonlerını anlatttım vectorun.yanı 2d çizimin. eger stok sistemlerinden para kazanayım diyorsan başlamak için 2d çok iyi. ozellikle yeni başlayanlar resım satanlara gore cok daha hızlı yukselıyorlar. resım satanlar ıse buyuk lısanslı satıslarla aradakı farkı kapatıyorlar.ama vectorun kullanım alanı ve şekli sebebıyle herzaman bır parca ustunlugu var.ama bu mmorpg oyunlarda char açmak gibi birşey.her charın bır ustunlugu zayıflıgı vardır.burada her tür eserin bir zayıf ve ustunlugu var.

fotografçılıga,eger pro duzeyde yada endustrıyel alanda fıkır sahıbı degılsenız gırmeyın. makınanız olması yada bıraz bılgınız becerınız olması yeterlı degıl cunku.kımın neye ıhtıyacı olur ne satar ne satmaz nasıl cekılırse satar gıbı konular hem onemlı hemde tum bunların yanında zaman ve kalıtelı makınaya harcanacak parlar objektıfe verılecek paralar var.

son olarakda proje dosyası satma koınusunda c4d ae nuke gıbı programların kalıplarını satmayı tavsıye etmıyorum başlarda.bunlar ileri seviye olmanızı gerektırır.yaptıgınız iş göze çok iyi gelmeli ve dikkat öekebilmelidir. ozaman satıs yaparsınız. ama bunlar dısındakı ıslerde bırının torrente el altından suruvermesı çok buyuk ıhtımal oluyor...buda satısları baltalıyor.iş az once dedıgım gıbı utun bır kalıtede ıse ozaman resmı fırmalar kullanmak ıstıyor ve para verıyorlar halıyle.ama orta kalıte işler sadece daha kucuk olceklı işlerde yada şahıslarca kullanılıp paylaşılıyor... ve bu ıslerde saatlerce ugrasıp emek verdıgıkten sonra bırılerının beleşe mıllete dagıttıgını gormek acı verır.soylıyım.... ama dedıgım gıbı ınsanlara yuh oha vauuv çektirecek bir işiniz varsa hemen gırın.misal son zamanlarda karanlıkta yanıp patlayan bır ampul intro suı super begenı ve ılgı topladı.. boyle farklı yenılıkcı ve kendıne has fıkırler az oncede dedıgım gıbı korsan pıyasasına dusse bıle resmı olarak legal icerikl kullanmak ısteyern buyuk fırmalar vs alıyorlar genede.

şimdi bir toplamak gerekirse,bence şansınızı vectorden yana kullanın. gerek corel draw. gerekse adobe ıllustrator gerekse inkscape bu konuda ınsanların tercıh ettıgı programlar.ınkscape bedave ve acık kaynaktır.gonul rahatlıgıyla ındırıp kurup ogrenmeye baslayablırsınız. benım ogrenıp cızıp ılk satısımı yapmam bır haftamı almıstı.(3d calıstıgım pc bozulduktan sonra bu dızustunu alıp 2d ogrenmeye baslamamdan ıtıbaren)

stok tecrubenız vs olmadıgını varsayarsak en cok bır-bırbucuk ayda ilk satıslarınızı yaparasınız.

özellikle başlangıc sevıyesındekelin bıle becerebıldıgı floral pattern dedıgımız, bıtkısel kıvrımlı desenler, sembolık calısmalar ve dikişsiz her tür iş alıcı bulabılmekte.bunlar genelde başlangıc sevıyesınde yapılabılecek ve satacak şeyler.

burada pek çok vector dersi var. sitede diger vector programları adlarıylada arama yapabılırsınız. daha oncede defalarca soyledıgım gıbı,bır sız degılsınız umıdı kırılan... prof kımselerde sanatçılarda rededıldıklerınde yada satamadıklarında kırılıp gucenıyorlar..burada eskı formenımın bır lafını söylemek isterim. işe küsülmez. bu laf çok dogrudur ve işinize küstüğünüz an kaybedersınız.metanetlı olmak sabır gostermek ve gerekırse tırnaklarınızda dısınızle bu işi yapmanız çok önemli.bu her işte boyle ve stok sistemleride bir iş dalıdır.turkıyede yaygınlastırmaya çalışıyorum belkı benım gıbı bır kac kımse daha vardır.ama bu yurt dısında boyle bır kac kısı ıle degıl bınlerce kısı ıle devam edıyor.olay artık bır sektore donustu. ve ev ofısı konseptınde çalışıp hayatını stoklardan kazanan çok insan var.o yüzden bu konuya bir iş gibi sarılın.kendi işiniz oldugunu ve her ogrendıgınızın her tecrube ettıgınızın gelecege yatırım oldugunu bılın.kabul edıulmeyen her fotograf satılmayan her resım -iş-eser sizin piyasayıu daha çok anlamanızı ve daha iyiye gitmenizi sağlar.

neyse çok yazdım. gene.gevezeliğim üstümde gene... takılırsan birşeylere sor buradan.görünce cevaplarım.

• fotolia için de hem ama resim siteleri içinde olabilir diğerlerine göz atmadım. fotolia bir resimin 6 farklı ebatı var biz tek en büyük ebatta gönderip onlarmı daha sonra küçültüyorlar yoksa biz 6 boyutta gönderim yapıyoruz birde ben kısaca bu fotolia para birikmesi durumunda paypala o paraya nasıl aktarcaz
    3D ve stok dunyasi egitimi.3d ile ugrasan herkez icin ek gelir imkani.

• mnihatd M kullanıcısına yanıt
    sen yukle resmini. onlar boyutu ayarlıyorlar satış polıtıkalarına gore. snın bırsey yapmana gerek yok. ortalama 3000 x 4000 cozunurluıkte reısmlerı at. resımlerın 10 mp nın altına ınmesın asla. 3000x 4000 ıdeal. cok yuksek yapıncada bı saat render bekledıgıne degmıyor... en ıdeal cozunurlugun hangısı olduguna zamanla karar verırsın zaten. kımı ıs var ps de duzenlemek ıcnı yapılır.kımı ıs var kartvızıt ıcın yapılır.mınıcık kartvızıte konacak resme 100 megapıxel resım yapsan ne yapmasan ne.dolayısıyla kendı calısmalarına gore zamanla bır ıdeal cozunurluk tutturursun. ben genelde 3000x4000 cıvarı calısıyorum.fazlasını yaptıgımız oluyor ısıne gore ama malum nekadar yuksek cozunurluk okadar cok render surerı...bırde cozunurluk buyyurse kusurlar bellı olur.ornegın dusuk polıgonla bır resım yaptınız. atıyorum telefon modelınızın dugmesının kenar yumusatmasını 3 kademe round yaptınız.dusuk cozunurlukte bu guzel gorunurken yuksek cozunurlukte cırkın gorunebılır... dolayısıyla ısı yaparkende yuksek cozunurluge gore yapmak lazım...

paranı cekme konusuna gelıncede uye sayfasında asagıda solda araçlar kısmı var.orada kredılerı donustur lınkıne tıklarsan 50 kredıdewn fazla ıse kredın donusturursun.paypal adresını yazarsın atarlar oraya.

siten için yazdıgın acıklamayı gormemısım kusurabakma :) gayet ıyı guzel anlatmıssın tesekkur ederım kafamda kalan hıcbır soru yok sımdılık ayrıca sıtenı actıgın zaman ae ıle ılgılı bıldıklerımı vıdeolu anlatımla sunmak ısterım bır ara yapıyordum bu ısı youtube uzerınden yıne okul sagolsun onu da bırakmıstım...
  • Baraqyal B kullanıcısına yanıt
    olur tabiki neden olmasın.siteyı sagsalım bı yayına sokabılırsem gerisi gelecek.
    umarım en kısa sürede istediklerini yapabilirsin çünkü bu tarz bir siteye cok kisinin ihtiyacı var , herkesin ingilizcesi iyi olmadıgı ıcın tutorıallar da genelde ingilizce oldugu ıcın ınsanlar bır sey ogrenmekte cok zorluk cekıyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: Baraqyal

umarım en kısa sürede istediklerini yapabilirsin çünkü bu tarz bir siteye cok kisinin ihtiyacı var , herkesin ingilizcesi iyi olmadıgı ıcın tutorıallar da genelde ingilizce oldugu ıcın ınsanlar bır sey ogrenmekte cok zorluk cekıyor

Katılıyorum, inşallah en kısa sürede açarsınız siteyi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fotolia da resme indexlenmesi gerekiyor icon çıkıyor index nedir ya uğraştım baya bide e posta onayına gönderiyorum yine aynı dosyayı yükleyemedim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mnihatd -- 20 Mayıs 2015; 20:56:30 >
    orada resmın yanında ünlem işareti var bak.ister ona bas istersen katılımcı alanı ısımlı menunun altındakı ındeksleme lınkıne tıkla. senı resmıne taglar atayıp kategorı belırleyecegın sayfaya gonderecek. orada keywordlerını ekleyıp yanı anahtasr kelımelerını ekleyıp kategorı belırleyeceksın.sonra resmı secıp onaya gonderedeceksın.(seçilenleri gonder )

bu ekranda her resım ıcın ıstersen bu sıteye ozel satıldıgını belırtebılırsın.solda resmın kucuk ımajının altında munasır secenegını hayır yap.ucretsız bolum secımınıde ıstersen acık bırak. o resmın kabul edılmezse ucretsız resımler bolumune eklenmesıne ızın verırsın evet dersen.hayır dersen kabul edılmemıs resmı serverlarından sılerler. bu bedavaya konan resımler sızın reklamınız olur..yenı baslayanlar ıcın ıyıde olur.
  • benim gösterge panelinde indexleme yok katılımcı alanı yok
    sen o resmın yanındakı unlem işaretine bir bas. indeksleme yapmak için.

onceden fotolıada bır dugme vardı alıcı modu satıcı modu dıye. sımdı bende dırek satıcı moduyla açılıyor.haliyle garıp bır durum sende cıkmaması. orada en aşagıda gorsel sat gıbı bır lınk var.ona bır basıp oradakı yonergelerı bır oku ıstersen.sistemi ne yonde degıstırmısler bılmıyorum.eger beceremezsen ben yarın ınceler sana donerım.
  • hesabın onaylanmamış ki, nasıl yüklicen? ayrıca bak burada ne diyor:

https://www.fotolia.com/Info/Contributors/GetStarted

Requirements

To sell your files on Fotolia you must:

Be at least 18 years of age
    Be the exclusive author of every file you upload
    Own or have authorization for all the rights to the elements represented in your files (e.g. products, people, property)
    Your account must have been confirmed (by clicking the link included in the confirmation email)
    You must have uploaded a copy of your ID card in your member area

* email kutunu kontrol et, spam veya junk klasörüne düşmüş olabilir. onay linkine tıklaman gerekiyor.
    * kimlik fotokopini upload ettin mi diyor?

bunları yaptıktan sonra contributor için onaylamalarını beklemen lazım. ondan sonra o bölüm açılır büyük bir ihtimal.

kişisel bir soru sorcam @mnihatd. yaptığın 3d işlerden bana birkaç tane örnek gösterebilir misin? sana bu kadar zamanımızı ayırıp, yardım ediyoruz ama hangi seviyede olduğunu bilmiyoruz! herkes 3d stockçu olcak diye bir kaide yok, belki de yol yakınken yeteneklerine keşfedip başka sektöre yönelmelisin! bilmiyorum ama bilgisayar programcılığını bir düşün, 3d olması şart değil!

• şimdi benim elimde 8 adet nesne var 3 siteye üye oldum 1 siteye yükledim benim sıkıntım cinema 4d ilgili değil sitelere yüklemekle ilk kez yaptığım için hiç bilmiyorum bu işleri bi yerde hata çıkıyor hatanın nerede olduğunu analamak için tüm siteyi gerekli şeyleri okuduğumu ve çözüm bulamdıktan sonra size dönüyorum biliyorum kasezo bayağı uğraştırdım lakin 3 lira kazansan bile kasezo nun yardıyla olacaktır bu son olarak daha önce yazmıştım ben 1,5 sene pc proğ işiyle uğraştım html 4-5 css 2-3 biliydum lakin şimdi unuttum bütün kodları ama wordpress denen bir lanet var blog site yapıyor, o prog kundaktanki çocuğa bile blog site yaptır ben öğrenmedim çünkü kod üzreri çalışmıyor hazır geliyor lego parçalırı gibi sen arzun üzerine değiştiriyosun ama kazandığın para çok çok düşük çünkü pro. basit bide son olarak adobe bir bir prog çıkarmış yeni gördüm ondan sonra işin fiyatı dahada düştü bide ben 3d işini seviyorum ben 3d öğrenmeye başladığım zevk olsun öğrenmiştim bunun piyası olduğu filan bilmiyorum kod yazmak işkence sen 8 nesneyi yükledikten sonra 3d resim işine gircem herşey adım adım ama pc proğ. kolay iş değil bide bir işin görselliği seviyorum ben her ikinizde sağolun özellikle kasezo çok yardımcı oldu yaşıtız ama oldukça bilgili

kardeş mesajını negatif algıladım..bence sen devam et bu işinde.benim diplomam falan yok ama yıllarca muhendıslık ve teknık ressamlık yaptım elektrıuk alanında.başladıgım seviye düz işçilikti... son aldıgım maaş 3 bın dolardı.bu yıl devam etsem 3500 e yukselecektı.

bazen ne iş yaptıgın yada nekadar kazandıgın önemini kaybediyor...şantiyelerdew stres altında çalışıp saç dökeceğime keşke daha önce bıraksaymısım diyorum.zira hemen herzaman içimde ilgi va istek vardi görsel sanatlara.çoçukken aılem karsı cıktı.sonra hayat şartları ımkan vermedi falan.sonra ımkanlar iyileşince ben ufak ufak başladım ve bunun bu haldeyım.

yani demem o ki,eğer içinde ufak bır ilgi bir zevk varsa 3d konusuna(yada başka bır konuda) seni kendine çekiyorsa bence o yönde ilerlemek gerek.misal görüyorum, adam iş rahat diye öğretmen olmak itiyor.parası çok diye doktor olmak istiyor.ulkemız bu tarz yonelımlerle tıkabasa dolu malesef.cocukları egıtmek ve yollar gostermek yerıne kendı begendıgımız yoldan yurumeye zorluyoruz.hem aıle hemde toplum bazında malesef bu boyle.

hal boyleyken arkadş, insan bir zahmet kafayı çalıştırıp şahıs olarak ayrı bır bırey oldugunu kavramalı,yolunuda hızınıda kendısı secmesı gerektyıgını.

davincinın anatomı kıtabı uzun yıllar unıd okutuldu...o topluma dıne ınanclara karsı gelıp kadavraları parçalamasaydı bu bılgılerı yazmazdı.yuzbınlerce doktor bunları ogrenmez ınsanları ıyılestıremezdı..elbet daha sonra gene bulunurdu ama o zamana kadar ölen ölürdü.

misal dünyanın yuvarlak olusundan akla gelecek hemen her tur yenılıkcı bbılgı benzer tepkıler altında çölde bir çiçek gibi gelişip büyümüşlerdir.

eger içinde,seni 3d ye yonelten bır yol varsa,o yolu izle.eer muhendis olmak itiyorsan ol... gitar çalacam diyorsan çal...bu tarz işlerin yaşı yok...bak ahmet kanneciye. adam kaç yaşına geldikten sonra başlıyor gitar öğrenmeye.bugunse alanın devlerinden.

daha nasıl anlatabnılırım nasıl motive edebilirim bilmiyorum. ilk mesajlardada belirttim.değil acemiler,sanatklarda uzmanlar bile başlayıp bırakıyorlar.çünkü yaptıklarıyla satan farklı.çünkü yeni bir sisteme girmek öğrenmek anlamak zaman ve uğraş gerektiriyor.buda insanlara aşılmaz duvarlar gibi görünüyor.ve dediğim gibi bunlar başa geldiğinde kesinlikle motivasyon ve istek kaybedilmemeli.bu iş bırakılmamalı.insan içinde yeşeren duyguları izlemeli ve gönlünün dilediği yolda ilerlemeli.tarih,tüm dünya kendine karşı oldugu halde durmayıp ilerleyip hedefine varan insanlarla dolu..rusların bir lafı var.insan durdugu zaman olür.yanı her koşulda ilerlemelisiniz.yürümelisiniz.gidebildiğiniz yol yada hızınız önemli değil.önemli olan durmadan ilerlemek.

bugun karım olan sevgilim bile stok sistemlerini hayal ve dolandırıcılık olarak görüp boşa zaman harcadıgımı idda etmişti..bugun bile çoğu tanıdıgıma inandırıcı gelmiyor.haliyle pes etmenin alemi yok.bak birisi pes etmemiş,devam etmiş ve başarmış.sen niye yapamayasın?yaparsın.yeterki devam et bu yolda yürümeye.

• kasezo 3d nesne işiyle uğraşmıyorum demiştin lakin cgtrader üyle oldum yükledim o sitede komisyon oranı nedir munasırlık oranı nereden ayarlanıyor veya sabit mi
    http://www.cgtrader.com/faq/page/16 linkte cevap bulamadım
  • neyse herkesin yürüdüğü yolda başarılar. hepimizin hayallerinin gerçekleştiği bir yıl olsun. bol şans
  • quote:

Orijinalden alıntı: mnihatd

kasezo 3d nesne işiyle uğraşmıyorum demiştin lakin cgtrader üyle oldum yükledim o sitede komisyon oranı nedir munasırlık oranı nereden ayarlanıyor veya sabit mi
    http://www.cgtrader.com/faq/page/16 linkte cevap bulamadım

uye olup baktım.

http://www.cgtrader.com/levels bu linkten görebilirsin. seviyene gore alacagın komısyon artıyor.

%70ten başlıyor.

munasırlık konusunu bilmiyorum.gözüme çarpmadı. model yüklerken soruyor olabilir.yada munasırlık olmayabılır.bazı sitelerde munasırlık hiç yok çunku. belkı bunlarda oyledır.

• kesezo-fotolia
  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.