Şimdi Ara

327. DÖNEM(Nisan 2009) DH KD. ve YD. SB. ADAYLARI (535 KRAL EFSANE MEHMETÇİK) (259. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19.553
Cevap
22
Favori
1.101.490
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 257258259260261
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: recander

quote:

Orjinalden alıntı: orhaninho

quote:

Orjinalden alıntı: mortalitas

arkadaşlar sınavda ilk 3 e girmeyi başarabilirseniz nerede askerlik yapacanızı kendiniz belirliomussunuz ona göre:)

HATTA İLK 3 E GİRENE BURS VERİYORMUŞ ASKERİYE + KARAVANADA İSTEDİĞİ KADAR YEMEK YİYEBİLİYORMUŞ

ARKADAŞLAR BİRAZ GERÇEKÇİ OLUN ÜNÜVERSİTEDE KAÇINCIYDINIZKİ 50000 KİŞİNİN ARASINDAN 12 SAAT BEKLEYİP SINAVA GİRİPTE İLK 3 E GİRCEKSİNİZ

25 sözel 25 sayısal da 50000 kişi arasında kac tane ful ceken onu gectim kactane 45 net uzeri yapan insan cıkar.
    okuldan basarı puanıda yok ki nası ilk 3 e ayırcaklar

• Arkadaşım senin bahsettiğin olay asteğmenlerin acemiliklerinin sonunda belli asteğmenin dereceye girerek istedikleri yerlere atanması olayıdır ayrıca bu sayı 3 değildir % 5 lik dilimdir.
    quote:

Orjinalden alıntı: ocg

quote:

quote:

Orjinalden alıntı: orhaninho

quote:

Orjinalden alıntı: mortalitas

arkadaşlar sınavda ilk 3 e girmeyi başarabilirseniz nerede askerlik yapacanızı kendiniz belirliomussunuz ona göre:)

HATTA İLK 3 E GİRENE BURS VERİYORMUŞ ASKERİYE + KARAVANADA İSTEDİĞİ KADAR YEMEK YİYEBİLİYORMUŞ

ARKADAŞLAR BİRAZ GERÇEKÇİ OLUN ÜNÜVERSİTEDE KAÇINCIYDINIZKİ 50000 KİŞİNİN ARASINDAN 12 SAAT BEKLEYİP SINAVA GİRİPTE İLK 3 E GİRCEKSİNİZ

25 sözel 25 sayısal da 50000 kişi arasında kac tane ful ceken onu gectim kactane 45 net uzeri yapan insan cıkar.
    okuldan basarı puanıda yok ki nası ilk 3 e ayırcaklar

• Ben de dün aldım sarı zarfımı arkadaşlar bir buçuk saatte halloldu işlerim. Sınava izmir gaziemir de gireceğim. Gaziemir de girecek arkadaşlar var mı başka?
  • recander dostum süper paylaşımlar yapmışsın.

Bir de küçükyalıda sınava girenler hakkında bir yazı bulabilirsen çok iyi olur
  • İSTANBUL KÜÇÜKYALI DA SINVA GİRECEK DEVRELERİM

325. dönem yedek subay adayı olarak askere gidiyorum.

Yedek subay sınavı nasıl geçiyor diyenlere biraz tarifleyeyim.

Sınava 2.gün Küçükyalı’daki İkmal Maliye okulunda girdim. Kenan Evren Kışlasında bulunuyor.

E-5′te istanbul-ankara istikametinde giderken bostancı sapağını geçince ilk sağda kenan evren kışlası diye ok görüyorsunuz ve ondan sonra zaten oklar sizi gideceğiniz yere götürüyor. saat 6:00′da evden çıktım. 6:15 gibi varmıştım. Arabamı mezarlığın park yerine bıraktım. Daha sonra askeriyenin kapısına yürüdüm. Girişte bir asker size numara ve iğne dağıtıyor. Benim numaram 1900′le başlıyordu. ilk numara ise 1480′di. Sabah 6.30′da gelmiştim ve ilk 500′e ancak girmiştim. Herkes benim gibi askeriyenin otoparkında bekleşiyordu. Saat 07:15 gibi sırayla 50 şer kişilik gruplar yaptılar, numara sırasına göre toplandıktan sonra karşıda daha büyük bir otoparka geçiliyordu. 9. grupta ben de vardım ve karşı otoparka geçtik. Bundan sonra zaten sürekli o sırada sizinle olan kişilerle hareket ediyorsunuz.

Daha sonra tüm sıra beraberce yavaş yavaş ilerleyerek nizamiye kapısından kayıt yaptırıp içeriye giriyorsunuz. 08:30 gibi kapıdan girebilmiştik. Kapının arkasında servis beklemeye başladık. Servis bizi sınava gireceğimiz salonun kapısına götürdü.

Salon kapısında da bir yarım saat bekledik ve 10′ar kişilik gruplar olarak içeri alındık ve tek sıra upuzun bir kuyruğa girdik. Önce bir masada bilgisayarda kayıt yapılıyor. Daha sonra bir diğer masada zarfınızı açıyorsunuz ve görevliler içeriklerini kontrol ediyor. Daha sonra bir diğer masada üzerinizdeki numarayı çıkarıyor ve gerçek aday numaranızı alıyorsunuz. Bunu da yakanıza iğneliyorsunuz. Daha sonra bir diğer masada size iki adet izin kağıdı veriliyor. Bunlardan biri sizde kalacak, bir diğeri zarfa girecek.

Daha sonra sizi topluca küçük bir sınıfa alıyorlar ve burada bir subay başlıyor anlatmaya: aranızdan askeriyenin özellikle aradıklarını seçiyor: konservatuar mezunu, 3 yıldızlı dalgıç, 1.dereceden akrabası şehit olmuş olan vs.

Daha sonra buradan kalkıp sınav cevap kağıdınızdaki sağlık durumunuzu başka bir subaya imzalatıyorsunuz. Artık serbestsiniz. Sınava kadar sinema salonu gibi dizilmiş televizyon odasında bekliyorsunuz. Sınava ancak saat 11:30 gibi alındık.(numara sırasıyla) Sınavdan 12:45 gibi çıktık. En son zarflarımızı onaylatmak için bir 20 dk daha bekledik ve zarflarımız onaylandıktan sonra serbesttik. Tekrar servisi bekledik ve servis bizi kapıya kadar götürdü. 13:15 gibi dışarıdaydık.

Biz çıkarken 2600 ile başlayan numaralar halen kapıda girmeyi bekliyorlardı.

Onlara “Sizden 700 kişi önceydik” dediğimde yüzlerindeki ifade görmeye değerdi.

Yani genel olarak her 15-20 dakikada bir küçük bir işlem yaptığınız ve aralarda sürekli ayakta beklediğiniz bir sınav maratonu. Görevliler size herşeyi açıkça anlatıyor. Onları dinlerseniz hiçbir sorun yaşamazsınız. Yanınızda nüfus cüzdanınız kesinlikle olmalı. Bir de okumak için kitap alırsanız faydalı olur. Ben 70 sayfa kitap okudum bu süreçte.

Not: Saç sakala kimse karışmıyor

EK2

1 Ağustos öncesi son 10 – 15 günümü Alanya’da geçirdim. Sayılı gün çabuk bittiğinden dolayı sınav günü de geldi çattı. Sınava İstanbul’da gireceğimi biliyordum. Bana verdikleri büyükçe bir sarı renkli zarf var. Onu da yanımda götürmek lazım. Öğretmenlikte sarı zarfın farklı bir anlamı var ama bu zararlı olanlardan değildi :)

Bir arkadaşım 1 Ağustos’ta sınava girdi. Ben 2. günü tercih ettim. Zaten 3. gün de arkadaşlarla pikniğe gidecektik. Alanya’dan 1 ağustos akşamı otobüsle yola çıktım. Yolda telefonla, sınava giren arkadaşımdan gerekli tüyoları ve önbilgileri aldım. Öğrendiğim kadarıyla:

* Sabah çok erken saatlerde orda olursam erken çıkabilirim. sınavın kendisi 1 saat sürmekle birlikte bütün işlemler en az 5 saat sürer.
    * Yanımda kurşun kalem, siyah renkli tükenmez ya da pilot kalem, silgi, uç götürmem gerekiyor.
    * Kantinde çok sıra olduğundan dolayı kahvaltı yapıp öyle gitmekte fayda var.
    * Başvuru sırasında veirlen sarı zarfla birlikte yanımda kimlik vs. de götürmem gerekiyor.
    * Kıyafet önemli değil, istediğim kıyafetle gidebilirim.

Bu bilgiler ışığında eve geldim ama benim evden çıkmam bile zaten saat 12.00 yi buldu. O gün içeri girebileceğimi zannetmemekle beraber yola çıktım. Tuzla Piyade Okulu’na vardım. Oraya varınca, işlemler sırasında farkettim ki aslında ben Küçükyalı’daki İkmal Maliye Okulu’nda sınava girecekmişim. İstanbul için 2 tane merkez varmış.

Ordan çıkıp Küçükyalı’ya varmam ve yokuşu tırmanıp İkmal Maliye Okulu’na ulaşmam saat 15.00 civarında oldu. Kapıda telefonumu kapattırıp aldılar. Bir süre bekledikten sonra bir minibüs geldi ve benim gibi bekleyen 5-6 kişi ile birlikte sınav olacağımız mekana vardık. İçerisi çok rahat bir yere benziyordu. Koltuklar, rahat sandalyeler, televizyon vs. çok güzeldi. Sıra yoktu. Kantin’den hemen içecek almak mümkündü ve pahalı değildi. Yiyecek olarak sadece poğaça vardı bildiğim kadarıyla.

Bir kaç ön işlemden geçip, evrak doldurduktan sonra bir yere topladılar. Balık adam, Uzak Yol Güverte Zabiti, Beden Eğitimi Öğretmeni, Veteriner gibi bazı meslekleri yapanları ayırdılar. Öğretmen olduğumu söyledim. Öğretmenleri ayrı bir grup yapmışlar. Onların bulunduğu gruba dahil edildim. İşlemlerim esnasında bana daha sonra da bir çok yerde (mesela sınav sonucumu öğrenirken) lazım olacak olan aday numaramı verdiler. Bu genelde merkezin belirlediği bir sıra numarası oluyor. Benim numaram 81169 oldu.

Beklemeye başladık. Kendimi 5-6 saat beklemeye hatta öğleden sonra oraya vardığım için ertesi güne ya da geceye sarkma ihtimaline göre hazırladığım için beklemek çok zor gelmeyecekti. Hatta tedarikli olmak açısından elimde getirdiğim dergiyi okumaya başladım. Kantinden içecek aldım. Orda tanıştığım bazı bilgisayar öğetmeni arkadaşlarla sohbet ettik. Çok geçmeden bizleri bir salona aldılar. Beklenen an geldi. sınav birazdan başlayacak. Yaklaşık 45 dakika orda oturup beklemiş olduk. Meğer sabahtan beri bekleyen öğretmen arkadaşlar varmış, sınavı en sona bırakmışlar. Demekki İkmal Maliye Okulu’nda sınava girecekler için uygulama diğer yerlerden biraz farklı ve kolay. Bu durumda geç gelmem kendi rızamla olmasa bile oldukça güzel oldu.

Önce bir mülakata aldılar. Üniversitede nerde kaldın, liseyi nerde okudun gibi sorulardı. Bir kaç dakikada bitti zaten. Sonra sınav salonuna aldılar.

Sınav 60 dakika sürüyor.Sınav 50 soruluk. 25 sayısal, 25 sözel. Mantık soruları ağırlıklı ama eğik atış sorusu bile vardı. Geometri soruları vardı bir kaç tane. Sözel deyince çok fazla sözel beklememek lazım sadece Türkçe soruları vardı. Tarih, coğrafya vs. yoktu. Belki başka yerlerde farklı sorular geliyor olabilir. Bizde böyleydi. Süre zar zor yetti. Cevaplayabildiğim kadarını cevapladım. Dikkatli okunursa hepsini cevaplayabilirsiniz aslında. Çok zor değildi. Gerçi hepsini cevaplamak mı avantaj yoksa sallayıp çıkmak mı bilemiyorum.

Sınavdan sonra elimizdkeizarfların içinden bazı evrakları aldılar. Yeni evraklar vermişlerdi, onları da içine koyduk. Zarfı mühürleyip teslim ettiler. Tekrar bir otobüs bizi giriş kapısına (askerler nizamiye derler) götürdü. Telefonumuzu aldık çıktık. Arabayla gelen ve orda tanıştığımız bir arkadaş bizi Yenisahra durağına kadar götürdü. İzmit’ten gelen ve yine orda tanıştığımız bir kaç arkadaşla birlikte İzmit’e döndük. Saat 18.00 civarı idi. Yaklaşık 3 saat sürdü bütün işlemler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi recander -- 17 Mart 2009; 22:09:46 >

• hadi torunlar, gelin artık, biz sıkılmaya başladık...
  • ARKDAŞLAR GENEL VE LUZUMLU BİLGİLER

1.KİMLER YEDEK SUBAY ADAY ADAYI OLUR ?
    a. Yurt içinde dört yıl veya daha fazla süreli fakülte, akademi, yüksek okul ve enstitüleri bitirenler,
    b. Yurt dışında yüksek öğrenim kurumlarını bitiren ve bu öğrenimlerinin en az dört yıllık yüksek öğrenime eşdeğer olduğuna dair lisans denkliği YÖK. Başkanlığınca onananlar,
    c. Yapılacak sağlık muayenesinde �Sağlam veya Askerliğe Elverişlidir.� kararı verilenler,
    ç. Türk Silahlı Kuvvetlerinde subaylıktan çıkarılmayı gerektirecek şekilde bir mahkûmiyeti olmayanların, yedek subay aday adayı olarak askerlik kararları alınır.
    d. Erbaş veya er olarak askerlik görevini yapmakta iken, yukarıda a ve b fıkralarında bahsedilen okulları bitirenler istekleri halinde, geçici terhis edilerek yedek subay aday adayı statüsüne geçirilirler.
    (Ayrıntılı bilgi için Bkz: Bölüm-6)

2. YEDEK SUBAY ADAY ADAYLARININ ASKERLİK KARARI NASIL ALINIR?
    YURT İÇİNDEN:
    a. Dört yıl ve daha fazla süreli fakülte akademi, yüksekokul ve enstitüleri bitirenler ile yurt dışı yüksek öğrenim kurumlarını bitirip dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim gördüklerine dair YÖK. Başkanlığınca denkliği onananların, iki ay içerisinde aşağıda yazılı belgelerle yerli veya ikametlerine en yakın askerlik şubesine müracaat ederek askerlik kararını aldırmaları gereklidir.
    (1) Dilekçe, (As. Ş. Bşk.na hitaben) (Dilekçe örneği için Bkz.:EK-1)
    (2) Diploma veya mezuniyet (Çıkış) belgesi aslı ve üç adet fotokopisi,
    (3) Nüfus cüzdan aslı ve iki adet fotokopisi,
    (4) 8 Adet vesikalık fotoğraf,
    b. Askerlik kararınızın alınması esnasında sağlık durumunuzun tam olarak tespit edilebilmesi için, varsa önceki yıllarda geçirmiş olduğunuz ameliyat veya tedavilere ait sağlık raporlarınızı yanınızda bulundurunuz ve muayene eden ilgili tabibe mutlaka bildiriniz.
    c. Askerlik kararı aldırmak üzere, askerlik şubesine davet edildiğinizde; hapis (Tutuklu), hasta veya yurt dışında işçi-işveren iseniz, o yılın 31 EKİM tarihine kadar durumunuzla ilgili belgeleri bulunduğunuz yerdeki konsolosluk aracılığıyla askerlik şubesine gönderilmesini sağlamanız gereklidir.
    ç. Askerlik şubesine son yoklama için davet edildiği halde, o yılın 31 EKİM tarihine kadar askerlik kararını aldırmayanlar veya mazeret belgelerini göndermeyenler, yoklama kaçağı suçundan para cezasına çarptırılırlar. Bu suçun emsallerinin sevkine kadar işlenmesi halinde, askerî mahkemelerde yargılanırlar. Askerî mahkemelerce bir yıldan fazla hapis cezası verilmesi halinde, yedek subaylık hakkını kaybedebilirsiniz.
    d. Askerlik kararını yabancı askerlik şubesinden aldıracak olanların yukarıda sayılan belgelerden birer tane fazla getirmesi gereklidir.
    YURT DIŞINDAN:
    a. Askerlik kararını yurt dışından aldıracak olanların aşağıdaki belgelerle birlikte T.C. Elçilik veya Konsolosluklarına müracaat etmeleri gereklidir.
    (1) Dilekçe,
    (2) Diploma veya mezuniyet (Çıkış) belgesi aslı ve üç adet fotokopisi,
    (3) Nüfus cüzdan aslı ve iki adet fotokopisi,
    (4) 8 Adet vesikalık fotoğraf,
    b. Yurt dışında yüksek okul bitirenler için; yukarıdaki belgelere ilave olarak, YÖK. tarafından düzenlenecek dört yıl ve daha fazla süreli lisans eğitimi gördüğüne dair denklik belgesi ve diploma Türkçe tercümesi aslı (Türkçe tercüme noter veya konsoloslukça onaylı olmalıdır) ile bu belgelerin üçer adet fotokopisi gereklidir.
    c. Askerlik kararı aldırmak üzere müracaat eden vatandaşlarımızın belgeleri, T.C. Konsolosluklarımız tarafından yerli askerlik şubelerine, askerlik şubelerince de hazırlanan askerlik durum belgeleri yine konsolosluklarımız aracılığı ile ilgililere gönderilmektedir. Askerlik durum belgenizin şubenizden gelip gelmediğini bir ay sonra konsolosluğunuzdan takip ediniz. Zira bu belgede, silâh altına alınacağınız tarih belirtilmektedir. Kendinizi ve işlerinizi askerlik görevi için hazırlamak açısından bu tarihe ihtiyacınız olacağı düşünülmektedir. (Ayrıntılı bilgi için Bkz: Bölüm-17)
    ç. Yurt dışında sağlık muayenesini yaptıranlardan �Askerliğe Elverişli Değildir.� kararı verilenlerin sağlık raporları, MSB. Sağlık Dairesi Başkanlığınca onaylanır ve bu onay sonucuna göre haklarında işlem yapılır.
    3. ASKERLİK DURUM BELGESİ NEDİR ?

a. Askerlik kararı alınan her yedek subay aday adayına askerlik şubeleri tarafından verilen ve ilgilinin; kimlik, öğrenim, yoklama, grup numarası ve sevke tâbi olduğu celp dönemi vb. gibi askerlikle ilgili bilgilerini içeren bir belgedir. (Örnek Belge için Bkz.: EK-2)
    b. Askerlik durum belgesi, ilgililerin;
    (1) Silâhaltına alınacağı tarihe kadar bir işte çalışmaları,
    (2) Lisansüstü eğitim yapmak için üniversitelere sunulması,
    (3) Kişilerin silâhaltına alınacağı tarihin kendilerine tebliğ amacıyla, askerlik kararı alındığında veya daha sonra ihtiyaç duyulduğunda verilebilmektedir. Bu belge daha sonra çoğaltılarak kullanılabilir.
    c. Yedek subay aday adaylarının grup numaralarına göre, kesin olarak hangi celpte silâh altına alınacakları, 17 nci madde (2006 yılı yd.sb. celp dönemleri ve sevk edilecek gruplar) ve/veya askerlik şubelerinden öğrenilebilir.
    ç. Askerlik durum belgesi, gereksinim duyulması halinde yeniden, yerli veya yabancı askerlik şubelerinden müracaatla alınabilir. Ancak bakaya durumunda olanlara (Mahkemesi devam edenler dahil) askerlik durum belgesi verilmez. Bunlara sadece sevke tabi olduğu dönemi gösterir bakaya durum belgesi verilir. (Örnek Bakaya Durum Belgesi Bkz.EK-3)

4. SEVK İŞLEMLERİ
    a. Yedek subay aday adayları celp dönemleri:
    CELP DÖNEMLERİ
    ASKERLİK ŞUBELERİNDEN SEVK EVRAKLARINI ALACAKLARI EN SON TARİH
    TEST VE MÜLAKAT TARİHLERİ
    ŞUBAT (TIP DR.) 31 OCAK 01,02 ŞUBAT NİSAN (KRŞ.SNF/TIP DR.) 31 MART 01,02,03 NİSAN HAZİRAN (TIP DR.) 31 MAYIS 01,02 HAZİRAN AĞUSTOS(KRŞ.SNF/TIP DR. 31 TEMMUZ 01,02,03 AĞUSTOS EKİM (TIP DR.) 30 EYLÜL 01,02 EKİM ARALIK (KRŞ.SNF./TIP DR.) 30 KASIM 01,02,03 ARALIK
    Yedek subay aday adayları sınıflandırma işlemleri için askerlik şubelerince test ve mülâkat merkezlerine sevk edilmektedirler. Bunların celp dönemlerine göre sevk evraklarını alacakları en son tarih ile test ve mülâkata katıldıkları tarih TRT aracılığı ile bir ay önce duyurulmakta ve bu duyuru yükümlülere tebliğ mahiyetindedir.
    b. Sevke tâbi vatandaşlarımızın askerlik şubelerinden sevk evraklarını alacakları en son tarih yukarıdaki tablodadır. (Yabancı askerlik şubelerinden sevk evraklarını almak isteyen yükümlüler 01-25 (DAHİL) tarihleri arasında, yerli yükümlüler ise 01-31 tarihleri arasında askerlik şubesine başvurmalıdır. Sevk evrakını alan vatandaşlarımız yukarıda belirtilen sevk dönemine ait test ve mülâkata katılma tarihlerinde (Mesai saati içinde) askerlik şubelerince sevk edildikleri test ve mülâkat merkezine katılmak zorundadırlar.
    (Kimlerin hangi test ve mülâkat merkezine sevk edileceği Bkz.: Bölüm-9) (Yabancı askerlik şubelerinden sevkini yaptıracak olanların vereceği dilekçe örneği için, Bkz.: EK-4)
    c. Yurt dışında ikâmet eden ve adresini askerlik şubelerimize bildirmiş sevke tâbi olan vatandaşlarımıza konsolosluklar aracılığı ile "Askere Sevk İçin Çağrı Tebligatı " gönderilir.
    ç. Yedek subay aday adayları askerlik şubelerinden sevk edilirken, kendilerine statü belirleme formu doldurulmaktadır. (Bu konuda askerlik şubesi personeli size yardımcı olacaktır)
    (1) Bu forma, varsa akademik kariyerinizi belirtmeniz ve belgelerinizi askerlik şubesine ibraz etmeniz gerekmektedir. Askeralma Dairesi Başkanlığında yapılan bilgisayar kontrollerinde, akademik kariyerini gizleyenler tespit edilerek düzeltme yapılmaktadır.
    (2) Ayrıca, sınıf ve statü, tercihleriniz tespit edilmektedir. Bu konuda önceden zihinsel hazırlık yapmanızı öneririz.(Ayrıntılı bilgi için Bkz.:Bölüm-16)
    (3) Bu form optik okuyucuda değerlendirildiğinden, test ve mülâkat merkezine teslim edilinceye kadar kirletilmemesi, buruşturulmaması ve katlanmaması gereklidir.
    d. STATÜ BELİRLEME FORMUNUN DOLDURULMASI:
    Statü belirleme formu (15, 16 ve 17 nci bilgi alanları hariç), koyu siyah kurşun kalemle ve büyük harfle doldurulur. Kurşunkalemle yanlış yazılan yazılardan silinmesi gereken hanelerinin yıpratılmadan iyice silinmesi gereklidir.
    (1) Birinci bilgi alanındaki �Aday Numarası� bilgiler test ve mülâkat merkezince doldurulacaktır.
    (2) Nüfusa kayıtlı olduğunuz askerlik şubenizin bağlı olduğu askerlik dairesi ve askerlik şubesi kodu ile doğum yılınızın son iki rakamı ve askerlik şubesinde kayıtlı olduğunuz kütük numaranızdan oluşan askerlik numaranızı doğru ve eksiksiz olarak iki numaralı bilgi alanına kodlayınız. Gerekirse bu konu ile ilgili memurdan yardım isteyiniz.
    (3) Üçüncü ve dördüncü bilgi alanlarına ön adınızı, adınızı ve soyadınızı açık ve nüfus kayıtlarına uygun olarak yazarak, harfleri ilgili kutucuklara kodlayınız. Adı ve/veya soyadı sığmayanlar, sığdığı yere kadar yazacaklardır. (Kimliğinizi doğru kodladığınızı kontrol ediniz)
    (4) Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında fiilen görevli öğretmen iseniz ve buna ait �EK-A Öğretmen Bildirim Çizelgesini� askerlik şubesine verdiyseniz, bu formun beşinci bilgi alanını kodlayınız. (Şube tarafından kodlandı ise kontrol ediniz)
    (5) Altı numaralı bilgi alanında akademik kariyere (Bilim Doktoru, Yrdc. Doç., Doçent, Profesör) sahip olanlar �Akademisyen� hanesini, yüksek lisans (Master) yapmış olanlar için ise, �Yüksek lisans� hanesi kodlanacaktır. Altıncı bilgi alanına kodlama yapılabilmesi için lisans mezuniyet dalı ile uzmanlık dalının uyumlu olması gerekir. Örneğin; makine mühendisliği bilim dalı mezunu olan yükümlü işletme bilim dalında doktora yapmış ise, uzmanlık bilim dalı ile mezuniyet bilim dalı uyumlu olmadığı için akademisyen alanı kodlanmayacaktır. Ancak, işletme bilim dalı mezunu olup, işletme bilim dalında doktora yapmış olanlar için bu bölüm kodlanabilecektir.
    (6) Yedincibilgi alanı hangi statüde askerlik yapmak istediğinizi göstermektedir.
    a.12 ay süreli yedek subay olmak isteyenler, YEDEK SUBAY (Y) kutusunu,
    b. 6 ay süreli kısa dönem er olmak isteyenler, ER (E) kutusunu,
    c. Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında fiilen görevli olup İl Millî Eğitim Müdürlüğünden almış oldukları �Öğretmen Bildirim Çizelgesini� ibraz etmiş ve sadece AĞUSTOS Celbinde sevke tâbi öğretmenler, ÖĞRETMEN (Ö) kutusunu kodlayabilecektir. Bu alanda belirtilen statülerden sadece birisi kodlanacaktır.
    (7) MEB.lığı kadrolarında fiilen öğretmen iseniz ve beş numaralı bilgi alanına �Öğretmen� kodlaması yapmış iseniz İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerinden aldığınız öğretmen çizelgesine istinaden görev yaptığınız İl Millî Eğitim Müdürlüğünün bulunduğu ilin trafik kodunu sekizinci bölüme kodlayınız.
    (havalı Mezun olduğunuz lise ve dengi okul kodları hakkında askerlik şubesi personelinden yardım isteyiniz.
    (9) 10 numaralı bilgi alanı yedek subaylar için sınıf tercihleri bilgi alanıdır.
    a. Bu alan, yedinci bilgi alanında kısa dönem er veya öğretmen statüsü tercih etmiş olsa bile, bu alanda mutlaka aşağıdaki tablodan yedek subay sınıf kodlaması yapacaklardır.
    b. Yedek subay sınıflarına ait kod ve açılımları aşağıdadır.
    KOD
    SINIF
    KOD
    SINIF
    P
    PİYADE
    O
    ORDUDONATIM
    K
    P.KOMANDO
    N
    PERSONEL
    T
    TANK
    E
    ECZACI
    C
    TOPÇU
    B
    DİŞ TABİBİ
    A
    HAVA SAVUNMA
    V
    VETERİNER
    İ
    İSTİHKAM
    Y
    MALİYE
    M
    MUHABERE
    R
    ÖĞRETMEN
    J
    JANDARMA
    S
    SAĞLIK
    U
    ULAŞTIRMA
    D
    DENİZ
    L
    LEVAZIM

c. Tabip ve sağlıkla ilgili okulları (Tabip, sağlık idaresi, tıbbi biyolog, fizyoterapist, diyetisyen, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, rehber ve psikolojik Danışmanlık vb.) bitirenler �S� kodunu,
    ç. Diş tabipleri �B� kodunu,
    d. Eczacılar �E� kodunu,
    e. Veterinerler �V� kodunu, kodlayacaklardır.
    f. Öğretmen bildirim çizelgesini vererek 5 inci bilgi alanında öğretmen (Ö) kodunu dolduranlar için �R� ile diğer sınıf kodları kullanılacaktır. Bu kodlardan sadece �S�, �B�, �E�, �V� kodlarını kullanmayacaklardır.
    g. Yukarıda belirtilen tabip, sağlık, diş tabibi, eczacı, veteriner ve öğretmen mesleklerine sahip yükümlüler için, diğer mesleklere sahip yükümlülere kullanılan sınıf kodları kullanılmayacak, bunlar için sadece �S�, �B�, �E�, �V� kodları kullanılacaktır.
    (10) 11 inci bilgi alanı, er sınıfları için, sınıf tercihleri bölümüdür.
    a. Yedinci bilgi alanında yedek subay veya öğretmen statüsünü tercih etmiş olanlar da bu bölümü mutlaka kodlayacaktır
    b. Er sınıflarına ait kod açılımları aşağıdadır:
    KOD
    SINIF
    KOD
    SINIF
    P
    PİYADE
    U
    ULAŞTIRMA
    T
    TANKÇI
    L
    LEVAZIM
    C
    TOPÇU
    O
    ORDUDONATIM
    A
    HAVA SAVUNMA
    D
    DENİZ
    İ
    İSTİHKAM
    H
    HAVA
    M
    MUHABERE
    J
    JANDARMA
    c. Tabip hariç sağlık sınıf okulları (Sağlık, diş tabibi, eczacı ve veteriner vb.) olanlar bu alanda sadece �S� kodu kodlayacaklardır. Sağlık sınıfının dışındaki diğer meslek grupları ise �S� kodunu kodlamayacaklardır.
    ç. Tıp doktorları, er statüsüne ayrılmadıklarından 11 inci bilgi alanını boş bırakacaklardır.
    (11) 1111 sayılı Kanuna tâbi olarak 15 ay erbaş/er statüsü ile askerlik yapmakta iken, dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim kurumlarını bitirenlerden istekleri üzerine geçici terhis edilerek, yedek subay statüsünde test ve mülâkat merkezine sevk edilenlerin �12.DİĞER- 1� bilgi alanını kodlayacaklardır. Bu durumdaki yükümlüler ilgili memura bilgi vereceklerdir.
    (12) Komando olmak isteyenler statü belirleme formunun �14.DİĞER- 3� bilgi alanını kodlamalıdırlar.
    (13) Onbeş, onaltı ve onyedinci bilgi alanları son beş yıl içerisinde Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Üniversitelerarası kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) ve Test Of English As.A Foreign Language (TOİFL) sınavlarından birisine katılanlar ve elindeki sınav sonuç belgesini ibraz edenler dolduracaklardır.
    Yabancı dil kodları ve açılımları aşağıdadır.
    KOD NO
    DİL
    KOD NO
    DİL
    01
    İngilizce
    11
    Macarca
    02
    Almanca
    12
    Rumence
    03
    Fransızca
    13
    Çince
    04
    İtalyanca
    14
    Arapça
    05
    İspanyolca
    15
    Hollandaca
    06
    Rusça
    16
    Portekizce
    07
    Sırpça
    17
    Farsça
    08
    Bulgarca
    18
    İrlandaca
    09
    Yunanca
    19
    Danca
    10
    Lehçe

a. Bu onbeşinci, onaltıncı ve onyedinci bölümler siyah tükenmez kalem ile kodlanacaktır.
    b. Yukarıda belirtilen dillerden birisinden sınavlara katılması ve dil sonuç belgesi ibraz etmesi halinde, formun 15 inci bilgi alanı kodlanacaktır.
    c. Askerlik şubelerine ibraz edilecek sınav sonuç belgelerinin fotokopisi as. ş. bşk.lığınca onaylanarak sevk evrakına eklenecektir.
    ç. Birden fazla yabancı dil sınavına katılmış olsalar dahi, yukarıda belirtilen dillerden sadece birisi için kodlama yapacaklardır.
    (14) Aşağıda belirtilen sınav türlerinden birine girerek sınav sonuç belgesi ibraz edenler onaltıncı bilgi alanını kodlayacaktır.
    Yabancı dil puan (Sınav) türü aşağıdadır.
    KOD NO
    YABANCI DİL SINAV TÜRÜ
    01
    KPDS (Kamu Personeli Yabancı Dil bilgisi Seviye Tespit Sınavı
    02
    ÜDS ( Üniversitelerarası kurul Yabancı Dil sınavı)
    03
    TOEFL ( Test Of English As A Foreign Language
    Birden fazla yabancı dil sınav sonuç belgesi ibraz etmeleri durumunda, yükümlülerin tercihlerine göre sadece birisi kabul edilecektir.
    (15) Onbeşinci ve onaltıncı alanlara kodlanan dil ve sınav türlerinden almış olduğu dil puanı onyedinci bilgi alanına kodlanacaktır.
    (16) Onsekizinci bilgi alanı bu formu dolduran yükümlü tarafından dışarı taşırmadan imzalanacaktır.

5. ERKEN SEVK İŞLEMLERİ
    a. Grupları numaralarına göre sevk edileceği celp döneminden önce askere alınmak isteyen yedek subay aday adayı yükümlüler, askerlik şubesinden aldıkları askerlik durum belgesi ve bir adet dilekçe ile , yerli kayıtlı oldukları askerlik şubelerinin bağlı olduğu askerlik dairesi başkanlıklarına (Tıp doktorları askerlik şubelerine) gitmek istedikleri celp dönemlerine göre aşağıda yazılı tarihlerde müracaat edebilirler;(Erken sevk dilekçesi örneği için Bkz: EK-7)
    CELP DÖNEMLERİ
    BAŞVURU TARİHLERİ
    ŞUBAT CELBİ İÇİN,
    01 ARALIK-31 OCAK AS.Şubesi.BŞK.
    NİSAN CELBİ İÇİN,
    01 ARALIK-25 OCAK AS.Dairesi.BŞK.
    HAZİRAN CELBİ İÇİN,
    01 NİSAN-31 MAYIS AS.Şubesi.BŞK.
    AĞUSTOS CELBİ İÇİN,
    01 NİSAN-25 MAYIS AS.Dairesi.BŞK.
    EKİM CELBİ İÇİN,
    01 AĞUSTOS-30 EYLÜL AS.Şubesi.BŞK.
    ARALIK CELBİ İÇİN,
    01 AĞUSTOS-25 EYLÜL AS.Dairesi.BŞK.
    NOT: NİSAN-AĞUSTOS-ARALIK Celp Dönemlerinde, tıp doktorlarının erken sevk müracaatları, askerlik şubelerince bu dönemlere ait 2 nci Grup EK-R Çizelgelerin tanzim tarihlerine kadar kabul edilir ve mutlaka EK-R formata alınırlar.
    b. Yüksek lisans, ihtisas, doktora vb. nedenlerle sevk tehirli iken, erken askere gitmek isteyenlerden,
    Sevk tehiri bitim tarihi, gitmek istediği celp döneminden sonra bitenler, sevk tehiri teklifini yapan kuruma başvurarak, sevk tehirleri iptal yazılarının sevk tehiri yapan makama (ASAL /As.D.Bşk.lıklarına) göndermeleri ve bu teklif üzerine ASAL/As.D.Bşk.lıklarınca yapılan sevk tehiri iptal yazılarının ilgili askerlik şubelerine aşağıdaki tarihlere kadar ulaştırılması gereklidir.
    CELP DÖNEMLERİ
    İPTAL YAZILARININ ASKERLİK ŞUBELERİNE ULAŞACAĞI TARİH

ŞUBAT DÖNEMİ İÇİN,
    31 ARALIK
    (TIP DOKTORLARI)
    NİSAN DÖNEMİ İÇİN,
    28 ŞUBAT
    (KRŞ.SNF.VE TIP DR.)
    HAZİRAN DÖNEMİ İÇİN,
    30 NİSAN
    (TIP DOKTORLARI)
    AĞUSTOS DÖNEMİ İÇİN,
    30 HAZİRAN
    (KRŞ.SNF.VE TIP DR.)
    EKİM DÖNEMİ İÇİN,
    31 AĞUSTOS
    (TIP DOKTORLARI)
    ARALIK DÖNEMİ İÇİN,
    31 EKİM
    (KRŞ.SNF.VE TIP DR.)
    c. Erken sevki uygun görülenler, şartlarının değişmesi halinde, sevke katılmayıp sevk evraklarını almayabilirler. Erken sevkini isteyenlerden, sevk evrakını aldığı halde test ve mülâkata katılmayanlar bakaya suçundan askerî mahkemeye verilirler ve kendi grubu ile sevkleri sağlanır.

6.SEVK TEHİR İŞLEMLERİ a. Genel Prensip :
    Her türlü sevk tehir işlemlerinin yapılmasında Türk Silâhlı Kuvvetleri kaynak ihtiyacı ve celp dönemleri arasındaki dengenin korunması genel prensiptir. Kaynağın azalması veya celp dönemleri arasındaki dengenin bozulması durumunda sevk tehiri teklifleri dikkate alınmaz.
    b. Yedek subay aday adaylarının;
    (1) Hapis veya tutuklu bulunmaları,
    Hapis, tutuklu veya gözetim altında bulunanlar, bu durumlarını cumhuriyet savcılığı kanalıyla,
    (2) Askere gidemeyecek derecede hasta olmaları,
    Sağlık sorunu bulunanlar, kendilerini sevk ettirecekleri asker hastahanesi sağlık kurulu raporu ile askerlik şubelerine bildirmek zorundadırlar.
    (3) 08 HAZİRAN 1984 gün ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren ve Birinci Derecede Kritik İller ve Birinci Derecede Kalkınmada Öncelikli illerde bulunan kamu kurumlarında görevli olmaları, görevinden ayrılması durumunda kamu hizmetleri ile bu hizmetlere ilişkin projelerin yürütülmesinde önemli aksaklıklar meydana gelebilecek derecede branşında uzmanlaşmış personel olmalı,
    (4) Yüksek lisans (Master), ihtisas, doktora eğitimi yapmaları veya bu eğitimler için zorunlu dil öğrenimi yapıyor olmaları,
    (5) Sanatta yeterlik veya bilimsel hazırlık eğitimi yapmaları,
    (6) Bir mesleğin icrası için kanunen (Staj Yönetmeliklerine göre) zorunlu staj yapmaları,
    (7) Aktif spor hayatları devam eden, Olimpiyat Oyunları, Dünya ve Avrupa Şampiyonalarında ilk üç dereceye giren sporcular ile bu dereceleri alan takımların kadrolarındaki sporcuların, A Büyükler Millî Takım kadrolarında yer alan sporcuların, Türkiye profesyonel bir ve ikinci futbol liginde yer alan takımların kadrolarında yer alan sporcuların, üç ve daha fazla ligi bulunan spor dallarında en üst iki ligde yer alan takımlar ile en az iki ligi bulunan spor dallarında en üst ligde yer alan takımların uluslar arası kurulların öngördüğü sayıdaki sporcuların 33 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere,
    (8)Hizmetinin özelliğinden, lisansüstü öğrenimlerinden ve sporcu olmalarından dolayı sevki tehir edilecek yükümlülerin 86ncı madde yoklama kaçağı veya bakaya durumunda olmamaları ve bu suçlardan ceza almamaları gerekmektedir. Ancak, bakaya durumunda olan yükümlülerden, sevk tehiri işlemlerine neden olan staj, yüksek lisans (Master), ihtisas ve/veya doktora öğrenimine başlangıç tarihleri bakaya kaldıkları tarihten önce olanların sevkleri, 33 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere tehir edilebilmektedir.
    (9) Yüksek öğrenim mezunlarından mesleklerine ait staj ve ihtisaslarını tamamladıktan sonra yurt içinde veya yurt dışında çalıştıkları bilim dallarına dünya ölçüsünde bir yenilik ve ilerleme getiren orijinal çalışmalar yapanların ve bu çalışmalarının ilgili bilim kurullarınca onaylanmış olanların 36 yaşını dolduruncaya kadar askere sevkleri tehir edilebilir.

7. SEVKİ SIRASINDA RAHATSIZ OLANLAR

a. Sevki sırasında veya sevkten önce tedavi ile iyileşebilecek hastalığı olanların yerli veya yabancı askerlik şubelerine müracaatları gereklidir. b. Yerli veya yabancı askerlik şubeleri tarafından sevk edildikleri sağlık kuruluşları tarafından tanzim edilen raporlara göre;
    (1) Sevkine mani hali olmadığı tespit edilenler, sevke tâbi oldukları celp döneminde test ve mülâkat merkezine sevk edilirler.
    (2) Haklarında istirahat raporu düzenlenen ve bu istirahatleri test ve mülâkat tarihinden sonra sona erenler takip eden ilk yedek subay celbinde sevk edilirler. Asker hastanesi sağlık kurullarınca askerliğe elverişli olmadıklarına karar verilenler, askerlik hizmetinden muaf tutulurlar.(Müracaat dilekçe örneği için Bkz.: EK-8)
    (3) Haklarında düzenlenen sağlık raporu gereğince muharebe destek ve hizmet destek birliklerinde görevlendirilmesi uygun görülenler bu karara göre sınıflandırılırlar.
    (4) Geçirmiş olduğu trafik kazası ve/veya ağır hastalık sebebiyle sivil sağlık kuruluşları tarafından haklarında sağlık raporu düzenlenenler, raporları ile birlikte Asker hastanesine sevk edilerek alacakları raporlara göre işlem yapılır.
    (5) Askerlik şubesi tarafından sevk edilmeden alınan sağlık raporları geçerli kabul edilmez. Bu şekilde rapor alarak sevke katılmayanlar hakkında bakaya işlemi yapılır. Mazeretlerine ait yazılı ifadeleri alınarak askerî mahkemeye verilirler.

8. YEDEK SUBAY ADAY ADAYLARININ SEVK EDİLECEKLERİ
    TEST VE MÜLÂKAT MERKEZLERİ VE SAĞLIK SINIFIYLA
    SEVK EDİLECEKLERİ TAHSİL GRUPLARI
    a. İL BAZINA GÖRE ASKERLİK ŞUBELERİNİN YERLİ VE YABANCI YEDEK SUBAY ADAY ADAYLARINI SEVK EDECEKLERİ TEST VE MÜLÂKAT MERKEZLERİNİ GÖSTERİR ÇİZELGE
    TEST VE MÜLAKAT MERKEZİ
    İLLER
    6 NCI KOLORDU KOMUTANLIĞI ADANA

ADANA, MERSİN, OSMANİYE, HATAY, GAZİANTEP, KİLİS, KAHRAMANMARAŞ, NİĞDE.
    7 NCİ KOLORDU KOMUTANLIĞI DİYARBAKIR

DİYARBAKIR, MARDİN, ŞANLIURFA, ŞIRNAK, BATMAN, SİİRT, ADIYAMAN, MALATYA, ELAZIĞ, TUNCELİ, BİNGÖL, BİTLİS, VAN, HAKKARİ.

9 UNCU KOLORDU KOMUTANLIĞI ERZURUM

ERZURUM, ERZİNCAN, BAYBURT, KARS, ARDAHAN, ARTVİN, GÜMÜŞHANE, AĞRI, IĞDIR, MUŞ.
    MUHABERE ELEKTRONİK BİLGİ SİSTEMLERİ OKULU VE EĞİTİM MERKEZİ KOMUTANLIĞI

MAMAK/ANKARA
    KIRIKKALE, ÇANKIRI, KAYSERİ, NEVŞEHİR, KIRŞEHİR, YOZGAT, TOKAT, SİVAS.

ZIRHLI BİRLİKLER OKULU VE EĞİTİM TÜMEN KOMUTANLIĞI ETİMESGUT/ANKARA
    ANKARA (X), ÇORUM, KASTAMONU, KARABÜK, ZONGULDAK, BARTIN

TOPÇU VE FÜZE OKUL KOMUTANLIĞI POLATLI/ANKARA
    KONYA, AKSARAY, KARAMAN, ESKİŞEHİR, AFYON.

ULAŞTIRMA OKULU VE EĞİTİM MERKEZİ KOMUTANLIĞI GAZİEMİR/İZMİR
    AYDIN, DENİZLİ, MUĞLA, ISPARTA, ANTALYA.
    ,

İSTİHKAM OKULU VE EĞİTİM MERKEZİ KOMUTANLIĞI NARLIDERE/İZMİR

UŞAK, KÜTAHYA, İZMİR (XX), MANİSA, BURDUR.

PİYADE OKUL KOMUTANLIĞI TUZLA/İSTANBUL

İSTANBUL (XXX)

LEVAZIM MALİYE OKULU VE EĞİTİM MERKEZİ KOMUTANLIĞI
    KÜÇÜKYALI/İSTANBUL
    TEKİRDAĞ, KIRKLARELİ, EDİRNE, KOCAELİ, DÜZCE, SAKARYA, BOLU, YALOVA.

ORDUDONATIM OKULU VE EĞİTİM MERKEZİ KOMUTANLIĞI
    BALIKESİR
    BURSA, BALIKESİR, BİLECİK, ÇANAKKALE.

SAHRA SIHHIYE OKULU VE EĞTİM MERKEZİ KOMUTANLIĞI SAMSUN
    TRABZON, GİRESUN, ORDU, SİNOP, SAMSUN, RİZE, AMASYA,

20 ASKERLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA BAĞLI TÜM ASKERLİK ŞUBELERİ (TIP DR., TIP DR. GİBİ İŞLEM GÖREN VE SAĞLIK EĞİTİMİ YAPAN YÜKÜMLÜLER)
    ASKERİ VETERİNER ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ VE EĞTİM MERKEZİ KOMUTANLIĞI
    GEMLİK/BURSA
    20 ASKERLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA BAĞLI TÜM ASKERLİK ŞUBELERİ (VETERİNER FAKÜLTESİ MEZUNU YÜKÜMLÜLERİ).
    e. ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR:
    (X) 1. Ankara İli Polatlı İlçesi askerlik şubesi, Topçu ve Füze Okul Komutanlığı (POLATLI/ANKARA)' na sevk edecektir. Ankara merkezdeki askerlik şubelerinden yabancı olarak sevk edilecek yükümlüler; istekleri dikkate alınarak ve izdihamı önleyecek şekilde MAMAK/ANKARA veya ETİMESGUT/ANKARA� daki test ve mülâkat merkezlerine sevk edilecektir.

(XX) 2. İzmir merkezdeki askerlik şubelerinden yabancı olarak sevk edilecek yükümlüler; istekleri dikkate alınarak ve izdihamı önleyecek şekilde NARLIDERE/İZMİR veya GAZİEMİR/İZMİR� deki test ve mülâkat merkezlerine sevk edilecektir.

(XXX)3. İstanbul Askerlik Dairesi Başkanlığına bağlı askerlik şubelerinin tamamı, yerli ve yabancı yükümlüleri Piyade Okul Komutanlığı (TUZLA/İSTANBUL)' na sevk edecektir.
    4. Yabancı askerlik şubelerinden sevkini isteyen yükümlüler, yerli askerlik şubelerinin sevk ettiği test ve mülâkat merkezine değil, yabancı askerlik şubesinin sevk ettiği test ve mülâkat merkezine sevk edilecektir.
    5. Tüm askerlik şubesi başkanlıklarınca, VETERİNER FAKÜLTESİ MEZUNLARI, ASKERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ VE EĞİTİM MERKEZ KOMUTANLIĞI (GEMLİK/BURSA)' NA SEVK EDİLECEKTİR.
    6. İlçe askerlik şubeleri, bağlı oldukları illerin sevk ettikleri test ve mülâkat merkezlerine sevk yapacaklardır.
    b. SAĞLIK SINIFI İLE SAHRA SIHHIYE OKULU VE EĞİTİM MERKEZ KOMUTANLIĞI (SAMSUN) EMRİNE SEVK EDİLECEK TAHSİL GRUPLARI:
    1. Tıp fakülteleri mezunları.
    2. Eczacılık fakülteleri mezunları.
    3. Diş hekimliği fakülteleri mezunları.
    4. Fakültelerin tıbbi biyolog bölümü mezunları.
    5. Fizik tedavi ve rehabilitasyon yüksek okulu mezunları.
    6. Sağlık teknolojisi yüksek okulu beslenme ve diyetetik bölümü mezunları.
    7. Sağlık idaresi yüksek okulu mezunları.
    8. Sağlık idaresi ve işletmesi yüksek okulu mezunları.
    9. Sağlık hizmetler yüksek okulu mezunları.
    10. Sosyal hizmetler yüksek okulu mezunları.
    11. Hemşirelik yüksek okulu mezunları.
    12. Sağlık yüksek okulu;
    a. Hemşirelik,
    b. Sağlık memurluğu,
    c. Fizik tedavi ve rehabilitasyon,
    ç. Beslenme ve diyetetik bölümü mezunları.
    13. Sağlık eğitimi fakültesi;
    a. Sağlık eğitimi,
    b. Sağlık yönetimi bölümü mezunları.
    14. Sağlık bilimleri fakültesi;
    a. Beslenme ve diyetetik,
    b. Fizik tedavi ve rehabilitasyon,
    c. Hemşirelik ve sağlık hizmetleri,
    ç. Sağlık kurumları işletmeciliği bölümü mezunları.
    d. Sosyal Hizmetler Bölümü mezunları.
    15. Eğitim Fakülteleri hariç diğer fakültelerin psikoloji bölümü mezunları.
    16- Fakültelerin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (Eğitimde Psikolojik hizmetler dahil) bölümü/programı mezunları.
    17. Fakültelerin Biomedikal Mühendisliği Bölümü mezunları.
    18. Biyomedikal mühendisliği konusunda yüksek lisans, doktora yapmış elektrik, elektronik mühendisleri.
    19. Fizik mühendisi ünvanına sahip olanlardan sağlık fiziği konusunda yüksek lisans yapmış olanlar ile sağlık fizikçisi yetiştiren fakülte mezunları.
    20. Tıp doktoru gibi işlem görenler aşağıdaki çizelgededir.

TIPTA UZMANLIK DALI
    TAŞIDIĞI ÜNVAN
    MEZUN OLMASI GEREKEN FAKÜLTE VEYA YÜKSEK OKUL
    Biyokimya ve Klinik Biyokimya
    Biyokimya Uzmanı
    1. Fen Fakültesi kimya ve biyoloji bölümü.
    2. Kimya Yüksek Okulu.
    3. Eczacılık Fakültesi.
    4. Eczacılık Yüksek Okulu.
    5. Veteriner Fakültesi.
    Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji
    Mikrobiyoloji Uzmanı
    1. Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü.
    2. Veteriner Fakültesi.
    Tıbbi Farmakoloji
    Tıbbi Farmakoloji Uzmanı
    1. Eczacılık Fakültesi.
    2. Eczacılık Yüksek Okulu.
    3. Fen Fakültesi Kimya Bölümü.
    4. Kimya Yüksek Okulu.
    Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji
    Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Uzmanı
    2. Veteriner Fakültesi.
    Fizyoloji
    Fizyoloji Uzmanı
    2. Fen Fakültesi Kimya Bölümü.
    3. Kimya Yüksek Okulu.
    4. Veteriner Fakültesi.
    Ortodonti
    Ortodonti
    1. Diş Hekimliği Fakültesi.
    2. Diş Hekimliği Yüksek Okulu.
    Diş Hastalıkları ve Tedavisi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Uzmanı
    1. Diş Hekimliği Fakültesi.
    2. Diş Hekimliği Yüksek Okulu.

9. TEST VE MÜLAKAT MERKEZİ İŞLEMLERİ

a. Grup numaraları itibarıyla sevk sırası gelen vatandaşlarımız, 5/A bölümünde belirtilen tarihlerde yerli veya yabancı askerlik şubeleri tarafından, statü ve sınıf tespitlerinin yapılması maksadıyla test ve mülâkat merkezine sevk edilirler.
    b. Yedek subay aday adaylarının gördükleri eğitime göre sevk edilecekleri test ve mülâkat merkezleri, ASAL web. adresinden veya askerlik şubelerinden öğrenilebilir.(Ayrıntılı bilgi için Bkz.: Bölüm 9)
    c. Tıp Doktorları sadece mülâkata tâbi tutulurlar. Bunlar askerlik hizmetlerini 12 ay süreli yd. sb. olarak yaparlar. Sağlık sınıfı (Tıp Doktoru, Diş Tabibi, Eczacı ve Veteriner dahil) yedek subay adaylarının eğitim süreleri bir aydır.
    ç. Diğer bütün tahsil gruplarına mensup karışık sınıf yedek subay aday adayları, sevk edildikleri test ve mülâkat merkezinde kişilik ve genel yetenek testine tâbi tutulurlar.
    (1) Sağlık ve fizikî yetenekleri,
    (2) Meslek ve öğrenimleri (Akademik kariyer)
    (3) Şahsî tercihleri,
    (4) Uygulanan testteki başarı, kriterlerine göre ve tamamen bilgisayar ortamında değerlendirilerek Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyacı kadarı 12 ay süreli yedek subay adayı, geri kalanı da 6 ay kısa dönem er ve Millî Eğitim Bakanlığı emrinde görevlendirilmek üzere yedek subay öğretmen olarak ayrılırlar. Akademik kariyer (Yrdc. Doç., Doç. ve Prof.) yapmış olanlar, Silâhlı Kuvvetlerimizin ihtiyacı durumunda 12 ay yedek subay adaylığına ayrılabilirler.
    d. Test ve Mülâkat sonucunda yedek subay adaylığına ayrılanlar ayrıldıkları sınıfın yd. sb. okuluna sevk edilirler. Karışık sınıflardan Genelkurmay Başkanlığınca belirlenecek meslek ve branşlardan ihtiyaç kadarının (Meslek Kurasına tabî olanların) yetiştirilme süresi bir ay, diğerlerinin eğitim öğretim süresi üç ay olarak uygulanmaktadır. Eğitim ve öğretimi başarıyla tamamlayanlar, asteğmen rütbesiyle Kur�a sonucunda bir kadro görevine atanırlar.
    Yedek subaylar askerlik görevleri esnasında, muvazzaf subaylar gibi işleme tabidirler. Hak ve ödevleri konusunda, İç Hizmet ve Askerî Ceza Kanununa Tâbidirler. Askerî suçları konusunda, 353 sayılı Askerî Mahkemeler Kuruluş ve Yargılama Usulü Kanunu hükümlerine göre yargılanırlar.
    Özlük hakları konusunda 926 sayılı TSK. Personel Kanunu, atanmaları konusunda TSK. Atanma ve Yer Değiştirme Yönetmeliği esaslarına tâbidirler.
    Sağlık sınıfı ile karışık sınıflardan Genelkurmay Başkanlığınca belirlenen meslek ve branşlardaki (Meslek kur�asına tâbi) yedek subay adaylarının, yetiştirme süreleri bir ay ve Kıt�ada hizmet süreleri 11 ay olduğundan;
    28 gün plânlı, 14 gün mazeret olmak üzere toplam 42 gündür.
    Diğer karışık sınıf yedek subayların ise eğitim süresi üç ay ve Kıt�a hizmet süreleri dokuz ay olduğundan; 23 gün plânlı, 11 gün mazeret olmak üzere toplam 34 gündür.
    Sağlık işlemleri konusunda muvazzaf subaylara tanınan haklara sahiptirler.
    e. Kısa dönem er statüsüne ayrılanlar:
    Askerî birliklere sevk edilirler. Temel eğitim sonunda, silâhlı kuvvetler tarafından ihtiyaç duyulan bazı branşlar birlik veya kurumlarda görevlendirilirler. Diğerleri askerlik hizmetlerini sevk edildikleri birliklerde tamamlarlar.
    Kısa dönem statüsündeki erbaş ve erlerin hizmet süresi yedek subaylık hizmet süresinin yarısı kadardır. Muvazzaf askerlik görevleri esnasında, hak ve ödevleri ile sağlık işlemleri konusunda İç Hizmet Kanunu ve Askerî Ceza Kanununun erbaş ve erlere ait hükümlerine tâbidirler.
    İzin hakları, her ay için iki gün olmak üzere toplam; 12 gündür.
    f. Yedek subay öğretmene ayrılanlar:
    (1)Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında fiilen görevli öğretmenler, okulların kapalı olduğu sadece AĞUSTOS Yedek Subay Celbinde silâh altına alınacaklardır. ARALIK ve NİSAN Celbinde sevke tâbi öğretmenlerden istekli olanlar, İl veya İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerinden alacakları EK-A Öğretmen Bildirim Çizelgesiyle askerlik şubelerine müracaat etmeleri halinde, bir defaya mahsus olmak üzere, sevkleri AĞUSTOS Celbine ertelenir. Öğretmenlerden ARALIK ve NİSAN Celp dönemlerinde askere gitmek isteyenlerin ise dilekçeleri alınarak sevkleri yapılır. Ancak, bunlar Millî Eğitim Bakanlığı emrine verilmezler.
    (2) Öğretmenlerin eğitim süresi bir aydır. Bu sürenin sonunda Millî Eğitim Bakanlığınca Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Kalkınmada Birinci Derecede Öncelikli illerdeki okullara atanırlar.
    (3) Öğretmenlerin Millî Eğitim Bakanlığı emrine verilebilmeleri için sevkten önce İl, İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerinden alacakları öğretmen belgesini askerlik şubesine vermeleri gereklidir. Millî Eğitim Bakanlığı emrine verilecek öğretmen miktarı Millî Eğitim Bakanlığının isteği üzerine Genelkurmay Başkanlığınca belirlenir. Ancak özel okul ve dershane öğretmenleri Millî Eğitim Bakanlığı emrine verilmezler. Yedek subay öğretmenler Türk Silâhlı Kuvvetlerinin yedek subay ve kısa dönem er ihtiyacı karşılandıktan sonra Millî Eğitim Bakanlığında görevli öğretmen yükümlüler arasından seçilir.
    (4) Öğretmen yedek subayların maaş ve özlük hakları görev yerlerine katılışlarından itibaren asteğmen emsalleri gibi Millî Eğitim Bakanlığınca ödenir. Askerlik süresince Askerî Ceza Kanunu hükümlerine tâbidirler. Öğretmenlik görevini yaparken rütbeleri bulunmaz. Hizmetleri sonunda yedek subay (Asteğmen) olarak terhis edilirler.
    (5) Millî Eğitim Bakanlığı emrinde görevlendirilen yedek subay öğretmenler, görevleri süresince resmî elbise giyemezler, iaşe edilmezler, hizmetleri esnasında derneklere giremezler ve siyasi faaliyetlerde bulunamazlar.
    (6) Yedek subay öğretmenlerin, izin tecavüzü, hava değişimi tecavüzü, firar veya izinsiz olarak görevden ayrı kaldıkları süreler bakımından asker kişiler gibi yargılanırlar.
    TEST VE MÜLÂKAT MERKEZİNDE DİKKAT EDECEĞİNİZ HUSUSLAR:
    g. Askerî birlik ve kurumlara cep telefonu, çağrı cihazı, kayıt ve yayın yapan cihaz götürmeyiniz.
    h. Sabah çok erken saatlerde test ve mülâkat merkezinde bulunmak zorunda değilsiniz. Sabah 08.00�de test ve mülâkat merkezinde bulunmanız uygundur.
    ı. Test ve mülâkat işlemleri bir gün içerisinde bitirildiğinden, sağlık sınıfları hariç aynı gün geri dönmeniz mümkündür.
    i. Test ve mülâkat merkezinde yapılacak açıklamaları dikkatle dinlemeniz, testten sonraki hareket tarzını öğrenmeniz gereklidir.
    j. Test ve mülâkat faaliyetlerinden sonra OBİ sınavı yapılmayacak ve bu branş için ihtiyacın statü belirleme formunda sınav sonucuna ve yükümlülere ait bilgilerin değerlendirilmesine göre üniversitelerin bilgisayar mühendisliği bölümü mezunları arasından karşılanacaktır.
    k. Test ve mülâkat faaliyetlerinden sonra yabancı dil sınavı yapılmayacak ve sevkleri sırasında ibraz edilen KPDS, ÜDS ve TOEFL dil seviye tespit sınav sonuçlarına göre seçim yapılacaktır. Bu belgelerinizi mutlaka sevkiniz sırasında askerlik şubenize ibraz etmelisiniz.
    l. Test ve mülâkat merkezine giderken varsa; dalgıç, balıkadam, uçucu, planör, paraşütçü, spor branşları veya meslek ve sanatınızla ilgili sertifika ve belgelerin fotokopisini birlikte götürünüz.
    m. Test ve mülâkat merkezinde uygulanan teste ait sorular hakkında bilgi verilememektedir.
    n. Test ve mülâkat neticesinde tespit edilen sınıf ve statülerinizi test ve mülâkat merkezlerince size tebliğ edilen tarihte en yakın askerlik dairesi başkanlığı veya test ve mülâkat merkezi komutanlığından öğrenebilirsiniz. Ayrıca (http://www.kkk.tsk.mil.tr) internet adresinden ilân edilmektedir.

10. YEDEK SUBAY SINIF OKULLARI VE ADRESLERİ
    SINIF OKULU
    Tuzla/İSTANBUL
    Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen K.
    Etimesgut/ANKARA
    Topçu ve Füze Okul K.
    Polatlı/ANKARA
    İstihkam Okulu ve Eğitim Merkez K.
    Narlıdere/İZMİR
    Muhabere Okul K.
    Mamak/ANKARA
    Ulaştırma Okulu ve Eğitim Merkez K.
    Gaziemir/İZMİR
    Levazım Maliye Okulu ve Eğitim Merkez K.
    Küçükyalı/İSTANBUL
    Ordudonatım Okulu ve Eğitim Merkez K.
    BALIKESİR
    Personel Okul ve Eğitim Merkez K.
    KONYA
    Sahra Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkez K.
    SAMSUN
    Askerî Veteriner Araştırma Enstitüsü ve Eğitim Merkez Okul K.
    Gemlik/BURSA
    Hava Savunma Okul ve Eğitim Merkez K.
    Alemdağ/İSTANBUL
    Deniz Er Eğitim Tabur K.
    Poligon/İZMİR

11. STATÜNÜZ BELLİ OLDUKTAN SONRA
    SINIF OKULU VEYA EĞİTİM MERKEZİNE
    NE/NELER GÖTÜRMELİSİNİZ?
    a. Sınıf okuluna katılacak olan yedek subay adayları ile birliğine katılacak olan kısa dönem erbaş ve erlerin yanlarında götürebilecekleri ihtiyaç listesi aşağıya çıkarılmıştır:
    - Şahsi temizlik malzemeleri (Sakal ve koltuk altı traş makinaları, yüz ve banyo havlusu, özel bir marka kullanıyorsanız yüz ve banyo sabunu, cilt kremi, şampuan, diş fırçası ve macunu)
    - Mevsime uygun birkaç çift siyah çorap, birkaç takım iç çamaşırı, pijama veya eşofman, bir çift dayanıklı terlik, bir tırnak makası.
    - Kullanıyorsanız; nemlendirici yüz kremi, bir kutudan fazla olmamak üzere vitamin hapı, uyuşturucu etkisi olmamak şartıyla kullandığınız ilaçlardan birer kutu.
    - Postal giyeceğinizden, ayak vurmalarına karşı pudra ve yara bantı, ayak mantarına karşı krem.
    - Toplu yerlerde uyuma probleminiz varsa göz bağı ve/veya kulak tıkacı.
    - Telefon kontör kartı.
    - Siyah pilot kalem, orta boy ebatlı not defteri.
    - Sılaya mektup yazmak için mektupluk, bloknot ve mektup yazmak sizin için önemliyse, dolmakalem ve mürekkep.
    - Varsa, sağlık raporları ile kullanmak zorunda olduğunuz ilaçlara ait sağlık raporlarınızı yanınıza alınız.
    - Fotoğraf makinası, cep telefonu, çağrı cihazı, radyo, kaydedici cihazlar, wolkman gibi her türlü elektronik cihazın askerî birliklere sokulması yasaktır.
    - Birliğinize katıldığınızda bir-iki gün içerisinde üniformalarınız verilecek, sivil giysileriniz ve ayakkabınız birlik deposunda muhafaza edilmek üzere alınacaktır.
    b. Yukarıda belirtilenlerin dışındaki ihtiyaçlarınızı birlik/okul kantini veya askerlik yemini ettikten sonra çıkacağınız çarşı izninde temin edebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi recander -- 17 Mart 2009; 22:37:45 >

• @recander

yaptığın paylaşımlar için teşekkürler arkadaşım.

doktora kayıt dondurmayla ilgili bir arkadaş sormuştu. askere gittiğiniz süre içinde enstitü kaydınızı dondurmak ve sürenizi işletmemek zorunda. yani şu anda doktorayı bitirmek için ne kadar süreniz kaldıysa askerden geldiğinizde de o kadar süreniz olacaktır. sadece gerekli evrakları öğrenci işlerine vermeyi unutmayın yeter.
  • quote:

Orjinalden alıntı: vogue

@recander

yaptığın paylaşımlar için teşekkürler arkadaşım.

doktora kayıt dondurmayla ilgili bir arkadaş sormuştu. askere gittiğiniz süre içinde enstitü kaydınızı dondurmak ve sürenizi işletmemek zorunda. yani şu anda doktorayı bitirmek için ne kadar süreniz kaldıysa askerden geldiğinizde de o kadar süreniz olacaktır. sadece gerekli evrakları öğrenci işlerine vermeyi unutmayın yeter.

BİŞE DEGİL DEVREM İŞALLAH HERKESE YARDIMCI OLABİLECEK Bİ BİLGİ KOYMUŞUMDUR FORUMA SAYGILARIMLA
  • quote:

Orjinalden alıntı: Aknyldz

2008 ama Aralık değil, Nisan veya Ağustos dönemi. Abi bilmiyoruz ki ne olacağını, her an her şey olabilir, her şey değişebilir, sonuçta mantık yok işte. Bu sebeple ben traş olucam, zaten her gün işe gelirken oluyorum, bi kerede onlar için olayım, maksimum 10 gün sonra her sabah olmak zorunda kalacağız zaten. Dedikleri gibi zevk almaya bakacaksın

açıkçası ben askeriye ye güvenmiyorum bu konuda . ne olur ne olmaz diye traşımı olup öyle sınava gidecem.
  • Bu 50000 kişi olayı ne arkadaşlar bu dönem 50 bin kişimi gidiomuş askere
  • quote:

Orjinalden alıntı: Muhendisss

Bu 50000 kişi olayı ne arkadaşlar bu dönem 50 bin kişimi gidiomuş askere

O GEÇEN DÖNEMİN RAKAMI BU DÖNEM NE OLUR BİLİNMEZ
  • ARKADAŞLAR DÜN YOL PARASI ALDIM DEDİM Bİ MALBORA ALAYIM SİGARA DEGİŞTİRMEK HİÇ İYİ DEGİLMİŞ
  • ARKADAŞLAR BU ARADA MSN ADRESİNİ BÜTÜN FORUM ARKADAŞLARIM EKLEYEBİLİR AYIN 10 UNDA ÇOK HIZLI Bİ TANIŞMA OLMAMASI AÇISINDAN
  • slm arkadaşlar.izmir gaziemirde gireceğim sınava.hangi gün girmem daha uygun olur sizce.2 gün öğleden sonra gitsem olurmu acaba???
  • quote:

Orjinalden alıntı: Muhendisss

Ben de dün aldım sarı zarfımı arkadaşlar bir buçuk saatte halloldu işlerim. Sınava izmir gaziemir de gireceğim. Gaziemir de girecek arkadaşlar var mı başka?

DEVREM SEN HANGİ GÜN GİTMEYİ PLANLIYOSUN
  • aybaşında 17 marta gün verdikleri için, yine askerlik şubesine yolumuz düştü, gittik, oradaki sivil memur artık yakınen tanıdığı için umutsuz gözlerle bize baktı.
    o an yine elimiz boş döneceğimizi anladık, yine bir "ödenek yok" lafını hemen arkasından işittik, ama kararlıydık, ödenek olmasa dahi bugun meşhuuur sarı zarfımızı alacaktık. dedik 8.60 TL yol parası falan istemiyoruz yinede alamazmıyız zarfı, kadın biraz düşündü, 33.60 dedi. cuma görüşürüz dedik ve çıktık
    sarı zarfı iyiki bugun vermedi çanakkalede hala ödenek yok :/
  • quote:

Orjinalden alıntı: tekin4040

quote:

Orjinalden alıntı: mustafaction

quote:

Orjinalden alıntı: nuri_dardanel

quote:

Orjinalden alıntı: mustafaction

Arkadaşlar benim merak ettiğim iki soru var ;

1-Askerde yatış saati 22:00 ancak konuşanlar var ve ben uyuyamıyorum.Bu mümkünmüdür ?
    2-Saat 6:00 kalkış saati ancak ben kamyon devirmiş vaziyetteyim banyo yapmak için ne kadar sürem var ?

uyuyamam problemini bence bir müddet çekersiniz fakat sonra alışırsın gibi geliyor tertip

kamyon olayını bilemiyorum ama dağ başşında yan yatmış kamyonlar vardır ya aylarca ellemez kimse o hesap olmasında :)

Peki bu bamya olayının doğruluk derecesi nedir ?

nedir bu bamya muhabbeti yaw..

ya yemeklerde farklı birşey kullanılıyormus sanırım malafat bamya gibi oluyormuş doğrumu acaba ??

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nomadron -- 17 Mart 2009; 23:02:43 >

• ARKADAŞLAR EDİNDİGİM BİLGİYE GÖRE KISA DÖNEM GİTMEK İSTİYOSANIZ 2.VE 3. GÜN GİDİN UZUN İSTEYENLER İLK GÜN GİTSİN
  • quote:

ARKADAŞLAR EDİNDİGİM BİLGİYE GÖRE KISA DÖNEM GİTMEK İSTİYOSANIZ 2.VE 3. GÜN GİDİN UZUN İSTEYENLER İLK GÜN GİTSİN

kısa giden tüm arkadaşlarım ilk gün gitti
  • 
Sayfa: önceki 257258259260261
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.