Şimdi Ara

30 Led'i birbirine bağlamak!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.316
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bi arkadaşımın dönem ödevi var ve 30 tane led i birbirine bağlayıp yakmak istiyor! Ledler beyaz renkli ve tanesi 750 den almış. Şimdi bu ledleri seri mi yoksa paralelmi bağlaması gerekiyor ve bunları yakmak için nasıl bir güç gerekiyor! Adaptör ile olurmu? Ledlerin yanmaması için ledlerin bir bacağına 560ohm direnc bağlasa ii olurmu sizce. Bilgisayar PSU suna bağlıyorken 560 ohm direnc bağlayarak yakıyorumda ordan biliyorum yoksa direk bağlarsam gümmmm. Yardımlarınız için teşekkürler.

• forumda arama yaparsan, bu konunun defalarca tartışıldığını göreceksin.
    kolay gelsin...
  • Nasıl bir dönem ödevi bu, lamba yakmakla ödev olur mu?
  • o kadar basit değil tabi
    30 ledli msa lambası gibim bişi önemli olan lambanın dış tasarımı! Ya Bu forum tamamen "ARAMA yapsana" ya dönmüş.
    quote:

Orjinalden alıntı: 90alper90

Nasıl bir dönem ödevi bu, lamba yakmakla ödev olur mu?
  •  30 Led'i birbirine bağlamak!

Resimdeki gibi ayrı ayrı bağlasanız daha iyi olur.Ayrıca direnç için linke bakın.
    http://www.luxeonstar.com/resistor-calculator.php

Güç kaynağı 30 ledin ihtiyacı kadar olsun.Mesela tek led 30 mA çeksin.900 mA eder.Siz 1 amper bir güç kayanağı kullansanız olur.

Kolay Gelsin.

• iyiliğin için söyledim arkadaşım. arama yapsaydın sonuca bir an önce ulaşırdın. yinede aklına takılan herhangi bir şey olursa ve sorunu o konu altına eklersen cevaplamak isteyen arkadaşlar yardımcı olacaktır...
  • Saol dostum yardımın için.
    quote:

Orjinalden alıntı: silicon

Resimdeki gibi ayrı ayrı bağlasanız daha iyi olur.Ayrıca direnç için linke bakın.

Güç kaynağı 30 ledin ihtiyacı kadar olsun.Mesela tek led 30 mA çeksin.900 mA eder.Siz 1 amper bir güç kayanağı kullansanız olur.

Kolay Gelsin.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İki PC'yi Birbirine Bağlama
    15 yıl önce açıldı
    Laptop'ı LCD ye bağlamak..
    18 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Sende saol kardeş. Valla ne diye arama yapayım kardeş bi şey yazıyorum binlerce şey çıkıyor karşıma arasından benim istediğim bilgiye ulaşmak şans meselesi!

quote:

Orjinalden alıntı: r2d2droids

iyiliğin için söyledim arkadaşım. arama yapsaydın sonuca bir an önce ulaşırdın. yinede aklına takılan herhangi bir şey olursa ve sorunu o konu altına eklersen cevaplamak isteyen arkadaşlar yardımcı olacaktır...
  • Ledleri 6'lı olarak seri bağla.Daha sonra oluşan 6 lı 5 led grubunu birbirine paralel bağla ve PSU'nun 12V'una ver. Böylece led başına 2 volt düşer ve direnç ile uğraşmana gerek olmaz.

Not:Aslında ledlerin çalışma voltajı 1,5V'tur ama 2 volt verirsen bişey olmaz sadece biraz daha şidetli yanar..

Kolay gelsin...
  • quote:

Orjinalden alıntı: erl

Ledleri 6'lı olarak seri bağla.Daha sonra oluşan 6 lı 5 led grubunu birbirine paralel bağla ve PSU'nun 12V'una ver. Böylece led başına 2 volt düşer ve direnç ile uğraşmana gerek olmaz.

Not:Aslında ledlerin çalışma voltajı 1,5V'tur ama 2 volt verirsen bişey olmaz sadece biraz daha şidetli yanar..

Kolay gelsin...

Her ledin iç direnci farklılık gösterebilir..Aynı renk dahi olsa.Yani teorik olarak bu mümkün gibi gözüküyor ama pratikte yani üretim bandında farklılık çıkıyor.Böyle olunca da seri bağladığımız zaman biri daha parlak biri daha sönük yanabiliyor.Ledleri avometre ile ölçüp deneyebilirsiniz.
    Birde seri bağlı ledlerden biri giderse o grup komple söner.
  • arkadaşım ilk önce yapman gereken ledlerin datasheet ini bulup çalışma voltaj sınırlarını alt limit ve üst sınırını ve çektiği akımı öğrenmelisin.rastgele iş yapmanı hiç önermem sonu kötü olur
  • quote:

Orjinalden alıntı: sezer1247

arkadaşım ilk önce yapman gereken ledlerin datasheet ini bulup çalışma voltaj sınırlarını alt limit ve üst sınırını ve çektiği akımı öğrenmelisin.rastgele iş yapmanı hiç önermem sonu kötü olur

Bu ledlerin özellikleri firma farketmeksizin aynı mı yoksa değilmi? Eğer değilse arkadaş o firmayı nereden bulacak? Elektronikçiye gidince adam markayı biiyor mu acaba
  • DİKKAAT beyaz LED ler 3.2 voltla çalışır ve max 20ma yeterlidir.
  • Paralel bağlayıp girişine 20-30 ohm arası direnç bağlamanı öneririm. Burada direnci değiştirerek ledlerin parlaklığını ayarlıyabilirsin ancak devrenin çektiği akım da değişir. Seri bağlamada bir ledin bozulması durumunda hangisinin bozulduğunu anlaman zaman alabilir yani bunu da söyliyerek dönem ödevinden + puan alabilirsin.

Ama en güzeli sezer arkadaşımızın dediği gibi datasheet lerine bakıp hesaplama yaparak ona göre direnç bağlaman ve ona göre bir güç kaynağı seçmen olucaktır.
  • quote:

Kolay Gelsin.

burada kırmızı taraf artı mı oluyor acaba? bende kendime ledden el feneri yapmak istiyorum bunun için önerisi olan var mı? birde kasanın içine ışık yapmak istiyorum tabiki...

• bu ledleri 750 bin lira ya aldığını söylüyor. bu aslında çok kazık bir fiyat. burda da 1 milyona satıyorlar. biz de bu yüzden arkadaşla birlikte toptancıdan 1 kutu ledli çakmak aldık. içinde 50 tane çakmak var. tanesi 400 bin liraya fln geldi. ayrıca her çakmağın içinde 4 tane de saat pili var :)

bu parlak yanan ledlerin gerçek fiyatlarını biliyormusunuz? internetten bakıyorum da 50 binlira fln ledler var acaba onlar bu ledlerden mi? hatta 5 bin liraya fln da led görmüştüm sanırım bunlar bildiğimiz kırmızı ledler heralde.
  • quote:

Orjinalden alıntı: memet2500

quote:

Kolay Gelsin.

burada kırmızı taraf artı mı oluyor acaba? bende kendime ledden el feneri yapmak istiyorum bunun için önerisi olan var mı? birde kasanın içine ışık yapmak istiyorum tabiki...

Direnci ister ledin pozitif isterseniz negatif bacağına bağlayın.Fark etmez.Önemli olan ledin
    bacaklarında ki kutuplara dikkat etmeniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 14 Haziran 2006; 1:14:49 >

• slm.sayın arkadaşım ben o parlak beyaz mavi ve kırmızı ledlerin tanesini 25 ykr yani 250 bin tl alıyorum.toptan olduğunda ise bu fiyatı 170 bine kadar düşürmüştüm.senin dediğin o 50 binlik ledler sarı yeşil ve kırmızı olan dandik ledlerdir.

saygılar...

quote:

Orjinalden alıntı: M@rKSm@N

bu ledleri 750 bin lira ya aldığını söylüyor. bu aslında çok kazık bir fiyat. burda da 1 milyona satıyorlar. biz de bu yüzden arkadaşla birlikte toptancıdan 1 kutu ledli çakmak aldık. içinde 50 tane çakmak var. tanesi 400 bin liraya fln geldi. ayrıca her çakmağın içinde 4 tane de saat pili var :)

bu parlak yanan ledlerin gerçek fiyatlarını biliyormusunuz? internetten bakıyorum da 50 binlira fln ledler var acaba onlar bu ledlerden mi? hatta 5 bin liraya fln da led görmüştüm sanırım bunlar bildiğimiz kırmızı ledler heralde.

• parlak kaliteli beyaz ledleri en uygun kaç kuruştan alabiliriz acaba bilen var mı? (ankaradan)

birde bu ledlerin kutuplarını ters bağlasak ledler bozulur mu?

bir soru daha; mesela bende bilgisayar PSU sundaki güç kaynağını kullanmak istiyorum 12 volt olana kaçlık direnle birlikte ledi bağlamalıyım??? bunun hesaplanmasını gösterirseniz daha memnun olurum, çünkü her seferinde sorma derdinden kurtulmuş olurum
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.