Şimdi Ara

2018 Bedelli Askerlik Ana Konu (933. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
20.704
Cevap
160
Favori
1.474.705
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
40 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 931932933934935
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ekostros

    55 mekanize kırklareli döndüm. Canımıza okudular baya zorlayıcıydı.

    İlk hafta anlayışlı bir komutanımız vardı ne kolay ne zor geçen ilk haftadan sonra o izne çıktı yerine bilenmiş bir asteğmen geldi adam cehennemi yaşattı bize. Hissedilen -2 derece sulu kar var 10 dakikada parmak ayak donuyo haraket edemiyorsun ve bu şartlarda hergün araziye götürüp saatlerce tek er muharebe eğitimi yaptırdı. Hayatımda görmediğim kadar soğuk ve rüzgarlı havada 6 saat boyunca sürün,koş, zıpla ve yere atla, silahla sürün, şınav çek vs... gibi şeyler yaptık 5 gün. Donma tehlikesi yaşadık diyebilirim. Son hafta sadece tören provası vardı fakat hergün 3 prova yine yaklaşık aralıksız 6 saat ayakta dikil,yürü,marş oku yaptık dün 4 prova törene ölü şekilde çıktık.

    Koğuşlar 30 kişilikti. Şöyle bir şansımız oldu 6 celptir kullanılmış kamuflaj ve yatak örtüleri varmış bizde herşeyi sıfır verdiler botlar,kamuflaj ve yatak örtüleri. Bizden sonraki celpler bizim giydiklerimizi giyecek o konuda şanssız olacaklar. Koğuşları dün yıkadık,pas pas attık tertemiz bıraktık.

    Herkes 4'er 2'şer nöbetler tutacak hazırlıklı olun.

    4 kere koğuş nöbeti yaptım. 1 kere öğlen denk geldi 4.5 saat, diğerleri geceydi 1-3 ve gece 3-5 2'şer saat.
    2 kere yemek görevi gelicek. Tüm bedelli yapanlara yemek dağıtımı yapıcaksınız. Önce yemekhaneye gidip yemekleri taşıyacaksınız, sonra yaklaşık 400 kişiye yemek dağıtıcaksınız. Yemek saati bitince yemekhaneyi temizleyeceksiniz.
    2 kere tuvalet temizleyeceksiniz, hortumla su atıp paspas çekiceksiniz.
    1 kere de koğuş temizliği var.

    yemekler rezaletti, hijyen yoktu masaları sildikleri bezle tabldot sildiklerini gördüm 3.günden sonra yemekhaneye bir daha girip yemek yemedim.

    3 kantin var sadece 1 tanesi bedelli için ayrılmış diğer 2 kantin uzun dönemler ile karışık ama sorun olmuyor, laf atma olmadı. Kantinlerde çok sıra oluyor o yüzden içtima'lardan 20 dk veya yarım önce gitmenizi tavsiye ederim hangi zamanlarda sıra olmadığını öğrnemeye çalışın ve kendi günlük programınızı ayarlayın. Herkesle bir haraket ederseniz her yerde saatlerce sıra beklerseniz, uyanık olun.

    Sabah 6:30'da kahvaltı başlıyor ve ilk içtima 8:15'te. Yemekhaneye gitmek için 6'da kalkıp traş olup hazır olmalısınız, size tavsiyem 7'ye kadar uyuyun, 7'de kalkıp hızlı şekilde traş olup giyinip koğuşların yan tarafındaki gizli kantine gidin. Gizli kantine size gösterir çavuşlar. Oraya sabah 7:30'da sıcak börek ve simit geliyor. Orada kahvaltınızı yapıp çayınızı içip, 8:15'te içtimaya geçersiniz.

    Kantinlerde yiyecek olarak pide,tost çeşitleri ve börek oluyor. ürünler çok yağlı, ben sadece son hafta 3 gün tost yedim. İlk hafta kahvaltıda kantinden stok yaptığım yulaflı bisküvü ile kahvaltı yaptım ve öğle akşam meyve yedim. 6 kilo verdim.

    Yanıma 12'şer fanila ve don almıştım 6'şar tane arttı. Eğer hergün koku olmasın diye ıslak mendil ve sprey kullanırsanız çok fazla fanila ve dona ihtiyaç kalmıyor. Mutlaka deodorant alın, koltuk altı alın, 2 paket 76'lık ıslak mendil fazlasıyla yeterli olacak. 24'lü selpak alın, selpak çok gidiyo, 3 rulo tuvalet kağıdı. Pudra alın 1 kere pişik oldum kıçım yanarak acı içinde eğitim yapmak zorunda kaldım pudra koyun mutlaka.

    İlaç mutlaka koyun, 55 mekanizede soğuk algınlık, baş ağrısı gibi basit ilaçlar serbest. Girişte soruyolar soğuk algınlık için ilaç koydum dedim sorun değil dediler. Ama daha ağır antibiyotik vs... ilaç varsa onu kontrollü vermek için alıyolar. Çantaları aramadılar akıllı telefon var mı diye sordu, çantayı açtırıp formalite olarak en üste uzaktan bakıp kapattırdı. Yanınızda akıllı telefonla giderseniz arama yapılmıyor diye saklamayın sakın mutlaka verin kasaya koysunlar çünkü ara ara eğitimdeyken dolaplar kontrol ediliyor, akıllı telefon bulurlarsa 5-10 gün eklenir askerliğinize.

    Herşey çok mantıksız, sistem rezalet çok sıkılacaksınız,bayıcaksınız ama sakın küfür etmeyin. Bakın bir kere daha yazıyorum sakın küfür etmeyin. Dün bizim celpte biri 4 prova olunca küfür etmiş, küfürü duyulmuş hakkında işlem başlatılıyor en az 7 hafta daha askere alınması istenicekmiş. Alınmayadabilir ama hiç gerek yok boşu boşuna başınıza bela almayın.

    2'şer içlik koyun 1 tane mutlaka kaliteli polar koyun gömleğin altına giyersiniz hayatımda böyle soğuk ve ayaz görmedim. 2'şer içlik bile sıcak tutamıyodu. Polar hayat kurtarır.

    Botlar için ayak numaranızı soruyolar ne söylersiniz 1 numara büyüğünü veriyolar. Bottan yana sıkıntım olmadı 44 giyiyorum, 44 dedim 45 verdi sıkıntı çıkmadı.

    Benim gibi hijyene önem veriyosanız 1 kutu eldiven alın, koğuşta dalga geçenler olabiliyo ama umursamayın. Büyük tuvalete çıkarken eldiven takın. Tuvalet temizliğinde de işinize yarar. Çantanıza sığdırabilirseniz su koyun. Kantini ilk gidişinizde mutlaka 1.5 litre 6'lık su alın dolaba su stoğu yapın. Benim gibi kahvaltıda sadece yulaflı bisküvü verim derseniz 4-5 paket alıp stok yapın.

    Bazı günler tatlıcı geliyor. Sütlaç,supangle, kadayıf ve bazen de meyve satıyor. Meyveyi yakalarsanız sıraya girip meyve alın.
    Kantinlerin 1 tanesi (yemekhane yanında olan) nakit almıyor diğer ikisi nakitte alıyor banka kartıda.

    Tuşlu telefon serbest, ben gerek duymayıp ankesörlü kart almıştım pişman oldum kamerasız tuşlu telefon varsa mutlaka götürün boş her vakitte konuşabilirsiniz. Eğer istirahatte iseniz asteğmen önünde bile konuşabilirsiniz yasak yok serbest.

    Aklıma başka şeyler gelirse yazarım sorusu olan sorsun.
    Bizde tam tersi, İzmir Gaziemir'de çok rahattık. Yaşadıklarımı anlatırsam moralin bozulur. Manga komutanımızdan tut, takım, bölük ve tabur komutanlarımız bizden biri gibi davrandılar. :)




  • yeni üyeyim şeyi soracaktım şimdi ben de teslim oluş tarihi 16sı yazıyor, ve son teslim tarihi 18si. 18inde yani pazartesi gitsem oluyor dimi. bir de 18inde degilde pazar günü 17sinde gitsem herhangi bir degişiklik oluyor mu erken terhis vs gibi. çarşı izinleri konusunda izin haftasonu mu oluyor seçme şansımız oluyor mu haftaiçine. ve son olarak izin kullanmasak yine günden düşüyor mu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: coloradolu ramazan

    yeni üyeyim şeyi soracaktım şimdi ben de teslim oluş tarihi 16sı yazıyor, ve son teslim tarihi 18si. 18inde yani pazartesi gitsem oluyor dimi. bir de 18inde degilde pazar günü 17sinde gitsem herhangi bir degişiklik oluyor mu erken terhis vs gibi. çarşı izinleri konusunda izin haftasonu mu oluyor seçme şansımız oluyor mu haftaiçine. ve son olarak izin kullanmasak yine günden düşüyor mu.
    Çarşı izni yok bedellide. Erken terhis diye birşey de yok. 16'sında gidersen herkesten 2 gün fazla durmuş olursun orda, ilk giren sen olacağın için de yemin töreninde yaş kütüğüne plaket çaktırırlar, yüzbaşı ile muhattap olmak zorunda kalırsın. Son teslim hangi günse o gün git.
  • teşekkür ettim. peki para konusunu nasıl yapacagız. 2-3 saatte olsa izin vermiyorlar mı çıkıp para falan çekelim şimdi ne kadar gidecegini ne harcayacagımı bilmedigimden içeri parayla girmek istemiyorum 300-400 lira olacak cebimde. kalmazsa kartı verip uzun dönemlerden mi isteyecegiz bu durumda olan var mıydı askerde.

    edit:cüzdan kullanma alışkanlıgım yok, cüzdan alınca bir şekidle kaybediorum içindekiler de gidiyor yılda 2 kere kimlik degiştirdigimi bilirim ondan sordum parayla içeri girsem muhtemelen kaybederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coloradolu ramazan -- 16 Şubat 2019; 14:18:8 >
  • İskenderun Deniz Er Eğitim Alayı ile ilgili soru sormak isteyen sorabilir.Alay komutanının çavuşlara "Bedellileri pamuklar içinde tutacaksınız" diye emir verdiği bir yere gidiyorsunuz.Bunu bizzat bir çavuş söyledi.Tabi bu iyi niyeti suistimal etmeyin.
  • coloradolu ramazan kullanıcısına yanıt
    İçeride nakit geçmez.ATMler var.İçerideki ATMlerden istediğin bankanın kartına para yatırabilirsin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: coloradolu ramazan

    teşekkür ettim. peki para konusunu nasıl yapacagız. 2-3 saatte olsa izin vermiyorlar mı çıkıp para falan çekelim şimdi ne kadar gidecegini ne harcayacagımı bilmedigimden içeri parayla girmek istemiyorum 300-400 lira olacak cebimde. kalmazsa kartı verip uzun dönemlerden mi isteyecegiz bu durumda olan var mıydı askerde.

    edit:cüzdan kullanma alışkanlıgım yok, cüzdan alınca bir şekidle kaybediorum içindekiler de gidiyor yılda 2 kere kimlik degiştirdigimi bilirim ondan sordum parayla içeri girsem muhtemelen kaybederim.
    Boyun askılıklı cüzdan tavsiye ederim, boynumdan hiç çıkarmadım. Kırklareli 55 mekanize'de ATM yok senin gideceğin yerde vardır belki çoğu yerde varmış bizde o da yoktu. Ben para kartı ve 120 TL ile gittim. Normalde nakit geçmiyor çoğu yerde ama bizde 3 kantinden 2'si nakit alıyordu. 19 günde toplamda 160 TL harcamışım. Koğuşta diğer kişiler az yiyelim, sivil alışkanlıklarımızı bırakalım diyemedi ve koli koli cips ve kek alıp dolaplarına 20'şer 50'şer paket abur cubur stoğu yapmışlardı. kantinden de 4'er 5'er tost börek yiyp durdular. Her boş fırsatta çılgın gibi yemek yediler.Çoğu kişi 5-6 kilo alarak çıktı. Sigara da içtiklerini düşünürsek adam başı 1000 TL yiyen bile olmuştur.




  • ekostros kullanıcısına yanıt
    Dolaplara yiyecek içeçek vs konulduğunda hırsızlık falan oluyor mu ?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ukilavuz

    Dolaplara yiyecek içeçek vs konulduğunda hırsızlık falan oluyor mu ?
    Bizde hırsızlık yaşanmadı hiç, olacağını sanmıyorum. Çavuşlar ilk gün uyarmıştı herkes rahat olsun bizde hırsızlık olmaz dedi kimse dolabının kapağını bile kapatmadı. Ben 2 gün botlarımı kitledim sonra baktım hiç gerek yok böyle şeylere. Zaten dolap kitlemek yasaktı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: coloradolu ramazan

    teşekkür ettim. peki para konusunu nasıl yapacagız. 2-3 saatte olsa izin vermiyorlar mı çıkıp para falan çekelim şimdi ne kadar gidecegini ne harcayacagımı bilmedigimden içeri parayla girmek istemiyorum 300-400 lira olacak cebimde. kalmazsa kartı verip uzun dönemlerden mi isteyecegiz bu durumda olan var mıydı askerde.

    edit:cüzdan kullanma alışkanlıgım yok, cüzdan alınca bir şekidle kaybediorum içindekiler de gidiyor yılda 2 kere kimlik degiştirdigimi bilirim ondan sordum parayla içeri girsem muhtemelen kaybederim.
    Acemiliğe benziyor bu bedelli yani çarşı izni olmaz ha kısa sürede pek güvenilir birinide zor bulursun gibime geliyor hırlısı var hırsızı var kısa dönem veya uzun dönemlerle muhattap sizde nasıl olur bilmem o yüzden hazırlıklı gidin bedelli normal zorunlu askerlikteki acemiliğin yumuşatılmış hali tabi yerden yere ve kişiden kişiye bakış açısı farklılık olabilir.

    Aslında bedelli askerlik lafı saçma bu noktada nasıl geçen RTE ülkemiz profesyonel askerliğe hoş bakmıyor biz bu nedenle uzman asker sınıfı oluşturacağız dediği gibi bedelli adıda toplumda kötü intiba bırakıyor yapılan bana göre "Ücretli askerlik" asıl bedeli gaziler ve şehit olanlar ödüyor.Bedelli askerlikten öte ücretli askerlik denmesi daha doğru olurdu ama işte bunada adı koyan baştakiler.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ekostros

    Daha yazıcak çok şey var da gideceklerin morali bozulmasın diye yazmıyorum, sürpriz olsun. Ben de kimle konuşsam bizim yaptıklarımızın 10'da 1 ini anca yapmışlar. Biz 55 mekanize'de bedelli falan yapmadık kısa uzun dönem acemi döneminde ne varsa hepsini yaptırdılar. Atış gününden önceki gün hedef alma eğitimi yapıldı mesela silahın namlu ucuna para koydular tetiğe basınca parayı düşürürsen 30 şınav veya 30 squat çekiyosun. Tek er muharebede silahla koşup atlıyosun üstün başın çamur olmaz düzgün atlamassan bir daha atlıyosun. Yapamadığın her şeyin cezası vardı. Törenden 2 gün önce tek tek herkesi dizdiler saç ve ense kontrolü yapıldı, uzun olanlar uzun dönemlerin berberine gönderildi. Cehennemi yaşadık derken kesinlikle abartı yok. 55 mekanize gideceklere sabır diliyorum umarım o psikopat asteğmene denk gelmezler

    Alıntıları Göster
    Sanırım evet normal askerlik gibi olmuş işini disipline alanlara denk gelmişin.Yada bilmiyorum gıcık alanlarda olabilir.Askerlikte tek kötü şeyler bunları artık görsel ve eforsal yaşadığın için şuuruna yerleşiyor psikolojik etkisi var.Sıkıntılı zamanlarında rüyalarında felan görebilirsin.Ben mesela senede 1 gün illa görürüm.Rüyalarda mı deyim kabuslarda mı deyim askerlik hiç bitmiyor.Kafadan çıkmıyor bazı şeyler.

    Niye amcalar dedeler hep askerlik anılarını anlatıyor sebebi bu beynine giriyor resmen unutamıyorsun.Zamanın boşluğunu herşeyin anlamsızlığını sen oradayken hayatın dışarda normal seyirde devam etmesi felan psikolojik hepsi.Beyni ve düşünme yetisini nizamiyede bırakacaksın diye boşa demiyorlar.

    Geçmiş olsun.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: M3lank0lik

    Sanırım evet normal askerlik gibi olmuş işini disipline alanlara denk gelmişin.Yada bilmiyorum gıcık alanlarda olabilir.Askerlikte tek kötü şeyler bunları artık görsel ve eforsal yaşadığın için şuuruna yerleşiyor psikolojik etkisi var.Sıkıntılı zamanlarında rüyalarında felan görebilirsin.Ben mesela senede 1 gün illa görürüm.Rüyalarda mı deyim kabuslarda mı deyim askerlik hiç bitmiyor.Kafadan çıkmıyor bazı şeyler.

    Niye amcalar dedeler hep askerlik anılarını anlatıyor sebebi bu beynine giriyor resmen unutamıyorsun.Zamanın boşluğunu herşeyin anlamsızlığını sen oradayken hayatın dışarda normal seyirde devam etmesi felan psikolojik hepsi.Beyni ve düşünme yetisini nizamiyede bırakacaksın diye boşa demiyorlar.

    Geçmiş olsun.

    Alıntıları Göster
    Sabah gözümü açtım odamı koğuş olarak gördüm ve dolabım askeri dolaptı. Birkaç kez gözümü açıp kapatınca normale döndü. Dediğin gibi hayatımın geri kalanında etkisini yaşayacağım.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ekostros

    Sabah gözümü açtım odamı koğuş olarak gördüm ve dolabım askeri dolaptı. Birkaç kez gözümü açıp kapatınca normale döndü. Dediğin gibi hayatımın geri kalanında etkisini yaşayacağım.

    Alıntıları Göster
    Tekmil getirenler oluyordu ara sıra ilk 1 hafta etkisinden kurtulamıyorsun sivil hayata geçince el direk oraya gidiyor.Dalga geçende olmuyor değil.Gıcıklığına yapanda

    Geçer illa ama rüyalarında kabuslarında karabasan olarak bilinen uyku felcinde genellikle bana hep böyle oluyor kurtulamıyorsun ara ara işte yapacak birşey yok.

    Askerlikte ilk gece aynı denilen gibi baba evinden ayrılan gelin olan bir kadının yabancı bir evde erkeğin eşinin yanında kaldığı o ilk gece gibi aynı misal erkeği zaptetmek zordur askeri bir alanda ve çıkma ihtimalin sıfır olduğundan tam buna benzer bir duygu yaşatıyor insana böyle anlatanlarda oluyor ki doğru ben yaşadım boş boş bakıyorsun öyle ha horul horul horlayanlarda oluyor tabi.Askerlikte bir ilk gece kötü birde askerden tezkereyi alıp evinde uyandığın ilk sabah.Ortalama her Türk erkeğinin ömründe yaşamak zorunda olduğu süresi değişen bir anı bütünü ve hayatının ayrılmaz bir parçası.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M3lank0lik -- 16 Şubat 2019; 17:8:20 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-C5D3A5EF9

    İskenderun Deniz Er Eğitim Alayı ile ilgili soru sormak isteyen sorabilir.Alay komutanının çavuşlara "Bedellileri pamuklar içinde tutacaksınız" diye emir verdiği bir yere gidiyorsunuz.Bunu bizzat bir çavuş söyledi.Tabi bu iyi niyeti suistimal etmeyin.
    Selamlar hocam,

    1) Yastık ve çarşaflar mavi renk miydi beyaz mı? Yanımızda götürebiliyor muyuz?
    2) Yemekler ne durumda?
    3) Uyanma saati kaç?
    4) Tuvaletler ve duşların durumu nasıl?
    5) Ağrı kesici içeri sokulabiliyor mu yoksa sorun mu olur?
    6) Kendi hattımızı mı götürelim yoksa illa askercell mi?
    7) Eğitimler ne durumda?
  • Ankara mamak'a gidenler var mı bir tavsiyeniz? Yemekler orada da kötü mü?
  • bi de bir arkadaşım adına sorayım. sanırım haziranda onun celbi daha dogrusu askere gidecegi tarih o tarih celp deniyor diye dedim. fakat arkadaşım yoklama yaptırmamış yani muayene olmamış ben mutlaka olmalıydın nasıl atladın dedim, hazirana kadar yoklama mı olması gerekiyor.
  • BEDELLI-YDSB yazıyor e-devletteki belgede ydsb yedek subay mı oluyor? Bu arada ocakta gidip geldim şimdi e-devlete düşmüş durum belgesi çıkarılıyor.
  • FreeRun kullanıcısına yanıt
    Evet yedek subay.Ün.mezunu olmayanlarda er yazıyor.Ben de ocak ayında geldim.Haberin olsun yol parası ve asker maaşı ziraat bankasına yatmış.
  • _AveNTuriN_ kullanıcısına yanıt
    İkamete göre. Kütüğe göre olur mu hiç hangi devirdeyiz? [:)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • PVH kullanıcısına yanıt
    1- Yanında götürebilirsin ama gerek yok bence.Hepsi beyaz renk.Her şey yıkanmış olarak veriliyor.Haftada bir sabah toplanıpyıkamaya göderiliyor,akşam getiriliyor.

    2-Yemekler lezzetli ama bakliyat ve et ağırlıklı.Bir süre sonra bıkkınlık veriyor.Yemeklerin yanında ara öğün adı altında kek,çikolata,bisküvi,kraker,tuzlu fıstık gibi şeyler veriyorlar.Kahvaltı zayıf sayılır.Zeytin,peynir küçük paketlerde tereyağ,sarelle,reçel tarzı şeyler.. Büyük kantinde(Er gazinosu) o bölgenin meşhur bir pastanesi var.Demet Pastanesi.Oradan da börek,poğaça gibi şeyler alınabilir.Diğer kantinlerde de zaten standart tost,döner,patates kızartmasıtması gibi şeyler de satılıyor.

    3 Uyanma saati 6 ama erken kalkanların çıkarttığı gürültü yüzünden 5-5 buçuk gibi mecburen uyanırsın.Yat saati akşam 10.Saat tam 10da koğuşlarI dolaşırlar sayım yaparlar.

    4- İlk günler çok pisti çünkü temizlik nöbeti hangi koğuşta tam belli değildi.Hergün 2-3 koğuş(Her koğuş 10 kişi) sırayla tuvalet,banyolar,koridorların ,dışarın süpürülmesi için görevlendirilirdi.Kahvaltıdan sonra en fazla 20-30 dakikadan bitecek işler.Her akşam duş alabilirsin ama herkes aynı anda yüklendiği için sıcak su çabuk bitebiliyor.

    5-Detaylı bir arama yapmadıkları için ilaç sokulabilir.Ben sadece grip ilacı soktum.Sokanlar da vardı.Raporlu bir ilaç değilse ve girişte görürlerse alıyorlar.

    6-Askercell almak hiç mantıklı değil.İlk girişte askercell satan adam "askercell olmayan telefonlar toplanacak" diye milleti korkutuyor.İnanma hattını kendi hattını cüzdanında içeri sok kimse ayrıntılı aramıyor ama mesai saatleri içinde komutanların göreceği şekilde konuşma.Çünkü o zaman hattın askercell olmadığı anlaşılır.Askercell akşam 6dan sonra aktif olan bir hat.

    7-İlk hafta yorucuydu.Zaten eğitimin çoğu,temel şeyler ilk hafta veriliyor.Sonraki haftalarda ilk haftada öğrenilenlerin tekrarı ve ek olarak silah eğitimiyle geçiyor.Hergün birbirinin aynısı bir süre sonra bunalacaksın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C5D3A5EF9 -- 16 Şubat 2019; 19:49:35 >




  • 
Sayfa: önceki 931932933934935
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.