Şimdi Ara

2011 ygs sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.891
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Filler neden büyük, gri ve kırışıktır? Çünkü ufak, beyaz ve yuvarlak olsalardı aspirin olurlardı. Ufak bir fil hayal ederek ona “ufak bir fil” diyebiliriz. Beyaz bir fil hayal ederek ona “beyaz bir fil” diyebiliriz. Kırışıksız bir fil de “kırışıksız bir fil” olur. Başka bir deyişle büyüklük, grilik ve kırışıklılık, Aristoteles’in bir fili fil yapan şeyin ne olduğunu tanımlama sınavını geçemez. Çünkü aspirin gibi ufak, beyaz ve yuvarlak bir şey bir fil olamaz ve öyle bir nesneyle karşılaştığımızda aklımıza “Hey,ağzına attığın bir aspirin mi yoksa alışılmamış türden bir fil mi?” diye sormak gelmez.
    Bu parçada varlıkla ilgili aşağıda verilenlerden
    hangisi sorgulanmaktadır?

    A)Zorunlu varlık/mümkün varlık ayrımı
    B)Özsel/ilineksel nitelikler
    C)Ana maddenin neliği
    D)Madde ve form ilişkisi
    E)Var olma/olmama sorunsalı
    (cevabı B)

    Arkadaşlar bu soruyu yapabilen açıklayabilecek olan var mı? Özsel ilineksel nitelikle madde ve form ilişkisi arasındaki fark nedir? Aristotelesin madde dediği ilineksel nitelik, form dediği özsel nitelik değil mi? Beynim yandı biri açıklayabilir mi?







  • Yapay Zekanın Yanıtı

    2011 YGS Sınavı: İlineksel Ne Demektir?

    2011 Yükseköğretim Geçiş Sınavı'nda (YGS), "İlineksel" terimiyle ilgili bir soru sorulmuştur. İlineksel kavramını anlamak, bu soruyu doğru bir şekilde cevaplayabilmek için çok önemlidir.

    İlineksel kelimesi, "ilişkili olmayan, bağlantısız" anlamına gelir. Genellikle iki veya daha fazla kavram veya nesne arasındaki bağlantının bulunmamasını tanımlamak için kullanılır. Örneğin, matematiksel bir denklemde, ilineksel terimler birbirleriyle çarpılmayan veya bölünmeyen terimlerdir.

    YGS sınavındaki soru, ilineksel terimlerin bir denklemde nasıl tanımlanabileceğiyle ilgili olabilir. Sınava hazırlanırken, ilineksel terimlerin tanımını ve bir denklemde nasıl belirlenebileceğini bilmeniz önemlidir.

    İlineksel kavramı, matematiğin yanı sıra diğer alanlarda da kullanılabilir. Örneğin, fizikte ilineksel kuvvetler, birbirleriyle etkileşime girmeyen kuvvetlerdir. Sosyal bilimlerde ise ilineksel değişkenler, birbirlerini doğrudan etkilemeyen değişkenlerdir.

    İlineksel terimiyle ilgili soruları doğru bir şekilde cevaplayabilmek için bu kavramın anlamını ve kullanım alanlarını iyi anlamanız gerekmektedir.

    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • cevap verecek olan yok mu
  • bu ne la
  • Ozsel ozellik varligi o sey yapan ozellik ,ilineksel ozellik ise ortak bulunabilen ozellik oluyor.Yukarda "kirisiklik,grilik,buyukluk fili fil yapan seyi tanimlaya yetmez"benzeri bi cumle var.Yani varligin ilineksel ozelliklerinden bahsetmis.
    Madde/form iliskisi Platon'un idealar dunyasi felsefesinin Aristoteles versiyonu gibi biseydi diye hatirliyorum paragrafta da bahsettigi o degil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • salih uçan S kullanıcısına yanıt
    ''Aristoteles'i hocası Platon'dan ayıran en önemli özelliği onun, formları nesneler dünyasının üstünde mutlak bir varlık olarak değil bizzat nesnelerin özü olarak kabul etmesidir.Örneğin; çamurdan yapılan bir heykeli ele alalım. Heykelin maddesi toprak, formu ise heykeli yapan sanatçının heykele vermiş olduğu şekil ya da yapıdır.Yani heykele sanatçı tarafından kazandırılmış olan fonksiyondur. Heykeli heykel yapan şey heykelin maddesi değil, formudur.''

    Evet Platon'un idealar kuramının bir benzeri. Ama Platon idealar dünyasını madde dünyasından ayrı tutuyor. Aristoteles ise varlığın özüne, varlığı o şey yapan özelliğe form; ortak özelliklere de madde diyor.
    Bu alıntıladığım paragraf da meb kitabından. Bu paragrafa göre madde ve form ilişkisi de doğru cevap olmuyor mu?

  • < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • basaran14 B kullanıcısına yanıt
    Simetriden baktim simdi ozsel/ilineksel ozelligi Aristoteles basligi altinda vermis,madde/formda pek detaya girmemis.Gerci meb kitabi oyle diyosa baska kaynaga bakmak da gereksiz.Bilemedim dostum iyi bi felsefe hocasi varsa ona danismak gerek benim dershanedeki cop.Forumdan da tatmin eden aciklama cikacagini sanmam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ygs 2014 Türkçe eser sorusu
    11 yıl önce açıldı
    2 ayt geo sorusu
    4 yıl önce açıldı
    2012 LYS Soru Dağılımı Listesi
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • salih uçan S kullanıcısına yanıt
    peki teşekkürler hocam dersanedeki felsefeciye sorayım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.