Şimdi Ara

2007 öss aobp 2011 e çevirmek için yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
3.305
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba. Ben 2007 de öss ye girmiş ve üniversite kazanmış biriyim.Bu sene tekrar girmeye karar verdim ve uzatlan başvuru tarihinde yani yarın başvuru yapacağım. Ancak girmemi etkileyecek bir konu var buda başarı puanı.Ancak eski sisteme göre olan puanı şu anda yeni sistemde(100-500 sistemi) nasıl olacağını bilmiyorum.Elbette kesin bir puan elde edemeyecek olsam bile hesaplamamda üç aşağı beş yukarı bir puan ortaya çıkacaktır nasıl hesaplandığı ile ilgili eski puanı nasıl yeni puana göre hesağlayacağımı açıklayacak arkadaşa şimdiden teşekkür ediyorum.Cevaplarınızı bekliyorum.

Not: internet üzerinde hep 2009 yılı ile karşılaştırmalar var. Sanırım 2007 yılı ile 2009 yılıda farklıydı bu sebeple cevabı bir türlü bulamadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi farfarawayhere -- 25 Ocak 2011; 18:22:56 >

• bilen yok sanırım. şaşırmadım sonuçta aradan 4 sene geçmiş :)
  • okul puanın kaç? diploma notun değil yalnız.
    okul puanını söylersen eğer 3 aşağı 5 yukarı tahmin edebiliriz.. mesela eski sistemde 60 okul puanı yeni sistemde 46'ya tekabül ediyor. 2009'da girdiğimde 60, 2010'da girdiğimde 46 geldi okul puanım :)
  • okul puanım 2007 de 70 di. 2009 ile 2007 deki sistemde farklı değil miydi? Ben mi yanlış hatırlıyorum. Okul puanından kastım okuldan kesin olarak o sene gelen puanım yani sözel 2 den o sene 239 yapmıştım +70 gelince 309 puan yaptım. Eğer kastın lise mezuniyetteki okul puanı ise o 75.

NOT: Bir sorum daha olacak ek olarak ben sözel öğrencisydim ancak şu anda eşit ağırlık da tercih edebilirim girersem sınava. Bu durumda 0.15 ile çarpılmayacak mı yeni sistemde yoksa o kural kalktı mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi farfarawayhere -- 26 Ocak 2011; 10:26:50 >
  • 2007 de diploma notum 85,99

öss e eklenen 73

2011 de kaç olur acaba
  • Önceki ÖSS sistemine ait bir OBP, AOBP ve okul puanının şimdiki YGS-LYS sistemine doğrudan, mantıklı bir çevrimi yok. ÖSYM sizi tekrar sıralamaya sokup puanlarınızı hesaplayacak.

2009 ÖSS'ye girdiğimde AOBP'm 100 üzerinden yaklaşık 95'ti. Okul puanım da alan içi tercihler için 80 üzerinden yaklaşık 76'ydı.

2010 YGS-LYS'de AOBP'm 500 üzerinden yaklaşık 456'ydı. Okul puanım da alan içi tercihler için 75 üzerinden yaklaşık 68'di.

Gördüğünüz gibi orantılı, mantıklı, doğrudan bir çevrim yok. Ancak dediğiniz gibi, aşağı yukarı bir tahmin yürütebiliriz.

Bu arada ÖSYM'nin OBP ve AOBP'yi nasıl hesapladığı anlatılmış; ama teknik bilgiler var, bizim anlamamız biraz zor gelebilir:http://www.osym.gov.tr/belge/1-12071/2010-osys-obp-ve-aobp-hesaplama-yonergesi.html

@farfarawayhere
    2009 ile 2007'deki sistem aynıydı. Bir de AOBP'nin değeri değişmez. Sen liseden mezun olduğun yıl girdiğin sınavda OBP'n, AOBP'n ve okul puanın (yerleştiğin yılın ertesi yıl yarıya düşmesi durumu hariç) kaçsa o geçerlidir. Ha, şimdi puan sistemi değiştiği için bu puanların sayısal olarak farklı olacak olsa da değer olarak, başarı olarak eşdeğer düzeyde bir şey olacak yine.

"Alan içi - alan dışı" olayı hâlâ var. Önceki ÖSS sisteminde alan içi tercihler için geçerli okul puanı için AOBP 0,8'le çarpılıyordu, alan dışı tercihler için geçerli okul puanı için de 0,3'le. Bu katsayılar şimdi de 0,15'e 0,12 oldu. Kırılma payı azaldı yani. Daha fazla net çıkartarak bu kırılmayı telafi edebilmen daha kolay.

Eğer ortak alan bölümlerinden birini istemiyorsan, TM çıkışlı olduğundan sözel bölümler senin için alan dışı statüsünde oluyor. Dolayısıyla TS-1/TS-2 puan türlerinde 0,15 katsayılı değil, 0,12 katsayılı (alan dışı) puanına ve bu puanla o puan türünde girdiğin başarı sırana bakman gerek.

2007 ÖSS'de sana 70 okul puanı gelmişse AOBP'n 87,5'muş. Bu da tahminimce, aşağı yukarı şimdiki sistemde 425 dolaylarında bir şey olabilir. Buradan alan içi tercihlerin için geçerli okul puanın tahminimce 425 . 0,15 = 63,75 gibi, alan dışı tercihlerin için geçerli okul puanın da 51 gibi bir şey olabilir.

@judith
    Önceki ÖSS sisteminde okul puanın 73'se AOBP'n 91,25'miş. Bu da yine tahminimce, aşağı yukarı şimdiki sistemde 445 dolaylarında bir şey olabilir. Buradan alan içi tercihlerin için geçerli okul puanın aşağı yukarı 65-70 arası bir şey olabilir.

Dediğimiz gibi, bunların hepsi tahmin. Doğrudan çevrim yok. Gerçek sonuçlarda daha düşük de gelebilir, daha yüksek de gelebilir, bu tahminler gibi de gelebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 26 Ocak 2011; 15:50:35 >

• @ alacakaranlık

sanırım bir yanlış anlama oldu. Ben sözel öğrencisiyim TM olmuyorum sanırım o zaman TS-1, TS-2 oluyorum. onun dışındaki açıklamaların için çok teşekkür ederim.üç aşağı beş yukarı o civarlarda geleceği açık bu durumda yukarı aşağı oynamaları hesaba katarak hareket edeceğim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi farfarawayhere -- 26 Ocak 2011; 19:05:02 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: farfarawayhere

@ alacakaranlık

sanırım bir yanlış anlama oldu. Ben sözel öğrencisiyim TM olmuyorum sanırım o zaman TS-1, TS-2 oluyorum. onun dışındaki açıklamaların için çok teşekkür ederim.üç aşağı beş yukarı o civarlarda geleceği açık bu durumda yukarı aşağı oynamaları hesaba katarak hareket edeceğim.

Pardon, ters anlamışım.

Yine aynı şey geçerli işte. 0,12'li, yani alan dışı TM-1/2/3 (İstediğin bölüm hangi TM puan türüyle alıyorsa...) başarı sıralarına bakacaksın.
  • ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Adalet -- 26 Ocak 2011; 19:52:04 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: :AlacaKaranlık:

quote:

@ alacakaranlık

Pardon, ters anlamışım.

Yine aynı şey geçerli işte. 0,12'li, yani alan dışı TM-1/2/3 (İstediğin bölüm hangi TM puan türüyle alıyorsa...) başarı sıralarına bakacaksın.

@alacakaranlık

umarım tekrar bakarsın konuya bir sorum olacak. fem puanmatik ten hesaplıyorum yaklaşık bir puan ve orada yazan aobp bölümüne verdiğin hesaplardan ortalam bir puan yazıyorum ancak yeni sistem aobp 50-100 arası mı geliyor ki orada öyle bir ibare var. yukarıda bahsettiğin gibi maksimum puan 80 küsüratlı bir şey değil mi? Tekrar baktım mesajına 75 üzerinden demişsin. Neden orada 50-100 arası yazıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi farfarawayhere -- 26 Ocak 2011; 19:30:40 >

• quote:

quote:

quote:

@ alacakaranlık

Pardon, ters anlamışım.

@alacakaranlık

umarım tekrar bakarsın konuya bir sorum olacak. fem puanmatik ten hesaplıyorum yaklaşık bir puan ve orada yazan aobp bölümüne verdiğin hesaplardan ortalam bir puan yazıyorum ancak yeni sistem aobp 50-100 arası mı geliyor ki orada öyle bir ibare var. yukarıda bahsettiğin gibi maksimum puan 80 küsüratlı bir şey değil mi?

Önceki ÖSS sisteminde AOBP 50-100 arasındaydı. AOBP'nin 0,8'le (alan içi) ve 0,3'le (alan dışı) çarpılmasıyla okul puanı elde ediliyordu. Dolayısıyla okul puanı aralıkları neydi? 40-80 ve 15-30. Şimdiki YGS-LYS sisteminde de AOBP aralığı 100-500. AOBP'nin 0,15'le (alan içi) ve 0,12'yle (alan dışı) çarpılmasıyla okul puanı elde ediliyor. Dolayısıyla okul puanı aralıkları ne? 15-75 ve 12-60.

Bahsettiğin Puanmatik şu sanırım:http://www.fem.com.tr/Puanmatik.aspx

Bunu henüz ben de çözebilmiş değilim. Neden 0-100 arası istiyor? Kavramları karıştırmışlar ya da başka bir sorun mevcut.

Ama bizim söylediğimiz bilgiler doğrudur; ÖSYM'nin 2009'da açıkladığı ve 2010'da da uyguladığı, neticelerinin görüldüğü bilgilerdir.

• quote:

quote:

quote:

quote:

@ alacakaranlık

Pardon, ters anlamışım.

@alacakaranlık

umarım tekrar bakarsın konuya bir sorum olacak. fem puanmatik ten hesaplıyorum yaklaşık bir puan ve orada yazan aobp bölümüne verdiğin hesaplardan ortalam bir puan yazıyorum ancak yeni sistem aobp 50-100 arası mı geliyor ki orada öyle bir ibare var. yukarıda bahsettiğin gibi maksimum puan 80 küsüratlı bir şey değil mi?

Önceki ÖSS sisteminde AOBP 50-100 arasındaydı. AOBP'nin 0,8'le (alan içi) ve 0,3'le (alan dışı) çarpılmasıyla okul puanı elde ediliyordu. Dolayısıyla okul puanı aralıkları neydi? 40-80 ve 15-30. Şimdiki YGS-LYS sisteminde de AOBP aralığı 100-500. AOBP'nin 0,15'le (alan içi) ve 0,12'yle (alan dışı) çarpılmasıyla okul puanı elde ediliyor. Dolayısıyla okul puanı aralıkları ne? 15-75 ve 12-60.

Bahsettiğin Puanmatik şu sanırım:http://www.fem.com.tr/Puanmatik.aspx

Bunu henüz ben de çözebilmiş değilim. Neden 0-100 arası istiyor? Kavramları karıştırmışlar ya da başka bir sorun mevcut.

Ama bizim söylediğimiz bilgiler doğrudur; ÖSYM'nin 2009'da açıkladığı ve 2010'da da uyguladığı, neticelerinin görüldüğü bilgilerdir.

senin önerebileceğin bir puanmatik var mı? Fem'inkinde bir mantıksızlık var sanki bu konuda. Teşekkür ederim tekrar.

• quote:

senin önerebileceğin bir puanmatik var mı? Fem'inkinde bir mantıksızlık var sanki bu konuda. Teşekkür ederim tekrar.

Birey'inkini öneririm.

www.birey.com/birey/main.php?sayfa=puan_hesaplama
  • quote:

Orijinalden alıntı: 15

aobp hesaplanırken okuldaki sıralamaya bakılıyor diye biliyorum

arkadaşın obp sini nasıl hesapladınız anlayamadım

Hesapladığımı mı söyledim, tahminî olarak çevirdiğimi mi söyledim yukarıda? :)
  • quote:

quote:

quote:

aobp hesaplanırken okuldaki sıralamaya bakılıyor diye biliyorum

arkadaşın obp sini nasıl hesapladınız anlayamadım

Hesapladığımı mı söyledim, tahminî olarak çevirdiğimi mi söyledim yukarıda? :)

ben de o tahmini neye göre yaptım diyorum :)

çünkü okul çok başarılıysa 60 obp ile de 73 aobp alınabilir

merak etmeyin okulum çok kötü boşa konu uzamasın :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.