Şimdi Ara

2 SSD RAID0 YARDIM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1
Cevap
0
Favori
615
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Bugün bir kaç aydır aklımda olan bir deneysel çalışmadan bahsetmek istiyorum. Daha tamamına erdiremedim, takıldığım bir kaç nokta var yardımınıza ihtiyacım oldu.

Öncelikle sistemi tanıyalım: monster w350 notebook intel i7 3630QM 2,4gHz , intel HM77 chipset, 16GB 1600mHz ram, nvdia GTX660m 2GB ekran kartı, 2 adet kingston v200+ 120gb sata3 ssd, windows 7 64bit OS
    Nihai amaç: Burada benim niyetim bu iki adet ssd'yi kullanarak RAID0 kurmak bunun yanında da hem smart response'yi aktif etmek hem de rapid start technology'i kullanabilmek.
    Şuana kadar yapıtıklarım ise şunlar oldu: Bilgisayara format atıp 2 ssd'ye RAID0 kurdum ama smart response'yi aktif edebilmek için iki hacim oluşturdum. Bunlardan birisi 185gb RAID0 diğeri de 39gb RAID0.

İkinci bölümün 39gb olmasında neden rapid start için gerekli olan 16gb (dahili ram miktarı kadar) alanıda buradan ayırırım diye düşünmem. Malum RAID0 kurunca güvenlikten feragat etmiş oluyoruz bende bütün hacime zarar geleceğine 39gb feda ettim. Kalan 23gb lık kısmıda smart responseyi aktif ederim diye düşündüm. Formattan sonra yapıtğım ilk iş temel sürücüleri yüklemek ve ardından intel rapid storage teclonogy driver'ı (RSTD) yüklemek oldu. Ama smart response yi aktif etmek istediğimde yazılımın bunu algılamadığını gördüm.

Burada takıldığım noktalar şunlar oldu:
    1) RAID0 kurulunca windows haliyle 2 değil bir sürücü algılıyor, ama smart reponse kullanabilmek için 2. sata slotunda ssd yüklü olması gerekiyor. Sorum şu: Smart response'yi RAID olduğu için mi aktif edemiyorum yoksa 1. sata slotunda da ssd yüklü olduğu için mi aktif edemedim. Yani tekrar format atıp RAID kurmadan windows yüklesem bu sefer smart response'yi aktif etmem mümkün olacak mı???
    2) Smart response'yi aktif edebilmek için intelin RSTD yazılımı dışında da bir yol varmı???
    3) Smart response sddlerin, geleneksel HDD lerin çok kullanılan dosyaları için cache görevi görmesini sağlıyor. Ama ben bu görevi HDD için değil başka bir ssd için yapmasını istiyorum. Diyelim ki tekrar format attım ve RAID kurmadan windowsu kurdum, üstüne de smart respose'yi kurarak 2. ssd nin 20-64gb arasında cache olarak kullanılmasını sağladım, buna gerçekten gerek var mı yani sistemin çalışmasına performansına katkı sağlar mı??? Sağlarsa ne kadar sağlar yoksa smart responseyi boş verip direk RAID0 kullanınca daha performanslı mı olur???
    4)Smart responseyi aktif etmekten bağımsız olarak rapid start ile ilgili sorularıma geçeyim. Rapid start ssd nizden ram miktarında alan ayırarak bilgisayarın bekleme modundan daha hızlı çıkmasını sağlayan bir olay. Faydaları sıfır güç durumuna geçmesi ve masaüstü durumunuzu aynen koruması ayrıca 5-6 sn gibi bir sürede (abartmıyorum 6 sn de açılıyodu) sıfır güç durumundan masaüstüne gelmesi. Dezanatajları ise ram miktarı kadar ssd nizden feragat etmeniz ki zaten kısıtlı olan ssd kapasitelrinde bu çok oluyor. (mesela benim için 16gb daha az kullanım alanı demek) Sorum şu: RAID sistem varken direk 16gb alan ayırırsam bu RAID sisteme zarar verir mi??? (bunu bugün zaten deneyeceğim ama cevaplarınızı merak ettim)
    5)Bilgisayarda tek ssd takılıyken windowsun sıfırdan boot etmesi 20 sn, beklemeden modundan rapid startla açılması 9 sn sürüyordu. Formatlayıp 2 sdd ye RAID0 sıfır kurlunca windowsun boot etmesi 12 sn ye düştü, bekleme modundan rapid starla açılması muhtemelen 5sn sürecek. Bunun için 16gb alandan feragat etmek gerekli mi? Çünkü bilgisayarı sürekli shut down etmek yerine hibernate etmek istiyorum
    6) Tek ssd varken windows deneyimi dizininde veri aktarım hızı puan 7,9 du ama formatlayıp RAID0 kurunca 7,7 ye düştü. En anlam vermediğim olay bu oldu neden olabilir???
    7) Yaptığım araştırmalar sonuncunda windowsun RAID sistemlerde TRIM desteği vermediğini öğrendim. Kingston ssd min kullanım kılavuzunda da işletim sisteminden bağımsız olarak olarak RAID lere otomatik TRIM yapılmadığını belirli aralıklarla manuel yapılması gerektiğini okudum. Ama bu sabah cmd den kontrol edince TRIM in hala aktif olduğunu gördüm. RAID sistemlerin otomatik TRIM olmaması gibi bir sorun kalmadı mı yoksa intel RSTD sayesinde mi oluyor yoksa bir hata mı var???

Bütün bunları yapma nedenlerine gelince; bilgisayarda 16gb ram ve tek ssd varken rapid startı kurdum ve bilgisayar 8-9 sn de açılınca çok hoşuma gitti. Bilgisayarda 3. bir ram slotu varken onada bir 8gb lık takayım da tam olsun dedim ama bu sefer de rapid start için 24gb yer ayırmam gerecekti. Yani zaten 111 gb kullanım alanı olan sistemde nefes alacak yer kalmayacaktı. Sonra smart responseyi öğrendim. ikinci bir sdd yi bellek olarak kullanırsam hem ram takmama gerek kalmaz hem rapid startı kullanmaya devam ederim diye düşündü. Ayrıca RAID0 kurarak max. performans alırım dedim. Aynı zamanda net de baktığım kadarıyla 2ssd with RAID0 + smart response + rapid start deneyen olmadığını gördüm ve bunu denemek istedim.

Her türlü yardımınıza ve eleştirilerinize açığım ama bunun deneysel bir çalışma olduğunu ve zaten 2ssd ye RAID0 kurmuşken bunların gerekliliğini sorgulamamanızı rica ediyorum.
    Son olarak sdd performans testleri için hangi yazılımları önerirsiniz işlem bittiğinde sonuçları buradan paylaşırım...
    kolay gelsin...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.