Şimdi Ara

2 mosfet ile ac nasıl anahtarlanır yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
2.474
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar yurtdışından gelen bir cihazın içinde 24volt ac yi 2 mosfet ile açıp kapadıklarını gördüm ama zaman kısıtlıydı. Devreyi nasıl kurduklarını göremedim . Bu mosfetler ac frekansına bağlı olarak tetiklenmeli ama nasıl? Elinde öyle bir şema olan varmıdır. Yardım bekliyorum.

• Sanırım bununla ilgili birşey buldum. Fakat emin değilim. Umarım faydası olur.

http://www.patentstorm.us/patents/7183672.html

bu da dosyası

http://www.4shared.com/document/KQhhVz4x/7183672.html
  • evet Kenan Abi. tekrar inceledim dediğin gibi. yanılmışım özür dilerim. arkadaşın dediği de Triyak olabilir.
  • Abiler parçalar kesinlikle mosfet ve ac açıyor . Ne olduklarını merak ettiğim için datasheet lerine bakmıştım 55v 100 amper (Rds 0,008) power mosfet yazıyordu. Pazartesi işyerine gidince devrenin resimlerini eklerim.
  • Devrenin resmi budur çift mosfet ortada görülüyor.

• Hocam 220 voltu değil 24 voltu anahtarlıyor. Cihazın içinde 24 voltluk büyük bir trafo var zaten cihazın sürdüğü ısıtıcıda 24 voltluk.Bu mosfetler yada her neyse trafonun girişini değil çıkışını kontrol ediyor. Cihaz elime tekrar geçerse daha ayrıntılı incelerim.
  • Kenan Ustam, geçenlerde Elektor arşivimi karıştırırken Aktif Doğrultucu adında bir devre gördüm. bu devreyi inceledim mosfet kullanılmış. bu konuyla alakalı olabilir diyerek saklamıştım. belki de böyle bir şeydir.

http://www.4shared.com/document/4o_Ggzrn/Elektor_Electronics-2008-07-08.html

http://www.4shared.com/document/WHNWkxvU/Elektor_Electronics-2008-07-08.html

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu cihaz alman malı.Biz burada 24 volt ac yi triac ile sürelim dedik ama triaclar çok ısındı. Sanırım düşük voltaj için dizayn edilmemiş .Almanlar da aynı sorunu yaşamış olmalı böyle bir çözüm bulmuşlar. Cihazın tekrar şirkete gelmesini bekleyeceğim artık.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kenakord08

Sayın erol81...
    devreleri inceledim Birinci devre başka bir harici beslemeyle çalışıyor...
    İkinci şema ise doğrudur Aktif Regüle olarak fetlerin ters polaritesini Drain Sourge yönünde eksi doğrultma olarak kullanmış ve bunu 2 tane fet ile paralel yapmış akım fazla olsun diye.... Bu işlem çok daha kolay yapılabilyorken. niye bu yöntem anlayamadım .Daha evvel bu tip bir doğrultma işlemi görmemiştim. bu kadar çok işleme niye gerek duyulmuş bunu anlayamadım ...

Sanıyorum quigon1977 bu devrenin tam resmini koyar . mümkünse hem önden hemde alt yüzeyden fotoğrafını çekebilirse çok iyi olur.. bende çok merak ettim . en azından yeni bir bilgiye erişmiş oluruz...

üstat, yazılana göre diyotla doğrultmada güç kaybı ve ısınma oluşuyormuş (diyot başına amperde 0.7W-1W kadar kayıp).
    yüksek amper çeken sistemlerde bu kaybı azaltmak için düşünülmüş. 1. devre orjinal dizayn. 2. devre yeniden düzenlenmiş versiyon.
    ilkinde bazı sorunlar olduğu için 2.yi yayınlanmış.

arkadaşın örnek verdiği cihaz bir ısıtıcıyı sürüyorsa ,burada AC-AC regulasyona gerek olmaz diye düşünüyorum. aynen bu devrelerdeki mantıkla ısınma ve güç kaybı kaygılarıyla
    AC-DC regulasyonu yapılıyor olmalı.

• fakat doğrultma yarım dalga bunun tam dalgasını yapmak lazım. ac-ac opto tiyak ve tiyak ile yapılıyor. opto tiriyak ile triyak ac sürülebiliyor +- yani tek + veya - sürerseniz triyak yarım dalga çalışıyor.
  • Devre tekrar elime geçti, inceleyip aynısını yapmaya çalıştım . 24 voltta 300wattlık bir yük bağladım güzel çalışıyor mosfetlerde fazla ısınma yok , küçük bir soğutucu yetiyor. Daha düşük bir yükte soğutucu gerekmeyebilir. 12 voltu kesince yüke giden akım kesiliyor, buraya optokuplor koyup yükü kontrol edebiliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi quigon1977 -- 17 Haziran 2010; 12:21:18 >

• selam çizdiginiz devrede hata var devreye göre q2 iletime getigi gibi havaya uçar heralde bir yanlışlık var
  • Kontrol ettim hata göremedim. Mosfetlerin source bacakları birleşiyor, drain bacakları ac hattında. Şekil banada saçma geldi ama yapınca çalışıyor.
  • almanyada medikal bir firmada çalışırken hastaları ısıtmaya yarayan bir cihazda aynı sistemi kullanıyoduk, 24V AC ile sorunsuz çalışan bir sistemdir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: quigon1977

Devre tekrar elime geçti, inceleyip aynısını yapmaya çalıştım . 24 voltta 300wattlık bir yük bağladım güzel çalışıyor mosfetlerde fazla ısınma yok , küçük bir soğutucu yetiyor. Daha düşük bir yükte soğutucu gerekmeyebilir. 12 voltu kesince yüke giden akım kesiliyor, buraya optokuplor koyup yükü kontrol edebiliyorum.

S.A

quigon1977 kardeş verdiğin devreyi yaptım denedim.eline sağlık gayet güzel çalışıyor.benim denediğim trafo 30volt 300watlık. cümlenin sonunda (optokuplor koyup yükü kontrol edebiliyorum) demişsin.optokuplor devresinide vermen mümkünmü.ben bir tane denedim olmadı. nereden kontrol edeceğimi kestiremedim.yardım için şimdiden teşekkür ederim .SAYGILAR

• ayrı bir dc kaynak gerekli

• Kardeş bu devre ile akım kontrolü olmuyor malesef. Sadece aç kapa yapabiliyorsun. Denemedim ama mosfetlerden sadece bir tanesini açıp yarım güç çekilebilir. Ama bu durumda 2 kademeli olur yine potansiyometre bağlayamazsın.
  • Çok teşekkür ederim kardeşim. Eğer AC dalgalı akım kontrolü yapan bir devreye ras gelirsen paylaşmanı isterim. seninde kafanı ağrıttım hakkını helal et. SAYGILAR
  • Elektronik dimmer lerdeki mantığı kullanman gerekiyor. Bir işlemci ac deki fazın max ve min olduğu anları yakalıyor ve istenilen büyüklük değerine göre devreyi açıp kapatıyor. Ben böyle bir devre hiç tasarlamadım o yüzden yardımcı olamayacağım.Biraz araştırman lazım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.