Şimdi Ara

2'lik Sayı Sistemi Eksili Sayılar [YARDIM]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
1.744
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Lisede gösterilen sayı sistemi dersiyle alakası olmadığı için konuyu nereye açacağımı bilemedim. Yanlış yere açtıysam kusura bakmayın.

00000110 (+6)
    11111010 (-6)

Bunlar 6'nın sekiz ikille gösterildiği durum. Anlayamadığım şey;

11111010'ın 122 değil de -6 olduğunu nereden anlayabilirim ?
    Başka bir deyişle 11111010'ın 122 değil de, +6'nın 2'nin tümleyeni olduğunu nasıl anlarım ?
    İşlemciler 11111010'ın 122 değil de -6 olduğuna nasıl karar veriyor ?

Yardım eden/edemeyen/etmeyen ( ) herkese çok teşekkür ederim. Hayırlı, mutlu, güzel bayramlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi furkant1 -- 8 Ağustos 2013; 1:55:59 >

• merhaba.
    sol digit 1 ise negatiftir.tabii bu sistem negatifli ise gecerli.
    www.allaboutcircuits.com/vol_4/chpt_2/3.html

not: alttaki eksi alti degil eksi 4. duzeltte milletin kafasi karismasin;)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 26_bbz_26 -- 8 Ağustos 2013; 2:27:25 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 26_bbz_26

merhaba.

.....00000110 (+6)
    +...11111010 (-6)
    =========
    .....00000000

Ediyor. Yani -6. Bir yanlışlık göremedim efendim.
  • quote:

merhaba.

Siz galiba işaretli büyüklük gösteriminden bahsediyorsunuz.
    00000110 (+6)
    10000110 (-6)
    şeklinde olandan.

Benim bahsettiğim ikinin tümleyeni gösterimi.

Şimdi anladım galiba sorumun cevabını. Sizden sadece şu sorunun cevabını öğrenmek isterim.
    Sistem -'li ve +'lı olarak ayrılıyor mu ? Yani sistem +'lıysa işlemci ona göre davranıyor. Aynı şekilde -'liyse ona göre davranıyor.

• haklisin:)
    ben binary ile ugrasmayali 15 seneyi gecti. simdi yataktan kalktim verdigim linki bi daha goz attim.
    en sol digit 1 ise onu eksi aliyor diger 3 digiti ise hep topluyorsun.
    mesela 0111 -0+4+2+1 7 iken
    1010 ise -8+0+2+0. -6 yapiyor:)
    nerde okuyorsun nerden esti gece gece:))

• evet.
    sistem veya devre bastan belli eksili veya degil diye.
    eksili ise left most digit eksi giriyor.0 ise eksi sifir girdigi icin etkisiz.yani bi digiti harciyorsun bi nevi

• quote:

haklisin:)
    ben binary ile ugrasmayali 15 seneyi gecti. simdi yataktan kalktim verdigim linki bi daha goz attim.

Çok lazım olacağı için araştırmaya başladım efendim. Temel olarak biliyordum fakat detaylarına inmemiştim. Kısmet bugüneymiş :)

Şu soruyu da soracağım. Eğer olumlu yanıt alırsam tam olarak mantığını anlamış olacağım.
    Sisteme önceden ikinin tümleyeni gösterimi (İTG) mi ya da işaretli büyüklük gösterimi(İBG) mi kullanacağı önceden belirleniyor mu ?

Eğer belirleniyorsa bir sorun yok. Fakat belirlenmiyorsa;
    11111010 (-6)
    burada hangi gösterimi uygulayacağını nereden biliyor ?

Bu sayı İBG ile -122, İTG ile -6 oluyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: furkant1

quote:

Çok lazım olacağı için araştırmaya başladım efendim. Temel olarak biliyordum fakat detaylarına inmemiştim. Kısmet bugüneymiş :)

Şu soruyu da soracağım. Eğer olumlu yanıt alırsam tam olarak mantığını anlamış olacağım.
    Sisteme önceden ikinin tümleyeni gösterimi (İTG) mi ya da işaretli büyüklük gösterimi(İBG) mi kullanacağı önceden belirleniyor mu ?

11111010 (-6)

mantik yurutuyorum ama hangi yontem olacagi bastan belli olmali yoksa iki bitte ona gerekir:)

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: furkant1

quote:

11111010 (-6)

mantik yurutuyorum ama hangi yontem olacagi bastan belli olmali yoksa iki bitte ona gerekir:)

Matematik hocamı bulmam lazım

• baktım ama hiç bir şey anlamadım yabancıyım bana birisi kişisel mesajla yüzeysel olarak açabilir mi burada olup biteni merak etmedim değil teşekkürler :)
  • Digital Design ya da Computer Architecture kitaplarına başvurabilirsin. Bu konuda IEEE standartları var. Genel amaçlı işlemci mimarileri ve compilerlar bu standartlara göre yapılır. Computer Organization dersinde hep two's complemente göre aldık. İşlemciler "+ ve - yi" de pek bilmezler. Bazı flagleri set ederek çalışırlar. Eğer kodu assembly de yazıyosan "branch ya da if"lerde gerekli satırları sen ona göre yerleştiriyosun. High level dillerde de işi compiler hallediyo. Instruction dan "operation code" çıkalırınca yapılacak işlem tipi belli oluyor ve eğer gerekliyse ALU(Arithmetic Logic Unit) 'e gidiyosun. ALU yu zaten sen dizayn ettin. Ben buna göre eksi kabul etsin istiyorum diyosun. İşlem orada yapılıp sonucuna göre flagler set ediliyo.
  • quote:

Orijinalden alıntı: emmpati

Digital Design ya da Computer Architecture kitaplarına başvurabilirsin. Bu konuda IEEE standartları var. Genel amaçlı işlemci mimarileri ve compilerlar bu standartlara göre yapılır. Computer Organization dersinde hep two's complemente göre aldık. İşlemciler "+ ve - yi" de pek bilmezler. Bazı flagleri set ederek çalışırlar. Eğer kodu assembly de yazıyosan "branch ya da if"lerde gerekli satırları sen ona göre yerleştiriyosun. High level dillerde de işi compiler hallediyo. Instruction dan "operation code" çıkalırınca yapılacak işlem tipi belli oluyor ve eğer gerekliyse ALU(Arithmetic Logic Unit) 'e gidiyosun. ALU yu zaten sen dizayn ettin. Ben buna göre eksi kabul etsin istiyorum diyosun. İşlem orada yapılıp sonucuna göre flagler set ediliyo.

Bu işte tecrübelisiniz galiba efendim. Verdiğiniz bilgiler kesin olduğu için çok yararlı oldu. Teşekkür ederim :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.