Şimdi Ara

19 mayıs'ta Atatürk yerine vahdettinli paylaşımlar... (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
219
Cevap
1
Favori
6.225
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
21 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ta4cmj

    Kafan iyimi nutuktan link vermişim görmüyormusun.


    Nutuk nedir

    Nutuk, yazıldığı dönemde Cumhuriyet Halk Fırkası umumi reisi olan Gazi Mustafa Kemal'in 15-20 Ekim 1927 tarihlerinde, 1919'dan 1927'ye dek kendisinin ve silah arkadaşlarının faaliyetlerini özetlediği konuşmasının metnidir.[1] Kültür Bakanlığı Yayınevi tarafından (belgeler bölümü dışında) yaklaşık 900 sayfalık bir kitap olarak yayımlanmıştır ve Türkiye'nin bu dönemle ilgili en temel resmi tarih kaynağı olma niteliğindedir.

    Ozaman bunu kim söylemiş oluyor

    Efendiler, bütün insanlığın görgü, bilgi ve düşüncede yükselip olgunlaşması, Hristiyanlığı, Müslümanlığı, Budizmi bir yana bırakarak basitleştirilmiş ve herkes için anlaşılacak duruma getirilmiş saf ve lekesiz bir dünya dininin kurulması ve insanların, şimdiye kadar kavgalar, çirkeflikler, kaba istek ve iştahlar arasında bir sefalethanede yaşamakta olduklarını kabul ederek, bütün vücutları ve zekâları zehirleyen zararlı tohumları yok etmeye karar vermesi gibi şartların gerçekleşmesini gerektiren «birleşik bir dünya devleti» kurma hayalinin tatlı olduğunu inkâr edecek değiliz.

    Mustafa Kemal
    Nutuk'tan alınmadığına dair bir şey mi diyorum yukarıda. H.G. Wells tarafından ortaya sürülen bir görüşü değerlendiriyor orada, biraz da eleştiriyor. Farklı bir tahayyül olduğunu söylüyor bölümün tamamı düzgünce okunursa.




  • hulkibey kullanıcısına yanıt
    Kaç kere cevap vereyim sen sayısını söyle

    https://www.haberturk.com/yazarlar/murat-bardakci/2298922-sultan-vahideddin-bile-milli-mucadeleyi-ben-baslattim-demedigi-halde-bunlara-ne-oluyor

    Türkiye, Vahideddin’in tahta çıktığı 1918’in 4 Temmuz’undan dört sene önce girdiği savaşın daha ilk senelerinde Çanakkale’den başka hemen her yerde mağlûp olmuştu ve 30 Ekim 1918’de imzalanan teslimiyet anlaşması, yani Mondoros Mütarekesi de çoktandır beklenen bir netice idi...

    Vahideddin, mektuplarında ve hatıralarında bütün çabasının “Günü kurtarmaktan, vakit kazanmaktan ve İstanbul’un elden çıkmasına mani olmaktan ibaret bulunduğunu” yazar ve bütün politikasını bunun üzerine kurduğunu anlatır…

    Samsun’a giden Mustafa Kemal Paşa’nın geri çağırılmasının, idam fetvalarının ve Mustafa Kemal ile arkadaşları için divân-ı harbin verdiği idam kararının tasdikinin gerisindeki sebep de aynıdır: Vakit kazanmak, herbiri zaten İngilizler’in talep ettiği bu kararlar ile İngiltere’den müsamaha görüleceği gibisinden boş ve maalesef utanç verici bir beklenti!

    Kaldı ki, o devrin anlayışına göre devlet “hükümdara babasından kalmış bir mülk”, yani “tahttaki haşmetlûnun evi” idi, hiçbir hükümdar evini kendi elleriyle ateşe atmaz, menfaati uğruna başka milletlere peşkeş çekmezdi, işgal edilmiş bile olsa bir yolunu bulup kurtarmaya çalışırdı!

    Sultan Vahideddin de böyle yaptı; ama çaresiz ve güçsüz olduğu için birçok teşebbüsün hatâlı neticeler getirdi ve şimdi de devam eden gereksiz “ihanet” tartışmaları daha o günlerde başladı……

    Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a gidişinin üzerinden yüz sene geçmek üzere, Sultan Vahideddin vefat edeli de 93 sene oldu…

    O günlerde devletin başında bulunan kişileri bu kadar zaman sonra hâlâ “hain”, “satılmış”, “İngilizler’in adamı” vesâire gibi sıfatlarla yorumlamak cinsinden ucuzlukları devam ettirmek için, yüz sene hakikaten çok uzun bir zamandır!




  • İrfan Galip Bey kullanıcısına yanıt
    Sen anlamak istemiyorsan ben söyleyeyim Müslümanlığı bir yana bırakalım diyor Osmanlıca Sarf-ı Nazar yazıyor. Yani yüz çevirmek, dikkate almamak..

    Sen milleti Allah Allah diye savaştır sonra böyle bir şeye kalkış ve dinin muhatap alınmadığı bir sistem dizayn et sonra kahraman ol. Çanakkale savaşının komutanı kimdi diye sorsam ona da Mustafa Kemal dersininz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hulkibey

    quote:

    Laf oyunu yapma sen Vahdettin e hain diyorsun.

    Vahdettin'e sadece ben hain demiyorum, Türkiye Büyük Millet Meclisi diyor, Türk Milleti'nin esaretten kurtaran ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk diyor. Ben sebepleri ve belgeleriyle açıklıyorum.

    quote:

    Türkiye nin bu konularda söz sahibi en büyük kişileri Vahdettin e hain demeyin diyor ve sebeplerini sayıyor.

    1. Murat Bardakçı'nın böyle bir beyanatı yok. Atatürk'ü Samsun'a göndermek üzere Vahdettin'in görevlendirdiğini söylüyor, buna itirazı olan yok. Amacını ise söylemiyor. O amacın Kuvay-ı Milliye'ye engel olmak olduğu, Atatürk'e verilen vazifelerde açık seçik yazıyor.
    2. İlber Ortaylı ise sadece, Kurtuluş Savaşı bittikten sonra "...yapabileceği başka bir şey, yazabileceği başka kimse de yoktu, ancak İngilizlere sığınabilirdi. O yüzden 'İngiliz uşağıydı' gibi yorumlardan kaçınmak gerekir." diyor, Kurtuluş Savaşı öncesi ve sırasında Türk Milleti'ne yapmış olduğu ihanete dair bir değerlendirmesi yok, sadece korkakça kaçışından bahsediyor (kaynak:https://tr.sputniknews.com/turkiye/201811051036003830-ilber-ortayli-beyaz-tarih-ahmet-yurttakal-vahdettin/). Olsa da kişisel görüşüdür, kendisini bağlar.

    Vahdettin'in, Atatürk'ü İngilizlerin Kuvay-ı Milliye'ye engel olmaya yönelik emirlerini uygulamak üzere Samsun'a gönderdiği, görev emrinde yazılı vazifelerde açık ve net şekilde BELGELİDİR.

    Amacını anlayınca, Mustafa Kemal Paşa'yı Samsun'a göndermesinden 1 ay sonra Samsun'dan geri çağırarak, 2 ay sonra nişan, ünvan ve rütbelerini alıp subaylıktan atarak, haklarında "katli vaciptir" fetvası çıkartırarak, en sonunda idama mahkum ederek Kuvay-ı Milliye'nin karşısında olduğunu defalarca göstermiş, ihanetini pekiştirmiştir. Bu hainliklerin hepsi de Osmanlı Devlet Arşivleri'nde açık ve net şekilde BELGELİDİR.

    Konu, Vahdettin'in Türk Milleti'nin Kurtuluş Savaşı'na, Kuvay-ı Milliyeye ve esaretten kurtuluşuna engel olma çabaları. Sonda yazdığınız kırpıntılara girerek konuyu sulandırmanıza izin vermem.
    Ek yapayım. Murat Bardakçı orada bir devlet aklından söz ediyor.
    Vahdeddin de Mekke beyannamesinde bu konuda kabineye uyduğunu kendi söylüyor.

    Tabii Mekke beyannamesini okudukça insan çok üzülüyor. Koskoca padişah batının kininin geçmesini beklediğini söylüyor.
    İnanılmaz bir şey.
    Ne kini
    Senin posana kadar seni sömürürler. Topraklarında seni köle ederler sen hala kinlerinin geçmesini beklersin. Kin vesaire gibi duyguları karıştırmak bütünüyle manasızdır. Batılı devletler kendi çıkarlarına en uygun sömürü düzenini kurana kadar senin iliğini kemiğini kuruturlar sen beklerken.
    Açık açık korkmuş ve sürekli bekleyen, hiç bir şey yapmaya cesareti olmayan ve yapamayacak bir insan profili var o beyannamede. Kişisel fikrimdir tabii.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 20 Mayıs 2020; 23:35:16 >




  • ta4cmj T kullanıcısına yanıt
    Mustafa Kemal Paşa’nın 9. Ordu Müfettişi olarak atanması ve Samsun’a gönderilmesine dair görev emrinde yazılı vazifeler, Vahdettin’in amacının İnglizlerin emirleri doğrultusunda, Kuvayı Milliye’yi durdurmak olduğunu açıkça gösteriyor. Bunun aksine, İstanbul Hükümeti ve Vahdettin’in, Atatürk'ü Samsun'a Milli Mücadele'yi başlatmak amacıyla gönderdiğine dair bir belge var mı? YOK.

    Bunun üzerine, 1919'dan, kuyruğunu bacaklarının arasına sıkıştırıp ülkeden kaçtığı 1922 yılına kadar, İngilizlerin emirleri doğrultusunda, ordu kurup savaşmak dahil, elindeki tüm imkanlarla Kuvayı Milliye'ye karşı aktif biçimde savaş açan birine "İngilizlere karşı zaman kazanmaya çalışıyordu" demek, tıpkı 2003-2013 yılları arasında AKP'nin FETÖ'ye karşı zaman kazanmaya çalıştığını söylemek kadar saçma ve dayanaksız.

    quote:

    Kaldı ki, o devrin anlayışına göre devlet “hükümdara babasından kalmış bir mülk”, yani “tahttaki haşmetlûnun evi” idi, hiçbir hükümdar evini kendi elleriyle ateşe atmaz, menfaati uğruna başka milletlere peşkeş çekmezdi, işgal edilmiş bile olsa bir yolunu bulup kurtarmaya çalışırdı!


    Vahdettin'in Türk Milleti'ne ihaneti tam olarak da budur işte. Vahdettin "kendi şahsi mülkü" olarak gördüğü topraklardan, koltuğundan ve zenginliğinden, kurtarabileceği kadarını "kendisi için" kurtarmak adına milletini işgalcilere satmışken, Mustafa Kemal Atatürk, o mülkü, önce işgalcilerden kurtardı, sonra da "VATAN"a çevirip gerçek sahibi olan, esaretten kurtardığı, Türk Milleti'ne armağan etti.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hulkibey -- 20 Mayıs 2020; 23:38:48 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ta4cmj

    Sen anlamak istemiyorsan ben söyleyeyim Müslümanlığı bir yana bırakalım diyor Osmanlıca Sarf-ı Nazar yazıyor. Yani yüz çevirmek, dikkate almamak..

    Sen milleti Allah Allah diye savaştır sonra böyle bir şeye kalkış ve dinin muhatap alınmadığı bir sistem dizayn et sonra kahraman ol. Çanakkale savaşının komutanı kimdi diye sorsam ona da Mustafa Kemal dersininz.
    Bu millet canı için vatanı için savaştı, başka bir şey için değil. Padişaha/halifeye çok meraklı olsalardı onların ordusuna katılırlardı. Oradaki fikirlerin Wells'e ait olduğu da önceki cümlelerde zaten yazıyor. Okuma bilmiyorsan benim yapabileceğim bir şey yok.
  • İrfan Galip Bey kullanıcısına yanıt
    Kıvırma nutukta Atatürk korkmadan söylemiş sen de kıvırmadan evet İslamiyet dahil bütün dinlere karşıymış de.



    Can Dündar da anlatmaya çalışıyor ama siz zorla adamı müslüman yapmaya çalışıyorsunuz
  • Vahdettin hangi gemi ile tüymüştü?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ta4cmj T kullanıcısına yanıt
    Ataturk u öğreten kaynağa gel..Terör örgütü lideri aşağılık bir mahlukata çiçek verip sırıtan doğu Perinçek.. ahahaha

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Aykutoz kullanıcısına yanıt
    Medeni bilgiler kitabı tartışılmayan bir gerçektir biraz araştır sonra gel yazık olmasın sana. aradan çık
  • Bütün belgeler bir tarafa

    Vahdettin Paşayı vatanı kurtarmak için göndermiş olsa,vatan kurtulduktan sonra önce tebrik ederr mutlu olur
    Paşayı yanına çağırır ben Mustafa Kemal'i göndermiştim başardık bilmem ne falan der.

    Gerçekte olan ne Türk ordusu İzmir'e giriyor bütün ülke mutlu,Vahdettin sarayda titriyor korkudan İngiltere yazacağı mektubu düşünüyor,Mustafa Kemal ve Türk ordularını tebrik bile edemiyor

    Türk ordusunu tebrik bile edemeyen Vahdettin,

    İngilizlerin Sultan her istediğimizi yapıyor mahçup oluyoruz dediği Vahdettin

    İngiliz yüksek komiserinin önünde gözleri yaşlı Anadolu hareketine söven Vahdettin

    İngilizlere gelin bir an önce yönetimi alın diyen Vahdettin

    Osmanlı tarihinin en çapsız adamı.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ta4cmj

    Kıvırma nutukta Atatürk korkmadan söylemiş sen de kıvırmadan evet İslamiyet dahil bütün dinlere karşıymış de.



    Can Dündar da anlatmaya çalışıyor ama siz zorla adamı müslüman yapmaya çalışıyorsunuz
    Cevap veremeyince çek hemen başka yerlere. Daha kendi attığı kaynağı okumamış

    İşinize gelince nasıl Doğu Perinçek'e, Can Dündar'a sarılıyorsunuz. Atatürk dindar bir adam değildi, muhtemelen dinlere de inanmıyordu. Ama dinleri ortadan kaldırmak adına bir hamlesi yoktur. Aksine fazlaca bile özgürlük tanımıştır. Bilhassa İslam'a hürmet etmiştir. Çeşitli kitaplarda yazdıkları tarihsel hakikatlerdir. Din karşıtlığı nasıl olur görmek isteyen dönemin Sovyet rejimine bakabilir. Aynısını istese Atatürk de rahatlıkla yapabilirdi ama yapmadı. İşi insanların vicdanına bıraktı.

    Atatürk Müslüman ya da değil, bunun bir önemi yok. Sizin Müslüman liderlerinizi de gördük. Atatürk'ün tırnağının ucu olacak adam çıkmadı aralarından.




  • İrfan Galip Bey kullanıcısına yanıt
    Kikirdeyen arkadaş gökten indiği sanılan kitapların doğmalarını muhatap almıyoruz diye videosu var meclis konuşması atayım mı onu da istermisin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ta4cmj

    Kikirdeyen arkadaş gökten indiği sanılan kitapların doğmalarını muhatap almıyoruz diye videosu var meclis konuşması atayım mı onu da istermisin.
    Gökten indiği sanılan kitapların dogmaları tabii ki de siyasetin, devlet yönetiminin öznesi olamaz. Söylediği yanlış bir şey yok.
  • İrfan Galip Bey kullanıcısına yanıt
    Hayatımızın öznesidir. Toplum hayatında uygulanması emredilen ve tercih hakkı tanınmayan yasalar vardır Kuran da. Bunları red ediyoruz diyor. Biz müslüman bir milletiz ve red etmiyoruz. Allah Allah diye kurtuluş savaşında savaşan milletimize ihanettir kemikleri sızlıyordur.
  • Bu arada Mustafa Kemal'i seçen de gönderen de aslında Damat Ferit Vahdettin geleni onaylamıştır sadece

    Vahdettinciler savunduğunuz kişi aslında Damat Ferit
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ta4cmj

    Hayatımızın öznesidir. Toplum hayatında uygulanması emredilen ve tercih hakkı tanınmayan yasalar vardır Kuran da. Bunları red ediyoruz diyor. Biz müslüman bir milletiz ve red etmiyoruz. Allah Allah diye kurtuluş savaşında savaşan milletimize ihanettir kemikleri sızlıyordur.
    Sizin neyi kabul ettiğinizin bir önemi yok. Bu ülkenin kanunları bellidir, sizin kitabınızda ne yazıp yazmadığı bunları bağlamaz. Bu ülkenin Anayasasına karşıysanız açık açık söyleyin. Milletlerin dini olmaz, kişilerin olur. Kurtuluş Savaşı da vatan savaşıdır, din savaşı değil.
  • İrfan Galip Bey kullanıcısına yanıt
    Milletlerin dini olur milletimiz müslümadır. ecdadımız inancından aldığı kuvvetle bu toprakları bize miras bırakmış ve İslamiyetle hükmetmişler. Dinsiz olmak isteyen bir zümrenin kanun çıkartması hiçbir şeyi değiştirmez. Kurtuluş savaşı elbette vatan savaşıdır kurtaranlarda Allah Allah nidalarıyla ölümden sonra kendilerini bekleyen şehitlik makamıyla ölümden korkmayan Müslüman milletimizdir. İman dolu kapleriyle Haçlı seferlerini durdurmasalardı bugün bunları konuşuyor olmazdık. Savaşırken onların inançlarını kullan zafer gelince sırtından hançerle..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ta4cmj

    Milletlerin dini olur milletimiz müslümadır. ecdadımız inancından aldığı kuvvetle bu toprakları bize miras bırakmış ve İslamiyetle hükmetmişler. Dinsiz olmak isteyen bir zümrenin kanun çıkartması hiçbir şeyi değiştirmez. Kurtuluş savaşı elbette vatan savaşıdır kurtaranlarda Allah Allah nidalarıyla ölümden sonra kendilerini bekleyen şehitlik makamıyla ölümden korkmayan Müslüman milletimizdir. İman dolu kapleriyle Haçlı seferlerini durdurmasalardı bugün bunları konuşuyor olmazdık. Savaşırken onların inançlarını kullan zafer gelince sırtından hançerle..
    1. Dünya Savaşı'nda savaşanlar dinsiz miydi de savaşta ülkenin büyük çoğunluğunu kaybettik?

    Bu hamasi lafları bırakın artık. Din devleti kurmak isteyenlerin Milli Mücadele sırasında neler yaptıklarını gayet iyi biliyoruz. Bu ülkenin kurtuluşu için mücadele veren insanlar bunlara kulak asmadı, Mustafa Kemal Paşa'nın peşinden gittiler.

    Meseleyi Vahdettin'in hainliklerinden getirdiğin yere bak. Cevap veremeyeceksen hiç girişmeseydin bu işlere.

    Ek: Ben İslam'dan çok daha eski bir temeli olan Türk milletinden bahsediyorum tabii. Senin dediğin millet başka olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İrfan Galip Bey -- 21 Mayıs 2020; 2:18:55 >




  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.