Şimdi Ara

16F877'de Analog input (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.861
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • @Hasbi 81 kardeşim bak şimdi 13793/1000 işlemi,ni yaptıgın zaman ortaya 13 rakamı kalıyor bu sayede geri kalan her şey onlar yüzler birler vs basamaklarından mahrum kalıyor dedigimi bir dene 15 le çarp bir pot koy potla istedigin ayarı belli ölçtügün bildigin bir degere kıyaslayarak ayarla orda buırak istedigini elde edeceksin ve işlem içinde ortalama-1525 bu ne anlama geliyor işlemdeki lineerliği bozuyor olabilir
  • @r2d2droids: Şöyle bir durum var... Ben load cell'i öanceden bildiğim (hassas teraziyle tarttığım) farklı ağırlıklarda yükleyerek, onun bana verdiği ham değerleri bir yere not aldım. Daha sonra Excel'de bu deneysel değerlere göre bir 'yük-ham değer' grafiği çıkarttım ve bu lineer grafiğin (başlangıç noktası hariç lineer) denklemini yazdırdım. Daha sonra bu denklemi, anlık olarak hesap yapmakta kullanması için pic'e yazdım. Yani eski haline göre tek fark, ham değerden gr'a geçmiş bir sistem. Bu durumda A/D çevriminde hata kaynaklanması bana pek mantıklı gelmiyor. Load cell'de 2500 gr'lık bir ağırlık asılıyken lcd'de yazan değer 2200 ile 2250 arasında değişiyor. Oysa ham değeri yazdır dediğimde yine önceki değerlerin aynısını çıkarıyor. O yüzden benim tahminim, hatanın ondalık kısımlardan kaynaklanıyor olduğu.

@cundali11: O denklemdeki '-1525' load cell'in yüksüzken verdiği +0,5V sinyalden kaynaklanıyor. Yani dediğin gibi denklemin başlangıç noktası lineerliği bozuyor. O yüzden pot kullanmak sanırım bu durumda mümkün gözükmüyor. Ama denklemin birinci derece olmasından da anlaşılacağı üzere başlangıç noktasından sonra lineer gidiyor.

Ayrıca pic yaptığı bölme işlemlerinde ondalık kesirleri tamamen yok mu sayıyor? Ben en azından 1-2 basamak bırakıyodur diye düşünüyordum. Tam bir hezimete uğradım O zaman tahminim doğruymuş. Bütün hata bölme işlemlerindeki yuvarlamalardan kaynaklanıyor. Bu durumda kusura bakma @r2d2droids ama gönül rahatlığıyla 'pic bölme işlemi özürlüdür' diyebilirim

• @Hasbi 81
    ben hala bu formulde ısrar ediyorum denemediyseniz bir kere deneyin
    kuvvet = (toplam/10)*15 (burda 10 ortalama sayısı sizde 50 de olabilir)
    madem ki 0.5Vluk bir deger fazlalıgı var ozaman denklem kurarsak 5V ta 1023 se .5 Vta (tabi bu tam500mV sa) 102 eder bunuda yukardaki denkleme uyarlarsak (102)*15 = 1530 ozaman
    bizim lcd ye analog girişten 5V girdigi zaman 15345 çıkıyor ya 0.5V luk fazlalık degeri bu degerden çıkarırsak 13815 olur ve pottan bilindik bir degerle ayarlarsak çözünürlük 14 - 15gr lara lere düşecek ve kantar boştayken 0grmı gösterecek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cundali11 -- 29 Eylül 2007; 23:59:49 >
  • tabi birşey daha var. 10bitlik A/D için hata payı nedir başlangıçta bunu da hesapladın dimi...
  • @cundali11: Pazartesi günü gidip bir pot alacağım ve dediğinizi deneyeceğim. Zaten sizin dediğinizin benimkinden tek farkı araya kalibrasyon amaçlı bir pot koymak sanırım, değil mi? Çünkü denklemler neredeyse aynı.
    Benimki: ortalama*14-1575
    Sizinki: ortalama*15-1530
    Umarım işe yarar. Haberleri eksik etmem

@r2d2droids: 10 bit benim için gayet yeterli. Benim load cell için yaklaşık 12 gr hassasiyet ediyor (zaten load cell'in ölçüm hassasiyeti 226 gr)

Bu arada servo konusunda ilk dumurlarımı yaşadım. Yeni sorularımla pek yakında hizmetinizdeyim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasbi 81 -- 30 Eylül 2007; 12:39:26 >

• dumursuz olmaz bu işler...
  • Kusura bakmayın arkadaşlar, tam yılan hikayesine döndü bu iş ama servodan şimdilik ümidi kesince oturup load cell konusunda biraz daha düşündüm ve ondalık kesir yuvarlamalarından kaynaklanan hataları aşmanın bir yolunu buldum, paylaşmak istedim. Sanırım Amerika'yı yeniden keşfettim ama olsun Programın denklem kısmını şu şekilde değiştirdim:

ortalama = toplam / olcum_sayisi
    kuvvet = ortalama - 110
    kuvvet = kuvvet*69
    kuvvet = kuvvet/5

Açıklamalar:
    Load cell yüksüzken ham değer 110.
    Deneysel ölçümlere göre kg başına oluşan ortalama ham değer artışı 72,5 (neredeyse tam lineer)
    1000 / 72,5 = 13,8 = 69 / 5
    O yüzden önce ortalama değerden 110 çıkardım, sonra da gördüğünüz gibi biraz hileli bir şekilde 13,8 ile çarptım . Her kademeyi birbirinden ayrı tutarak, ondalık kesir yuvarlamasını en son işleme bıraktım. Bu şekilde en sondaki '/5' işleminde yuvarlamadan dolayı oluşabilecek hata en fazla 1 gr olmuş oldu. Ve dolayısıyla artık eskisinden de temiz değerler elde ediyorum

Demek ki pic gerçekten de bölme işlemi özürlü değilmiş. Sadece nasıl yaptıracağını bilmek gerekiyormuş. Gerçek değerin etrafında yaklaşık 80 gr'lık salınımlar var ama bu da zaten load cell'in toleransından kaynaklanıyor (fabrika verilerine göre +-%1, yani +-113 gr, toplamda 226 gr tolerans kabul edilebilir) Yani bu sefer önceki gibi çakma bir denklemle değil, hakkaten oldu

Sizin verdiğiniz fikirler olmasaydı imkansızdı arkadaşlar. Gerçekten çok sağolun!

• bence birde float tipi değişken tanımlayıp deneyin. pic ondalık işlem yapma konusunda ne kadar yetenekli onuda görmüş olursunuz...
  • Arkadasım bununla ilgili kaynakalrın varsa elinde atabilirmisn bayadır bole bir seyler arıodm okul bitirme projemde ben de loadcell ile bişeyler yapıyorum bana her turlu yardım edebilrsen cok sevinirim bayadır ugrasıyorum....
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.