Şimdi Ara

1300 Yıllık Kuran

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
1
Favori
646
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/07/150722_en_eski_kuran_1

1300 Yıllık Kuran

İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde dünyadaki en eski Kur'an-ı Kerim olabileceği düşünülen kitaptan bazı bölümler bulundu.
    Karbon 14 tarihleme metoduyla yapılan incelemeler, kitabın en az 1370 yıllık olduğunu gösteriyor.

British Library'deki uzmanlardan Dr. Muhammad Isa Waley, "heyecan verici bu keşfin Müslümanlar için çok büyük bir sevinç kaynağı olduğunu" söyledi.

Söz konusu Kur'an'ın, yaklaşık yüz yıldır üniversite kütüphanesinde olduğu ve farkedilmediği belirtildi. Kitap, dünyadaki en eski Kur'an Kerim'den bölümler olduğu belgelenmemiş halde, Orta Doğu bölgesinden diğer birçok kitap ve belgelerin yer aldığı koleksiyonda bulundu.

Bir doktora öğrencisinin, koyun veya keçi derisinden parşömene yazılmış olan kitabın parçalarını dikkatle incelemesinden sonra, karbon 14 tarihleme yöntemi uygulanması kararlaştırıldı ve büyük heyecan uyandıran, bu yazıların bugüne dek ulaşmış en eski Kur'an-ı Kerim'e ait olabileceği sonucu ortaya çıktı.

Yapılan tahliller, parşömenin yüzde 95 olasılıkla, 568 ile 645 yılları arasındaki dönemden kalmış olduğunu gösteriyor.

Birmingham Üniversitesi özel koleksiyonlar bölümü başkanı Susan Worrall, araştırmacıların, kitaptan geriye kalmış bölümlerin bu denli eski olabileceğini "hayal bile edemediklerini" söylüyor. Üniversitenin Hristiyanlık ve İslamiyet dalı öğretim üyelerinde Prof. David Thomas da, "bu kitabı yazmış olan şahsın o dönemde yaşamış, Muhammed Peygamber'i görmüş, hadislerine tanıklık etmiş olabileceğini" belirtti.

Hicaz Arapçasıyla yazılmış olan Kur'an bölümlerinin "çok güzel ve şaşırtıcı derecede okunaklı durumda" olduğu kaydedildi. Birmingham Merkez Camii imamı Muhammad Afzal da, "üniversitede bulunan Kur'an bölümlerini görmekten mütehassis olduğunu" söyledi.

Mingana Koleksiyonu adıyla anılan 3.000'i aşkın belge ve kitap, 1920'lerde, Musullu Keldani rahip Alphonse Mingana tarafından derlenmişti. Mingana, koleksiyon malzemesi derlemek üzere varlıklı iş adamı Edward Cadbury tarafından Orta Doğu'ya gönderiliyordu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sabah Yıldızı -- 14 Haziran 2016; 4:35:30 >

• Yayılmış ince deri üzerine yazılmış Kitab'a (Tur suresi 2-3)

daha çok örnek çıkacak bunun gibi gün yüzüne ..hz peygamber zamanında kaleme alınmış çok kuran nüshası ile karşılaşacağız

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sabah Yıldızı -- 14 Haziran 2016; 4:56:58 >
  • Muhammed doğmadan önce mi yazılmış yoksa 568

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ahura Mazda

Muhammed doğmadan önce mi yazılmış yoksa 568

quote:

Üniversitenin Hristiyanlık ve İslamiyet dalı öğretim üyelerinde Prof. David Thomas da, "bu kitabı yazmış olan şahsın o dönemde yaşamış, Muhammed Peygamber'i görmüş, hadislerine tanıklık etmiş olabileceğini" belirtti.

Aklınca bir şey bulmuş dalga geçiyor. Sadece bir tahmin. O yıllar arasındadır diyor. Evet bilime heves almış insandan gözle gördüğüne inanmadığı halde bir varsayıma gözüyle görmüş gibi inandı. İbretlik bir mesaj.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C302EA147 -- 16 Haziran 2016; 14:41:25 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Hala Kuran'ın en büyük iddialarından birisi olan korunmuşluk iddiası geçersiz kılınamadı. Bugüne kadar Kuran'ın değiştirildiğine dair haber yapmadıklarına göre bu nüsha da günümüzdekiler ile birebir aynıdır.

''Kur'ân'ı kesinlikle biz indirdik; elbette onu yine biz koruyacağız.'' (Hicr 9)

''Rabbinin sözü, doğruluk ve adâlet bakımından tamamlanmıştır. O'nun sözlerini değiştirecek kimse yoktur. O işitendir; bilendir.'' (En'am 115)

''Rabbinin kitabından sana vahyolunanı oku! O'nun kelimelerini değiştirecek kimse yoktur. O'ndan başka bir sığınak da bulamazsın.'' (Kehf 27)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hümiyettin -- 16 Haziran 2016; 22:41:31 >
  • Bu çok güzel bir örnek de çok büyük bir hata yapılıyor. Bu tip eski belgelerin tarihlendirmesi yapılırken kağıda değil mürekkebe karbon testi yapılması gerekiyor. Kağıt 2000 yıllık olup mürekkep 500 yıllık olduktan sonra eski bir Kuran olması dışında bir önemi yok. Zaten eski dönemlerde gelenek gibi birşeydir, önemli ve güzel yazılar çok eski kağıtlara yazılır yani genelde kağıt, mürekkepten çok eskidir.
  • Kraven kullanıcısına yanıt
    mürekkepe test yapıldımı bilmiyorum ancak yazım tekniği ilk döneme işaret ediyor Hicaz usulünde kaleme alınmış..ayetler

bu yazı tekniği ulaşılan sonucu doğrular nitelikte..

dikkat et metinlerde hareke yok .. hareke ve noktalamalar mevcut değil bu durum bize bu nüshanın hz peygamber dönemine ait olduğunu göstermesi açısından yeterli

bu arada carbon 14 tekniği ve verilen tarihleri esas alan yorum (ahura mazda) ve onu artılayanlara ne desem bilemedim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sabah Yıldızı

mürekkepe test yapıldımı bilmiyorum ancak yazım tekniği ilk döneme işaret ediyor Hicaz usulünde kaleme alınmış..ayetler

bu yazı tekniği ulaşılan sonucu doğrular nitelikte..

dikkat et metinlerde hareke yok .. hareke ve noktalamalar mevcut değil bu durum bize bu nüshanın hz peygamber dönemine ait olduğunu göstermesi açısından yeterli

bu arada carbon 14 tekniği ve verilen tarihleri esas alan yorum (ahura mazda) ve onu artılayanlara ne desem bilemedim

El yazımı olan Kuran nüshalarda zaten hareke olmaz o çok çok sonraları çıkan bir adettir başkaları da rahat okusun diye. Ayrıca hicaz ile yazılması eski olduğunu falan göstermez yahu Osmanlı zamanında bu şekilde yazılan hat ve Kuran da var onu görünce ona da mı eski diyeceğiz
    Diyorum ya mürekkebe test yapılmadan hiçbirşey ifade etmez bu Kuran'ın 1400 yıllık gözüküyor olması. Ortaçağ döneminde en büyük moda zaten eski kağıtları alıp onlara yazmaktı. Adam 1500 2000 yıllık kağıt deri vs. alıyor onun üzerine yazıyor. Bu ta 19. yüzyıla kadar devam etmiş bir gelenektir birkaç yüzyıllık kağıtlara yazmak.

kraven

http://basin.kulturturizm.gov.tr/TR,90748/fatih-sultan-mehmedin-okudugu-el-yazmasi-kuran-i-kerim-.html

bak harekeli..

http://www.tevhidhaber.com/tokatta-800-yillik-kuran-mushafi-102089h.htm

800 yıl öncesi yine harekeli

ilk dönem nüshalarda hareke yok sende belirtmişsin hareke sonradan eklendi..çalıştır azıcık saksıyı

dur daha net anlaşılsın durum

harekeler ne zaman eklendi ?

• quote:

kraven

http://basin.kulturturizm.gov.tr/TR,90748/fatih-sultan-mehmedin-okudugu-el-yazmasi-kuran-i-kerim-.html

bak harekeli..

http://www.tevhidhaber.com/tokatta-800-yillik-kuran-mushafi-102089h.htm

800 yıl öncesi yine harekeli

ilk dönem nüshalarda hareke yok sende belirtmişsin hareke sonradan eklendi..çalıştır azıcık saksıyı

dur daha net anlaşılsın durum

harekeler ne zaman eklendi ?

Arkadaşım.. Hareke olmaması demek 1300 senelik olduğunu göstermez. İlk dönemde yoktu sonraki dönemde var diye birşey yok. Çok özenle yazılmış bazı yazılar dışında hareke öyle yaygın falan da değildir. Hele el yazmalarında harekeyi neredeyse hiç bulamazsın...

abi tamam sen haklısın diyecem ama olmuyor işte

hareke ne zaman eklendi diyorum sen hala anlamsızca şeyler geveliyorsun ..harekesiz kuran örneği yoktur ilk dönem haricinden ..700 yılların ilk çeyreğinden sonra hareke eklendi..ve bu tarihden itibaren tüm nüshalarda hareke mevcuttur..daha öncesinde ise yoktur..

yani hz peygamber devrinde hareke söz konusu değildi..

hz peygamberin katiplerine yazdırdığı ve gönderttiği mektuplarda bile hareke yoktur

mukavkısa giden mektup mesela

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sabah Yıldızı -- 16 Haziran 2016; 18:14:09 >
  • quote:

abi tamam sen haklısın diyecem ama olmuyor işte

hareke ne zaman eklendi diyorum sen hala anlamsızca şeyler geveliyorsun ..harekesiz kuran örneği yoktur ilk dönem haricinden ..700 yılların ilk çeyreğinden sonra hareke eklendi..ve bu tarihden itibaren tüm nüshalarda hareke mevcuttur..daha öncesinde ise yoktur..

yani hz peygamber devrinde hareke söz konusu değildi..

hz peygamberin katiplerine yazdırdığı ve gönderttiği mektuplarda bile hareke yoktur

mukavkısa giden mektup mesela

Bende sana diyorum ki harekesiz olması eski olabileceğine dair bir göstergedir fakat tek başına hiçbir şey ifade etmez. Osmanlı zamanında da harekesiz yazılar mevcuttur. Bu işin resmi tekniği mürekkebe karbon testi uygulamaktır. Birçok tekniği vardır, örneğin mürekkebine baktığın zaman gözle görülecek şekilde bile eski olup olmadığını söyleyebilirsin fakat mürekkep yalama teriminin nereden geldiğini bilmiyorsan bu bile tek başına bir gösterge değildir. Adam yazıda yanlış gördüğü yere dili atıp şılap diye yalayıp temizliyor ve üzerinden tekrar geçiyor. O yüzden, birkaç farklı yerinden alınacak mürekkep örneğine karbon testi yaparsın olur biter. Geri kalan herşey teferruattır, sadece gösterge yahut ek bilgi olabilir.

• Bu İslâm için çok iyi bir fırsat olurdu. Ben olsam bu algıyla âyetleri değiştirir, bilim ve akılcılığa tapan, insanlığı hep 1 adım ileri taşıyan, fani hayatın daha kutsal olduğuna dönük âyetler yazar, İslam coğrafyasını kökünden inşâ eder, bambaşka bir din ortaya çıkarırdım.

Gülmeyin, diğer dinlerde örneği çok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neutumn -- 24 Haziran 2016; 15:13:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ahura Mazda

Muhammed doğmadan önce mi yazılmış yoksa 568

parşomenin o yıllardan kalma oldugunu söylüyor, o yıllarda yazıldıgını değil.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.