Şimdi Ara

110-120k Arası R7 9800X3D Sistem Tavsiyesi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
2
Favori
1.548
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Hocam okudum, bilgilendirme için teşekkürler.

Aslında teorik bazı şeyler için çok konuşuyoruz. Ekstra spesifik işler yapılmayacaksa çok da farketmeyecek son kullanıcı.

OC denemelerin olmustu birkaç ay uğraştığımı bilirim. Şimdi o kadar zaman ayırıp uğraşacağımı düşünmüyorum açıkçası.

Ben uzun süre kullanacağımı varsaydığım için geleceğe yönelik bir şey olsun istiyorum. O yüzden b850 modüllere baktım açıkçası. Tabi uzun süre kullanılacaksa parça kalitesi de önemli sonuçta.

Anlamadığım b850 ile b650 arasındaki fiyat farkları neden az? B650'ler de kalite yüksekti her açıdan, b850'leri de PCIe 5.0 getirip kaliteyi mi düşürdüler?

Bahsettiğim dökümanda "chipsets" tablosu var. Üst segmentte x870e için paylaşımsız USB4 zorunluluğu var. Bu bağlantı haliyle PCIe şeritlerinden kullanıyor. Haliyle üreticiler başka yerlerden mühendislik yapmak zorunda kalıyor. Asus (orta-üst segment üstü modellerde) genelde ekran kartı yuvasına "bifurcation" denelien çatallama yapıyor. Ekran kartını x8/x4/x4 modunda çalıştırıyor. Geri kalana x4'ler Gen5 destekli NVMe SSD depolama birimlerine gidiyor. İşlemcinin kendisi zaten 1 adet Gen 5 desteğine sahip. Artı olarak 2 tanesi de ekran kartından artan şeritleri kullanıyor ve toplam 3 adet NVMe'yi direkt işlemciye bağlı kullanabilime imkanı ortaya çıkıyor.

Msi x870e tomahawk ve üstünde (ve bazı asuslarda buna dahil) ise bu zorunlu olan USB4'ü işlemciye bağlı 2. NVMe'nin hızını bölüşerek yapmış. Eğer NVMe x4 hızında çalışacak şekilde ayarlarsan USB 4 iptal olur diyor. Bir nevi AMD'nin zorunluluğunu yapıyor gibi yapıp aslında delmişler110-120k Arası R7 9800X3D Sistem Tavsiyesi 

**USB 40Gbps Type-C ports on the back panel and M2_2 slot share PCIe 5.0 x4 bandwidth. Both run at PCIe 5.0 x2 when a device is installed in the M2_2 slot. You can switch M2_2 to PCIe 5.0 x4 in the BIOS, but this will disable the USB 40Gbps Type-C ports. The USB4 host controller supports up to PCIe 4.0 x4.

AMD niye bu usb4 zorunluluğu getirdi dersen, üst segmentte kuıllanıclar bu thunderbolt'u kullanıyor. İs yapanlar var; görüntü, veri ve güç aktarımını Type-C üstünden sağlayabiliyorsun. Intel'de zaten Thunderbolt olduğudan bir şekilde o kitleyi yakalamaya çalışıyor. İlave olarak Bütün am5'lerde olan PROM21'in yapabilecekleri belli. A620a ve b840'ta B550'den geri dönüştürülmüş Prom19 kullanılıyor herhalde. O yüzden değişikliklerin sınırı belli.

Kalite konusuna gelirsen AMD sadece spesifikasyonları ve opsiyonları söylüyor, kalite üretici tarafından değişiklik gösteriyor. İyileşme olanlar var, kırpılma olanlar var. Aynı seriden daha da düşüren de var yani.

Kargo sen teslimat bana geldi herhalde110-120k Arası R7 9800X3D Sistem Tavsiyesi İnceleyip öyle mesaj yazayım demiştim ama olmadı. Geç saatte olsa bugün kurmayı düşünüyorum.

R5 7600x *** Noctua NH-D15 chromax.black *** Asus TUF x670e-plus *** G.Skill Trident Z5 NEO 5600@CL28 *** Asus TUF RX 6800 *** Samsung 980 Pro 1TB | Samsung 990 Pro 1TB | Samsung 870 Evo 512GB *** Enermax Revolution D.F. X 1350W *** Cooler Master Masterbox 600 *** Mercusys MA30E

• TimFoster kullanıcısına yanıt

AMD'nin o tablosunu inceledim hocam. Benim için gerekli değil USB4.

Sizlere de hayırlı olsun. İnceleyin, geri dönüşlerinizi bekliyoruz (:

Ram çok sıkıntı şu an. 24-25k'ya çok diyordum. 27 küsüre çıkmış ram. Napacağız bilmiyorum bu ram krizinde.

Kurulumunu yaptım. İşletim sisteminin sürücüleri bitsin BIOS'a gireceğim. VRM soğutmasını sökmedim ancak gözüktüğü kadarıyla 14+2 mosfet olmalı. En azından kapasitörleri sayabildim110-120k Arası R7 9800X3D Sistem Tavsiyesi 

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    R5 7600x *** Noctua NH-D15 chromax.black *** Asus TUF x670e-plus *** G.Skill Trident Z5 NEO 5600@CL28 *** Asus TUF RX 6800 *** Samsung 980 Pro 1TB | Samsung 990 Pro 1TB | Samsung 870 Evo 512GB *** Enermax Revolution D.F. X 1350W *** Cooler Master Masterbox 600 *** Mercusys MA30E

VRM olarak iyi bir anakart belli zaten hocam. Gen5 ssd alabilirim belki o yüzden biraz düşündürüyor beni. Fiyatları Gen4'ler ile neredeyse aynı. En azından üst segment için öyle.

PCIe 5.0 anakart alacağım gibi duruyor. Siyah sistemde beyaz anakart çok sırıtır mı acaba 110-120k Arası R7 9800X3D Sistem Tavsiyesi 

Bios arayüzü çok farklı ve sade geldi. 15+ senedir Asus kullanınca gözüm kapalı ayarlıyordum 110-120k Arası R7 9800X3D Sistem Tavsiyesi 

Anakartın soğutma sistemi(soğutma blokları) başarılı, verileri okuması hızlı. Denemeye yeni başladım ancak devam etme konusunda merak ettiriyor.

Denedikçe eklerim mesaja.

Düzenleme: bütün am5 soket anakartlarda olduğu gibi varsayılan ayarlarda rezalet. Negatif Curve optimizer ile çok güzel boost yapıyor. Voltajı biraz kıstım, üst perdeden çekiyor 110-120k Arası R7 9800X3D Sistem Tavsiyesi 7600x işlemciyi 5650mhz olarak çok rahat çalıştırıyor. Zaten bu işlemciye göre fazla iyi güç aşamaları var. Fanlar kafa ütüleyince 65w moduna aldım.

110-120k Arası R7 9800X3D Sistem Tavsiyesi

Bu fiyata SPS VRM bulunmuyor. SPS x670(e)-x870e'nin neredeyse tamamı, x870'in çoğunluğu ve b650-b850'nin bazı tepe modellerinde bulunuyor. Sadece MSI b650 orta modellerinde kullanmış. Çok gerekli mi? Değil elbette. Önemli mi? Saniyede 14 cigolayt veri kopyalamaktan daha önemli bana göre.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimFoster -- 13 Şubat 2026; 13:1:31 >

Hocam değerlendirme ve yorumlarınız için teşekkürler.

Güzel bir değerlendirme oldu. Ben de bilgilendim açıkçası.

Kasayı yeni toplayacağım için Gen5 alıp ileriye dönük daha sıkıntısız olsun diye istiyorum. Şu an dediğiniz gibi Gen5 ssd'ler yeni yeni piyasaya çıkıyor. Gen4 üst segment SSD alabilirim. Kingston Renegade gibi. Zaten uzun süreli veri transferlerinde Gen5 ssd de Gen4 ssd gibi çalışıyor.

Ama ilerisinde teknoloji gelişir ve daha ucuzlarsa Gen5'e hazır olmuş olurum diye düşünüyorum. Aynısı GPU için de geçerli.

Hem Gen5 olsun hem de SPS VRM 80A olsun diye bakarsam, MSI MAG B850 Tomahawk mantıklı gibi duruyor. Tabi bunun da bir maliyeti çıkıyor. Ekstra 4-5k gibi. MSI PRO B650-A ise F/P olarak daha iyi gözüküyor tabiki de. Almışken de fiyat farkı absürt değilse alayım diyorum işte 110-120k Arası R7 9800X3D Sistem Tavsiyesi 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi addict1ve -- 13 Şubat 2026; 17:6:48 >

• addict1ve kullanıcısına yanıt

Gen 4 ile saniyede 7GB veri transfer ediyorsun, Gen 5 ile 14GB diyelim. Video düzenleme, yayın gibi büyük dosya boyutu ile uğraşmıyorsan kullanmıyorsun zaten. O veri hızını test etmek için benchmark yapıyorsun sadece. Hadi diyelim 100GB dosya kopyalacaksın ayda 1 kere; Gen 4 100gb/7=14.28 saniyede, gen5 ise 7.14 saniyede kopyalar, zor soğuması da cabası. Geleceğe yüksek ısıyla hazır ol 😀

Asus p7-h55m anakart var. Discrete (1h/1l) tarzında giriş segmenti yapılandımada 2x3 faz var. MOSFET olarak A09N03 ve A06N03. i5 760 işlemciyi 160x22=3520mhz olarak yarım saat filan çalıştırıyor, 160x21=3360mhz'de ise uzun saatler besleyebiliyor. 4GHz deneyince 30 saniye sonra vrm'ler bırakıyor 1.5ghz'e düşüyor. Bu arada sistem 15-16 yıldır aynı VRM ile çalışıyor. Uzun kullanım yorumu.

Yani kaliteli bir yapılandırma olduğunda DrMOS/SPS pahalı oyuncak 110-120k Arası R7 9800X3D Sistem Tavsiyesi 

• _____________________________
    asdas
  • _____________________________
    asdas
  • Öneriler için teşekkürler.

MSI MB MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI aldım anakart olarak.

Ekran kartı kovalıyorum açıkçası. RX9070XT için de Sapphire Nitro+ bakıyorum açıkçası.

Bende 120-130K arası bütçe ile sistem toplamaya çalışıyorum. Aynı sizin gibi Sapphire 9070 nitro+ ve 9800x3d alacağım. Anakart olarak GIGABYTE ANAKART AMD AM5 ATX X870 GAMING WIFI6 modelinde karar kılmıştım ama sizin seçtiğiniz daha iyi görünüyor. SSD ve PSU seçimlerimiz aynı. XPG Lancer 30.000 tl oldu ben o yüzden Patriot ramlere yöneldim. Kasa olarakta Lancool 216 alıcam galiba.

Anakartı çok araştırdım aslında. VRM konusu ilerisi için önemli olabilir(Bu kartta gayet yeterli ve iyi). Bir de ilerisi için PCIe 5.0 ve destek konuları. O yüzden bu anakartı tercih ettim. Biraz fazla verdim Amazon kuponuylar 13.600 TL civarına geldi. Aslında mevzu bütçeniz dahilinde nereye harcamak istediğinizde. Mesela ben eskisi kadar oyun oynamadığım ve tüm AAA oyunları oynamayacağım için f/p olarak RX 9070 XT tercih ettim. Ram piyasası karışık. Bana denk geldi 21.700 TL'den aldım bu ramleri. DDR5 6000 MHZ CL32-30-28 bakabilirsiniz. Sk Hynix-A chipsetli özellikle istedim. Bunu da ram ürün kodundan anakart destekleyen ramleri gösterdiği sayfa var bütün markalarda. Bunu kontrol edebilirsiniz.

Ekran kartını az önce sipariş verdim ve kasa tamamlandı bu arada. Amazonda Nitro+ 41.879 TL ve şu an "SEPET800" kodu ile 41.079 TL'ye düşüyor bilginize. Yalnız sadece mobil uygulamada geçerli kod, dikkat edin. Sipariş vermeseniz bile sepette kodu uygulayın da kod bitmesin. 9 taksit ve Amazon satıcılı olması yüzünden Amazondan aldım.

Genel kasam da şu şekilde oldu.

SAPPHIRE NITRO+ AMD RADEON™ RX 9070 XT / Amazon(800 TL kupon kodu kullanıldı) 41.079,00TL

MSI MAG B850 Tomahawk Max Wi-Fi / Amazon(750 TL kupon kodu kullanıldı) 13.665,68 TL

AMD Ryzen 7 9800X3D / PTT AVM Dfs Bilgisayar(Amazonda da benzer fiyatlara düştü. Güvenilir satıcı) 21.836,50 TL

XPG Lancer Blade RBG DDR5 6000MHz CL30 32GB (2x16GB) / Amazon  21.700,73 TL

Lexar NM790 M.2 NVMe SSD 2 TB / İncehesap)(Gaming gecesinden alındı) 11.499 TL          

ARCTIC Liquid Freezer III Pro 360mm / Amazon(500 TL kupon kodu kulanıldı.) 5.849 TL

Corsair 3500x PSU DAHİL (RM 850e) / Trendyol (Tebilondan alındı. Güvenilir satıcı. 150 TL kupon kodu kullanıldı.) 10.116 TL 

Toplam = 125.746,18 TL

Eğer bütçe düşürelecekse yine iyi anakart olan MSI PRO B650-A WIFI AM5 9000 TL civarına alınabilir. SSD'yi Kingston Renegade/KC3000 1 TB de şimdilik 8500 TL civarına alıp sonradan yine ekleyebilirsiniz.

Kasada da bence gayet f/p bir kasa olmuş. PSU ve kasa ayrı ayrı alınca 15-16.000 TL'leri buluyor. PSU güncel, iyi kalite, ATX 3.1 ve 12V-2X6 PCIe yeni tip bağlantıyı destekliyor. Nitro+ da bu şekilde bağlanabiliyor.

Oyun odaklı bir sistemde dediğim bazı parçalardan fiyat kırılarak RTX 5080 zorlanabilir. İncehesapta Gaming Gecesinde Gainward RTX 5080 61.000 TL'ye düşmüştü. Piyasa bakınca fena fırsat değilmiş.

Taksit ve fiyat imkanı doğrultusunda ben aldım. Direkt nakit olarak daha uyguna halledilebilir belki. Genelde en az 3-4 taksitli fiyatlar. Ekran kartı vade farksız 9 taksit mesela :)

Tüm yardımcı olan arkadaşlara de çok teşekkür ederim. Benden sonraki arkadaşlar da faydalanabilir bence. Faydalı bir forum oldu.

Hocam merhaba 5070 ti yerine neden 9070 xt seçtiniz

Tavsiyem Palit, Gainward, inno3d vs markalardan 5070ti almanız olur. 44-46 arası fiyatlarla indirim ile denk gelir. İncehesap gaming gecesinde Gainward hemen hemen her hafta 5070 ti satıyor. Kalite olarak şöyle söyleyeyim, MSI ve Asus'un giriş seviyesi kartlarının tamamından kaliteli. Orta sehment kartları ile belki çok ufak bir farkla çok yakın (1-3 derece arası sıcaklık farkı var.) ben kullandım hiç pişman olmazsınız. 5080 imi de daha sonra yine bu markalardan seçtim 20k para cebimde kaldı. Makas bu kadar daralmisken 9070xt oneremem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GoSSgO -- 12 Mayıs 2026; 2:46:56 >
  • Ne zamandır foruma girmemiştim mesajınızı görmedim açıkçası. 9070 XT ile 5070 TI arasındaki fiyat farkından dolayı 9070 XT seçmiştim. O fiyat farkına değecek ekstra performans değeri çok azdı. F/P olarak çok iyi kart bence. Ayrıca tasarım ve soğutma olarak Sapphire Nitro+ beğendim. 9070 XT için üst seviye bir kart. 5070 TI üst seviye kart ile arasında 20-25k fiyat farkı vardı.

Genel olarak da memnunum. Kart çok soğuk çalışıyor onu farkettim. Ayrıca bir iki oyunda arkadaşımda olan 5080 kadar performans alıyordum neredeyse.

Birkaç kere oyundan donup attığı oldu. Ama undervolt denemeleri yaptım. Onunla alakalı olabilir diye düşünüyorum. Stok ayarlarda bir sıkıntı görmedim açıkçası.

Undervolt da gerçekten tam testi çok zor. 2 ay sonra ortaya çıkabiliyor. Uzun süre stabiliteyi denemek lazım.

Konuya kasanın fotoğrafı yakışır, yanına bir kaç stres testi de eklenirse daha güzel olur.

Ben de sistem toplayacağım bundan korktuğum için amd ekran kartı almak istemiyorum, donma takılma kapanma vs gerçekten can sıkıyor

Teşekkür ederim hocam. Müsait bir zamanda atayım. Stres testi olayına zaman ayırmak gerek ya.

Bir de ben standart ayarlarda kullanmıyorum. BIOS üzerinden cpu, ram ayarlamaları yaptım.

Ekran kartına yine undervolt/oc'da denedim. O süreçteki testleri alsaymışım keşke.

Ben genel memnunum ya. Ben dediğim gibi undervolt/oc ayarları yaptım, denedim. Default ayarlarda zannetmiyorum bir hata olacağını.

Aldığım hata oyun olarak Arc Raiders'da oldu mesela. Ekran kartına giden güç değerlerini düşürdüm. Büyük ihtimalle bir yerde güç yetmedi.(5070TI'a göre çok daha fazla güç tüketen bir kart).

İşlemci/ekran kartı bu şekilde güç değerleriyle oynayınca stres testi felan yapsanız da 1-2 ay sonra sıkıntı yaşayabiliyorsunuz. Biraz sancılı bir süreç 110-120k Arası R7 9800X3D Sistem Tavsiyesi 

Donma ve takılma hiç olmadığı için de ben default olarak sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum. Tabi sistem bileşenleri, kurulum ve driverlar vs. her şeyin önemi var. Uyumlu parçalar ve düzgün kurulum da sıkıntı yaşamazsınız bence.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.