Şimdi Ara

100mbps tarifem var, Cat 7 ile 10gb bağlantı hızı alabilir miyim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
530
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba, Türknet'in 100mbps internet tarifesini kullanıyorum. İndirme hızı olarak yaklaşık 12.5 mb'a kadar çıkıyor sanırım, ben de daha yükseğini görmedim zaten.


    Kablosuz ağ ile bağlandığımda bilgisayarda hızım 850 mb/s olarak görünüyor, indirme hızım ise 11 mb/s civarında. Cat6 ethernet kablosu ile bağlandığımda hızım 1gb/s görünüyor, indirme hızım ise 11,5 mb/s gibi hemen hemen aynı bir değerde kalıyor. Haliyle kablosuz bağlantı ve ethernet bağlantımda indirme hızım birbirinin aynısı neredeyse. Şunu da belirteyim ki wifi'da 5Ghz e bağlanıyorum ve modeme oldukça yakınım, o yüzden ethernet kablosu ile alınabilecek düzeyde verimi almam muhtemel olabilir.


    Buna rağmen Cat6 yerine Cat 7 kablosu kullanırsam daha hızlı internete erişebilir miyim diye düşünüyorum. Denetim masasında ethernet hızım 10gb'ye çıkar, dosya indirme hızım 11 mb'ı aşar mı? Ona göre alacağım, kablo 5 metre uzunluğunda olacak o yüzde mesafe ile hız kaybı olmayacaktır diye düşünüyorum.


    Teşekkürler








  • Malesef türknet 100 mbit üstünü ttnet altyapısında veremediği için hızınızda değişim olmayacaktır.

  • Hesabınızı 100/8=12.5MB olarak yaptiniz sanırım. Konu başlığı biraz yanıltıcı gibi, sanırım 12.5MB ye ulasmak istiyorsunuz.

    + Kısa mesafede en dandik cat5 kablo bile 100 mbit ve üstünü destekler. Cat7 nin size bu noktada bir faydası olmaz.

    + QoS anahtar kelimesini araştırın. Modem arayüzünden ve kullandığınız işletim sisteminden bu servisleri kapatın.

    Not: Öncelikli paketler için bant genişliğinin belirli bir kısmı rezerve edilir, kabaca %10 gibi. Sizin takıldığınız hız limitinin nedeni bu olabilir.

    Ekleme: Bağlantı hızınız,
    + ISP nin verdiği hız
    + Modem ethetnet portu fiziksel limiti
    + Arada switch vb network cihazı varsa onların limitleri
    + Pc ethernet portu fiziksel limiti. Pcdeki ethernet kartınız büyük ihtimal 1000mbit (1Gbit) dir.

    Hangisi en düşük ise o olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 19 Eylül 2021; 8:32:23 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • rafet32 kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim cevap için, bir sebepten dolayı bildirim gelmemiş o yüzden geç cevap veriyorum kusura bakmayın.


    Evet başlığı yanlış koymuşum galiba biraz bende de kafa karışıklığı olmuş çünkü. İnternet tarifem 100 mbps ve denetim masasında internet hızıma girdiğimde ethernet ile 1Gb/s, wifi'da bağlıyken de 850 mb/s yazıyor. Bu bağlantı hızıyla tarifemdeki 100 mbps'yi tam verimiyle (yani saniyede 12.5 mb indirme hızı şeklinde hesapladım) kullanabiliyor muyum bunu merak ediyordum. Cat6 kablonun en fazla 1Gb/s desteklediğini biliyorum, bu yüzden Cat7 ile bu hızı arttırıp, tarifemden daha fazla verim alabilir miyim diye sormak istemiştim.


    Ama bilgisayarımın ethernet limitini göz ardı etmişim, biraz araştırdım ve ethernet girişim en fazla 1Gbit'i destekliyormuş dediğiniz gibi. Cat7 alsam bile bağlantı hızım yükselmeyecek demekki.

  • The Mcp kullanıcısına yanıt

    Bağlantı hızı olarak (internetten veri indirme) ISS nin size sağladığı 100mbit in üstüne çıkamayacaksınız.  


    Siz 100mbit in altında örneğin (90~92mbit) gibi bir değer görüyorsanız, bunun nedeni bir önceki mesajda bahsedilen QOS servisleri olabilir. Kablo ile alakalı bir durum değil. İsterseniz o noktaya yoğunlaşın.


    Pratik olarak 90mbit ve üzeri bir hız alıyorsanız dert etmenize / uğraşmanıza gerek yok.


    Limitleri zorlayayım, uğraşayım, öğreneyim diyorsanız orası ayrı tabi  

  • rafet32 kullanıcısına yanıt

    Evet işte, 100 mbit tarife hızım ile 12,5 mb/s gibi bir dosya indirme hızı almam lazım. Ben ise 11 mb/s alıyorum. O 1.5 mb/s'yi de çekip çıkarasım var  


    Hem bu 11 mb/s hızına sadece Steam'de erişebiliyorum. Steam'in sunucularının iyi olduğunu varsayarsak normal dandik bir sitede indirme hızım daha da düşük oluyor. Daha iyi bir kablo ile Steam'de maksimum 12.5 mb/s hıza, YouTube ve Netflix gibi sitelerde de daha hızlı veri indirme hızına erişebilir miyim diye düşünüyorum. YouTube'da 2k 60fps video izlerken arkada indirme yapan biriyim tarifemi son damlasına kadar sıkmaktan ne zarar gelebilir  

  • Kısacası hayır. Yazdığınıza göre o kayıp zaten ethernet kablosundan kaynaklı da değil. 100Mbps'e CAT5e fazlasıyla yeterli. Fakat kablo sağlam olsun diyorsanız CAT7 alabilirsiniz ama hız en ufak değişime uğramaz.


    Tek bir kablo zaten bir şeyi değiştirmez. 100Mbps yüksek hız değil ama yine de belirtmekte fayda var, yüksek hızlarda her şeyin uyumlu olması lazım.


    Karşı tarafın size sunduğu internet hızı > anakart'ın ethernet girişi/girişleri 1Gbps & 10Gbps & 40Gbps gibi > router ve son olarak ethernet kablosuyla tamamlanacak işler bunlar.


    Örnek; 100Mbps için CAT5e fazlasıyla yeterlidir, max. 1Gbps'e kadar yolu da var. 1Gbps hızında bağlantı için CAT6 iyi olur. 1Gbps üzeri için CAT7 iyi olur, 10Gbps'e kadar yolu var. Daha üzeri için CAT8 gibi.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.