Şimdi Ara

1000cc lik yarisin şehir içi 9.2 lt yakması normal mi? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
38
Cevap
0
Favori
6.058
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Servise götür dostum ortalamalarını da söyle eminim sorun vardır ve düzeltilir. Kolay gelsin
  • ben 1200 kg 1600 cc lik araçla boğaz trafiğinde 8.3 lt (en fazla) ortalama görüyorum.

seninki normal ise benimki anormal

• normal hele motora yük getirecek bir coğrafyada yaşıyorsanız.
  • Alalşh allah, biz farklı bir coğrafyada mı yaşıyoruz? Kutuplarda veya çölde yaşıyoruz da haberimiz mi yok? Hem arabanın tüketimi coğrafyaya göre nasıl değişir anlamadım? Bi izah etsen de anlasak?..

Benim araba 1.4 benzinli, şehir içinde 7 lt. yakıyor. En zorlu trafikte dahi 7,4'den fazlasını görmedim.

Hiç 1000 cc motoru olan küçük bir araç 9,2 lt. yakar mı?

Buna normal diyosan senin için anormal olanı merak etmeye başladım..

quote:

Orjinalden alıntı: ricardozonta

normal hele motora yük getirecek bir coğrafyada yaşıyorsanız.
  • normal değil
  • quote:

Orjinalden alıntı: sami

araba 2005 model genelde bir veya 2 kişi bineriz bagaj hemen hemen hiç olmaz. Cok spor veya hızlı kullandığım söylenemez. ama şehir içi dur kalklar biraz fazla oluyor genelde kısa mesafelerde kullanıyorum. şehirler arası genelde 5.8-6,0 yakıyor 100km/saat pek gecmem ama bir arkadaşın yazdığı gibi 4.5 lt yi hiç görmedim ilk aldığımda test etmiştim fazla gaza basmadan ekonamik kullanış modunda tek kişi en az 5.2lt yakmıştım ama test amaçlı kullandığımda bu sonuca ulaştım, genelde 5.8-6,0 cıkıyor. o zaman servise götürmenin zamanı gelmiş herhalde.

Ben 2.0 Avensisle şehir sışında 6 litrenin altına inebiliyorum. Şehir içinde de 10 lt y,i kolay kolay geçmiyor. Senin araba biraz fazla yakıyor gibi
    Ancaaak
    Eğer İstanbul şehir içi gibi dur kalkı çok olan bi yerde daha motor ısınamadan stop edecek kdr kısa mesafe kullanıyorsan (3-5 km) bu yakıt normal.

• quote:

Orjinalden alıntı: sami

araba 2005 model genelde bir veya 2 kişi bineriz bagaj hemen hemen hiç olmaz. Cok spor veya hızlı kullandığım söylenemez. ama şehir içi dur kalklar biraz fazla oluyor genelde kısa mesafelerde kullanıyorum. şehirler arası genelde 5.8-6,0 yakıyor 100km/saat pek gecmem ama bir arkadaşın yazdığı gibi 4.5 lt yi hiç görmedim ilk aldığımda test etmiştim fazla gaza basmadan ekonamik kullanış modunda tek kişi en az 5.2lt yakmıştım ama test amaçlı kullandığımda bu sonuca ulaştım, genelde 5.8-6,0 cıkıyor. o zaman servise götürmenin zamanı gelmiş herhalde.

Zaten önceden 6lt yakıp sonradan aynı kullanımda 9.2lt yaktıysa anormallik var demektir. İyi ihtimal; yanlış ölçtünüz, kötü ihtimal; servis yolu gözüktü.
  • quote:

Alalşh allah, biz farklı bir coğrafyada mı yaşıyoruz? Kutuplarda veya çölde yaşıyoruz da haberimiz mi yok? Hem arabanın tüketimi coğrafyaya göre nasıl değişir anlamadım? Bi izah etsen de anlasak?..

Benim araba 1.4 benzinli, şehir içinde 7 lt. yakıyor. En zorlu trafikte dahi 7,4'den fazlasını görmedim.

Hiç 1000 cc motoru olan küçük bir araç 9,2 lt. yakar mı?

Buna normal diyosan senin için anormal olanı merak etmeye başladım..

çamlıcada yaşıyorsan 1000cc ye 10 lt altına düşte görelim.hergun 2 km tırmanırken yolbilgisayarındaki tüketime bakıp 9 lt ye şükredersin.
  • Çamlıca'ya sadece çıkılıyor, hiç inilmiyor galiba! İnerken kaç litre yakıyor?

İnerken yol bilgisayarını kapatıyor muyuz, düşük çıkmasın diye?
  • tralles arkadaşım sonuçta senin dediğin dahi coğrafyanın yakıt tüketimine etkisini doğrular nitelikte. yokuş aşağı az yakıyorsa bu da coğrafyadan kaynaklanmıyor mu. asfaltta kullanılan malzeme kalitesi dahi yakıt tüketimine etki ederken coğrafyanın etki etmediğini savunmak kusura bakma ama abesle iştigalidir.
  • bhe, rica edicem bir sözlük açıp bakarsan coğrafyanın karşısında herhalde şunlar yazar: Mekan (yer) ve insanlar ile bunlar arasındaki ilişki ve bu ilişkiyi inceleyen bilim dalı. Mesela Trakya coğrafyası, Ege Coğrafyası gibi. Burada benzer özellikleri gösteren geniş mekanlardan ve insan topluluklarından söz ediyoruz. Çamlıca'nın ise bir coğrafyası yoktur. Topografisi vardır. Kontur özellikleri vardır. Coğrafya yakıt tüketimini etkilemez, yakıt tüketimini iklim etkiler. İklim ve coğrafya nedense birbiriyle karıştırılır.

Coğrafya dağlar, akaruslar, ormanlar, çöller, tundralar, vadiler vs. vs. ile bunların dağılım özellikleri ve birbirleri arasındaki ilişkiler bütünüdür.

Ama benzin tüketimini bunlar etkilemez. Benzin tüketimini, havanın sıcaklığı, barometre basıncı, bağıl nem oranı ve rakım etkiler. Bunlar da coğrafya değil, coğrafyadan veya atmosferden kaynaklanan iklimsel değişkenlerdir.

Ukalalık etmek istemiyorum ama kavramları birbirine karıştırmamakta yarar var.

Gelelim yokuş meselesine. Yokuşu çıkarken yakıt tüketimi artar. Ne kadar artar? sabir bir rakam veremeyiz. Şartlara göre değişir. Meseala araba yüklüyken daha fazla artar.

Peki inerken ne olur? Bu defa da yakıt tüketimi azalır. Ama azalmadaki oran, zorunlu rölanti devri yüzünden (benzinli motorlarda böyledir ama dizellerde durum çok daha farklı) artmadaki orandan çoğunukla (eğim açısına ve yol şartlarına bağlı olarak) genellikle daha küçük kaldığından bu ikisinin ortalaması tüketim yönünde pozitif çıkar.

Bu arkadaş sabah işe giderken Çamlıca yokuşundan iniyor. Tüketim ne durumda? Minimal düzeyde.
    Akşam da çıkıyor. Tüketim ne durumda? Hayli artmış durumda.
    Ortalaması nedir bu ikisinin?
    Çıkarken çok, inerken az.

O zaman bu coğrafya denilen şey nasıl etkiledi şimdi yakıt tüketimini? Aslında burda söylenmek istenen şey şu. Doğru sözcük topoğrafya. Bir yerin topğorafyası yakıt tüketimini etkiler mi? etkiler. Ama ne kadar?

1000 cc. motorlu ve şehiriçinde 6 lt yakacağı söylenen bir aracı 9,2 lt yaktıracak kadar değil.

Kaldı ki Yaris sahibi arkadaş yokuş çıkıyorum dememiş. sadece bir faraziye üzerine boşu boşuna konuşup duruyoruz.

İşin özeti şudur. Şartlar ne olursa olsun 1000 cc. motorlu 950 kg ağırlığında b yeni teknoloji bir otomobilde 9,2 lt yakıt tüketimi çoktur. Bu anlık yakıt tüketimiyse elbette olabilir ama ortalama tüketimse servise görünmesinnin gereği ortada.

O 1000 cc motor Yaris'e tüketim düşük çıksın diye konuyor. 9,2 litre ortalama şehiriçi tüketim çıkıyorsa 1000 cc lik araba almanın ne anlamı var?

quote:

Orjinalden alıntı: bhe

tralles arkadaşım sonuçta senin dediğin dahi coğrafyanın yakıt tüketimine etkisini doğrular nitelikte. yokuş aşağı az yakıyorsa bu da coğrafyadan kaynaklanmıyor mu. asfaltta kullanılan malzeme kalitesi dahi yakıt tüketimine etki ederken coğrafyanın etki etmediğini savunmak kusura bakma ama abesle iştigalidir.

• Arabanla sürekli iş giriş ve çıkış saatlerinde, köprü trafiğinde, bakırköy, nişantaşı gibi şehir içinde, devamlı olarak dur kalkla, 1 km lik yolu 1 saatte gidiyorsan
    9 lt yakar.

onun dışında normal şehir trafiğinde 5,5-6 lt gördüm ben, şehirler arası ise 90-100 ortalamayla 4,5-5 lt yakar.
  • ben ankarada 7.5 yakıyorum en fazla o aracın eğer bakımı gelmediyse tamamen senin eserin 9.2 litre yoksa 1000cc vvt-i yarisle bunu basarmak cok zor aracı calıştırıp 5 dk da dur kalk yapıp iş yerine gidiyosanda normal
  • quote:

Çamlıca'ya sadece çıkılıyor, hiç inilmiyor galiba! İnerken kaç litre yakıyor?

pardon ben yanlış biliyormuşum.1 sene o arabadan kullanmıştım.meğerse bizimki de bozukmuş da haberim yokmuş.
  • quote:

Orjinalden alıntı: cemocancem

1.0 Yaris kullanıcısıyım. Sadece şehir içinde kullandığım zaman 6.2 nin üzerinde ortalama görmedim yol bilgisayarında. Şehir dışında ise 4.5 ortalama yakaladım (ortalamalarda klima açık). Kullanım tarzın nasıl bilmiyorum yüksek devir kullanmamaya çalış yoksa ufak motor aşırı yakıt tüketir. Yağ hava filtresi vs. den dolayı bu kadar fark çıkacağını tahmin etmiyorum

anlık yakıt giderinde belki bu yakıt tüketimi olur ama ortalamada sehir ici 6.2 cok zor gibi.
  • 9,2 gercekten cok yüksek .eger araba triptonik vitesse daha az yakması gerekir.
    normalde otomatik araba düz arabadan fazla yakar ama yariste otomatik düzden az yakıyor.
  • Demagojiye gerek yok hocam. Madem kullandın, ortalama tüketim değerlerini de yazıver bi zahmet. Sadece yokuş çıkarken değil, inerken de bilgisayarın ne gösteriyordu onu da yazıver.

Benim burdan anladığım. Yaris 1.0 alanlar salak. Toyota Yaris 1.0 kullanıcılarını kazıklıyor. Küçük motorlu küçük araba alanlar aslında aldanıyor. Büyük motorlu büyük araba alırsanız esasen yakıt tüketimi daha düşük olur. Küçük motorlu küçük araba alırsanız yakıt tüketimi daha yüksek olur.

Yaris 1.0 şehiriçinde 9,2 yakıyorsa 1,4 motorlu bir aracın şehiriçinde 12 lt. yakması gerekir! Benim yıllar önceki 1.6 Şahinim bile şehiriçinde 12 lt. yakmıyordu. Yapmayın yahu kendinize gelin. 2005 model, enjeksiyonlu, 1000 cc motoru olan küçük bir arabadan söz ediyoruz.

Bak bir başka Yaris 1.0 kullanıcısı da şehiriçinde 6,2 yakalıyormuş. Ee. n'olacak şimdi?

Ben kendi 1.4 aracımla 1 aydır kullanıyorum ve bu süre zarfında hep şehiriçinde kullandım 2 kere de fulledim. Fullerken km'yi resetlemedim. Ortalama tüketim 6,9 lt.

Benim 1.4 böyleyken 1 litre motorlu Yaris'in 9,2 lt. tüketimine normal diyebilmem için kafayı yemiş olmam gerekir.

9,2 lt. tüketim Yaris 1.0 gibi özellikle yakıt ekonomisi için üretilmiş bir araçta normal olur mu yahu?, Toyota bu arabayı niye çıkardı o zaman, laf olsun torba dolsun diye mi?

Anlık tüketimler, kısa süreli tüketimler ve özel parkurlarda belki 9,2 litreyi görebilirsiniz ama uzun süreli kullanımda Yaris 1.0 9,2 lt. tüketiyorsa ortada bir problem vardır.

O tüketim o araba için ANORMAL, nokta.

quote:

Orjinalden alıntı: ricardozonta

quote:

Çamlıca'ya sadece çıkılıyor, hiç inilmiyor galiba! İnerken kaç litre yakıyor?

pardon ben yanlış biliyormuşum.1 sene o arabadan kullanmıştım.meğerse bizimki de bozukmuş da haberim yokmuş.

• tüketim aşırı ötesi :( mevcut 1.2 aracımla en yoğun şartlarda 100 km de 7 lt ile yetinmekteyim. sizin durumdaki olasılıklar ise şunlar:

- yakıt-hava karışımını ayarlayan elektronik parçada problem olabilir (en muhtemel sebep).
    - araçta modifikasyon yaptırdınız mı? bunu mutlaka gözden geçirmek gerek. buradan kaynaklanıyor olabilir.
    - bakımlar tam mı? tıkanmış hava filtresi, bozuk buji vb. söz konusu olabilir mi?
    - hiç ama hiç zannetmiyorum, ama acemi veya sabırsız kullanarak muhtemelen düşük devirlerde gazı sürekli eziyorsanız hem performans alamaz, hem de yakıtı iyi yanmadan su gibi harcarsınız. ama buna pek olasılık vermiyorum.

hemen servise gidin ve bir elektronik arıza taraması yaptırın derim.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.