|
Bildirim
|
Hesap yanlış. Sen hız 50 derken km/h demek istiyorsun ama, bu birimi düz olarak m/s ye ceviremezsin. 3,6 ya bolmen lazım. Senin şuan 50 diye hesapladigin şey aslında 180 km/h hız.
Aynı şekilde çocuk da yere 26 km değil 26 m/s hızla çarpar. Yani 93 km/h. Asıl hasar veren momentum değil enerjidir. Araba herhangi bir insana çarptığı zaman enerjisinin çok az bir kısmını kaybeder. Ama çocuk düştüğü zaman enerjinin yarısını altta bulunan insan absorbe edecektir. Şimdi bir Arabanin bir insana çarparak kaybedecegi hıza ve buna bağlı olarak aktaracağı enerjiye bakalım. Momentum un korunumu kanunundan arabanın momentumu 50x1000 = 50000 (insanın momentumu yok çarpmadan önce) İnsan 20 km hızla savruldu diyelim. (ki çok daha az olacaktır.) İnsanın kilosunu 80 düşünelim. 20x80 1600 momentum kaybetti sadece araba. Şimdiki momentumu 1000x48.4. Biz hızına direk 48 diyelim kolay olsun. Eskiden 1/2mv2 formulunden 1.25 milyon enerjisi varken. Şimdi 1.150 milyon var. Yani insan 100 bin enerji absorbe etmiş. (Aslında birazını araba da absorbe edecek ama olsun tolare edilebilir) Çocuk insanın üzerine düşünce ikisinin de hızının sıfır olacağından mütevellit yarı yarıya absorbe edecekler bildiğim kadarıyla. Şimdi çocuk 26 ms hızla düşüyor kilosu 25. Enerji formulunden 8.5 bin enerji çıkıyor. Alttaki insan yarısını absorbe etse 4.25. Bu az önceki araba hesabından çıkanın 24 te biri ediyor. 180 km/h İle giden arabadan alınan hasarın 24 te biri çok tolere edilebilecek bir hasar gibi gelmedi bana. Gayet de zarar verebilir. Not: büyük ihtimal bir yerlerde bir şey kaçırmışımdir ve hesap yanlıştır. Olsun ama zevk aldım. |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hijikata-kun -- 3 Ağustos 2017; 20:4:1 > |
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi intotherain1 -- 3 Ağustos 2017; 21:56:14 > |
|
|
|