Bir besin zincirinde otçul canlılar ortamdan uzaklaştırılcak olursa bir süre sonra aşağıdakilerden hangilerinin meydana gelmesi beklenir?
1.Ayrıştırıcıların sayısının azalması 2.Ayrıştırıcıların sayısının azalmasına takiben yok olması 3.Serbest O2 miktarının artması
teşekkürler şimdiden.
Cevap kesin hepsidir
Bence ; otçulları ortamdan uzaklaştırırsak mantık olarak etçillerin besinleri uzaklaştırılmış olacak . Buna paralel olarak etçillerin sayısı da besin kıtlığı yüzünden azalacaktır. Ayrıştırıcılar sadece hayvan kalıntıları değil hem hayvan hem de bitki kalıntılarını ayrıştırabildiği için pek bir azalma olacağını sanmıyorum. Bitki O2'yi üretir hayvan tüketir fakat ortada hayvan sayısının azalacağından dolayı serbest O2 miktarı artar o yüzden cevaba yalnız 3 diyorum. (Biraz yorum sorusu gibi oldu yanlış da olabilir :) )
quote:
Orijinalden alıntı: harunyasr
Bence ; otçulları ortamdan uzaklaştırırsak mantık olarak etçillerin besinleri uzaklaştırılmış olacak . Buna paralel olarak etçillerin sayısı da besin kıtlığı yüzünden azalacaktır. Ayrıştırıcılar sadece hayvan kalıntıları değil hem hayvan hem de bitki kalıntılarını ayrıştırabildiği için pek bir azalma olacağını sanmıyorum. Bitki O2'yi üretir hayvan tüketir fakat ortada hayvan sayısının azalacağından dolayı serbest O2 miktarı artar o yüzden cevaba yalnız 3 diyorum. (Biraz yorum sorusu gibi oldu yanlış da olabilir :) )
Yorum için teşekkür ederim cevaba 1 ve 3 denmiş ancak yorum sorusu tehlikeli oluyor bu sorular cidden
Rica ederim. Acaba neye göre ayrıştırıcı sayısı azalıyor. Merak ettim doğrusu. Takibe aldım
ben 123 derdim.
bitkiler uzaklaştırılırsa heteretrof canlılar ölür bi zaman sonra. Ayrıştırıcılar bir süre sayısı artar. Fakat etrafta ayrıştıracak bişey kalmadımı sayısı azalır. Hiç bişey kalmadı mı onlarda yok olur.
Ototrof canlı yok meselela oksijen üretilmiyor ancak tüketilmiyorda.
Başka bi düşüncem de şu.
Şimdi ototroflar çekilince yerini bir süre sonra başka ototroflar alabilir . Bu aşamadan sonra tekrar ekosistem denge haline gelir. Yeni ototroflar ilk türemeye başladığında oksijen miktarınıda artırabilir.
quote:
Orijinalden alıntı: keiraknightley
ben 123 derdim.
bitkiler uzaklaştırılırsa heteretrof canlılar ölür bi zaman sonra. Ayrıştırıcılar bir süre sayısı artar. Fakat etrafta ayrıştıracak bişey kalmadımı sayısı azalır. Hiç bişey kalmadı mı onlarda yok olur.
Başka bi düşüncem de şu.
Şimdi ototroflar çekilince yerini bir süre sonra başka ototroflar alabilir . Bu aşamadan sonra tekrar ekosistem denge haline gelir. Yeni ototroflar ilk türemeye başladığında oksijen miktarınıda artırabilir.
Başka bi düşüncem de şu.
hocam otoroflar çekilmiyor otçullar çekiliyor.
O zaman otçul canlılar çekilirse bitkilerin sayısı artar.
Bitki sayısı artarsa oksijen miktarı artar.
Sonuçta 2.trofik düzey ayrıştırıclar için en önemli kaynaklardan biri. Biyokütlesi üst basamaklara göre daha fazla. Bunun sonucunda ayrıştırıcı sayısında bir miktar azalma görülür. Fakat tamamen yok olmazlar. Çünkü hala ayrıştırılabiliecek kalıntılar oluşur.
Deneme çözüdkten sonra kafam gidiyor biraz. Yanlış okumalar flan olabiliyor.
benim düşüncem şöyle oldu; otçulları çektik üreticilerin sayısı arttı. Etçillerde besin bulamadığından yavaş yavaş ölmeye başladı. E işte ayrıştırıcılara gün doğdu ne güzel ortamda hayvan leşleri, sayıları niye artmasın? Hadi diyelim etçillerin leşlerini çürüttüler bitti onlar gitti.
Şimdi ne oldu ortamda sadece üreticiler kaldı. Bitkiler otlar vs. bunların sayısı onları yiyen bir hayvan olmadığından bir süre sonra arttı bir hayli arttı hem de. Ortamda bir canlı grubu artıyorsa ölü sayısı da artar demek yani şu anlamda diyorum her gün ölen sayısı vatikanda mı fazladır çinde mi? Popülasyon fazlaysa ölümde fazla demek ki yine ayrıştırıcılara gün doğuyor. Ha bir önceki duruma göre nasıl kıyaslarız?
İlk başta üreticiler, otçullar, etçiller vardı. Üreticiler 100x idi diyelim otçullar 30x olsun etçillerde 10x (canlı sayısı bakımından) toplamda canlı sayımız 140x. Bir süre sonra otçulları çektik, etçiller besin bulamadı öldü. Üreticileri yiyen bir hayvan olmadığından sayıları arttı belki de 500x e geldiler. Nüfus nerdeyse 5 katına çıktı. Bu durumda daha fazla ölüm, daha fazla ayrıştırma olmaz mı?
bana yalnız 3 gibi geliyor.
quote:
Orijinalden alıntı: Gianuzzi Yarımayı
benim düşüncem şöyle oldu; otçulları çektik üreticilerin sayısı arttı. Etçillerde besin bulamadığından yavaş yavaş ölmeye başladı. E işte ayrıştırıcılara gün doğdu ne güzel ortamda hayvan leşleri, sayıları niye artmasın? Hadi diyelim etçillerin leşlerini çürüttüler bitti onlar gitti.
Şimdi ne oldu ortamda sadece üreticiler kaldı. Bitkiler otlar vs. bunların sayısı onları yiyen bir hayvan olmadığından bir süre sonra arttı bir hayli arttı hem de. Ortamda bir canlı grubu artıyorsa ölü sayısı da artar demek yani şu anlamda diyorum her gün ölen sayısı vatikanda mı fazladır çinde mi? Popülasyon fazlaysa ölümde fazla demek ki yine ayrıştırıcılara gün doğuyor. Ha bir önceki duruma göre nasıl kıyaslarız?
İlk başta üreticiler, otçullar, etçiller vardı. Üreticiler 100x idi diyelim otçullar 30x olsun etçillerde 10x (canlı sayısı bakımından) toplamda canlı sayımız 140x. Bir süre sonra otçulları çektik, etçiller besin bulamadı öldü. Üreticileri yiyen bir hayvan olmadığından sayıları arttı belki de 500x e geldiler. Nüfus nerdeyse 5 katına çıktı. Bu durumda daha fazla ölüm, daha fazla ayrıştırma olmaz mı?
bana yalnız 3 gibi geliyor.
Benim düşüncem şu yönde.
Ekosistemler her zaman denge durumuna gelmek için uğraşırlar. Mesela ayrıştırıcı sayısı ne civardaysa diğer canlıların sayısıda onunla orantılı. Çünkü her basamakta varlar.
Mesela 100x canlı olsun. Bu oranda 50 x te ayrıştırıcı olsun. Ayrıştırıcı başına 2x kalıntı düşer . Ölümleri durumunda
Eğer sen 30x lik bir bölümü çekersen canlı - ayrıştırıcı oranını bozarsın. Ayrıştırıcıların kötü yönde etkilenmesine neden olabilir bu durum.
Otçulları çekersek etçiller de yok olur. Bu durumda ayrıştırıcılara bir sürü besin çıkmış olur ama zaman içinde bu besinler tükenir ve ayrıştırıcıların sayısında azalma olur. 1 doğru.
Ayrıştırıcılar bitki artıklarını yiyerek yaşamlarını sürdürür yani hiçbir zaman tamamen yok olmazlar. 2 yanlış.
Tüketiciler yok olduğu, sadece bitkiler kaldığı için havadaki serbest o2 miktarı artar. 3 doğru.
Cevap 1 ve 3
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme