Şimdi Ara

0-40 Volt Çıkışlı Güç Kaynağı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
1
Favori
13.302
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

US+ ve US- girişleri ne işe yarar bilmiyorum

Bazı devrelere hassas voltaj vermek için kullanılır. Konuyu daha açacak olursak; prob ucunda istenilen voltajı sağlar, Güç kaynağından 1 metre uzunluğunda probla devreye voltaj vermek istiyorsunuz, güç kaynağını 5 volta ayarlıyorsunuz, voltaj 1 metrelik kablodan geçip devreye ulaşınca, kablonun direnci kadar bir voltaj kaybı oluşur, atıyorum 0.65 volt kayıp olduğunu kabul edersek, güç kaynağından 5 voltu görüyorsunuz ama devredeki voltaj kayıpla 4.35 olmuş, bunu önüne geçmek için, devre üzerinde de 5 voltu görebilmek ve/veya istenilen hassasiyetteki voltajları US+ ve US- uçlardan ayarlayabiliyorsunuz.

İyi çalışmalar, kolay gelsin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 19 Nisan 2013; 16:59:42 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: muhsin kamer

quote:

US+ ve US- girişleri ne işe yarar bilmiyorum

Bazı devrelere hassas voltaj vermek için kullanılır. Konuyu daha açacak olursak; prob ucunda istenilen voltajı sağlar, Güç kaynağından 1 metre uzunluğunda probla devreye voltaj vermek istiyorsunuz, güç kaynağını 5 volta ayarlıyorsunuz, voltaj 1 metrelik kablodan geçip devreye ulaşınca, kablonun direnci kadar bir voltaj kaybı oluşur, atıyorum 0.65 volt kayıp olduğunu kabul edersek, güç kaynağından 5 voltu görüyorsunuz ama devredeki voltaj kayıpla 4.35 olmuş, bunu önüne geçmek için, devre üzerinde de 5 voltu görebilmek ve/veya istenilen hassasiyetteki voltajları US+ ve US- uçlardan ayarlayabiliyorsunuz.

Yani baglanti nasil olacak guc kaynagindan cikis alip devreye baglayip bu girislere ne girecegim yine guc kaynaginin uclarinimi?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Bağlantı kablosunun iç direnci 1 ohm ve devreden 1 Amp çekiyorsak bağlantı uçlarında cihaz üzerindeki voltmetreden okuduğumuzdan 1 Volt daha az
    bir gerilim olacaktır. US+ ve US- terminalleri bağlantı noktasındaki gerilimi ölçerek bu noktada istediğimiz gerilimi sağlamaya yarar. Bu özelliği kullanmak istiyorsanız, bağlantı kablolarına paralel olarak US+ ve US- terminallerinden ilave kablo bağlantısı yapmanız gerekmektedir.

Not: US+ ve US- bağlantıları kullanmıyorum. Hatta voltajları direk prob ucundan ölçtüğüm için kablo iç direnç düşümlerini görmüyorum.
    Sizin için gerekliyse; ilgi duyuyorsanız, devrenin bu özelliğinden de yararlanabilirsiniz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 19 Nisan 2013; 22:21:08 >
  • Kenan hocam aksam ustu baktım lanet 723 entegresı bozuk cıkıs falan vermıyor basıt bır duzenek kurup entegreyı denedım 18 volt verıp +5volt cıkıs alınması gereken devrede cıkıs voltajı 0,03 volt cıvarı yanı entegre mafıss ulan bende dıyorum nerede hata var yaa yarın gıdıp entegreden alacam cıkıs dırenclerını alacam cıkıstakı 0,22 ohm 5 watt dırencı 11 wattlık dırenc kullanacam... Insallah calıstırırım hocam ...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kenan hocam sizin güç kaynağındaki voltmetre şemasını verir misiniz? yukarıdakini 2 kere yaptım olmuyor gariplik var büyük ihtimalle sorun bende ama rica etsem sizin güç kaynağındaki voltmetre şemasını verirseniz birde onu denemek istiyorum
  • hocam ben sorunu çözdüm sanırım 723 entegresi bozukmuş kesinlikle eminim devre bu yüzden çalışmıyor bugün gittim Pendik te cumhur elektroniğe adamda hiç bişe yok malzeme namına zaten lm 723 de burdan almıştım bozuktu bundan sonra ne var ne yok liste yapıp direnç netten alacam....
  • ya Allah bu devreyi kahretsin

lm 723 değiştirdim yine aynı arıza dirençlerden birini bağlamayı unutmuşum sonuç yine hüsran Allah belasını vermiş bu devrenin ....

kafayı sıyıracam az kaldı 1 aydır bir devreyle uğraşıyom çalışmıyo devre ya çalışmıyoooooo

741 ler sağlam 723 sağlam herşey sağlam ama devrede tık yok Allah belasını vermiş zaten...

başka devrelere yönelecem bu lanet devre yüzünden ...

• quote:

Orijinalden alıntı: kenakord08

Yaaa Ömer ... Ne bela ve lanet okuyorsun .. beceremiyorsun ondan sonra saldır.... yapan yapıyor ve fıstık gibi de çalıştırıyor. Sen hangi devreyi yaptıysan hiç birini çalıştıramıyorsun. En iyisi sen 7812 ile bir devre yap. o mutlaka çalışır .. kolay gelsin...

kenan hocam valla kalbimi kırdınız ne yalan söyliyim... hocam gerçekten o kadar çok kontrol ettimki sayısını bende unuttum valla şimdi olmuyor ama durmak yok yola devam

devreyi yeniden basıp çalıştıracam inşallah Allah nasip fırsat verirse inşallah...
  • Kardeş bu devre çalışan bir devre, önce burada anlaşalım. 4 tane hazırladım. Resimleri de burada...
     0-40 Volt Çıkışlı Güç Kaynağı

Şimdi gelelim sizin hazırladığınız devreye;

Tahminimce devrenizdeki arıza, regüle trafosunun bağlantılarından kaynaklanıyor. LM723 ve 741 leri besleyen 2 X 12 AC voltajı tam sağlayamıyorsunuz galiba, regüle katının çalışması için DC +15v , 0 , -15v gerekiyor.
    Önceki mesajlarınızda besleme katındaki trafoyu elle sardığınızı ve trafonun orta ucunun olmadığını yazmıştınız, burayı kontrol edin. Devrenizdeki, Regüle besleme katı çalışmıyor. Trafo bağlantınız doğruysa, kademe kademe voltaj ölçümleri yaparak ilerleyin, 723 ve 741 lerin bacaklarına giden besleme voltajlarını ölçün buraya yazın, birlikte sorununuza çözüm bulalım.
    Önce trafo, 2 X 12 AC > DC +15, 0 , -15 voltajları görebiliyorsanız, sonra entegrelerdeki voltaj ölçümlerini kontrol edin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 25 Nisan 2013; 0:19:43 >

• hocam her yere baktım regüle trafosunun doğru akım çıkışları +15 volt 15 volt normal ana trafo 33 volt doğru akım çıkışı 42 volt lm 723 entegresi sağlam 741 lerde sağlam büyük ihtimal devreyi o kadar gözle kontrol ettim yok kardeşim çalışmıyor ...
  • Olabilir, hazırladığınız devre çalışmayabilir. Sabırla durumu çözeceksiniz. Elinizdeki şema ve devre çalışan, sağlam dizayn edilmiş, çok kaliteli bir devre...

İş sizde bitiyor, nerede ne hatalar yaptınız, siz bulacaksınız... Devreyi siz hazırladınız, siz monte ettiniz, Arızasını da yine siz bulacaksınız...

Bugün 2 tane pic programlayıcı hazırladım. Devreleri teste tabii tuttum. ilk devre hemen çalıştı. Sorun yok. 2 ci devre çalışmamakta ısrar ediyor. ilk devre üzerindeki 18F2550 denetleyiciyi 2 ci devreye taktım çalışmadı. Sırayla voltaj kontrollerini yaptım. Aynı ilk devrede ölçtüğüm voltaj değerleriyle ikinci devrenin voltaj değerleri aynıydı.
    Devre üzerindeki aktif malzemeleri, soketleri ( USB + MCU soketi ) yeniledim. Devre çalışmamakta hala ısrar ediyor. veee arızayı şu ana kadar hala bulabilmiş değilim.
    Hani KIL arıza derler ya... benim hazırladığım devrede aynen öyle... KIL bir arıza, iki devrede de voltajlar aynı, malzemeler aynı, devre çizimleri aynı, kısa devre yok ,lehim yenilemeleri, soğuk lehim kontrolleri yapılmış... vee sıkıntı devam ediyor. Yoruldum... bıraktım, arızayı bulamadım diye, ASLA VE ASLA BEDDUA ETMEDİM, ETMEM DE... yarın yeniden uğraşırım...

Bunu neden yazdım biliyor musunuz?

Elektroniğin güzel yanlarından biri de arızalarla uğraşmaktır. İnsana saç baş yoldurur ama TECRÜBE kazandırır. PRATİK yaptırır, Şemalarla, datasheetlerle haşır, neşir olursunuz. Malzeme bilginiz artar, el beceriniz artar. Lehimlemeleriniz gün geçtikçe daha güzel ve kaliteli olur... Bu yazdıklarımı bir düşünün...

Asla ve Asla beddua etmeyiniz, sabrınız yoksa başka işlerle ilgilenin. Kendi hatalarınıza beddua ediyorsunuz. Burada hazır sizlere yardımcı olmak isteyen, deneyimliler varken onlardan yardım almak varken, neden? beddua ediyorsunuz...

Bu sitede herkes az veya çok elektronikle ilgileniyor, herkesin yaptığı her devre çalışıyor mu? HAYIRRRRRRR

Devrelerin sıkıntıları olur, bazen yanlış yaptıklarınızdan kaynaklanmasa da , malzemeden, işçilikten... şurdan, burdan, ARIZA oluşur...

Yukarıda da belirtiğim gibi zamanla arızalarla haşır, neşir ola ola... kendinize has, arıza çözme teknikleri geliştireceksiniz ve ilerde daha kısa sürelerde, arızaları daha çabuk bulacaksınız,sabırla, sebatla...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 26 Nisan 2013; 1:51:10 >

• quote:

Olabilir, hazırladığınız devre çalışmayabilir. Sabırla durumu çözeceksiniz. Elinizdeki şema ve devre çalışan, sağlam dizayn edilmiş, çok kaliteli bir devre...

İş sizde bitiyor, nerede ne hatalar yaptınız, siz bulacaksınız... Devreyi siz hazırladınız, siz monte ettiniz, Arızasını da yine siz bulacaksınız...

Bugün 2 tane pic programlayıcı hazırladım. Devreleri teste tabii tuttum. ilk devre hemen çalıştı. Sorun yok. 2 ci devre çalışmamakta ısrar ediyor. ilk devre üzerindeki 18F2550 denetleyiciyi 2 ci devreye taktım çalışmadı. Sırayla voltaj kontrollerini yaptım. Aynı ilk devrede ölçtüğüm voltaj değerleriyle ikinci devrenin voltaj değerleri aynıydı.
    Devre üzerindeki aktif malzemeleri, soketleri ( USB + MCU soketi ) yeniledim. Devre çalışmamakta hala ısrar ediyor. veee arızayı şu ana kadar hala bulabilmiş değilim.
    Hani KIL arıza derler ya... benim hazırladığım devrede aynen öyle... KIL bir arıza, iki devrede de voltajlar aynı, malzemeler aynı, devre çizimleri aynı, kısa devre yok ,lehim yenilemeleri, soğuk lehim kontrolleri yapılmış... vee sıkıntı devam ediyor. Yoruldum... bıraktım, arızayı bulamadım diye, ASLA VE ASLA BEDDUA ETMEDİM, ETMEM DE... yarın yeniden uğraşırım...

Bunu neden yazdım biliyor musunuz?

Elektroniğin güzel yanlarından biri de arızalarla uğraşmaktır. İnsana saç baş yoldurur ama TECRÜBE kazandırır. PRATİK yaptırır, Şemalarla, datasheetlerle haşır, neşir olursunuz. Malzeme bilginiz artar, el beceriniz artar. Lehimlemeleriniz gün geçtikçe daha güzel ve kaliteli olur... Bu yazdıklarımı bir düşünün...

Asla ve Asla beddua etmeyiniz, sabrınız yoksa başka işlerle ilgilenin. Kendi hatalarınıza beddua ediyorsunuz. Burada hazır sizlere yardımcı olmak isteyen, deneyimliler varken onlardan yardım almak varken, neden? beddua ediyorsunuz...

Bu sitede herkes az veya çok elektronikle ilgileniyor, herkesin yaptığı her devre çalışıyor mu? HAYIRRRRRRR

Devrelerin sıkıntıları olur, bazen yanlış yaptıklarınızdan kaynaklanmasa da , malzemeden, işçilikten... şurdan, burdan, ARIZA oluşur...

Yukarıda da belirtiğim gibi zamanla arızalarla haşır, neşir ola ola... kendinize has, arıza çözme teknikleri geliştireceksiniz ve ilerde daha kısa sürelerde, arızaları daha çabuk bulacaksınız,sabırla, sebatla...

hocam haklısınız ama ben ne yapayım devreyi hem delikli pertinaksa hem baskı devreye çıkardım ikisinide gözden geçirdim ama iki plakettede aynı sorun var 2,3 volt ile 3,6 volt arasında gidip geliyor volt nasıl iş anlamadım

1 aydır bu devreyle uğraşıyorum ve artık sabrım kalmadı bu devrede kesin bi yerde bir hata var ben 741 lerden şüpheleniyorum geçen kadıköyden 741 istedim 5 tane aldım adam bana 555 vermiş iyice sinirlendim böyle bişe olamaz dedim yaa

valla yarın yine bakacam teker teker olursa olur olmazsa kırıp atacam başka çarem kalmadı ...

• Çok yapılı, koruma katlarından oluşan, böyle profesyonel bir devreyi, delikli pertinaksa kurmayın. Baskılı devre üzerinde tüm kontrollerinizi yaptıysanız, 723 ve 741 leri yenileyin devre çalışır 741 bulamıyorsanız başka opamp' ta kullanabilirsiniz, TL 081 olabilir.

741 leri arızalı olup-olmadıklarını kontrol etmeniz için size delikli pertinaksa kurabileceğiniz minik bir devre önereyim. Bununla tüm opampların testini gerçekleştirebilirsiniz.
    sol taraftaki tek ledli olanı hazırlayacaksınız. Devreyi çalıştırdığınızda led yanarsa opamp sağlamdır. Minik devreyi monte ederken entegre için 8' li soket kullanırsanız, opampları lehimlemeden sokete tak-çıkar olarak daha kullanışlı olur.

Devreyi çalıştırdıktan sonra dijital voltmetre ile güzelce de kutularsanız, yıllarca kullanabileceğiniz, ayarlı güç kaynağınız olur...

Not...: PIC programlayıcı da ki arıza giderildi. Sorunlu malzeme 20 mhz kristalmiş, yenisiyle değiştirilince, devre çalışmaya başladı. Sabır, sebat ve netice...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 26 Nisan 2013; 16:59:28 >

• quote:

Çok yapılı, koruma katlarından oluşan, böyle profesyonel bir devreyi, delikli pertinaksa kurmayın. Baskılı devre üzerinde tüm kontrollerinizi yaptıysanız, 723 ve 741 leri yenileyin devre çalışır 741 bulamıyorsanız başka opamp' ta kullanabilirsiniz, TL 081 olabilir.

741 leri arızalı olup-olmadıklarını kontrol etmeniz için size delikli pertinaksa kurabileceğiniz minik bir devre önereyim. Bununla tüm opampların testini gerçekleştirebilirsiniz.
    sol taraftaki tek ledli olanı hazırlayacaksınız. Devreyi çalıştırdığınızda led yanarsa opamp sağlamdır. Minik devreyi monte ederken entegre için 8' li soket kullanırsanız, opampları lehimlemeden sokete tak-çıkar olarak daha kullanışlı olur.

Devreyi çalıştırdıktan sonra dijital voltmetre ile güzelce de kutularsanız, yıllarca kullanabileceğiniz, ayarlı güç kaynağınız olur...

Not...: PIC programlayıcı da ki arıza giderildi. Sorunlu malzeme 20 mhz kristalmiş, yenisiyle değiştirilince, devre çalışmaya başladı. Sabır, sebat ve netice...

kardeş cumartesi günümü komple bu devreye harcadım ama yok yok çalışmıyor ... bende başka bi tane yaptım onu kullanıyom

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.