Şimdi Ara

0-24v 5 amper ayarlı güç kaynağı devresi(istek)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
2
Favori
2.224
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar.Yıllık ödev olarak göstergeli 0-24v ayarlı 5 amper güç kaynağı tasarlayıp ve üretmem istenildi.İnternette baktığımda hep aynı devre ile karşılaşıyorum.lise 3 öğrencisiyim.Hesaplamalar ile ilgili sıkıntı yaşayabiliyorum devre yaratırken.Henüz çok kapsamlı bir elektronik devre tasarlayamıyorum.Bu yüzden yardım istemek amacıyla bu konuyu açıyorum.Yardımcı olan olmayan arkadaşlara teşekkürler şimdiden.İyi forumlar.

Edit:Düzeltme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akorukmez -- 24 Mart 2014; 17:35:42 >

• lm317nin datasheet ini incele
  • quote:

Orijinalden alıntı: akorukmez

Merhaba arkadaşlar.Yıllık ödev olarak göstergeli 0-24v ayarlı 5 amper güç kaynağı tasarlayıp ve üretmem istenildi.İnternette baktığımda hep aynı devre ile karşılaşıyorum.lise 3 öğrencisiyim.Hesaplamalar ile ilgili sıkıntı yaşayabiliyorum devre yaratırken.Henüz çok kapsamlı bir elektronik devre tasarlayamıyorum.Bu yüzden yardım istemek amacıyla bu konuyu açıyorum.Yardımcı olan olmayan arkadaşlara teşekkürler şimdiden.İyi forumlar.

Edit:Düzeltme

ne gibi hesaplama?
  • Hesaplamalardan kastım nerede hangi elemanın değeri ne değerde olacağı idi.Arkadaşım lm317 ile bildiğim kadarıyla 1.2 volttan aşağıya inilmiyor.Öyle devreler var haklısın dediğin gibi datasheetine baktım ama 5 ampere dayanabilirmi bilmiyorum datasheeti okuduğum kadarıyla dayanmaz diye düşünüyorum yanlışım varsa düzeltin.Teşekkürler ilginize.
  • yaşım 40 halen tek devre tasarlamış değilim..
  • kadircitak kullanıcısına yanıt
    Bilmekte fayda olduğunu düşünüyorum.Hep heveslenirim izlediğim ve takip ettiğim bir youtube kanalında elektronik mühendisi tasarladığı projelerin yapım aşamasını kısım kısım olarak paylaşıyor.Kendi devresini kendi tasarlıyor hesaplıyor montajlıyor kutuluyor.Hayalimdeki budur.Neyse dağıtmayalım konuyu :)

Edit:İmla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akorukmez -- 24 Mart 2014; 19:54:02 >
  • http://www.ti.com.cn/cn/lit/ds/symlink/lm117.pdf burdaki datasheete göre konuşuyorum;
    figure.39 da çıkış akımı yükseltme devresi var 2n2904 yerine bd136, üsteki transistör yerine 2n3055 baglayabilirsin.
    22 , 5k ve 500 ohm dirençler 1 w olsun.
    minimum 1.2v sorununuda 2 tane 1n5408 diyotu çıkısa seri baglayarak halledebilirsin böylece 1.2v diyotlar üzerinde harcanacaktır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • TuRkiShCowboy kullanıcısına yanıt
    Breadboard da kurmak lazım.Gerçekten çok faydalı oldunuz bu örneği göstererek.Eğer umduğum gibi birşey elde edersem göstergeyi hazır almayı düşünüyorum zaten.Çok teşekkürler,minnettarım.
  • lm338 5 amper... ben kullanıyorum, 4,5-5 a civarına kadar akım veriyor.
    Bir de lm serisi entegrelerde sanırım 1.2v dip voltaj out ile adj bacağı arasında kullanılan dirençten kaynaklanıyor, o direncin değerini oynayınca dip voltaj değişiyor.
  • KENAN hocam tarafından paylasılmıs elektor dergısı guc kaynagıdır.
     0-24v 5 amper ayarlı güç kaynağı devresi(istek) 0-24v 5 amper ayarlı güç kaynağı devresi(istek)

R3 = 50k
    C17 = 100nf
    R4 = 4k7

Yaparken bazı değişiklikler yaptım elbetteki. Başta transistörleri MJ15003 kullandım daha sonra P1 ve P2 potlarını çok turlu kaliteli olanlardan kullandım. ve bunların serilerindeki dirençlerin değerlerini yükselttim
    Çıkışlardada 7107 İle yapılmiş Voltmetre ve ampermetre kullandım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kalavela -- 25 Mart 2014; 0:12:57 >

• http://forum.donanimhaber.com/m_41183762/tm.htm

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • lm338
  • İlgili arkadaşlara çok teşekkür ederim.Tek tek tavsiyelerinizi gözden geçirip uygulama aşamasına kadar getireceğim.Tekrar teşekkürler,iyi forumlar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.