Şimdi Ara

Apple MacBook ve iMac Fırsatları (Tüm Modeller) [ANA KONU] (1639. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Michael Scofield Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 11 Misafir (5 Mobil) - 7 Masaüstü5 Mobil
5 sn
32.769
Cevap
1.068
Favori
2.325.106
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
108 oy
Sayfa: önceki 16351636163716381639
Sayfaya Git
Git
Giriş

Cloudflare anonim diye bir şey yok hocam. DNS şu anki hali ile şifreli bir protokol değil, DNS over TLS/HTTPS var ama yaygın değil.

Zaten girdiğiniz websiteler, ne kadar vakit geçirdiğiniz, ne kadar boyutta veri indirdiğiniz vb. DNS'ten bağımsız takip edilebilir.

Cloudflare 1.1.1.1 sunucusu DoH ve DoT protokolleri ile encryption yapıyor.

Ama daha önemlisi "log tutmuyoruz" diye resmi açıklamaları var. Yani ortada log olmayınca sunulacak bir bilgi yok. Benim seçme sebebim bu idi.

Diğer konuda haklısınız, encrypted olmadğı sürece her hareketiniz kayıt altında zaten bir şekilde. Encrypted bile ne zamana kadar geçerli bilinmez, Quantum computing ile mevcut yöntemlerin geleceği de tehdit altında belkide 3-5 yıl içinde.

Bahsettiğim veriler ise şu anda VPN kullanmadığınız sürece encrypted olsa da olmasa da kayıt altına alınabilecek şeyler. Uzun lafın kısası internette ne yapıyorsanız servis sağlayıcınız isterse görebilir zaten :)

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

M5 mini ne zaman gelecek ona göre değişir aslında cevap. Bir ihtimal bu ay içinde gelecek deniyor ama belli olmaz.

Aceleniz yok ise M5 mini beklenmelidir hertürlü, aşağıdaki açılardan:

1) Çok daha hızlı sdd okuma/yazma hızları olabilir (bu kesin bilgi değil, 14" M5teki ssd altyapısı ile gelirse olur).

2) Grafik açısından M5, M4 çipe göre çok üstün, özellikle oyun ve benzeri GPU ağırlıklı uygulamalarda aşırı fark olabiliyor, bazen 2 kat gibi fark yani. Mac Mini fanlı olduğu için bu farkı sonuna kadar kullanacaktır.

3) Local AI çalıştırma açısındanda M5 çok üstün, yani yerel modelleri 3 kat daha hızlı çalıştırabilir, uzun vadede bu da bir avantaja dönüşebilir.

Yani, bu saatten sonra sıfır M4 mini almak çok mantıklı değil diye düşünüyorum. Alınacaksa çok cazip fiyatla bulunabilirse ikinci eline bakmak gerekir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi truwa06 -- 3 Şubat 2026; 17:4:42 >

hocam local ai uygulamaları için işlemciden ziyade ram gerekiyor.

şu anda m4 air 24 GB ile comfyui ile bir şeyler deniyorum, işlemcinin %5-10 civarını doldururken 21-22 GB civarında ram kullanıyor uygulama.

Sizin tahmininiz var mı ne zaman çıkacağına dair?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Evet, AI modelleri için ilk faktör memory, modelin sığacağı kadar RAM yok ise isterse M5 Max olsun, çakılıp kalır.

Benim değerlendirmem cihazdaki RAM içine sığabilecek lokal modeller için. Şimdi "efficiency" ön plana geçiyor yavaş yavaş yapay zekada, Çinliler sayesinde. Birkaç yıl içinde GPT5 / GPT6 gibi büyük bir model kabiliyetinde 24GB içine sığabilecek yerel modeller geleceğini tahmin ediyorum. Öyle bir durum olursa, M5/M4 farkı aşırı ön plana geçer.

Tahmin tabi. Bir de bunun M6/M7... si var. Benim asıl demek istediğim arada fazla fiyat farkı yok ise M5 alınması gerekiyor grafik/ai gücü açısından.

Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.