< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Belegurth -- 18 Aralık 2015; 13:22:14 > |
Bildirim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Belegurth -- 18 Aralık 2015; 13:22:14 > |
Bu konuda Victor görmekten sıkıldım artık. Asus konusunda Victor övüp duruyorsunuz. Gidin kendi konusunda tartışın.
|
5 senelik 850m kartlık bilgisayarı 2800'e koyduğunu düşünürsek...
|
Merhaba, ben de 6 yıldır bu cihazı kullanıyorum. 2014 yılında 1400 küsür TL'ye almıştım.
Herhangi bir sorun yaşamadım. Bilgisayara nasıl baktım ondan bahsedeceğim. *Aldığım gün +4gb ram eklemiştim. *Aldıktan birkaç hafta sonra işlemci güç yönetimini %99'a çektim ısınmayı azaltmak için, o günden beri öyle kullanmaktayım. *Her gün günde en az 3-4 saatlik kullanım yapıldı. Sık sık oyun oynandı. 3-4 gün boyunca kapanmadan çalıştığı belki de yüz kere olmuştur. Yani pc sıkı kullanıldı desem yeridir. *2014'ten 2018'e kadar orjinal HDD'si ile kullandım. HDD kullanımı %100 sıkıntısı nedeni ile 4 yıl sonunda bir güncelleme istiyordu donanımda PC, 2018'de Samsung 860 EVO 250GB SSD ile destekledim. Orjinal 500GB HDD'yi de taşınabilir HDD'ye çevirdim , DVD Rom'un yerine de Seagate Barracuda 1TB 7200rpm HDD taktım. (İkisi 650 TL'ye mal olmuştu.) Şu anda SSD'nin 150GB'tı, HDD'nin 600GB'tı dolu. *Laptop asla kucakta, yatakta, koltukta kullanılmadı, hep soğutucu stand üzerinde kullanıldı. *Doğru olmasa da, bataryayı çok önemsemediğimden %95 sürekli batarya takılı ve fişe takılı olarak kullandım. Buna rağmen 6 yıllık bilgisayarımın bataryası, 1 buçuk saatten fazla gitmekte. *Şu zamana kadar 2 kere termal macun yeniledim (En sonuncusu 1 ay önce). Termal macun yenilenme esnasında mutlaka fan ve toz temizliği yaptım. *Bilgisayar ile beğenmediğim tek şey, iç aksamının dağıtılıp toplanmasının zor olması. Termal macun değişimi ve fan temizliği için, komple klavyeyi çıkarıp, anakartı ters çevirmek gerekiyor. 2-3 yılda bir yapılacak şey olduğu için çok lafı edilecek bir durum değil sonuç olarak. *Herhangi arıza veren, veriştiren, tamir gören bir durum yaşatmadı çok şükür (Maşallah). Hala ilk günkü kadar sessiz, optimal sıcaklıklarda ve hızda çalışmakta (Maşallah diyelim.) *Oyun kaldırma olarak da hala bana yetmekte ve yeni pc aratmamakta. Genelde online oyunlar oynuyorum. Oynadığım en ağır oyunlar ise GTA 5, Far Cry 5, Tomb Raider seviyesinde oluyor. Son 2-3 yılın oyunlarını da sanırım lowda da olsa oynatmakta. Watch Dogs 2 de akıcılığı yakalayamamıştım, silmiştim. *Üst seviye oyunlarda sıcaklık CPU Max 83 - Ortalama 78 dereceye çıkıyor, GPU'nun ise 80'in üzerine bir kere çıktığını görmedim. İnşallah bir arıza olmazsa, bu bilgisayar bana hala 3 yıl gider ve yeter gibi görünüyor. Bu şekilde bir uzun kullanım yorumu eklemek istedim. İhtiyacı olana faydası olur. |
Değerlendirmeler :
1- Daha önce (1-2 sayfa geride) "DYING LIGHT" oyununun FPS ve Isı değerlerini sizlerle paylaşmıştım , tekrar edecek olursam ; high ayarlarda , aa kapalı 720p de 30-45 arası fps ve 77 derece tepe ısınma ile oynanmakta . Burada ısınma beni rahatsız etti , bu oyuna özgü değil her yüksek performans uygulama vb şey yapıldıgında bilgisayar 81 derecelere kadar ısınıyor ki bu 45 watt çeken bir cpu ve fındık kadar tek fan için beklenilmesi gereken bir durum. Elimden hemen hemen her tür pc donanımı geçti , yılların deneyimi ile diyebilirim ki bilgisayarı EN FAZLA 50 derecede tutmalı 60 derece ve sonrasını KRİTİK KABUL EDILEMEZ olarak algılamalısınız .Bunun için önlem almanızı tavsiye ederim.Soğutucu KULLANINIZ ... Yok bi şey olmaz , 90 a kadar yolu var diyen olursa o yolu tepe tepe tüketsin bu gidişle senesi dolmadan servisin yolu yanık bir bilgisayarla ardına kadar acılacaktır... Oyunu dönecek olursak , Oyun kuruşu kurusuna parasını hak edıyor , mükemmel yapmıslar, senelerdır oyun oynamıyordum bugun oyunun basından kalkmadım ,böğrüm ağrıdı oturmaktan bir türlü quit edemedim .Kısaca mükemmel....Oynanısı ps 4 ıle karsılastırdım Bızım pc daha ıyı gıbı!!!! 2- Bilgisayar alındıgında ek masraf neler oluyor diye hatırlayacak olursak , aslında hiç bir masraf zorunlu degıl , kararında kullanıınca...Ancak yok ssd gerekli , yok ram gerekli diyen sayfaları okuduktan sonra bunalmış ,MAKARASINA 107 veya 108. sayfalarda bir mesajımda HARİCİ EKRAN KARTI takma aparatını tanıtan bir mesaj yazmıştım... Arkadaslar ekran kartının performansına dudak bukunler olursa (basta ben ) dıye harıcen ekran kartı da takalım .mk dıye bir delirme anında bulup yazmıstım yoksa gereklı degıl tabı kı: )) Gercekten de madem daha masraf yapılacak e nıye bu pcyı aldık degıl mı?? Sunun için daha da guclu hale getırmek ıcın , Dolayısıyla bilgisayara yapılacak ek masraflar hususunda Sogutucuyu ilk sıraya koyun. Bakınız Asus x550 pıyasadakı dıger benzerı laptoplardan daha az ısınıyor , yanı Yumatu marka ya da ne bıleyım Msı marka ya da abuziddin marka aynı işlemci ve gpu bır cıhaz alacak olsaydınız asustan 5-10 derece daha fazla ısınıcaktı , burada ice cool teknolojısıne tesekkurler...Ancak sız gene Bılgısayarınızı bır sogutucu ıle K U L L A N I N . Bu konu hakkında kendinize hikaye de anlatmayın ,bilgisayarınız hikaye olur .Aldıgınız sogutucuyu da cep telefonu adaptörü gibi bir aparatla dışarıdan besleyin... Böyleleıkle bılgısayar daha hızlı, daha performanslı en onemlısı uzun yıllar calısacaktır... Arkadaslar , bilgisayarın ekran kasası cercevesi gercekten çöp klavye bölgesi , lcd kasası 1 milim mi tutulmuş ne, son derece dandik , bunu belirtirken kendım de mutsuz oluyorum ınanın ,bılgısayarı kotuleme meraklısı degılım.Aksıne dort bası mahmur bır esya beklerdım. Kısaca TOK bır yapıyı Lenovo,Acer,Toshıba,HP gibi markaların bütün modellerınde yakalamak mumkun. Asusun K serisi, Rog serisi ,U serisi ve N serisinde kaliteyi gormektesınız ancak bu x serısınde kalıpcının ve tum uretım ,maliyet departmanın batsın bu dunya anına denk geldık anlasılan...adamlar koyvermıs Led Lcd ekrana gelınce ,ne ben soyeyeyım ne sız sorun ,batsın bu dunya.... : )) Buradan hareketle devam edersek , kimi arkadaslar lcd ekranı full hd ips ekranla değiştirme düşüncesinde bulunmus ,aslında ben de lcd degerlerınını içler acısı oldugunu fark ettıgımde yeri ve zamanı gelınce degıstırırım dıye arastırma yaptım nette... (lcd kalıtesı o kadar yerlerde surunuyor kı , evde ya da etrafınızda duvara asılı bır cerceve resım poster varsa o daha kalıteli ..) Bunun degerlerını daha oncekı mesajlarda da yazdım. Benım ıcın elde tutulur ve gercekten sevdıgım tarafı Mat olması ,dolayısıyla parlak ekran gıbı gozlerı kurutmuyor uzun sure bakınca.Bu saglık acısından cok muhım bu yuzden memnunum. Ancak yine de Lcd yi degıstırmek ısteyen olursa hemen sunları soyleyebılırım. LCD nın yapımcısı LG , model numarası LGP0450 . Toptancısında fiyatı 15-20 dolar bandında FOB olarak ıthal edılebılmekte. Son kullanıcı fıyatı bedava kargo ile 35 dolar.Kapınıza kadar degıl en yakın ptt subesıne kadar gelıyor.Ancak kalkıp da kımse aynı ekran ıle degıstırmeyecegı ıcın full hd ips panellere baktım , Ips panellerın son tuketıcı fıyatı 80-100 dolar bandında. Ancak Lg marka 65 dolara ve son derece kalıtelı bır ips fhd panel bulmak mumkun . Ancak sorun surada , bu panelı alınca Evde ya da tamircide DEGISTIREMEZSINIZ . Zira Bios yazmanız lazım , bunun da fabrıka ortamında ılgılı cıhazlar ıle yapılacagından oturu .Dolayısıyla LCD ekranı ancak kendı bıosuna uyumlu bir panel ıle degıstırebılırsınız ,bırebır aynısı ıle ne bır fazla ne bır eksık aynısı olacak...Sonuc Ekanı degıstırmeyı dusunmekten vazgecmek lazım, hem bunun ıcın harcanak para ,zaman ve emek toplamına rahat rahat harıcı bır moıtor alınabılır , laptop ıcın de harıcı monıtor bıraz garip..... Toparlayacak olursak , yapılacak ek masrafların 1.listesine bir laptop sogutucusu ekleyın ardından yetmeyecegını dusunursenız en az 4 gb 1.35 low voltage ram listenin ıkıncı sırasına Hdd den memnun kalmasanız , 5400 rpm dısklerden daha fazla ısınan 7200 rpm lık bır hdd alıp takabılırsınız , şahsen ben elımdekı 750gb lık 7200rpm hdd dıskı taktım ve windows 7 kurup kullandım , windows 8 ,windows 7 den kesınlıkle daha konforlu bu bır gercek , acılıs suresı de wın 7 den cok daha hızlı , ancak wındows 7 guzel bır ısletım sıstemı ...xp den sonra da gerek Ram yonetimi ,gerek servıs&hızmet yonetımı gerekse dosya yonetımı acısından wındows 7 cok basarılı bır platform. Wındows 7 nin incileri bir yana , bu bılgısayar wındows 7 de nasıldır dersenız , bende gayet ıyıdır derım. Hangı ısletım sıstemını kurcaksanız drıverları sırasıya kurun , önce ıntel chıpsetı daha sonra bagdastırı yollarını , wlan,ethernet ,usb aygıtlarını en son da ekran kartını kurun. Wın 7 de yuzde yuz dısk sorununa rastlamadım , wındows 8 de rastlanan bır durum olması sebebıyle olası bır durumda cozumlerı de defalarca yazdım burada.dileyen forum sayfalarını bır gozden gecırsın , wındows 8 i mutlaka uefı olarak kurun , bunun nasıl yapılacagına ılıskın en saglıklı bılgıyı konu baslıgının 1. sayfasında vewww.enpedi.com sıtesınde bulabılırsınız . drıverlar ıcın yıne 1.sayfaya bakınız. windows 7 drıverları ıcın yıne 1.sayfa ve 1ht1barın rumuzlu arkadasımızın actıgı asus bolumunde konu var ve kendısının mesajlarından da edınebılırsınız... uefı kurulumunu wın 7 ıcınde gerceklestırebılırsınız sonucta donanım desteklemekte.Ancak farkını wın 8 de gostermekte , daha hızlı bılgısayar yonetımı daha az sısme ,daha kararlı calısma gıbı avantajları var. Wın 8 bunda gercekten fark yaratan bır sıstem oluverıyor. sonucta hangısı ısınıze gelıyorsa onu kullanın derım ben , nasıl olsa asus kendı ınternet sayfasının destek bolumunde wın 7 ıcınde surucu destegı vermeye basladı... Sorularınız oldugunda bunu hemen konunun son sayfasına yapıstırmaya gerek yok , bu o kadar cok yapılan bır sey kı ,son sayfaya eyvah ben ne yapacagım dıye yazmak yerıne bır ıkı sayfa gerıye baksa sorusunun cevabı zaten var.. kaldı kı bırıncı sayfada lazım gelen temel hususlar anlatılmıs . Bende bır ıkı kere yaptım hemen lkonunun son sayfasınına su nedır nasıldır dıye yardım ıstedıgım oldu ,ama basından itibaren okuyunca benden evvel aynı durumu yasamıs kısılerın sordugunu ve detaylı yardımın anlatıldıgına rast geldım , bu olu denemeknın daha hızlı oldugunu gordum. (şaka lan şaka ,1.sayfadan ıtıbaren okurum hızlı hızlı ,bahsedılmemısse yazarım ancak..) Sonuc : Dying light adlı enfes bir oyunu enfes calıstırmasına rağmen elınızdekı bır oyun bılgısayarı degıl bunu unutmayın , crysis 3 ,tomb raıder ,ve bır kac sımulasyon oyunun da da denedım sonuc harıka , gta 4 hafif kaldı bılgısayara o derece guzel... Ancak denedıgım bu A kalıte oyunlar Masaustu sıstemlerde otobus kadar uzun kalın ekran kartlarıyla ve kallavı en az 4 cekırdek ıslemcılerle oynanmakta ve o masaustu bılgısayarlarda 45 derece ısınmayı gecılınce hemen panık yapılıp ortalık veryansın edılmekte , ÇÜNKÜ ISI VE TOZ DÜŞMANDIR , Sogutmak ıcın de bosu bosuna sogutma endustrısı olusmamıs ,turbo fanlardan su sogutmalara , nitrojen sogutmalara kadar uzanan karlı bır sektor... Cunku tırnak genıslıgınde bır alanda 2.5 mılyar tane transıstor koyuluyor bu cekırdeklere , sanıyede kac mılyon kere dırenc gonderılıp kapatılyor bu devrelerde , dolayısıyla GÜÇLÜ ÇALIŞMAK İÇİN ENERJIYE , verimli ve saglıklı çalışmak için de SOGUMAYA ıhtıyacları var. koskocaman kasalarda alınan verımı yakalayan bu asus laptop bir ajandadan daha ınce ve neredeyse 2 A4 kadar , masaustu muamelesını haketmıyor ,ılla zorlayacagım dyorsanız sogutunuz. Papazın pilavı gıbı sogutma tekrarında sonra gelelım oyun konusuna tekrar , komsum şafak abide kendı bılgısayarında asasıns creed unıty dıye bır oyun denedım , begenırsem alır ondan yuklerım dıye , bu kadar gerzek bır oyun bır oyun gormedım grafıkler harıka ancak oyun o kadar kotu programlanmıs kı aşırı ısınıyor , bır karakter dıgerının etegıne gırıyor kımın bası kıcında , kısaca dengesız bır oyun ve 25 ,30 gb yer kaplıyor hıc gerek yok deyıp almadım kendısınden.. kendısının bılgısayarında bır baska oyun call of duty advance warfare ı denedım , grafıkler son derece guzel , paralı özel asker gıbı bırseyınız , ılk gorevde patates olup ılerısınde istepne el kol ıle devam edıyorsunuz , bılım kurgu fılmı gıbı ,zaten kevın spacey de modellenmıs ,sanırım oyun hakkında daha genıs bılgıyı you tube den bulabılırsınız , alıp kurmak ıstedım ancak 40 gb oldugunu gorunce usendım ve cekındım . gerek yok...bu arada komsuda lenovonun z serısı bır sey var , core i5 4200 u ıslemcı 8 gb ram , 840m ekran kartı ,500gb dısk win 8.1 .... dying lıghtı ona da kurdum steam bu sen mısın dıye onay falan ıstedı ama kurdum , ısın ılgınc yanı 840 m'de de gayet akıcı oynandı. onda ısı degerlerı 80 derece ama . o da sogutucu almaya karar verdı. Son olarak (nıhayet ) derım kı , ssd benımde gonlumde yatıyor ama 240 gb bıle 450 tl , hem pahalı bana gore hem de 240gb kıme yetecek , bunun yerıne 750 lık 7200rpm hdd var elımde taktım kullanıyorum Cok memnunum. Ssd yerıne cok cok akıllıca bır cozum ,daha cok yer daha ne olsun ... ram alın arkadaslar ama bunu elınız rahata gectıgınde yapın oyle çağ atlamayacak bılgısayar , öyle Asusu yerin dibine soktuguma da alacak arkadaslar kapılmasın dedıgım gıbı beklentılerım yuksektı , evde 6 senelık XO serısı 16 ınchlık bır asus daha var , su ana kadar sorun gurultu cıkarmadı hıc , daha format bıle yemedı bugune kadar , paca ekran kalıtesı muazzam, hoparlör bangır bangır ,ıcınde gelen yazılımlar harıka , piano kasa var vs.r aynı dengeyı bunda yakalayamayınca bıraz atarlandım sadece..yoksa kendı halınde daha ne olsun o kadar da onemlı ,hayatın cevabını aramıyoruz atı ustu bılgısayar. Unutmadan kım ne derse desın bana gore pyasadakı en şık bılgısayar kardesım , ekran arkasındakı o pattern , renkler harıka. Bilgisayar sessiz (maşallah) ve bundan cok memnunum ) bu sessızlık macprolarda var emın olun....baskasında gormedım... Ben dyıng lıght oynamaya gerı donuyorum , son ızın gunumu de buna yedırecegım ama bıtsın gıtsın daha da oyun oynaycak ne hal kaldı ne vakıt ... edit ve not : BENIM YASADIGIM TEMEL SORUN BAZI OYUNLARDA ANI FPS DUSMESI ,throttlıng e bagladım , nasıl desem ekran kartının gddr3 olmasına bagladım ,sonucta neye baglarsam baglayayım bır duzeltemedım bunun sebebını bulan varsa lutfen paylassın ... herkse selam ederım. Eyvallah. |
İlk olarak merhabalar aranıza bilgisayarı 3 yıldır kullanmama rağmen yeni katıldım
Bilgisayarı daha 2 gün önce komple açıp fan temizliği ve termal macun değişimi yapmama rağmen eğer temizlemeyi göze alabilecekseniz boşuna servise para ve zaman kaybı uğramadan temizlemeniz,herhangi bir parça değişimi ve bilgisayar üzerinde denemeye korktuğunuz şeyler için detaylı olarak bilgisayarı söküp bunlar için bilgilendirme videosu çekebilirim sadece belirtmeniz yeterli teşekkürler iyi forumlar. Bilgilendirme olarak gözünüz korkmasın bu bilgisayarı bozmak için gerçekten çok uğraşmalısınız 3 yılda 7 defa ( 6 ay aralıklar ile) temizledim canavar gibi çalışıyor hala. Laptoplar her ne kadar küçük çalışma alanlarına sahip olsa bile sadece dikkatle ve atacağım videoyu hiçbir bilgilendirmeyi atlamadan izlemek. ( isterseniz tabi ) ve ek olarak kessinlikle sorumluluk kabul etmediğimi belirtmek isterim ancak herhangi bir sorun durumda sonuna kadar çözüm önerisinde bulunacağım. |
Biraz ucuz bir rakama satıyorsun hoca, 3800 liradan aşağıya satma bence.
|
Hocam yılların X550Jk kullanıcıs olarak bu yöntemi bana tavsiye den arkadaşa binlerce teşekkür etmiştim çevremdeki her insana ve bu konuda da birçok kişiye tavsiye ettiğim bir yöntem var.
1. Si VE EN ÖNEMLİSİ klavyenin altındaki şeffaf plastiği tamamen sökün, ya da sadece fan kısmına gelen kısmı kesin. Bunun sebebi bilgisayarın kasasında yeterince hava alacak ızgaralar yok. Siz bu plastiği söktüğünüzde fan direkt olarak klavyeden deli gibi hava çekecek , hem bilgisayarınız hem de WASD bölgesi klima takmış gibi püfür püfür esecek . Korkmayın birşey olur diye 3 senedir bu şekilde tamamen plastiksiz kullanıyorum. Sökmeden önce ısı değerlerim 95 altına hiç inmezdi. Şimdi 75 i geçirmek için özel bir çaba sarfetmek gerekiyor. 2. Fanınızı bi kontrol edin, temizlerken fanı tamamen söküp üstündeki metal plakayı, perçinlerinden kesip ayırın. Arından fan pervanesini yukarı soğru çekin çıkar hemen. Pervaneyi suya sokmakta bir sakınca yok iyice temizleyip kurulayın. Pervanenin yuvasını da kabaca yumuşak bir fırça ile tozunu alın. Ardından ortadaki fan pervanesi milinin girdiği deliğe 1 damla makine yağı(şu heryerde 3 tl ye satılan şeffaf avuç içi kadar olan yağlar) veya Wd-40 sıkın sonra plakayı yerine tutturup Hızlı yapıştırıcı(502 tavsiyemdir) ile perçin yerlerine küçük 1 damla damlatıp sabitleyin bilgisayarı toplamaya başlayın. Benim bilgisayarım açıldıktan 1-2 dakika sonra fan çalıştırıyor. Windows boot edilip opera/chrome açana kadar fan 1 mm bile oynamıyor yerinden sonra kendi kendine aheste aheste dönüyor. 3. Cidden çok koyu/katı yani viskozitesi düşük bir termal macun kullanın. Laptop işlemcilerinin yüzü ayna gibi pürüzsüz olduğu için soğutucu plakayı vidalayınca çok sıvı macunlar işlemci üzerinde kalmayıp hepsi kenarlara doğru akıyor sıktığınız macun hiçbir işe yaramıyor. Ben Thermaltake Tg-4 kullanıyorum piyasadaki en koyu macunlardan biri olmasına rağmen hâlâ büyük bir kısmı kenarlara akıyor. Küçük olduğuna aldırmayın 2 senedir 4 defa temizlik yaptım hâlâ 2-3 kullanımlık var. Öneri olarak bildiğim en koyu macun CoolerMaster MasterGel adında elmas partiküllü felan değişik bi ismi vardı tam bu laptop için bir macun aşırı koyu silikon gibi yapışıyor işlemcinin üstüne akma felan yapmıyor. Ben aldığımda bütçem kısıtlı diye tg4 almıştım. Extra olarak ben anakartı yine yumuşak bir fırça ile soketler öncelikli olmak üzere kabaca bir fırçalarım bi etkisi olmasa da temiz dursun diye. Siz yapmasanız da olur. Ben bu işlemleri her 6 ayda bir yapıyorum yine siz yılda 1 defa yapsanız sıkıntı olmaz. Bunları tek tek yapın sonra bakın bakalım şu ısı değerlerine 85 üstü görürseniz atayım kendimi balkondan aşşağıya Ek: yapıp uygulayanlar, sonuçtan memnun kalanlar mesajı beğenip öne çıkarırsa sevinirim. Her ısı sorunu yaşayanlara bu uzun anlatımı yapmak uzun sürüyor |
Yükte 4 5 derece düşürdü. Ben -0.07 V ile başladım yük binince mavi ekran verdi kademe kademe düşürdüm. -0.055 V da sıkıntı olmadı ama ben garanti olsun diye -0.05 V bıraktım. Arıca cache voltage offset ide düşürüyoruz resimde onu düşürmemeşim. Core ile aynı değerde olacak. Uygulamamnın içinde stress test var oradan kontrol edebiliyoruz, ayrıca benchmark var yine. Buradan laptop için optimum değer çıkar diye düşünüyorum. Ben çok fazla uğraşmadım açıkçası şimdilik yeterli benim için. Aranızda zamanı olup uğraşacak varsalaptop için gerçek optimum değeri bulabiliriz. Daha bunu dahili gpu undervoltage ayağıda var ona da bakılabilir.
Ben izlediğim video ve okuduğum yazılardan herhangi bir sıkıntı olacağını okumadım, bana göre V ı eksi yaptığımız için bir aşırı yüklenme vs. söz konusu olmaz anca sistemde kararsızlık olur öyle oluncada mavi ekran verip reset atıyor pc. Tekrar açınca değer default oluyor. |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Belegurth -- 10 Eylül 2014; 11:37:19 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cnsngr -- 10 Eylül 2014; 11:55:03 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|