Şimdi Ara

Cooler Master Fanları Testte [Kullanıcı İncelemesi]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
101
Cevap
8
Favori
10.039
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

• Selam dostlar.Hatırlıyorsanız yakın zamanlarda 2 tane detaylı fan incelemesi konusu açmıştım bunların devamının geleceğini söylemiştim. O zaman bu cümleleri kurarken halen bazı malzemeleri temin etme konusunda sıkıntılar yaşıyordum ve temin etmek uzun sürdügünden o incelemelerle bu incelemelerin arasında biraz vakit geçti fakat şu an tüm eksiklerimi gidermiş ve yapılmış en detaylı fan incelemesi serüvenine başlamış bulunuyorum.İlk ayakta tester amaçlı Cooler Master in 3 adet fanı olacak fakat ilerleyen zamanlarda Cooler Master ın tüm fanları bu incelemeye dahil edilecek.

Sizden ricam arkadaşlar teste geçmeden önce bu kısmı biraz göz gezdirmeniz.

Fanların ilk başta kullanım yerlerine bakalım. Fanların ilk kullanım alanı olarak göze çarpan yer kasa içindeki hava sirkülasyonun sağlanması için.İşlemcinin üzerinde ne kadar kalitesi soğutucunuz olursa olsun sıcak havayı atamadıktan sonra pek işe yaramaz.Kasa önüne konumlandırılan fanla dışarıdan taze hava alınarak egzoz fanlarla ısı tahliye işlemini yapılır. Eğer bir kasaya fan alınacaksa bakılacak olan değer statik basınçtan ziyade hava akımı değerleridir. Kasalarda taze hava girişini ve sıcak hava çıkışını tahliye edecek şekilde tasarlanmış fanlara dikkat ettiğimizde ince yaprak ve fanların yaprak aralıklarının biraz mesafeli olduğunu görürüz ve genelde geniş az yaprak yerine kısa çok yaprak tercih edilir.İkinci alan ise heatsink ve radyatörde ki ısınan havayı uzaklaştırmak için kullanılan fanlardır.Radyatör ve heatsink e fan alırken dikkat edilmesi gerek durum yüksek hava akımından ziyada statik basınç değeridir. Çünkü fanın önünde bir sık örülmüş bir metal parçası vardır ve hava bu parçaya çarptığında aralıklardan rahatça geçiş yapabilmesi lazım.Statik basınç burada devreye giriyor.Statik basıncı yüksek olan fanlar geniş yapraklıdır ve az yaprak sayısı vardır.Yaprak aralıkları ise oldukça sık biçimde tasarlanmıştır.

1- Heatsink ve Radyatör [Sogutucular] Üstünde Performansı

İlk başlarda soğutma performansı testleri için işlemciyi kullanıyordum fakat neredeyse bir yılı aşkın süredir sistemin uzay montaj olmasından canım sıkılıyor ve buna ilaveten sürekli işlemciyi stres programlarıyla kastırdıgım için anası ağlamıştı .Düşünüp taşınırken başka incelemelerde de görmüş olduğum bir işlemci simüle edecek bir düzenek kurmam gerekiyordu .Bunun için işlemci boyutlarında bir bakır bloga ,ısı kaynağı olan rezistanslara ve oluşacak ısıyı ölçmek için termometreye ihtiyaç vardı. .İlk iş olarak ısıyı yayabileceğim bir element lazımdı ve bunlardan en uygunu bakır levhalardı. Daha iyi iletkenler var fakat çok uçuk maliyetlerle karşılaşacağımdan başka alternatiflere yönelmedim. Aldığım bakır levha işlemcilerin boyutuna yakın 5 CM boyutunda 1.5 CM bir bakırdı. Isıyı yayacak alanı bulduğuma göre bana bir ısı kaynağı lazımdı.İlk başlarda peltier düşündüm fakat soğuk tarafın sıcaklığını ayarlıyamadığımdan bu sorun oluşturacaktı. Daha sonra araştırırken fişek rezistansları gördüm ve bu tam benim istediğim ölçülerde vardı. İki adet 150W 0.8MM*4MM fişek rezistans aldım ve boyutlarına göre bakır bloga rezistansları yerleştirmek için delik açtırdım.Artık elimde iki adet 150W ısı kaynagı vardı.İşlemciyi fazlasıyla simule ettiğine eminim çünkü soğutucu olmadan çalıştığında 30 sn de 160 derecelere ulaşıyor. Diğer sorun ise bu ısınmanın stabil olup olamayacağıydı. Mesela 10 dk çalıştırdığımda 200 dereceyi bulan blok başka bir zaman tüm ortam şartları aynı olmasına rağmen 210 derece alırsam 10 dk sonucunda ,bu tüm testin çuvallayacağı anlamına geliyor. Bu sorunu çözmek için yapılabilecek mantıklı iş elektriği stabil hala getirmek. Malum elektrik hatlarımız düzgün olmadığından dalgalanmalar mevcut ve stabil sonuçlar almayı engelleyebilir. Onun için bende Tuncmatigin 1000VA regülatörünü kullandım test boyunca.

Bu aşamalardan sonra son ayağa geldiğimizde ana sorun blokta ki ısının nasıl ölçülecegiydi . Bunun için ayriyeten kaliteli bir dijital ve log dosyası oluşturup bilgisayara atan bir termometreye gerek vardı.Bunun için UN-IT U325 aldım Termometrenin ölçüm aralığı -200 +1372 arası ve K cinsinden ölçüm a hassasiyeti 0.2% ± 0.6°C. Bloktaki sıcaklığı ölçebilmek için iki rezistansın arasına bir delik açtırdım termometrenin sensörünü yerleştirmek amacıyla fakat kutu içeriğindeki sensörler işime yaramadı çünkü sabit kalmıyordu yerinde.Öyle olunca bende yivli şekilde K tipi yivli 1 metre boyunda sensör alarak blogun ortasına konumlandırdım

Ayrıca paylaştığım sıcaklıklar delta cinsinden sıcaklıklardır.Yani blok sıcaklığından ortam sıcaklığı çıkarılmıştır. Örnek vermek gerekirse oda 25 derece blok 55 derece dersek delta sıcaklık 55-25=30 oluyor.Böyle hesap yapmamdaki amaç bir fanı test ederken oda 25 dereceyken diğer fanı testte 20 derece olursa bu testin hiçbir anlamı kalmaz. Bunun çözümü için ya her fanın testinde oda sıcaklığı paylaşacağım ki buda çok fazla kafa karıştırır ya sürekli klima açık duracak ya da delta sıcaklığıyla çalışacağım.

1A-Hava Sogutma Performansı[HeatSink Üzerinde]

Artık işlemciyi simüle edecek bir ısı kaynağımız olduğuna göre bundaki ısıyı iletmek için heatsink lazımdı.Testte 12 lik ve 14 lük fanları test edebilmek için iki tane ayrı Noctuanın U12S ve U14S heatsinklerini kullandım . Tek heatsink de kullanabilirdim ama fanın kendi boyutlarında iki farklı heatsink kullanmak fanın gerçek anlam performansını anlamamız içi daha iyi bir yöntem.

Heatsink' i bloga montaj etmeden önce Arctix MX4 macunu sürdüm ve blokları montajladım. Ufak bir dipnot düşeyim. Benim elimde işlenmiş 3 tane bakır blok bulunuyor .Her heatsink i test ederken sökmem gerekmiyor.Yani montajı bakır blok ve heatsink ayrılmamak üzere bir kere yapıyorum.Bundaki amacım her montajda macun farklı uygulandığı için sonuçlarda yanılgı payını arttırmamak, macun israfını önlemek ve montaj sırasında kaybedilen vakitten kazanç.

Montaj bittikten sonra rezistansları fişe takıyoruz ve blok ısınmaya başlıyor. Toplam test süresi 25 dakika sürüyor.Bu 25 dakika boyunca her sıcaklık anlık değişmelerinde bilgisayara saniye saniye kaydediliyor ve ben bunların ortalamasını alıyorum .Diğer teste geçmeden önce blogun ortam sıcaklığına inmesini bekliyorum ki testler tutarsız olmasın.

Eger test edecegim fan elimde bir taneyse Push[Fan ısıyı radyatörden üfleyerek uzaklaştıracak şekilde konumlandırılmış ] ve Pull [Fan ısıyı radyatörden çekerek uzaklaştıracak şekilde konumlandırılmış ] iki farklı test yapıyorum.Ama fan iki taneyse Push ve Pull yöntemine ilave olarak Push/Pull yönteminide ekliyorum .

Ayrıca paylaşıtıgım sıcaklıklar delta cinsinden sıcaklıklardır.Yani blok sıcaklıgından işlemci sıcaklığı çıkarılmıştır. Örnek vermek gerekirse oda 25 derece blok 55 derece dersen delta sıcaklık 55-25=30 oluyor.Böyle hesap yapmamdaki amaç bir fanı test ederken oda 25 dereceyken diger fanı testte 20 derece olursa bu testin hiçbir anlamı kalmaz. Bunun çözümü için her fanın testinde oda sıcaklığı paylaşacağım ki buda çok fazla kafa karıştırır ya sürekli klima açık duracak ya da delta sıcaklığıyla çalışacağım.

1B- Su Sogutma Performansı [Radyatör Üzerinde]

Soğutucular üzerinde performans testlerinin ikinci ayağı olan fanların radyatör üstünde performansına bakacağız.

İlk önce su sogutmadaki kullandıgım bileşenleri aktarayım.

İşlemci Blogu:Swiftech Apogee Gtz
    Pompa :Thermaltake P500
    140 MM Radyator: XSPC EX120 (35 MM Kalınlıgında)
    120 MM Radyator: XSPC EX140 (36 MM kalınlıgında)

120 lik ve 140 lık fanları ayrı ayrı test etmek için kendi boyutlarında iki farklı radyatör kullandım.İki farklı su sogutma sistemi kuracak teçhizatım olmadığı için radyatörleri bir bünyede topladım fakat vanalar yardımıyla hangi fanı test edeceksem test etmeyeceğim fanın radyatörünün vanalarını kapatıyorum ve oraya su akışı olmadığından test etmediğim radyatörü aradan çıkartmış oluyorum

Heatsink' i bloga montaj etmeden önce Arctix MX4 macunu sürdüm ve blokları montajladım. Montaj bittikten sonra rezistansları fişe takıyoruz ve blok ısınmaya başlıyor. Toplam test süresi 25 dakika sürüyor.Bu 25 dakika boyunca her sıcaklık anlık degişmelerde bilgisayara saniye saniye kaydediliyor ve ben bunların ortalamasını alıyorum .Diger teste geçmeden önce blogun ortam sıcaklığına inmesini bekliyorum ki testler tutarsız olmasın.

Eger test edeceğim fan elimde bir taneyse Push[Fan ısıyı radyatörden üfleyerek uzaklaştıracak şekilde konumlandırılmış ] ve Pull [Fan ısıyı radyatörden çekerek uzaklaştıracak şekilde konumlandırılmış ] iki farklı test yapıyorum.Ama fan iki taneyse Push ve Pull yöntemine ilave olarak Push/Pull yönteminide ekliyorum .

Ayrıca paylaşıtıgım sıcaklıklar delta cinsinden sıcaklıklardır.Yani blok sıcaklıgından işlemci sıcaklığı çıkarılmıştır. Örnek vermek gerekirse oda 25 derece blok 55 derece dersen delta sıcaklık 55-25=30 oluyor.Böyle hesap yapmamdaki amaç bir fanı test ederken oda 25 dereceyken diger fanı testte 20 derece olursa bu testin hiçbir anlamı kalmaz. Bunun çözümü için her fanın testinde oda sıcaklığı paylaşacağım ki buda çok fazla kafa karıştırır ya sürekli klima açık duracak ya da delta sıcaklığıyla çalışacağım.

2-Hava Akımı Ölçümü

Bunu için bir Anonemeter a ihtiyacım vardı .Yüksek fiyatlarda çok daha hassas ve mantıklı seçenekler var fakat maddi imkanlardan dolayı Digital AnemometerA M4836V aldım. Dışarıda hava akımını ölçemeyecegimden(ölçülebilir ama stabil olmaz) dolayı bunu ufak bir alanda yapmam lazımdı. Bunun için 40 X 20 X 18 bir kutu yaptım ve ön tarafına ikinci bir kutuya ihtiyaç duymamak için fan taktıgım tarafa sürgülü bir mekanizma yaparak 12 lik ve 14 lük fanları aynı kutuda test edebilecektim .Arka tarafa ise anonemeter in yaprakları oldugu tarafı sabitledim.

Test sonuçları 1V-12V arasındaki [1V-2V-3V-4V-5V-6V-7V-8V-9V-10V-11V-12V] tüm degerleri paylaşacagım ve paylaştıgım degerler CFM yerine daha hassas oldugu için FPM cinsinden degerler olacak.Anonemeter menusunde Air Speed, Air Flow, Wawe gibi farklı ölçüm seçenekleri ve onlarında altında farklı ölçüm degerleri var. Benim burada Air Speed[Hava Hızı] menusu altında FPM yi kullanacagm ve bunu nedeni ise en hassas ölçüme sahip olması .Air Speed FPM kavramını biraz açacak olursam FPM=ft/min yani Feet Per Minute.

Yine unutulmaması gereken başka bir husus buradaki sonuçların sitede yer alan cfm ile karşılaştırılmaması çünkü tamamen farklı ortamlarda, farklı test araçlarıyla ve farklı birimlerde ölçüm yapıldı.Temel amaç testin kendi içinde tutarlılıgını saglayarak testteki fanların sonuçlarını karşılaştırmak .

3- Basınç Ölçer

Beni ölçüm konusunda en çok zorlayan kısımdı.İlk başta ebaydan 50$ bir manometre aldım ama bu alet gazcıların kullandığı hassaslığı son derece düşük bir cihazdı.Daha sonra araştırmalarım ve firmaların teknik uzmanları tarafından iletişime geçtigimde statik basıncı ev ortamında ve böyle marketlerde satılan manometrelerle ölçmenin imkansız olduğu ve bu işi yapan aletin binlerce dolar değerinde olduğunu öğrendim. Hal böyle olunca araştırmalarım sonucunda piyasada en hasas bulunabilecek manometre olan Extech HD755.Manometrenin ölçüm aralıgı 0.5 psi.

Burada paylaştığım sonuçları sitedeki yazan sonuçlarla karşılaştırmamanız iyi olur çünkü tamamen farklı ölçüm yöntemleri kullanılıyor ve benim bu sonuçları paylaşmamın amacı test ettigim diger fanlarla aradaki farkın ortaya çıkması .Yani kendi içinde tutarlı sonuçlar elde etmek.Test ederken 1V-12V arası degerleri test ettimki farklı fan devirlerinde diger fanlarla karşılaştırılması açısından.

12 lik fanları test etmek için yaptıgı kutu 14*14*14 ölçülerinde. Ön tarafında fan montajı için gerekli alan.Arka tarafında ise manometreye rakoru bağlayabileceğim çapta bir delik var. Rakordan çıkan hava 10 cm lik hortum aracılığıyla manometreye gidiyor.

12 lik fanları test etmek için yaptıgı kutu 18*16*18 ölçülerinde. Ön tarafında fan montajı için gerekli alan.Arka tarafında ise manometreye rakoru bağlayabileceğim çapta bir delik var. Rakordan çıkan hava 10 cm lik hortum aracılığıyla manometreye gidiyor.

4-Ses Ve Görüntü

Beni en çok zorlayan ve maliyetli olan kısım buydu.Herhangi bir kameram ve dslr makinem olmadıgından dolayı fotograf ve video işimi görecek bir şey lazımdı ve ondan dolayı bu sorunu Canon 650D ile çözdüm . Ses konusunda makinenin üstündeki mikrofonu kullanmayı düşündüm fakat çok fazla dış sesi aldıgından işimi görmüyordu.Bunun için ilk başta consider mikrofonlara yöneldim ama çogu xlr çıkışlı olduğu için işimi görmedi.Jack çıkışlı olarak ise fazla bir seçenek yoktu. Bunun için sesi Zoom H1 ile kaydettim. Ses seviyesini DBA cinsinden ölçmek için CEM DT-85A kullandım. Fan devrini ve voltajı görmek için kullandıgım fan kontrolcü ise Lamptron FC5V2

İncelemeye başlamadan önce bazı değinmeden geçemeyeceğim noktalar var.Bu incelemeye başlarken bu kadar masraflı olacağını bilsem hiç başlamazdım hatta düşünmezdim böyle bir şeyi ama bir işe başladım mı en iyisini yapmaya gayret eden bir yapım oldugundan test için alınabilecek her türlü malzemeyi almaya çalıştım.En basitinden sadece basınç ölçmek için manometreye 500 tl verdim.Tek başıma tüm yükün altından kalkamayacağımdan i bazı firmalarla iletişime geçtim ve test ekipmanları olarak Noctua Ve XSPC düşünmeden neye ihtiyacım varsa kendi ürünlerini temin ettiler. Tüm destekleri için tekrardan teşekkür ediyorum çünkü bu bileşenleri sağlamasaydılar bu parçaların hepsini toplamak zaman alacağından incelemeyi çok daha geç sürede yapacaktım .

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• [simage][/simage]

Cooler Master adından da anlaşıldığı gibi soğutma üzerine yogunlaşmış ve bu konuda başarılı bir firma.Soğutmanın alt dallarında su sogutma ,hava sogutma , fanlar ve termal macunlar yer alıyor.Her ne kadar ismi Cooler Master olsada kurulduğu günden beri sogutma ürünlerinin yanında kasa, ve güç kaynagı da üretiyor .Son olarak Cooler Master markasının altına CM Storm adı altında yeni bir ürün ailesi gurubu dahil oldu. Enforcer ailesi kasa içindeki bileşenler yerine dışına yönelerek klavye,mouse,mikrofon,kasa,kulaklık gibi dış çevre bileşenleri üretiyor.

Ürünün Teknik Özellikleri

Asus Fan Xpert 2

1V-12V Arası Dönüş Hızı,Hava Akımı ve Statik Basınç Degerleri

Normalde sonuç kısmı incelemenin sonunda finalde yer alırdı fakat aşşagıdaki tabloda 1V-12V arası elde edilen teknik degerler var.Yine son kısımda diger fanlarla kaşılaştırmasını bulabilirsiniz.

Yenilenecektir

Ürünün oldukça kısıltı bir kutu içerigi var. Kutudan çıkanlar 4 adet montaj vidası ve 3 pin fanı molex baglamak için gerekli dönüştürücü.Normalde bu durumu biraz yadırgarım fakat ürün oldukça düşük bir fiyata sahip ve piyasada bulunabilecek en uygun fiyatlı fanlardan oldugu için bunu göz ardı edebiliriz.Bc Led sadece beyaz renk olarak bulunuyor fakat 4 farklı led renk seçenegine sahip.Bunlar : yeşil,kırmızı,mavi,beyaz.Fan ile ilgili diger teknik kısımları yazmıyorum çünkü iki yukarıdaki resimde tüm detaylar mevcut.

Ses Seviyesi Sonuçları [Noctua U12S Ve Alphacool XT45 360MM Üzerinde]

İlk aşamada yanlızca fanlar herhangi bir sogutucuya baglı olmadan test ediliyor.İkinci aşamada ise Noctua U12S adlı heatsinke baglı sadece ve son olarak Alphacool XT45 360MM baglı şekilde test ediliyor.Bunu yapmamda ki amaç bazı fanlar kasa fanı olmak üzere tasarlanmıştır ve sogutuculara monte edilginde normalden daha fazla ses çıkarabilirler. Temel amaç bu farkı göstermek

Asus Fan Xpert 2

Normalde sonuç kısmı incelemenin sonunda finalde yer alırdı fakat aşşagıdaki tabloda 1V-12V arası elde edilen teknik degerler var.Yine son kısımda diger fanlarla kaşılaştırmasını bulabilirsiniz.

Yenilenecektir

Ürünün oldukça kısıltı bir kutu içerigi var. Kutudan çıkanlar 4 adet montaj vidası ve 3 pin fanı molex baglamak için gerekli dönüştürücü.Normalde bu durumu biraz yadırgarım fakat ürün oldukça düşük bir fiyata sahip ve piyasada bulunabilecek en uygun fiyatlı fanlardan oldugu için bunu göz ardı edebiliriz.Ürünün sadece siyah rengi bulunuyor.Fan ile ilgili diger teknik kısımları yazmıyorum çünkü iki yukarıdaki resimde tüm detaylar mevcut.

İlk aşamada yanlızca fanlar herhangi bir sogutucuya baglı olmadan test ediliyor.İkinci aşamada ise Noctua U12S adlı heatsinke baglı sadece ve son olarak Alphacool XT45 360MM baglı şekilde test ediliyor.Bunu yapmamda ki amaç bazı fanlar kasa fanı olmak üzere tasarlanmıştır ve sogutuculara monte edilginde normalden daha fazla ses çıkarabilirler. Temel amaç bu farkı göstermek

Asus Fan Xpert 2

Yenilenecektir

Ürünün kutusuda kendi gibi diger Cooler Master ürünlerinden farklı.Kutu içeriginden iki tane voltaj düşürücü adaptör geliyor ve bu sayede fanları bu kablolarla birlikte baglıyacak 1600 RPM veya 1200 RPM hızında kullanabilirsiniz. Bu olay fan kontrolcü yada windows üzerinden üçüncü parti yazılımlarla ayarlanabilir ama ses konusunda hassassanız bu adaptörlerden birini takarak fanın o en yüksek o hızda çalışmasını saglayabilirsiniz

Ürünü elime aldıgımda agırlıgında da anlaşılacagı gibi kalite akıyor .Fanın bu kadar agır olma nedeni kullanılan vidalama yöntemi.Kullanılan vida yerleri fandan bagımsız alyen yardımlarıyla sökülebilir.. Fanın vidalama yerleri oldukta kalın sert ,silikon kıvamında bir plastige tutturulmuş ve fandan dolayı oluşabilecek titreşimler kasaya aktarılmadan minimize edilmeye çalışılmış. Fanın alabileceginiz 3 farklı led de renk seçenegi bulunuyor ve isterseniz ledsiz modeline alabilirsiniz. Ayrıca ledsiz fanın yaprakları biraz daha siyah renkte.

Noctua U12S Üzerinde

XSPC EX120 Üzerinde

BC LED 120 1200 RPM

Salt performans olarak bakarsak bu incelemedeki en düşük degerlere sahip fan diyebiliriz fakat diger yandan bu incelemedeki en düşük hızda çalışan fan rakiplerine göre.Sesten uzaklaştıkça malesef performans kaybıyla karşı kaşıya kalıyorsunuz. Fanın genel tasarlanma amacı kasa içi hava sirkülasyonunu saglamak.Yani sogutucu üzerinde kullanmak pek uygun olmaz.Bir diger husus fanda kısmınde olsa motordan gelen bir ses var fakat dikkatli dinlemedikçe rahatsız etmiyor ve fanı alırken eger kasanın tepesine takacaksanız başka alternatiflere yönelmede fayda var çünkü yatay kullanımda ses yapıyor[Bu durum genel olarak bazı fanlarda mevcut ] ama ön ve arka panel için düşünüyorsanız alabilirsiniz. Başta da dedigim gibi sadece performans odaklı düşünülürse pek alınacak bir fan degil ama incelemede ki diger fanların yarı fiyatına oldugunu düşünürsek Fiyat Performans açısından ideal bir fan.Fiyat mı, performans mı yoksa fiyat/performans mı önceligi size kalmış.

Silent Case SI1 120 1200 RPM[

BCLed için söylediğim deger SI1 içinde neredeyse tamamen geçerli. Zaten sitesinde ki yer alan bilgilere görede performans olarak birbirlerine çok yakınlar.BCLed in siyah versiyonu diyebiliriz yani.Tek artısı yatay kullanımda karşılaştıgımız ekstra ses yok.

SickleFlow 120 2000 RPM

Bu incelemedeki en kaliteli CoolerMater fanı.Fanın hava sirkülasyonu sesi dışında herhangi bir motordan kaynaklanaa ses gelmiyor.Bu benim için önemli bir özellik çünkü kasada birden fazla fan kullanıldıgında bu durum ses konusunda hassas oldugum için çekilmez bir hal haline geliyor.Fana dikkatli baktıgımız yapraklarının sıradışı oldugu görüyorz ki birazda hafiften scythe gentle typhoon andırıyor .Fanı kasa fanı olarak kullanırsanız radyatör ya da heatsink üzerinde kullandıgınızdakinden daha fazla verim alırsınız. Kasa fanı için güzel bir alternatif. Özellikle ses konusunda hassas olanlar için.

Cooler Master JetFlo

Bu incelemedeki en kaliteli fan ünvanını Sickle den alıyor. Dış görsellik ,kalite ve ele alındıgında uyandırdıgı hissiyat açısından kaliteli bir fan oldugunu uzaktan anlıyorsunuz.Vidalama yerlerini fandan ayırarak titreşimi emen bir plastigin içine alınmış olması ince bir detay ve türünde ilk benim bildigim . Ayrıca ilk defa pom bearing kullanılmış. Fanı radyatör ,heatsink üzerinde veya kasa fanı olarakda kullanabilirsiniz. Tek kullanmanızı tavsiye etmiyecegim her heatsnik üzerinde pull konumundayken.Video yu izleyince bunu net anlıyacaksınız. Onun dışında fan ilk başta sesli gelebilir çünkü 2000 rpm ve %10 oynamadan 2200 rpm e kadar çıkabiliyor bu.Gelen ses sadece hava akımından kaynaklanıyor .Yani rulman tipinden dolayı oluşan bir ses yok. Bu önemli bir özellik çünkü o tizz ses beni uyuz ediyor. Fan düşük devirde titreşim ya da rulman tipinden kaynaklı bir ses oluşmuyor. Bazı fanlarda full devirde çalıştırırken sadece hava akımı sesi gelebiliyorken devri düşürüldügünde full devirde gelmeyen abuk bir ses gelebiliyor çünkü rulman tipinden dolayı.

• [simage][/simage]

Cooler Master adından da anlaşıldığı gibi soğutma üzerine yogunlaşmış ve bu konuda başarılı bir firma.Soğutmanın alt dallarında su sogutma ,hava sogutma , fanlar ve termal macunlar yer alıyor.Her ne kadar ismi Cooler Master olsada kurulduğu günden beri sogutma ürünlerinin yanında kasa, ve güç kaynagı da üretiyor .Son olarak Cooler Master markasının altına CM Storm adı altında yeni bir ürün ailesi gurubu dahil oldu. Enforcer ailesi kasa içindeki bileşenler yerine dışına yönelerek klavye,mouse,mikrofon,kasa,kulaklık gibi dış çevre bileşenleri üretiyor.

Asus Fan Xpert 2

Yenilenecektir

Ürünün oldukça kısıltı bir kutu içerigi var. Kutudan çıkanlar 4 adet montaj vidası ve 3 pin fanı molex baglamak için gerekli dönüştürücü.Normalde bu durumu biraz yadırgarım fakat ürün oldukça düşük bir fiyata sahip ve piyasada bulunabilecek en uygun fiyatlı fanlardan oldugu için bunu göz ardı edebiliriz.Bc Led sadece beyaz renk olarak bulunuyor fakat 4 farklı led renk seçenegine sahip.Bunlar : yeşil,kırmızı,mavi,beyaz.Fan ile ilgili diger teknik kısımları yazmıyorum çünkü iki yukarıdaki resimde tüm detaylar mevcut.

Asus Fan Xpert 2

Yenilenecektir

Ürünün oldukça kısıltı bir kutu içerigi var. Kutudan çıkanlar 4 adet montaj vidası ve 3 pin fanı molex baglamak için gerekli dönüştürücü.Normalde bu durumu biraz yadırgarım fakat ürün oldukça düşük bir fiyata sahip ve piyasada bulunabilecek en uygun fiyatlı fanlardan oldugu için bunu göz ardı edebiliriz.Ürünün sadece siyah rengi bulunuyor.Fan ile ilgili diger teknik kısımları yazmıyorum çünkü iki yukarıdaki resimde tüm detaylar mevcut.

Asus Fan Xpert 2

Yenilenecektir

Ürünün kutusuda kendi gibi diger Cooler Master ürünlerinden farklı.Kutu içeriginden iki tane voltaj düşürücü adaptör geliyor ve bu sayede fanları bu kablolarla birlikte baglıyacak 1600 RPM veya 1200 RPM hızında kullanabilirsiniz. Bu olay fan kontrolcü yada windows üzerinden üçüncü parti yazılımlarla ayarlanabilir ama ses konusunda hassassanız bu adaptörlerden birini takarak fanın o en yüksek o hızda çalışmasını saglayabilirsiniz

Ürünü elime aldıgımda agırlıgında da anlaşılacagı gibi kalite akıyor .Fanın bu kadar agır olma nedeni kullanılan vidalama yöntemi.Kullanılan vida yerleri fandan bagımsız alyen yardımlarıyla sökülebilir.. Fanın vidalama yerleri oldukta kalın sert ,silikon kıvamında bir plastige tutturulmuş ve fandan dolayı oluşabilecek titreşimler kasaya aktarılmadan minimize edilmeye çalışılmış. Fanın alabileceginiz 3 farklı led de renk seçenegi bulunuyor ve isterseniz ledsiz modeline alabilirsiniz. Ayrıca ledsiz fanın yaprakları biraz daha siyah renkte.

Noctua U12S Üzerinde

XSPC EX120 Üzerinde

BC LED 120 1200 RPM

Salt performans olarak bakarsak bu incelemedeki en düşük degerlere sahip fan diyebiliriz fakat diger yandan bu incelemedeki en düşük hızda çalışan fan rakiplerine göre.Sesten uzaklaştıkça malesef performans kaybıyla karşı kaşıya kalıyorsunuz. Fanın genel tasarlanma amacı kasa içi hava sirkülasyonunu saglamak.Yani sogutucu üzerinde kullanmak pek uygun olmaz.Bir diger husus fanda kısmınde olsa motordan gelen bir ses var fakat dikkatli dinlemedikçe rahatsız etmiyor ve fanı alırken eger kasanın tepesine takacaksanız başka alternatiflere yönelmede fayda var çünkü yatay kullanımda ses yapıyor[Bu durum genel olarak bazı fanlarda mevcut ] ama ön ve arka panel için düşünüyorsanız alabilirsiniz. Başta da dedigim gibi sadece performans odaklı düşünülürse pek alınacak bir fan degil ama incelemede ki diger fanların yarı fiyatına oldugunu düşünürsek Fiyat Performans açısından ideal bir fan.Fiyat mı, performans mı yoksa fiyat/performans mı önceligi size kalmış.

Silent Case SI1 120 1200 RPM[

BCLed için söylediğim deger SI1 içinde neredeyse tamamen geçerli. Zaten sitesinde ki yer alan bilgilere görede performans olarak birbirlerine çok yakınlar.BCLed in siyah versiyonu diyebiliriz yani.Tek artısı yatay kullanımda karşılaştıgımız ekstra ses yok.

SickleFlow 120 2000 RPM

Bu incelemedeki en kaliteli CoolerMater fanı.Fanın hava sirkülasyonu sesi dışında herhangi bir motordan kaynaklanaa ses gelmiyor.Bu benim için önemli bir özellik çünkü kasada birden fazla fan kullanıldıgında bu durum ses konusunda hassas oldugum için çekilmez bir hal haline geliyor.Fana dikkatli baktıgımız yapraklarının sıradışı oldugu görüyorz ki birazda hafiften scythe gentle typhoon andırıyor .Fanı kasa fanı olarak kullanırsanız radyatör ya da heatsink üzerinde kullandıgınızdakinden daha fazla verim alırsınız. Kasa fanı için güzel bir alternatif. Özellikle ses konusunda hassas olanlar için.

Cooler Master JetFlo

Bu incelemedeki en kaliteli fan ünvanını Sickle den alıyor. Dış görsellik ,kalite ve ele alındıgında uyandırdıgı hissiyat açısından kaliteli bir fan oldugunu uzaktan anlıyorsunuz.Vidalama yerlerini fandan ayırarak titreşimi emen bir plastigin içine alınmış olması ince bir detay ve türünde ilk benim bildigim . Ayrıca ilk defa pom bearing kullanılmış. Fanı radyatör ,heatsink üzerinde veya kasa fanı olarakda kullanabilirsiniz. Tek kullanmanızı tavsiye etmiyecegim her heatsnik üzerinde pull konumundayken.Video yu izleyince bunu net anlıyacaksınız. Onun dışında fan ilk başta sesli gelebilir çünkü 2000 rpm ve %10 oynamadan 2200 rpm e kadar çıkabiliyor bu.Gelen ses sadece hava akımından kaynaklanıyor .Yani rulman tipinden dolayı oluşan bir ses yok. Bu önemli bir özellik çünkü o tizz ses beni uyuz ediyor. Fan düşük devirde titreşim ya da rulman tipinden kaynaklı bir ses oluşmuyor. Bazı fanlarda full devirde çalıştırırken sadece hava akımı sesi gelebiliyorken devri düşürüldügünde full devirde gelmeyen abuk bir ses gelebiliyor çünkü rulman tipinden dolayı.

• güzel bir inceleme olmuş..

testlerden biraz başını kaldır da akşamları ts ye gel..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi F.@.T.İ.H -- 10 Eylül 2013; 14:03:35 >

Orijinalden alıntı: F.@.T.İ.H

güzel bir inceleme olmuş..

testlerden biraz başını kaldır da akşamları ts ye gel..

Ekran kartı parası ilk resimdeki o masanın üstünde yatıyor

2500K la deneyim dedim ratio nun agzına tükürdüm, 7700 alıp gelyorum yakında

• Elinize sağlık. İyi bir mühendis olur sizden. Epey iyi çalışmışsınız, iyi de ders vermişsiniz Bu güzel bilgiler için teşekkürler

*inceleme için teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-5AF373BF5 -- 10 Eylül 2013; 16:27:48 >

@TurboCore o iş öyle olmuyor özellikle rdyatörde kullanılan fanlar sıcaklıkları 5-6 derece düşürebiliyor.

@TurboCore
    Sen öyle SAN'maya devam et.
  • Emre eline sağlık gayet detaylı bir inceleme olmuş. Fan ve soğutma çözümleri akla geldiğinde artık ilk düşünülen isim olmaya başladın. Türkiye'yi geç bu konuda sanırım bundan daha fazlasını yapan dünyada yok var ise de ben görmedim.

Keşke Cooler Master , Hazır su soğutma çözümlerinde de kaliteli fanlar kunlansa ama malesef onlar ciddi kötü fanlar. Bir de bir ara sana gelip şu işlemci soğutuculardan birisini çaktırmadan söküp çalacağım

Emeğine sağlık tekrar.
    Ryzen 9 5950X || Msi MPG Coreliquid K360 || MSI MEG B550 Unify || Crucial Balistix 4x16GB || MSI GTX 1660 LOKUM || PNY CS3030 Nvme || Sandisk 1TB SSD || WD Red Pro 6TB || FSP Aurum PT 1200W || Cooler Master SL600M
    Eski Kullanıcı Adı : Chris Brown
  • elinize sağlık

Asus TUF Gaming A620M-PLUS Wi-Fi AMD Ryzen 5 7600 ASUS Dual RTX™ 4060 OC Edition 8GB
    Msi Mag M100R Case Kingston Fury Beast RGB EXPO 32GB 5600MT/s CL36 DDR5 Dell 23.8" G2422HS IPS 165Hz
    MSI MAG A550BN 550W 80+ Bronze Logitech G733 Wireless Headset
    Kingston NV2 SNV2S/1000G PCI-Express 4.0 Asus Rog Strix RX Optic Red Switch Logitech Mouse G305+G300S+G102

• quote:

Orijinalden alıntı: _Dominic_Toretto_

Elinize sağlık, emek verilmiş çok detaylı bir inceleme. İşleri de baya ilerletmişsiniz, ekipmanlar artmış :)

@TurboCore
    Sen öyle SAN'maya devam et.

İroni yapıyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Emre ellerine sağlık, büyük emek vermişsin. Bu testleri yapmayanlar bilemez. En basitinden bir ekran kartını test etmek bile bazen birkaç gün sürebiliyorken senin şu yaptığın testler için verilen emeği takdir etmeden geçmek olmaz.
    "...biz O’nun gövdesine tapan bir putperest değil, ölmez eserine ve mânasına bağlı bir şuuruz. O, kendi vücuduyla beraber kaybolacak fani bir milletin değil, kendi manasıyla beraber yaşayacak ebedi bir milletin yaratıcısıdır.”

• Teşekkürler arkadaşlar iyi niyetleriniz için.Zaten elimde şu an yayınlanmayı bekleyen bitmiş 4 sogutucu 4 tanede fan kontrolcü inceleme var , onları yayınlayıp fan incelemesine devam edecegim. En son hatırladıgım 52 fan vardı hepsi bitince konu o zaman bir şeye benzeyecek.

@Chris Brown

Benim bildigim yok. Zaten dünyada iki kişi var meşhur böyle işlerle ilgilenen bir abd li Martin öbürüde italyan Vitaly diye bir eleman.Onlarlada iletişim halindeydim inceleme sürecinde danışmak için.Ama arada bilinmeyen Alman forumlarında şüpriz şeyler çıkarsa şaşırmam.Alman ne de olsa

@MÜŞAVİR

Abi bir fanın test süresi en aşşagı 3 saat sürüyor.O kadarını söyleyeyim yani ..

• Hiç değinmediğine göre bizim soğutucu işi gene yattı anlaşılan
    Ryzen 9 5950X || Msi MPG Coreliquid K360 || MSI MEG B550 Unify || Crucial Balistix 4x16GB || MSI GTX 1660 LOKUM || PNY CS3030 Nvme || Sandisk 1TB SSD || WD Red Pro 6TB || FSP Aurum PT 1200W || Cooler Master SL600M
    Eski Kullanıcı Adı : Chris Brown
  • bayılıyorum şu CM nin ürünlerine ya BC led var kullandığım iki adet ancak motordan gelen ses i duyamadım ben fanlar çok sessiz gerçekten ...
    birde geçen Vatan Söğütözünde SicKleflow fanlardan gördüm yalnız internet sitelerinde görünmüyor , ilgililere duyrulur

Orijinalden alıntı: Chris Brown

Hiç değinmediğine göre bizim soğutucu işi gene yattı anlaşılan

Sorsana bir , Emre sende hangi soğutucu var ? diye Yeminle stok soğutucu var. Elde 4 tane soğutucu var ve hepsi sistemde takılı duruyor
  • Sickleflow 120 yi bende kullanıyorum, siz değinmemişsiniz ama bende yatay kullanımda sleeve bearing olduğu için aşırı titreşim yapıyor Başka markalardan da bu şekilde test yapmayı düşünüyormusun?Corsair-Thermalright-Noctua gibi yoksa sadece
    cm özel miydi?
    “Tarih’i” “tekerrür” diye tarif ediyorlar;
    Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?

• quote:

Orijinalden alıntı: TurkishDrifter

Sickleflow 120 yi bende kullanıyorum, siz değinmemişsiniz ama bende yatay kullanımda sleeve bearing olduğu için aşırı titreşim yapıyor Başka markalardan da bu şekilde test yapmayı düşünüyormusun?Corsair-Thermalright-Noctua gibi yoksa sadece
    cm özel miydi?

Ben öyle bir duruma rastlamadım garip. Bc led de denk geldim onuda belirttim zate, kasanın altına ve üstüne koyacaklar yani yatay kullanacaklar dikkat etsin ekstra bir sesle karşılaşabilirler diye.

Yok epey fan incelemesi gelecek.Yukarıda dedigim gibi 50 den fazla fan var daha incelenmeyi bekleyen.Onlarıda test etmeye başlarım yavaştan paylaşırım sonuçları .Youtuben takip ederseniz görürsünüz..Bazen oraya önce girip buraya sonra giriyorum.

@evohan

Bu ses olayı çok göreceli bir durum aslında.Bazısı hiç takmam bazısı çok takar fanın havasından başka bir sesi olmasada kafaya taktımı fana kulagı dayayıp gayipten sesler bile duyabilir.

@Sagolasın abi, yapılmayanı yapmaya çalışıyoruz

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.