Şimdi Ara

Lepistes Besleyenler İçin Bilgiler - Hamilelik - Beslenme - Bakım - Akvaryum - Hastalıktan kurtulma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
68
Cevap
12
Favori
176.107
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar yıllardır lepistes beslemekteyim ve birçok bilgiye sahibim bu konuda forumdh üyelerinin sorularına yanıt vereceğim.


    Öncelikle lepistes hakkında birkaç bilgi ile başlayayım.

    1) Balığımız canlı doğuranlar kategorisinde yer almaktadır. Buda doğum esnasında bir işlem (kusturma v.b.) yapmanız gerekmemektedir kendileri doğurmaktadır.
    2) Erkek dişi ayrımı çok kolaydır. Dişilerin kuyrukları daha küçük erkeklerinki ise yelpaze gibi açılması ve çok daha canlı olmalarından anlaşılır. Eğerki bu şartlar olgunlaşmamışsa kıç tarafında dişilerin kuyruğuna benzer bir yüzgeci vardır erkeklerde ise ince ve uzundur.
    3) 25-28 Derece sıcaklıkta yaşarlar (ben alıştırdım 22derecede yaşıyorlar ama bunun için birçok şart var siz en iyisi bu aralıkta tutun sıcaklığı).
    4) Alıştırdığınız taktirde çeşme suyunda da yaşarlar (ilk sularını hazır su olarak doldurun daha sonraki su değişimlerinde çeşmeden takviye yaptıkça alışırlar)
    5) Erkek dişi oranı ise; 1 erkeğe 3 dişi olmalıdır. Bunun sebebi erkekler sürekli çiftleşmek için dişileri kovaladığından sürekli değişik dişileri kovalaması ve tek bir dişiyi kovalayıp yorgun düşmesini engellemek.
    6) Doğan yavrular 6 aydan önce çiftleştirilmezse daha sağlıklı olurlar.
    7) Yem çeşitlili isterler bu hayvanlar hem etcil hem otcul olarak beslenirler özellikle yavrulara protein bazlı yemler verilirse rekleri daha canlı olmaktadır. Tek çeşit yem ile beslendiğinde aşağıdaki sorunlar ile karşılaşılabilir;

    7.a) Kabızlık (lepistes in baş düşmanlarından)
    7.b) Tek çeşit beslenmeden dolayı vitamin eksikli dolayısıyla direnç kaybı ve erken ölümler
    7.c) Renklerdeki canlılığını kaybeder.
    7.d) Dişilerde yavru azlığı meydana gelir

    8) Davranış biçimi barışcıldır diğer balıklar gibi yabancıları kabul etmeme huyları yoktur.
    9) Dişiler erkeklere göre çok daha iridirler. Erkekler 4cm Dişiler 6cm olabilir.
    10) Bir dişi en az 5 en fazla 100 yavru doğurabilir (ben şimdiye kadar en fazla 45 tane aldım 1 dişiden). Ayrıca doğurduktan sonra her ay düzenli olarak doğururlar vede bazen erkek olmadan bile doğurabilirler önceki doğumda karnında siperm kalabiliyor.
    11) Çoğunlukla başlangıç balığı olarak adlandırırlar fakat başlangıç için iyi bir seçim değildir birçok detayı vardır bu balıkların.


    Yaşam Alanları Hakkında Bilgiler

    1) Lepistesler doğası gereği bitkili bir alanda yaşamaktadır dolayısıyla yapacağınız akvaryumda bitki olması onların daha mutlu olması anlamına vede bununla beraber alacağınız yavru sayısında artış olacaktır.
    2) Bitkisiz akvaryumda beslemek onları strese sokacaktır.
    3) Akvaryumda bir ağaç ve onu saran Java Moss bitkisi olursa en iyisi olabilir diyebilirim çünkü hem kolay çoğalan bir bitkidir ve yavrular için mükemmel saklanma alanı oluşturur.
    4) Çok kirli suda yaşamamaları lazım (yaşarlar fakat canlılıklarını yitirirler)


    Birlikte en uyumlu yaşadığı balık türleri

    Kılıçkuyruk - Moli - Tül Zebra en uyumlu yaşadıkları balıklardır bunlar da tıpkı lepistes gibi canlı doğuran türlerdir. Bunun dışında bir balıkla birlikte beslemek isterseniz yavru olarak alın ikisinide alışsınlar öyle büyüsünler.


    Doğum belirtileri ve Doğum zamanı

    Hamilelik belirtileri;
    1) Balık normal halinden daha fazla şişmiş bir hal alır balığa üstten bakınca yanlara doğru genişlediğini göreceksiniz.
    2) Hamile balığın kıç tarafı kararmaya başlar
    3) Erkekler daha çok diğer balıkların etrafında dolaşmaya başlar (doğum anı yaklaşınca tam tersi)

    Doğum 'a yakın;
    1) Balık iyice şişmiş tabiri caizse sırtının üst tarafında çıkıntı oluşmuştur iyice.
    2) Kıç tarafı artık iyice kararmıştır dikkatli bakınca yavruların gözleri görülür.
    3) Kıçı dışarı doğru çıkmaya başlar ve doğum bu belirtiden itibaren çok yakındır balığın ayrılması gerekir çünkü lepistes yavruları yiyen bir balık yavruluğa alınmalıdır.



    Yavru ve Yetişkin Besleme Yöntemleri

    Aşağıda yazdıklarım hazır yavru yemleri haricinde evde yapabileceğiniz ve bence daha sağlıklı yöntemlerdir.

    Lepistesler bezelye - salatalık - ıspanak gibi bitkilere bayılırlar bu yüzden hem yavrulara hem yetiskinlere verilmesi gerekir haftada bir en az.

    Gelelim yavru besleme şekline:
    Şuan kendi yaptığım bir yöntemle başlayayım. 1 yaprak ıspanağı damarlarından ayırarak 15dk yağsız tuzsuz haşlıyoruz. haşlanan ıspanağı küçük parçalara bölüp verirseniz büyükler için ideal fakat yavrular için bunu nerdeyse iğne ucu kadar küçük parçalara bölüp vermemiz en sağlıklısı.

    haşlanmış ıspanak hemen kendini bıraktığı için en ufak darbelerde zaten parçalanıyor ve siz bunu küçücük parçalar haline getireceksiniz daha sonra ise kurutmanız önerim çünkü direk öyle attığınızda suyun rengini çok değiştirir.
    bu arada ıspanağı parçalarken çıkan yeşil sıvıyı ayırın bir peçete vs ile alın ki suyun rengini etkilemesin.

    kuruttuğunuz ıspanağı yavruların bulunduğu yavruluğa her yavruya yavrunun baş kısmının yarısı kadar düşücek şekilde atın bunu haftada 2 gün yapın yavrulara.

    normal yemi de dediğim küçüklüğe getirip verebilirsiniz fakat fazla atmayın yavrulukta küflenmesinler yenmeyince

    üstte yazdığım yöntemi bezelye için de uygulayabilirsiniz. yine yetişkinlerde sever bezelyeyi onlarada verin vede bezelyenin dış zarını ayırın yemezler.

    salatalığı haşlayıp yada haşlamamak size kalmış direk de atabilirsiniz yetişkinlere verin salatalığı yavrular pek yemiyor vede yarım bir salatalık atıp ertesi gün salatalığın yenmeyen kalan kısmını akvaryumdan alın.



    Yetişkinlere özel olarak;

    Yem çeşitliliğini unutmayın et bazlı yemler de verin arada ne kadar çeşitli yem o kadar dengeli bir beslenme bunun yanında renklerde canlılık + fazla yavru olarak size dönecektir.




    LEPİSTESLERDE KABIZLIK

    Bu yazdıklarımı üstte söylediklerimi yapan kişilerin okumasına gerek yoktur.

    Lepisteslerde kabızlık yem çeşitliliği olmadığından kaynaklanır öyle ki dişiler kabızlıktan öyle şişer ki hamile zannedersiniz.
    bunun en büyük belirtisi ise uzun kakalardır kendi boylarının yarısından uzun ve kalın kakalar kabızlığın baş belirtisidir.

    bunu aşmak için ıspanak veya bezelye haşlıyıp verebilirsiniz eğer kabız lepistes varsa 1 haftada 4 kez 1 er gün arayla yapın durum düzelince haftada 1-2 ye düşün.





    LEPİSTESLERDE HASTALIK

    Bu hayvanlar kolay kolay hasta olan bir tür değildir fakat dışardan gelen bir balık bir süs vs gibi şeylerden mantar kapma olasılığı vardır.

    eğerki bir lepistes mantar kapmışsa;
    ilk olarak kuyruğunda beyaz benekler çıkar
    ertesi gün kuyruğunun tamamı yada 4/3 ü dökülür
    3. gün ise derisinde küçük kabarcık şeklinde beyazlıklar oluşur bundan sonraki dönem kritikdir aşağıdaki yönergeleri izleyiniz.

    eğerki 3gün müdahale edilmemişse diğer balıklara da bulaşmış olma ihtimali yüksektir özellikle erkekse dişilere sürtünmüş ve bulaştırmıştır.


    mantar bulaştıran şeyin yada balığın direk akvaryumdan çıkarılması bir balık ise ayrılması gerekir.


    mantar bulaşan balıklara yapılması gerekenler;

    mantarlı balık ayrılır ve temiz bir suya alınır ve ilaç alınıp suyunun ilaçlanması gerekir tavsiyem size (mikofish) ürünüdür daha önce çok hayat kurtardım bu ürünler.

    balığı ayırıp bu ilaçtan suyun çokluğuna göre damlatıyoruz(üstünde ölçüsü yazar) hergün suyunu değişip hergün bu ilaçtan damlatıyoruz

    ayrıca tane tuz alıcaksınız top şeklinde şu tuvalete atılan ernetlere benzer(onlardan değildir ama hata yapmayın) yine suyun ölçüsüne göre içine 1veya 2 tane atıyorsunuz hergün

    bu şekilde üstündeki mantarlar geçene kadar ayrı bir kapta yaşacak malesef hastalıklı balık.


    ayrıca bunları yapmak yetmez 3 gün boyunca asıl akvaryumunuza da aynı işlemleri yapacaksınız fakat ana akvaryumunun suyunu komple değil 3/1 i kadar değiştirin ve her değiştirmeden önce filitrenizin içindeki süngeri imkanınız varsa değiştirin yoksa önce suyla yıkayıp temizleyin daha sonra 20dk kadar kaynatıp geri takabilirsiniz (tabi filitreyi komple sudan geçirmenizde de fayda var)

    ve son bir not belirteyim: akvaryumunuzda bitki varsa içine tuz atmayın yazık olur hepsi ölür sonra benden bilmeyin


    haftada 1 dip çekmek gerektiğini biliyorsunuzdur ama bu mantar olayında 3gün su değişirken dip çekerseniz sizin için iyi olur.

    biraz cani gibi görüneceğim ama mantar bulaşan balığı ana akvaryuma geri almamanız ona da ilaçlı tedavi yapmanız gerekiyor yada direk aldığını yere götürün veya en son çare çöp



    Aklıma gelenler şimdilik bu kadar daha sonra aklıma geldikçe ekleyeceklerim olacaktır

    Saygılarımla


    SORACAĞINIZ HERŞEYİ PM OLARAK DEĞİLDE BURDAN MESAJ OLARAK ATARSANIZ DİĞER MİSAFİRLERİMİZE DE KILAVUZ OLMUŞ OLURUZ

















    KENDİ AKVARYUMUMDAN KARELER


    İlk hali ; (kum yıkandı yerleştirildi çeşme suyu ile doldurulup su dengeleyicisi eklendi motor da takılıp 4gün suyun dinlenmesi ve dengelenmesi beklendi)

     Lepistes Besleyenler İçin Bilgiler - Hamilelik - Beslenme - Bakım - Akvaryum - Hastalıktan kurtulma


    6 gün sonraki hali (4gün su dinlendikten sonra ısıtıcı takıldı 1 gün öyle bekletildi ve balıklar koyuldu 1 tanesi hamile olarak alındı doğuma 2haftası var)
     Lepistes Besleyenler İçin Bilgiler - Hamilelik - Beslenme - Bakım - Akvaryum - Hastalıktan kurtulma


    1 aylık hali (hamile olan balık doğurdu ilk başta rafyalarla idare ettim fakat bitkisiz lepistes akvaryumu olmaz hem ağaç hemde bitki yerleştirdim ağaçlar bonsai ağacı ağaç üstündekiler java mos dikili olanların adını bilmiyorum hoşuma gitti aldım :) )
     Lepistes Besleyenler İçin Bilgiler - Hamilelik - Beslenme - Bakım - Akvaryum - Hastalıktan kurtulma



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi webmaster-mt -- 10 Mayıs 2013; 1:36:34 >







  • Bu mesaj ilerde eklenecek video veya görseller için ayrılmıştır.


    Erkek ve dişi ayrımı:

    Erkeklerin kuyrukları daha çok yelpaze gibi açılır ve daha geniştir dişilerde daha kısa vede genişliği fazla değildir.

    Erkeklerin kuyruk altındaki kısım ince ve uzunlamasınadır dişilerde ise yelpaze gibi açılır.

    Cinsiyetle ilgili görseller (solda dişi işaretli sağdakinde erkek)

     Lepistes Besleyenler İçin Bilgiler - Hamilelik - Beslenme - Bakım - Akvaryum - Hastalıktan kurtulma Lepistes Besleyenler İçin Bilgiler - Hamilelik - Beslenme - Bakım - Akvaryum - Hastalıktan kurtulma



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi webmaster-mt -- 10 Mayıs 2013; 1:27:59 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: webmaster-mt

    Bu mesaj ilerde eklenecek video veya görseller için ayrılmıştır.


    Erkek ve dişi ayrımı:

    Erkeklerin kuyrukları daha çok yelpaze gibi açılır ve daha geniştir dişilerde daha kısa vede genişliği fazla değildir.

    Erkeklerin kuyruk altındaki kısım ince ve uzunlamasınadır dişilerde ise yelpaze gibi açılır.

    Cinsiyetle ilgili görseller (solda dişi işaretli sağdakinde erkek)

     Lepistes Besleyenler İçin Bilgiler - Hamilelik - Beslenme - Bakım - Akvaryum - Hastalıktan kurtulma Lepistes Besleyenler İçin Bilgiler - Hamilelik - Beslenme - Bakım - Akvaryum - Hastalıktan kurtulma
    Bu mesaj ilerde eklenecek video veya görseller için ayrılmıştır.



    Yeni kurduğum akvaryumum ve 3günlük yavruların büyüklerden kaçarken bitkilerin arasına saklanırken çektiğim bir video.









    1aylık akvaryumum ve 10/5/2013 itibariyle eklediğim bonsai ağacı ve üstüne java moss (ilerde ekleyeceğim kiraz karidesler için hazırlık + lepistes yavruları için çok iyi saklanma alanı)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi webmaster-mt -- 10 Mayıs 2013; 0:59:35 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: webmaster-mt

    Bu mesaj ilerde eklenecek video veya görseller için ayrılmıştır.



    Yeni kurduğum akvaryumum ve 3günlük yavruların büyüklerden kaçarken bitkilerin arasına saklanırken çektiğim bir video.









    1aylık akvaryumum ve 10/5/2013 itibariyle eklediğim bonsai ağacı ve üstüne java moss (ilerde ekleyeceğim kiraz karidesler için hazırlık + lepistes yavruları için çok iyi saklanma alanı)



    Alıntıları Göster
    Bu mesaj ilerde eklenecek pratik bilgiler için ayırılmıştır





    Bu mesaja eklenenler:

    Lepistesler için ıspanak yem yapımı(resimde yazdım yapılışını)

     Lepistes Besleyenler İçin Bilgiler - Hamilelik - Beslenme - Bakım - Akvaryum - Hastalıktan kurtulma



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi webmaster-mt -- 10 Mayıs 2013; 1:37:01 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: webmaster-mt

    Bu mesaj ilerde eklenecek pratik bilgiler için ayırılmıştır





    Bu mesaja eklenenler:

    Lepistesler için ıspanak yem yapımı(resimde yazdım yapılışını)

     Lepistes Besleyenler İçin Bilgiler - Hamilelik - Beslenme - Bakım - Akvaryum - Hastalıktan kurtulma

    Alıntıları Göster
    Bu değerli bilgiler için çok teşekkürler. Bende canlı doğuran tankı sahibiyim. Birkaç şey eklemek isterim;
    Lepistesler ile birlikte yazdığınız türlere ek olarak platyde gayet rahat yaşar. Platy cinsi doğası gereği barışçıl ve lepisteslerden bile dayanıklıdır. ayrıca bazı akvaristler Melek türünün de canlı doğuran akvaryumunda yaşayabileceğini söylemekteler. Moly,kılıçkuyruklarla yaşayabilse de leistes gibi yelpaze kuyruk canlılarla yaşayamazlar. Zira melekler,bir bölgeyi kendilerine ayırırlar ve oraya başkaca canlı sokmazlar. Ayrıca bu nedenlerle erkek dişi ayrımı diğer türlere nazaran daha önemlidir meleklerde.

    2.) Hastalıktan bahsetmişsiniz, tam isim koymamakla birlikte sanırım anlatmaya çalıştığınız beyaz benek hastalığı. Bu hastalığın tedavisi ana tankta yapılmalıdır ve metilen mavisi en iyi ilaçtır. Zira bir balıkta gördğünüz beyaz benekler,hastalığın ilerlemiş halidir ve %90 diğer balıklarda da bu virüs görülecektir. O yüzden hiç balık çıkarmadan tüm tedavi ana tankta yapılmalıdır. Çıkarılacaksa da en fazla beneğe sahip balığı çıkarmakta yarar vardır.
    Tedavisinde ise;
    Sıcaklık beslenen türe göre 30 dereceye kadar çıkarılmalıdır.
    akvaryumculardan temin edeceğiniz beyaz benek ilacındaki yazan dozaj uygulanmalıdır. Bu hastalığın tedavisinde şimdiye kadar en hızlı sonucu aldığım ilaç biyoteknikin ilacı. Dİğer 3 liraya satılan contra ichtyodan çok daha etkili bir ilaç.
    Geri kalan sizin yazdığınızla aynı. Yani sık dip çekimi yapmak.
    Saygılar...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: nightsoldier

    Bu değerli bilgiler için çok teşekkürler. Bende canlı doğuran tankı sahibiyim. Birkaç şey eklemek isterim;
    Lepistesler ile birlikte yazdığınız türlere ek olarak platyde gayet rahat yaşar. Platy cinsi doğası gereği barışçıl ve lepisteslerden bile dayanıklıdır. ayrıca bazı akvaristler Melek türünün de canlı doğuran akvaryumunda yaşayabileceğini söylemekteler. Moly,kılıçkuyruklarla yaşayabilse de leistes gibi yelpaze kuyruk canlılarla yaşayamazlar. Zira melekler,bir bölgeyi kendilerine ayırırlar ve oraya başkaca canlı sokmazlar. Ayrıca bu nedenlerle erkek dişi ayrımı diğer türlere nazaran daha önemlidir meleklerde.

    2.) Hastalıktan bahsetmişsiniz, tam isim koymamakla birlikte sanırım anlatmaya çalıştığınız beyaz benek hastalığı. Bu hastalığın tedavisi ana tankta yapılmalıdır ve metilen mavisi en iyi ilaçtır. Zira bir balıkta gördğünüz beyaz benekler,hastalığın ilerlemiş halidir ve %90 diğer balıklarda da bu virüs görülecektir. O yüzden hiç balık çıkarmadan tüm tedavi ana tankta yapılmalıdır. Çıkarılacaksa da en fazla beneğe sahip balığı çıkarmakta yarar vardır.
    Tedavisinde ise;
    Sıcaklık beslenen türe göre 30 dereceye kadar çıkarılmalıdır.
    akvaryumculardan temin edeceğiniz beyaz benek ilacındaki yazan dozaj uygulanmalıdır. Bu hastalığın tedavisinde şimdiye kadar en hızlı sonucu aldığım ilaç biyoteknikin ilacı. Dİğer 3 liraya satılan contra ichtyodan çok daha etkili bir ilaç.
    Geri kalan sizin yazdığınızla aynı. Yani sık dip çekimi yapmak.
    Saygılar...

    Eklediğiniz bilgiler için teşekkür ederim fakat ekleme yapmam gerekiyor:

    ilaç tedavisini bitkili tanklarda yapmak bitkiler için sakıncalıdır. dayanıklı bitkiler tabiki etkilenmeyecektir. mesela benim akvaryumda kardesler de mevcut o yüzden fazla suyun dengesini bozamam ben başka bir tankta tedaviyi tercih ederim. özellikle mantara kapılmışsa balık tuz da eklemek gerekiyor suya buda bitkilerin anasını ağlatır ana tankta yapılırsa :)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: webmaster-mt

    quote:

    Orijinalden alıntı: nightsoldier

    Bu değerli bilgiler için çok teşekkürler. Bende canlı doğuran tankı sahibiyim. Birkaç şey eklemek isterim;
    Lepistesler ile birlikte yazdığınız türlere ek olarak platyde gayet rahat yaşar. Platy cinsi doğası gereği barışçıl ve lepisteslerden bile dayanıklıdır. ayrıca bazı akvaristler Melek türünün de canlı doğuran akvaryumunda yaşayabileceğini söylemekteler. Moly,kılıçkuyruklarla yaşayabilse de leistes gibi yelpaze kuyruk canlılarla yaşayamazlar. Zira melekler,bir bölgeyi kendilerine ayırırlar ve oraya başkaca canlı sokmazlar. Ayrıca bu nedenlerle erkek dişi ayrımı diğer türlere nazaran daha önemlidir meleklerde.

    2.) Hastalıktan bahsetmişsiniz, tam isim koymamakla birlikte sanırım anlatmaya çalıştığınız beyaz benek hastalığı. Bu hastalığın tedavisi ana tankta yapılmalıdır ve metilen mavisi en iyi ilaçtır. Zira bir balıkta gördğünüz beyaz benekler,hastalığın ilerlemiş halidir ve %90 diğer balıklarda da bu virüs görülecektir. O yüzden hiç balık çıkarmadan tüm tedavi ana tankta yapılmalıdır. Çıkarılacaksa da en fazla beneğe sahip balığı çıkarmakta yarar vardır.
    Tedavisinde ise;
    Sıcaklık beslenen türe göre 30 dereceye kadar çıkarılmalıdır.
    akvaryumculardan temin edeceğiniz beyaz benek ilacındaki yazan dozaj uygulanmalıdır. Bu hastalığın tedavisinde şimdiye kadar en hızlı sonucu aldığım ilaç biyoteknikin ilacı. Dİğer 3 liraya satılan contra ichtyodan çok daha etkili bir ilaç.
    Geri kalan sizin yazdığınızla aynı. Yani sık dip çekimi yapmak.
    Saygılar...

    Eklediğiniz bilgiler için teşekkür ederim fakat ekleme yapmam gerekiyor:

    ilaç tedavisini bitkili tanklarda yapmak bitkiler için sakıncalıdır. dayanıklı bitkiler tabiki etkilenmeyecektir. mesela benim akvaryumda kardesler de mevcut o yüzden fazla suyun dengesini bozamam ben başka bir tankta tedaviyi tercih ederim. özellikle mantara kapılmışsa balık tuz da eklemek gerekiyor suya buda bitkilerin anasını ağlatır ana tankta yapılırsa :)

    beyaz benek için kullanılan ilaç metilen mavisi ise, kitapçıktakileri harfiyen uygulamak gerekir. ayrıca filtreyi de durdurmalısınız. metilen mavisi filtre süngerlerine yerleşen yararlı bakterileri de öldürür. bu ise bütün sistemin çökmesi anlamına gelir, daha büyük sorunlar ortaya çıkar. bitkilerin bazıları dayanıklıdır, ama dayanıksız olanlar ölür. 30 derece sıcaklık her balık için uygun değildir, bitkilerin çoğu için de öyle. bir şey yapmadan önce bütün canlılar için karar vermek gerekir en ortasını bulmak gerekir. bitkileri yok etmemek adına çok az miktarda tuz atılabilir fakat etkisi ne olur bilemiyorum ben tuz atmadım hiç ana tankıma. hatta ilaç da kullanmadım, bir hata edip bilmediğim bir akvaryumcudan balık aldım akvaryumda pamukçuk salgını başladı fakat bitki olduğu için hiçbir şey yapamadım. sonunda birkaç balığımı kaybettim ama akvaryum kendi dengesini kendi sağladı. daha sonra hiç balık kaybetmedim. ben böyle yaptım diye sakın siz denemeyin bütün balıklarınızın ölme ihtimali de var :)

    Ayrıca bilgiler için teşekkürler, bu forumun bu bölümü hiç aktif değil biraz hareket lazım buralara :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rasengan497 -- 20 Mayıs 2013; 0:57:41 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rasengan497

    quote:

    Orijinalden alıntı: webmaster-mt

    quote:

    Orijinalden alıntı: nightsoldier

    Bu değerli bilgiler için çok teşekkürler. Bende canlı doğuran tankı sahibiyim. Birkaç şey eklemek isterim;
    Lepistesler ile birlikte yazdığınız türlere ek olarak platyde gayet rahat yaşar. Platy cinsi doğası gereği barışçıl ve lepisteslerden bile dayanıklıdır. ayrıca bazı akvaristler Melek türünün de canlı doğuran akvaryumunda yaşayabileceğini söylemekteler. Moly,kılıçkuyruklarla yaşayabilse de leistes gibi yelpaze kuyruk canlılarla yaşayamazlar. Zira melekler,bir bölgeyi kendilerine ayırırlar ve oraya başkaca canlı sokmazlar. Ayrıca bu nedenlerle erkek dişi ayrımı diğer türlere nazaran daha önemlidir meleklerde.

    2.) Hastalıktan bahsetmişsiniz, tam isim koymamakla birlikte sanırım anlatmaya çalıştığınız beyaz benek hastalığı. Bu hastalığın tedavisi ana tankta yapılmalıdır ve metilen mavisi en iyi ilaçtır. Zira bir balıkta gördğünüz beyaz benekler,hastalığın ilerlemiş halidir ve %90 diğer balıklarda da bu virüs görülecektir. O yüzden hiç balık çıkarmadan tüm tedavi ana tankta yapılmalıdır. Çıkarılacaksa da en fazla beneğe sahip balığı çıkarmakta yarar vardır.
    Tedavisinde ise;
    Sıcaklık beslenen türe göre 30 dereceye kadar çıkarılmalıdır.
    akvaryumculardan temin edeceğiniz beyaz benek ilacındaki yazan dozaj uygulanmalıdır. Bu hastalığın tedavisinde şimdiye kadar en hızlı sonucu aldığım ilaç biyoteknikin ilacı. Dİğer 3 liraya satılan contra ichtyodan çok daha etkili bir ilaç.
    Geri kalan sizin yazdığınızla aynı. Yani sık dip çekimi yapmak.
    Saygılar...

    Eklediğiniz bilgiler için teşekkür ederim fakat ekleme yapmam gerekiyor:

    ilaç tedavisini bitkili tanklarda yapmak bitkiler için sakıncalıdır. dayanıklı bitkiler tabiki etkilenmeyecektir. mesela benim akvaryumda kardesler de mevcut o yüzden fazla suyun dengesini bozamam ben başka bir tankta tedaviyi tercih ederim. özellikle mantara kapılmışsa balık tuz da eklemek gerekiyor suya buda bitkilerin anasını ağlatır ana tankta yapılırsa :)

    beyaz benek için kullanılan ilaç metilen mavisi ise, kitapçıktakileri harfiyen uygulamak gerekir. ayrıca filtreyi de durdurmalısınız. metilen mavisi filtre süngerlerine yerleşen yararlı bakterileri de öldürür. bu ise bütün sistemin çökmesi anlamına gelir, daha büyük sorunlar ortaya çıkar. bitkilerin bazıları dayanıklıdır, ama dayanıksız olanlar ölür. 30 derece sıcaklık her balık için uygun değildir, bitkilerin çoğu için de öyle. bir şey yapmadan önce bütün canlılar için karar vermek gerekir en ortasını bulmak gerekir. bitkileri yok etmemek adına çok az miktarda tuz atılabilir fakat etkisi ne olur bilemiyorum ben tuz atmadım hiç ana tankıma. hatta ilaç da kullanmadım, bir hata edip bilmediğim bir akvaryumcudan balık aldım akvaryumda pamukçuk salgını başladı fakat bitki olduğu için hiçbir şey yapamadım. sonunda birkaç balığımı kaybettim ama akvaryum kendi dengesini kendi sağladı. daha sonra hiç balık kaybetmedim. ben böyle yaptım diye sakın siz denemeyin bütün balıklarınızın ölme ihtimali de var :)

    Ayrıca bilgiler için teşekkürler, bu forumun bu bölümü hiç aktif değil biraz hareket lazım buralara :)

    yukarda belirttiğim gibi bende ana tank içinde tedavi uygulamıyorum içerisinde bitki - salyangoz ve karideslerim var ve bunlar hassas canlılar gerekirse bütün balıkları başka bir akvaryuma alır orda tedavi ederim fakat ana tankta malesef :)

    ve ilacı ana tanka dökünce su bildiğiniz ilacın rengili alıyor ve hergün su değiştirseniz bile normal rengine dönüşmesi uzun zaman alıyor hele ki iç filitre kullanılıyorsa.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: webmaster-mt

    Arkadaşlar yıllardır lepistes beslemekteyim ve birçok bilgiye sahibim bu konuda forumdh üyelerinin sorularına yanıt vereceğim.


    Öncelikle lepistes hakkında birkaç bilgi ile başlayayım.

    1) Balığımız canlı doğuranlar kategorisinde yer almaktadır. Buda doğum esnasında bir işlem (kusturma v.b.) yapmanız gerekmemektedir kendileri doğurmaktadır.
    2) Erkek dişi ayrımı çok kolaydır. Dişilerin kuyrukları daha küçük erkeklerinki ise yelpaze gibi açılması ve çok daha canlı olmalarından anlaşılır. Eğerki bu şartlar olgunlaşmamışsa kıç tarafında dişilerin kuyruğuna benzer bir yüzgeci vardır erkeklerde ise ince ve uzundur.
    3) 25-28 Derece sıcaklıkta yaşarlar (ben alıştırdım 22derecede yaşıyorlar ama bunun için birçok şart var siz en iyisi bu aralıkta tutun sıcaklığı).
    4) Alıştırdığınız taktirde çeşme suyunda da yaşarlar (ilk sularını hazır su olarak doldurun daha sonraki su değişimlerinde çeşmeden takviye yaptıkça alışırlar)
    5) Erkek dişi oranı ise; 1 erkeğe 3 dişi olmalıdır. Bunun sebebi erkekler sürekli çiftleşmek için dişileri kovaladığından sürekli değişik dişileri kovalaması ve tek bir dişiyi kovalayıp yorgun düşmesini engellemek.
    6) Doğan yavrular 6 aydan önce çiftleştirilmezse daha sağlıklı olurlar.
    7) Yem çeşitlili isterler bu hayvanlar hem etcil hem otcul olarak beslenirler özellikle yavrulara protein bazlı yemler verilirse rekleri daha canlı olmaktadır. Tek çeşit yem ile beslendiğinde aşağıdaki sorunlar ile karşılaşılabilir;

    7.a) Kabızlık (lepistes in baş düşmanlarından)
    7.b) Tek çeşit beslenmeden dolayı vitamin eksikli dolayısıyla direnç kaybı ve erken ölümler
    7.c) Renklerdeki canlılığını kaybeder.
    7.d) Dişilerde yavru azlığı meydana gelir

    8) Davranış biçimi barışcıldır diğer balıklar gibi yabancıları kabul etmeme huyları yoktur.
    9) Dişiler erkeklere göre çok daha iridirler. Erkekler 4cm Dişiler 6cm olabilir.
    10) Bir dişi en az 5 en fazla 100 yavru doğurabilir (ben şimdiye kadar en fazla 45 tane aldım 1 dişiden). Ayrıca doğurduktan sonra her ay düzenli olarak doğururlar vede bazen erkek olmadan bile doğurabilirler önceki doğumda karnında siperm kalabiliyor.
    11) Çoğunlukla başlangıç balığı olarak adlandırırlar fakat başlangıç için iyi bir seçim değildir birçok detayı vardır bu balıkların.


    Yaşam Alanları Hakkında Bilgiler

    1) Lepistesler doğası gereği bitkili bir alanda yaşamaktadır dolayısıyla yapacağınız akvaryumda bitki olması onların daha mutlu olması anlamına vede bununla beraber alacağınız yavru sayısında artış olacaktır.
    2) Bitkisiz akvaryumda beslemek onları strese sokacaktır.
    3) Akvaryumda bir ağaç ve onu saran Java Moss bitkisi olursa en iyisi olabilir diyebilirim çünkü hem kolay çoğalan bir bitkidir ve yavrular için mükemmel saklanma alanı oluşturur.
    4) Çok kirli suda yaşamamaları lazım (yaşarlar fakat canlılıklarını yitirirler)


    Birlikte en uyumlu yaşadığı balık türleri

    Kılıçkuyruk - Moli - Tül Zebra en uyumlu yaşadıkları balıklardır bunlar da tıpkı lepistes gibi canlı doğuran türlerdir. Bunun dışında bir balıkla birlikte beslemek isterseniz yavru olarak alın ikisinide alışsınlar öyle büyüsünler.


    Doğum belirtileri ve Doğum zamanı

    Hamilelik belirtileri;
    1) Balık normal halinden daha fazla şişmiş bir hal alır balığa üstten bakınca yanlara doğru genişlediğini göreceksiniz.
    2) Hamile balığın kıç tarafı kararmaya başlar
    3) Erkekler daha çok diğer balıkların etrafında dolaşmaya başlar (doğum anı yaklaşınca tam tersi)

    Doğum 'a yakın;
    1) Balık iyice şişmiş tabiri caizse sırtının üst tarafında çıkıntı oluşmuştur iyice.
    2) Kıç tarafı artık iyice kararmıştır dikkatli bakınca yavruların gözleri görülür.
    3) Kıçı dışarı doğru çıkmaya başlar ve doğum bu belirtiden itibaren çok yakındır balığın ayrılması gerekir çünkü lepistes yavruları yiyen bir balık yavruluğa alınmalıdır.



    Yavru ve Yetişkin Besleme Yöntemleri

    Aşağıda yazdıklarım hazır yavru yemleri haricinde evde yapabileceğiniz ve bence daha sağlıklı yöntemlerdir.

    Lepistesler bezelye - salatalık - ıspanak gibi bitkilere bayılırlar bu yüzden hem yavrulara hem yetiskinlere verilmesi gerekir haftada bir en az.

    Gelelim yavru besleme şekline:
    Şuan kendi yaptığım bir yöntemle başlayayım. 1 yaprak ıspanağı damarlarından ayırarak 15dk yağsız tuzsuz haşlıyoruz. haşlanan ıspanağı küçük parçalara bölüp verirseniz büyükler için ideal fakat yavrular için bunu nerdeyse iğne ucu kadar küçük parçalara bölüp vermemiz en sağlıklısı.

    haşlanmış ıspanak hemen kendini bıraktığı için en ufak darbelerde zaten parçalanıyor ve siz bunu küçücük parçalar haline getireceksiniz daha sonra ise kurutmanız önerim çünkü direk öyle attığınızda suyun rengini çok değiştirir.
    bu arada ıspanağı parçalarken çıkan yeşil sıvıyı ayırın bir peçete vs ile alın ki suyun rengini etkilemesin.

    kuruttuğunuz ıspanağı yavruların bulunduğu yavruluğa her yavruya yavrunun baş kısmının yarısı kadar düşücek şekilde atın bunu haftada 2 gün yapın yavrulara.

    normal yemi de dediğim küçüklüğe getirip verebilirsiniz fakat fazla atmayın yavrulukta küflenmesinler yenmeyince

    üstte yazdığım yöntemi bezelye için de uygulayabilirsiniz. yine yetişkinlerde sever bezelyeyi onlarada verin vede bezelyenin dış zarını ayırın yemezler.

    salatalığı haşlayıp yada haşlamamak size kalmış direk de atabilirsiniz yetişkinlere verin salatalığı yavrular pek yemiyor vede yarım bir salatalık atıp ertesi gün salatalığın yenmeyen kalan kısmını akvaryumdan alın.



    Yetişkinlere özel olarak;

    Yem çeşitliliğini unutmayın et bazlı yemler de verin arada ne kadar çeşitli yem o kadar dengeli bir beslenme bunun yanında renklerde canlılık + fazla yavru olarak size dönecektir.




    LEPİSTESLERDE KABIZLIK

    Bu yazdıklarımı üstte söylediklerimi yapan kişilerin okumasına gerek yoktur.

    Lepisteslerde kabızlık yem çeşitliliği olmadığından kaynaklanır öyle ki dişiler kabızlıktan öyle şişer ki hamile zannedersiniz.
    bunun en büyük belirtisi ise uzun kakalardır kendi boylarının yarısından uzun ve kalın kakalar kabızlığın baş belirtisidir.

    bunu aşmak için ıspanak veya bezelye haşlıyıp verebilirsiniz eğer kabız lepistes varsa 1 haftada 4 kez 1 er gün arayla yapın durum düzelince haftada 1-2 ye düşün.





    LEPİSTESLERDE HASTALIK

    Bu hayvanlar kolay kolay hasta olan bir tür değildir fakat dışardan gelen bir balık bir süs vs gibi şeylerden mantar kapma olasılığı vardır.

    eğerki bir lepistes mantar kapmışsa;
    ilk olarak kuyruğunda beyaz benekler çıkar
    ertesi gün kuyruğunun tamamı yada 4/3 ü dökülür
    3. gün ise derisinde küçük kabarcık şeklinde beyazlıklar oluşur bundan sonraki dönem kritikdir aşağıdaki yönergeleri izleyiniz.

    eğerki 3gün müdahale edilmemişse diğer balıklara da bulaşmış olma ihtimali yüksektir özellikle erkekse dişilere sürtünmüş ve bulaştırmıştır.


    mantar bulaştıran şeyin yada balığın direk akvaryumdan çıkarılması bir balık ise ayrılması gerekir.


    mantar bulaşan balıklara yapılması gerekenler;

    mantarlı balık ayrılır ve temiz bir suya alınır ve ilaç alınıp suyunun ilaçlanması gerekir tavsiyem size (mikofish) ürünüdür daha önce çok hayat kurtardım bu ürünler.

    balığı ayırıp bu ilaçtan suyun çokluğuna göre damlatıyoruz(üstünde ölçüsü yazar) hergün suyunu değişip hergün bu ilaçtan damlatıyoruz

    ayrıca tane tuz alıcaksınız top şeklinde şu tuvalete atılan ernetlere benzer(onlardan değildir ama hata yapmayın) yine suyun ölçüsüne göre içine 1veya 2 tane atıyorsunuz hergün

    bu şekilde üstündeki mantarlar geçene kadar ayrı bir kapta yaşacak malesef hastalıklı balık.


    ayrıca bunları yapmak yetmez 3 gün boyunca asıl akvaryumunuza da aynı işlemleri yapacaksınız fakat ana akvaryumunun suyunu komple değil 3/1 i kadar değiştirin ve her değiştirmeden önce filitrenizin içindeki süngeri imkanınız varsa değiştirin yoksa önce suyla yıkayıp temizleyin daha sonra 20dk kadar kaynatıp geri takabilirsiniz (tabi filitreyi komple sudan geçirmenizde de fayda var)

    ve son bir not belirteyim: akvaryumunuzda bitki varsa içine tuz atmayın yazık olur hepsi ölür sonra benden bilmeyin


    haftada 1 dip çekmek gerektiğini biliyorsunuzdur ama bu mantar olayında 3gün su değişirken dip çekerseniz sizin için iyi olur.

    biraz cani gibi görüneceğim ama mantar bulaşan balığı ana akvaryuma geri almamanız ona da ilaçlı tedavi yapmanız gerekiyor yada direk aldığını yere götürün veya en son çare çöp



    Aklıma gelenler şimdilik bu kadar daha sonra aklıma geldikçe ekleyeceklerim olacaktır

    Saygılarımla


    SORACAĞINIZ HERŞEYİ PM OLARAK DEĞİLDE BURDAN MESAJ OLARAK ATARSANIZ DİĞER MİSAFİRLERİMİZE DE KILAVUZ OLMUŞ OLURUZ

















    KENDİ AKVARYUMUMDAN KARELER


    İlk hali ; (kum yıkandı yerleştirildi çeşme suyu ile doldurulup su dengeleyicisi eklendi motor da takılıp 4gün suyun dinlenmesi ve dengelenmesi beklendi)

     Lepistes Besleyenler İçin Bilgiler - Hamilelik - Beslenme - Bakım - Akvaryum - Hastalıktan kurtulma


    6 gün sonraki hali (4gün su dinlendikten sonra ısıtıcı takıldı 1 gün öyle bekletildi ve balıklar koyuldu 1 tanesi hamile olarak alındı doğuma 2haftası var)
     Lepistes Besleyenler İçin Bilgiler - Hamilelik - Beslenme - Bakım - Akvaryum - Hastalıktan kurtulma


    1 aylık hali (hamile olan balık doğurdu ilk başta rafyalarla idare ettim fakat bitkisiz lepistes akvaryumu olmaz hem ağaç hemde bitki yerleştirdim ağaçlar bonsai ağacı ağaç üstündekiler java mos dikili olanların adını bilmiyorum hoşuma gitti aldım :) )
     Lepistes Besleyenler İçin Bilgiler - Hamilelik - Beslenme - Bakım - Akvaryum - Hastalıktan kurtulma





    hocam benim lepistesleri yeni aldım yavrular baya kucukler galıba 7 günlük şimdilek yavrulukta tutuyorum bunların renkleri ne zaman belli olur




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ponyflowx

    quote:

    Orijinalden alıntı: webmaster-mt

    Arkadaşlar yıllardır lepistes beslemekteyim ve birçok bilgiye sahibim bu konuda forumdh üyelerinin sorularına yanıt vereceğim.


    Öncelikle lepistes hakkında birkaç bilgi ile başlayayım.

    1) Balığımız canlı doğuranlar kategorisinde yer almaktadır. Buda doğum esnasında bir işlem (kusturma v.b.) yapmanız gerekmemektedir kendileri doğurmaktadır.
    2) Erkek dişi ayrımı çok kolaydır. Dişilerin kuyrukları daha küçük erkeklerinki ise yelpaze gibi açılması ve çok daha canlı olmalarından anlaşılır. Eğerki bu şartlar olgunlaşmamışsa kıç tarafında dişilerin kuyruğuna benzer bir yüzgeci vardır erkeklerde ise ince ve uzundur.
    3) 25-28 Derece sıcaklıkta yaşarlar (ben alıştırdım 22derecede yaşıyorlar ama bunun için birçok şart var siz en iyisi bu aralıkta tutun sıcaklığı).
    4) Alıştırdığınız taktirde çeşme suyunda da yaşarlar (ilk sularını hazır su olarak doldurun daha sonraki su değişimlerinde çeşmeden takviye yaptıkça alışırlar)
    5) Erkek dişi oranı ise; 1 erkeğe 3 dişi olmalıdır. Bunun sebebi erkekler sürekli çiftleşmek için dişileri kovaladığından sürekli değişik dişileri kovalaması ve tek bir dişiyi kovalayıp yorgun düşmesini engellemek.
    6) Doğan yavrular 6 aydan önce çiftleştirilmezse daha sağlıklı olurlar.
    7) Yem çeşitlili isterler bu hayvanlar hem etcil hem otcul olarak beslenirler özellikle yavrulara protein bazlı yemler verilirse rekleri daha canlı olmaktadır. Tek çeşit yem ile beslendiğinde aşağıdaki sorunlar ile karşılaşılabilir;

    7.a) Kabızlık (lepistes in baş düşmanlarından)
    7.b) Tek çeşit beslenmeden dolayı vitamin eksikli dolayısıyla direnç kaybı ve erken ölümler
    7.c) Renklerdeki canlılığını kaybeder.
    7.d) Dişilerde yavru azlığı meydana gelir

    8) Davranış biçimi barışcıldır diğer balıklar gibi yabancıları kabul etmeme huyları yoktur.
    9) Dişiler erkeklere göre çok daha iridirler. Erkekler 4cm Dişiler 6cm olabilir.
    10) Bir dişi en az 5 en fazla 100 yavru doğurabilir (ben şimdiye kadar en fazla 45 tane aldım 1 dişiden). Ayrıca doğurduktan sonra her ay düzenli olarak doğururlar vede bazen erkek olmadan bile doğurabilirler önceki doğumda karnında siperm kalabiliyor.
    11) Çoğunlukla başlangıç balığı olarak adlandırırlar fakat başlangıç için iyi bir seçim değildir birçok detayı vardır bu balıkların.


    Yaşam Alanları Hakkında Bilgiler

    1) Lepistesler doğası gereği bitkili bir alanda yaşamaktadır dolayısıyla yapacağınız akvaryumda bitki olması onların daha mutlu olması anlamına vede bununla beraber alacağınız yavru sayısında artış olacaktır.
    2) Bitkisiz akvaryumda beslemek onları strese sokacaktır.
    3) Akvaryumda bir ağaç ve onu saran Java Moss bitkisi olursa en iyisi olabilir diyebilirim çünkü hem kolay çoğalan bir bitkidir ve yavrular için mükemmel saklanma alanı oluşturur.
    4) Çok kirli suda yaşamamaları lazım (yaşarlar fakat canlılıklarını yitirirler)


    Birlikte en uyumlu yaşadığı balık türleri

    Kılıçkuyruk - Moli - Tül Zebra en uyumlu yaşadıkları balıklardır bunlar da tıpkı lepistes gibi canlı doğuran türlerdir. Bunun dışında bir balıkla birlikte beslemek isterseniz yavru olarak alın ikisinide alışsınlar öyle büyüsünler.


    Doğum belirtileri ve Doğum zamanı

    Hamilelik belirtileri;
    1) Balık normal halinden daha fazla şişmiş bir hal alır balığa üstten bakınca yanlara doğru genişlediğini göreceksiniz.
    2) Hamile balığın kıç tarafı kararmaya başlar
    3) Erkekler daha çok diğer balıkların etrafında dolaşmaya başlar (doğum anı yaklaşınca tam tersi)

    Doğum 'a yakın;
    1) Balık iyice şişmiş tabiri caizse sırtının üst tarafında çıkıntı oluşmuştur iyice.
    2) Kıç tarafı artık iyice kararmıştır dikkatli bakınca yavruların gözleri görülür.
    3) Kıçı dışarı doğru çıkmaya başlar ve doğum bu belirtiden itibaren çok yakındır balığın ayrılması gerekir çünkü lepistes yavruları yiyen bir balık yavruluğa alınmalıdır.



    Yavru ve Yetişkin Besleme Yöntemleri

    Aşağıda yazdıklarım hazır yavru yemleri haricinde evde yapabileceğiniz ve bence daha sağlıklı yöntemlerdir.

    Lepistesler bezelye - salatalık - ıspanak gibi bitkilere bayılırlar bu yüzden hem yavrulara hem yetiskinlere verilmesi gerekir haftada bir en az.

    Gelelim yavru besleme şekline:
    Şuan kendi yaptığım bir yöntemle başlayayım. 1 yaprak ıspanağı damarlarından ayırarak 15dk yağsız tuzsuz haşlıyoruz. haşlanan ıspanağı küçük parçalara bölüp verirseniz büyükler için ideal fakat yavrular için bunu nerdeyse iğne ucu kadar küçük parçalara bölüp vermemiz en sağlıklısı.

    haşlanmış ıspanak hemen kendini bıraktığı için en ufak darbelerde zaten parçalanıyor ve siz bunu küçücük parçalar haline getireceksiniz daha sonra ise kurutmanız önerim çünkü direk öyle attığınızda suyun rengini çok değiştirir.
    bu arada ıspanağı parçalarken çıkan yeşil sıvıyı ayırın bir peçete vs ile alın ki suyun rengini etkilemesin.

    kuruttuğunuz ıspanağı yavruların bulunduğu yavruluğa her yavruya yavrunun baş kısmının yarısı kadar düşücek şekilde atın bunu haftada 2 gün yapın yavrulara.

    normal yemi de dediğim küçüklüğe getirip verebilirsiniz fakat fazla atmayın yavrulukta küflenmesinler yenmeyince

    üstte yazdığım yöntemi bezelye için de uygulayabilirsiniz. yine yetişkinlerde sever bezelyeyi onlarada verin vede bezelyenin dış zarını ayırın yemezler.

    salatalığı haşlayıp yada haşlamamak size kalmış direk de atabilirsiniz yetişkinlere verin salatalığı yavrular pek yemiyor vede yarım bir salatalık atıp ertesi gün salatalığın yenmeyen kalan kısmını akvaryumdan alın.



    Yetişkinlere özel olarak;

    Yem çeşitliliğini unutmayın et bazlı yemler de verin arada ne kadar çeşitli yem o kadar dengeli bir beslenme bunun yanında renklerde canlılık + fazla yavru olarak size dönecektir.




    LEPİSTESLERDE KABIZLIK

    Bu yazdıklarımı üstte söylediklerimi yapan kişilerin okumasına gerek yoktur.

    Lepisteslerde kabızlık yem çeşitliliği olmadığından kaynaklanır öyle ki dişiler kabızlıktan öyle şişer ki hamile zannedersiniz.
    bunun en büyük belirtisi ise uzun kakalardır kendi boylarının yarısından uzun ve kalın kakalar kabızlığın baş belirtisidir.

    bunu aşmak için ıspanak veya bezelye haşlıyıp verebilirsiniz eğer kabız lepistes varsa 1 haftada 4 kez 1 er gün arayla yapın durum düzelince haftada 1-2 ye düşün.





    LEPİSTESLERDE HASTALIK

    Bu hayvanlar kolay kolay hasta olan bir tür değildir fakat dışardan gelen bir balık bir süs vs gibi şeylerden mantar kapma olasılığı vardır.

    eğerki bir lepistes mantar kapmışsa;
    ilk olarak kuyruğunda beyaz benekler çıkar
    ertesi gün kuyruğunun tamamı yada 4/3 ü dökülür
    3. gün ise derisinde küçük kabarcık şeklinde beyazlıklar oluşur bundan sonraki dönem kritikdir aşağıdaki yönergeleri izleyiniz.

    eğerki 3gün müdahale edilmemişse diğer balıklara da bulaşmış olma ihtimali yüksektir özellikle erkekse dişilere sürtünmüş ve bulaştırmıştır.


    mantar bulaştıran şeyin yada balığın direk akvaryumdan çıkarılması bir balık ise ayrılması gerekir.


    mantar bulaşan balıklara yapılması gerekenler;

    mantarlı balık ayrılır ve temiz bir suya alınır ve ilaç alınıp suyunun ilaçlanması gerekir tavsiyem size (mikofish) ürünüdür daha önce çok hayat kurtardım bu ürünler.

    balığı ayırıp bu ilaçtan suyun çokluğuna göre damlatıyoruz(üstünde ölçüsü yazar) hergün suyunu değişip hergün bu ilaçtan damlatıyoruz

    ayrıca tane tuz alıcaksınız top şeklinde şu tuvalete atılan ernetlere benzer(onlardan değildir ama hata yapmayın) yine suyun ölçüsüne göre içine 1veya 2 tane atıyorsunuz hergün

    bu şekilde üstündeki mantarlar geçene kadar ayrı bir kapta yaşacak malesef hastalıklı balık.


    ayrıca bunları yapmak yetmez 3 gün boyunca asıl akvaryumunuza da aynı işlemleri yapacaksınız fakat ana akvaryumunun suyunu komple değil 3/1 i kadar değiştirin ve her değiştirmeden önce filitrenizin içindeki süngeri imkanınız varsa değiştirin yoksa önce suyla yıkayıp temizleyin daha sonra 20dk kadar kaynatıp geri takabilirsiniz (tabi filitreyi komple sudan geçirmenizde de fayda var)

    ve son bir not belirteyim: akvaryumunuzda bitki varsa içine tuz atmayın yazık olur hepsi ölür sonra benden bilmeyin


    haftada 1 dip çekmek gerektiğini biliyorsunuzdur ama bu mantar olayında 3gün su değişirken dip çekerseniz sizin için iyi olur.

    biraz cani gibi görüneceğim ama mantar bulaşan balığı ana akvaryuma geri almamanız ona da ilaçlı tedavi yapmanız gerekiyor yada direk aldığını yere götürün veya en son çare çöp



    Aklıma gelenler şimdilik bu kadar daha sonra aklıma geldikçe ekleyeceklerim olacaktır

    Saygılarımla


    SORACAĞINIZ HERŞEYİ PM OLARAK DEĞİLDE BURDAN MESAJ OLARAK ATARSANIZ DİĞER MİSAFİRLERİMİZE DE KILAVUZ OLMUŞ OLURUZ

















    KENDİ AKVARYUMUMDAN KARELER


    İlk hali ; (kum yıkandı yerleştirildi çeşme suyu ile doldurulup su dengeleyicisi eklendi motor da takılıp 4gün suyun dinlenmesi ve dengelenmesi beklendi)

     Lepistes Besleyenler İçin Bilgiler - Hamilelik - Beslenme - Bakım - Akvaryum - Hastalıktan kurtulma


    6 gün sonraki hali (4gün su dinlendikten sonra ısıtıcı takıldı 1 gün öyle bekletildi ve balıklar koyuldu 1 tanesi hamile olarak alındı doğuma 2haftası var)
     Lepistes Besleyenler İçin Bilgiler - Hamilelik - Beslenme - Bakım - Akvaryum - Hastalıktan kurtulma


    1 aylık hali (hamile olan balık doğurdu ilk başta rafyalarla idare ettim fakat bitkisiz lepistes akvaryumu olmaz hem ağaç hemde bitki yerleştirdim ağaçlar bonsai ağacı ağaç üstündekiler java mos dikili olanların adını bilmiyorum hoşuma gitti aldım :) )
     Lepistes Besleyenler İçin Bilgiler - Hamilelik - Beslenme - Bakım - Akvaryum - Hastalıktan kurtulma





    hocam benim lepistesleri yeni aldım yavrular baya kucukler galıba 7 günlük şimdilek yavrulukta tutuyorum bunların renkleri ne zaman belli olur
    protein bazlı yem kullanırsan yaklaşık 4 hafta sürer

    bitkisel besinlerde 6 haftayı bulacaktır




  • quote:

    Orijinalden alıntı: webmaster-mt

    protein bazlı yem kullanırsan yaklaşık 4 hafta sürer

    bitkisel besinlerde 6 haftayı bulacaktır

    Alıntıları Göster
    lepistes yavrularını artemia ile beslemek çok çabuk büyütüyor.. salt lake artemia , ROTIFISH SALT-LAKE ARTEMIA YUMURTASI - paketi yaklaşık 3 lira civarı .. içinde kuru yumurta var.. bir miktar su içinde , yumurtaların birbirine yapışmaması için hava kabarcığı sayesinde 24 saatte açılıp artemia canlıları suya çıkıyor.. bir bez üzerine süzüp tatlı su ile tuzunu gidertip direk verebiliyorsunuz- balıklar deliriyor.. ve canlı artemiaları yiyorlar.. yavruluğun etrafında büyükler bile cirit atıyor - çıkan artemiaları kapışıyorlar...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sg888 -- 22 Şubat 2014; 20:27:29 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sg888

    lepistes yavrularını artemia ile beslemek çok çabuk büyütüyor.. salt lake artemia , ROTIFISH SALT-LAKE ARTEMIA YUMURTASI - paketi yaklaşık 3 lira civarı .. içinde kuru yumurta var.. bir miktar su içinde , yumurtaların birbirine yapışmaması için hava kabarcığı sayesinde 24 saatte açılıp artemia canlıları suya çıkıyor.. bir bez üzerine süzüp tatlı su ile tuzunu gidertip direk verebiliyorsunuz- balıklar deliriyor.. ve canlı artemiaları yiyorlar.. yavruluğun etrafında büyükler bile cirit atıyor - çıkan artemiaları kapışıyorlar...

    Alıntıları Göster
    lepistesler fanusta yaşayamaz mı? ben 2 sene önce 3 ay fanusta bakmıştım. Fakat dün akvaryumcuya gittiğimde adam yaşayamayacağını yaşasa bile ancak 5 gün yaşayacağını söyledi. fakat kendime mi inanayım adama mı bilemedim




  • quote:

    Orijinalden alıntı: LahmacuN38

    lepistesler fanusta yaşayamaz mı? ben 2 sene önce 3 ay fanusta bakmıştım. Fakat dün akvaryumcuya gittiğimde adam yaşayamayacağını yaşasa bile ancak 5 gün yaşayacağını söyledi. fakat kendime mi inanayım adama mı bilemedim

    yani 3 ay hayvana eziyet ettin bravo
  • webmaster-mt kullanıcısına yanıt
    ben bu lepistesi 17 yaşındayken aldım. sınav stresiyle başetmek kendime ek bir uğraş ve hobi edinmek amaçlı. akvaryumcuya fanusta yaşayabilecek türleri sorduğumda bana lepistesi de gösterdi ve o yüzden tercih ettim. yani yaşadı gayet bir sıkıntı da olmadı. burada insanları bilinçlendirinki hatalardan yanlışlardan kaçınsınlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: LahmacuN38

    ben bu lepistesi 17 yaşındayken aldım. sınav stresiyle başetmek kendime ek bir uğraş ve hobi edinmek amaçlı. akvaryumcuya fanusta yaşayabilecek türleri sorduğumda bana lepistesi de gösterdi ve o yüzden tercih ettim. yani yaşadı gayet bir sıkıntı da olmadı. burada insanları bilinçlendirinki hatalardan yanlışlardan kaçınsınlar.

    maalesef balıkçılar ürün satmak için herşeyi söylüyor.. araştırmak lazım.. fanus çok küçük olmalı - lepistese yetmez .. artık akvaryum fiyatları çok ucuzladı.. 50 liraya komple ısıtıcılı filtreli kumlu - maması ile akvaryum alınabiliyor.. hem göz zevkiniz de artar - hem de balıklar daha iyi yaşar..

    eğer imkanınız yok ise bile mutlaka bir ısıtıcı (10 - 15 lira ) , fanusa sığacak bir filtre .. veya hava motoru ve pipo filtre almanız lazım.. (15 tl toplam) - bu şekilde kuracağınız tankta yavru da alır ve zevkle büyütürsünüz..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sg888

    quote:

    Orijinalden alıntı: LahmacuN38

    ben bu lepistesi 17 yaşındayken aldım. sınav stresiyle başetmek kendime ek bir uğraş ve hobi edinmek amaçlı. akvaryumcuya fanusta yaşayabilecek türleri sorduğumda bana lepistesi de gösterdi ve o yüzden tercih ettim. yani yaşadı gayet bir sıkıntı da olmadı. burada insanları bilinçlendirinki hatalardan yanlışlardan kaçınsınlar.

    maalesef balıkçılar ürün satmak için herşeyi söylüyor.. araştırmak lazım.. fanus çok küçük olmalı - lepistese yetmez .. artık akvaryum fiyatları çok ucuzladı.. 50 liraya komple ısıtıcılı filtreli kumlu - maması ile akvaryum alınabiliyor.. hem göz zevkiniz de artar - hem de balıklar daha iyi yaşar..

    eğer imkanınız yok ise bile mutlaka bir ısıtıcı (10 - 15 lira ) , fanusa sığacak bir filtre .. veya hava motoru ve pipo filtre almanız lazım.. (15 tl toplam) - bu şekilde kuracağınız tankta yavru da alır ve zevkle büyütürsünüz..

    Alıntıları Göster
    arkadaslar ben 3 gün önce 10 tane lepistes aldım sabah 2 tanesi öldü hemen suyunu değiştirdim galiba ölenlerden biri hamileydi bu balıkda bana hamile gibi geldi ama tam anlayamadım yardımcı olursanız sevinirim
     Lepistes Besleyenler İçin Bilgiler - Hamilelik - Beslenme - Bakım - Akvaryum - Hastalıktan kurtulma




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ayekinsrkn

    arkadaslar ben 3 gün önce 10 tane lepistes aldım sabah 2 tanesi öldü hemen suyunu değiştirdim galiba ölenlerden biri hamileydi bu balıkda bana hamile gibi geldi ama tam anlayamadım yardımcı olursanız sevinirim
     Lepistes Besleyenler İçin Bilgiler - Hamilelik - Beslenme - Bakım - Akvaryum - Hastalıktan kurtulma

    Alıntıları Göster
    .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ayekinsrkn -- 1 Haziran 2014; 13:03:44 >




  • Bu balık kaç güne dogurur ?
     Lepistes Besleyenler İçin Bilgiler - Hamilelik - Beslenme - Bakım - Akvaryum - Hastalıktan kurtulma
  • quote:

    Orijinalden alıntı: lepistesbakicisi

    Bu balık kaç güne dogurur ?
     Lepistes Besleyenler İçin Bilgiler - Hamilelik - Beslenme - Bakım - Akvaryum - Hastalıktan kurtulma

    20 gün gibi bir sürede doğurur
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ayekinsrkn

    arkadaslar ben 3 gün önce 10 tane lepistes aldım sabah 2 tanesi öldü hemen suyunu değiştirdim galiba ölenlerden biri hamileydi bu balıkda bana hamile gibi geldi ama tam anlayamadım yardımcı olursanız sevinirim
     Lepistes Besleyenler İçin Bilgiler - Hamilelik - Beslenme - Bakım - Akvaryum - Hastalıktan kurtulma

    bazen doğururken ve doğurduktan sonra ölebiliyor lepistesler.benim balık mesela 70 tane yavru çıkarmıştı.doğurduktan sonra ölmüştü.bir diğer önerimde 10 tane balığı 1 kerede akvaryuma atmamanı öneririm.2'şer 3 'er yavaş yavaş doldurabilirsin.akvaryuma haddinden fazla balık attığında zaten fazlaları ölür.akvaryum bile kendi dengesini sağlar yani.




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.