Şimdi Ara

İki Çekirdekli İşlemciler; Performans, Performans/Fiyat, Güç Tüketimi, Performans/Watt İncelemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
6.489
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İki çekirdekli işlemcilerin performanslarına ve güç tüketim değerlerine yönelik yayınlanan bir inceleme paralelinde bende bu yazımda bu işlemcilerin genel performans ve performans/fiyat değerlerini belirledim. Yapılan testlerin ayrıntıları için 1. kaynağa bakabilirsiniz. Ayrıca 2. ve 3. kaynakta olupta 1.kaynakta da kullanılan işlemcilere ait puanlar birebir aynı olduğundan, o testlerdeki iki çekirdekli işlemcileride dahil ederek neredeyse piyasadaki tüm iki çekirdekli işlemcileri kapsayan bir inceleme hazırladım. Muhtemelen önceki testlerdeki işlemci puanlarını yeni testte de aynen kullandılar ve böylelikle extradan test yapmaktan kurtuldular test platformları aynı olduğundan.

Daha sonra bu işlemcilerin tam yük ile boşta çektikleri güç farkına istinaden BOINC (Berkeley Open Infrastructure Network Computing) gibi grid hesaplama uygulamalarına katılınması durumunda bunun elektrik faturamıza ne kadar yansıyacağını işlemci bazında hesapladım.

Ayrıca test sisteminin güç tüketim değerleride belli olduğundan işlemcilerin Performans/Watt ya da diğer adıyla Watt Başına Performans değerlerini belirledim ve buna görede işlemcileri iyiden kötüye doğru sıraladım.

1. Kaynak'ta yapılan incelemenin hatalı bir yönünüde burada giderdim. Yapılan ortalama hesabı bana göre yanlıştı çünkü fps bazlı testlerle, saniye bazlı testlerin birlikte ortalaması alınmıştı. Saniye bazlı testlerde küçük değer daha iyiyken, fps bazlı testlerde büyük değer daha iyidir ve böyle bir test kombinasyonundan oluşan incelemde bütün değerleri toplayarak aritmetik ortalamasını almak yanlış olur. Bu noktayı gözden kaçırdılar zannedersem. Ancak burada belirttiğim Ortalama Performans değerlerini güvenerek kullanabilirsiniz. Her bir testte en iyi değeri alan işlemciye 100 puan verdim, sonrada bütün değerlerin ortalamasını aldım. Saniye bazlı testlerde de ters orantı kullanarak en düşük saniyeyi alana 100 puan verdim.

İki Çekirdekli İşlemciler; Performans, Performans/Fiyat, Güç Tüketimi, Performans/Watt İncelemesi

Ortalama Performansta görüleceği üzere; En iyi performans konusunda Intel rakipsiz. X2 6400+, E4700 ile başabaş giderken, X2 6000+ ilede E4600 neredeyse başabaş gidiyor. E2160 ilede X2 4200+ ın performansları aynı diyebiliriz. Konu Overclock olunca Intel'in arayı daha da açacağı aşikâr.

Bu değerlere dayanarakta hem ABD hemde ülkemiz için Performans/Fiyat (P/F) grafikleri hazırladım. Böyle bir ikili ayrım yapmamdaki neden ülkemizdeki yüksek AMD fiyatlarına dikkat çekmek fakat sözkonusu Intel işlemcileri olunca tam tersine bir durum sözkonusu, hatta bazı işlemciler ülkemizde daha ucuz, kdv hariç tabii bu söylediğim geçerli. Fiyatlarda ABD için newegg sitesi, ülkemiz için teknofiyat.com'da çıkan en düşük değer baz alınmıştır.

Görüldüğü gibi ABD'de P/F şampiyonluğunu AMD X2 4000+ ile 4200+ paylaşırken, ülkemizde durum tersine dönüyor ve 1.lik koltuğunu E1200 ile E2160 paylaşıyor. Yine ABD'de E8000 serisi P/F anlamında dibe oturmuşken, ülkemizde AMD X2 6400+ ile 6000+ dibe oturmuş durumda. Dolayısıyla ülkemizde 6400+ ile 6000+ işlemcilerini almak çok anlamsız. Ancak ülkemizde E8400 ve E8200 hem performansları hem de P/F oranlarıyla göz dolduran işlemciler.

Güç Tüketimi konusunda, 1. kaynakta belirtilen işlemcilerin boşta ve tam yükte çektikleri güç miktarları arasındaki farkı buldum. Böylelikle BOINC gibi bir grid uygulamasına katılarak işlemcinizi sürekli %100 de tutmanız durumunda harcanacak extra elektrik miktarını bulmaya çalıştım. Ayrıca artık elimizde ortalama performans değerleride doğru bir şekilde olduğundan her bir işlemcinin Performans/Watt değerini bulabiliriz ki ayrıca onuda belirledim grafik olarak.

Buraki değerler aslında benim daha önce 3. kaynak'ta belirttiğim Intel'in ve AMD'nin açıkladığı teorik değerlerle uyuşmuyor. Gerçek ölçülen değerler arasındaki fark daha az. Normalde 50W ya da daha yukarısı olması gerekirdi.

Görüldüğü gibi E8000 serisi ile elektrik sarfiyatı %20 civarında artarken, E4000 serisi ile %30 civarında artıyor. Bu şu anlama geliyor; önceden elektrik faturası 1 lira gelirken grid hesaplamaya katılıpta işlemcinin sürekli kullanılmasıyla elektrik faturanız 1,2 lira gelmiş oluyor. Eğer işlemciniz Q6600 ise önceden 1 lira gelirken, BOINC kullanımı ile 1,4 lira geliyor. Aslında bu biraz abartı da bir değerlendirme çünkü önceki durumda işlemcinin sürekli boşta kalacağını gözönünde bulunduruyorum halbuki böyle birşey mümkün olmadığından bu yüzdeler azami değerler. Eğer bölgenizdeki elektriğin kilowatt saat ücretini biliyorsanız tablonun fark sütunundaki değerleri kullanarak gelecek ekstra elektriği günlük kullanımınıza göre hesaplayabilmeniz mümkün.

Watt başına performans veya diğer adıyla Performans/Watt konusunda ise görüleceği üzere Intel, AMD'den bir gömlek üstün. Bu grafiği nasıl yorumlamak gerektiğine gelirsek, 100 puan alan işlemci 50 puan alan işlemciye göre çektiği güce oranla 2 kat performans veriyor demek oluyor.

Kaynaklar: 1.http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/dualcore-shootout.html
    2.http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/amd-phenom9600-be.html
    3.http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/celeron-e1200.html
    4.http://forum.donanimhaber.com/m_15796816/tm.htm
    5.http://forum.donanimhaber.com/m_20871079/tm.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 8 Şubat 2008; 11:02:25 >

• Eline Sağlık güzel inceleme
    ÇOk yakıyormuş yaw bizim alet
  • güzel çalışma teşekkürler
  • elinize sağlık üstad
  • Eline sağlık hocam.
  • elinize sağlık.
  • teşekkürler
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben teşekkür ederim arkadaşlar.
  • elinize sağlık
  • çok güzel olmuş cidden. bence sürekli güncellenerek üst konu olması faydalı olacaktır
  • Çok güzel bir çalışma olmuş emeğine sağlık.
  • Eline , Gözüne , Klavyene sağlık.
    Çok süper , anlaşılır bi inceleme yapmışsın.
  • elinize sağlık hocam çok güzel çalışma
  • güzel bir inceleme yapmısın kardesim ellerine saglık gayet net bir paylasım olmus saolasın walla
  • TŞK Arkadaşım ben amd kullanıyorum ve sistemimi yenileyip AMDX2 6000 işlemci alacaktım bazı sebeplerden ve sitedeki yorumları inceledikten sonra vazgeçtim,şimdi İntel E8200-8400 alacam tekrar bilgilendirdiğin için sağol.
  • Güzel seçim olur.
  • Elinize sağlık çok güzel bir inceleme...Oldukça faydalı..
  • quote:

Bu değerlere dayanarakta hem ABD hemde ülkemiz için Performans/Fiyat (P/F) grafikleri hazırladım. Böyle bir ikili ayrım yapmamdaki neden ülkemizdeki yüksek AMD fiyatlarına dikkat çekmek fakat sözkonusu Intel işlemcileri olunca tam tersine bir durum sözkonusu, hatta bazı işlemciler ülkemizde daha ucuz, kdv hariç tabii bu söylediğim geçerli. Fiyatlarda ABD için newegg sitesi, ülkemiz için teknofiyat.com'da çıkan en düşük değer baz alınmıştır.

AMD Türkiye ne düşünüyor bu konuda acaba? Eminim ki pek de umurlarında değildir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: CoolnQuiet

Buraki değerler aslında benim daha önce 3. kaynak'ta belirttiğim Intel'in ve AMD'nin açıkladığı teorik değerlerle uyuşmuyor. Gerçek ölçülen değerler arasındaki fark daha az. Normalde 50W ya da daha yukarısı olması gerekirdi.

CoolnQuiet ÇOK GÜZEL BİR ÇALIŞMA YAPMIŞSIN AMA BURADA BİR YANLIŞLIK OLDUGUNU DÜŞÜNÜYORUM
    grafikte amd 5600+ 178 boşta yükte 300 demişssin olamaz;NEDEN.
    1-) AMD ADA5600CZBOX Athlon64 5600+ X2 Dual-Core 89W S AM2; Windsor; 1MBx2 L2; 2800Mhz; 90nm; Kutulu invetüsün fiyat listesindeki
    görünümde 89 waat yazıyor zaten satılırken çogundada 90 watt etiketi görebilirsinizhttp://www.inventus.com.tr/donanimliste.htm
    2-)şuanda ben 5600+ kullanıyorum hd 3850 2gb ram 3 adet hardisk 1 dvd rw +20 cm fan +12 cm fan +8cm fan v.s.
    burada sadece ekran kartı işlemci ya benim feel 400 watt psu(gerçekten 285 watt diyorlar)bu psu dayanmazdı ve makina açılmazdı.(tamyükte cpu300+hd3850 100watt:400 watt feel iddaa ettigi 400 watt bile yetmezdi.
    YA BEN YANLIŞ ANLIYORUM YADA BU LİSTE YANLIŞ YARDIMCI OLURSAN SEVİNİRİM ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xeroxe -- 11 Şubat 2008; 14:17:54 >

• elinize sağlık
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.