Bu incelemede size Pentax’ın şu anki amiral gemisi konumunda olan DSLR’ı, K10D’yi, size basitçe tanıtacağım. Umarım incelememi beğenirsiniz ve okuduğunuz için şimdiden teşekkürler. Merak ettiğiniz bir şey olursa lütfen sorun.
Bölüm 1 : Fiziksel Özellikler
Makine oldukça sağlam yapılmış; şu ana kadar Canon EOS 400D, 30D, Nikon D80’i elimde tutup denedim ve bu dört makinenin arasında kullanımı en rahat makinelerin bu ve Nikon D80 olduğunu söyleyebilirim. D80 biraz daha rahat olsa da K10D EOS 30D’den daha rahat ve 400D’den çok daha rahat. Ayrıca K10D’de 72 tane toz girişini engellemek için mühür bulunmakta. Son zamanlarda çıkan tüm DSLR’lar gibi K10D’nin 2.5 inch’lik bir LCD ekranı var. Bu ekranın 210.000 pikseli var, bu sayede her şey çok net görünüyor. 140 derecelik açısı sayesinde neredeyse nereden bakılırsa ekran renkler kararmadan ekranı görünebiliyor. Çok fazla ışık alan ortamlarda (mesela direkt güneş ışığı varken) ekran rahatça görünebiliyor. Üstteki LCD ekranda yeterli derecede bilgi veriliyor ve isterseniz ışığı da var. Tuşlar yeterince büyük bu sayede onlara basmak çok kolay. Bence eksik olan tek tuş ISO ayarlama tuşu; eğer ISO’yu ayarlamak isterseniz “Fn” tuşuna basıp karşınıza çıkan menüden ISO’yu ayarlayabilir ya da makinenin versiyonu eğer 1.10+ ise “OK” tuşuna basılı tutarken önde bulunan çarkı döndürmeniz yeterli.
K10D Pentax K bayonet’ine sahip bu sayede K10D ’75 yılından beri yapılmış tüm Pentax lensleriyle uyumlu. Ayrıca EOS 400D’de olduğu gibi sensörde bir “Dust Reduction” sistemi bulunmakta. K10D ve K100D’nin en büyük özelliklerinden biri herhalde sensörün üstüne entegre edilmiş “Shake Reduction” sistemi. Bu sayede makineye takılan bütün lenslerin titremesi engellenebiliyor. Bu sistem gerçekten de çok kullanışlı; SR’ın sayesinde bir gece tripod’suz 1/6 saniye gibi perde hızlarında çekimler yapabildim ki benim ellerim çok titrek olmasa da taş gibi hareketsiz duramıyor. K10D’nin vizörü de oldukça rahat; pentaprizma olduğu için de büyütme oranı 0.95x. K10D’nin 11 tane otofokus noktası var ki bu bence böyle bi segmentte bulunan bir fotoğraf makinesi için oldukça yeterli. Vizörün alt kenarında bütün gerekli çekim bilgileri bulunmakta.
Bölüm 2 : Çekim Seçenekleri ve Genel Performans
K10D ile JPEG ve RAW çekim yapılabiliyor. RAW çekim yaparken iki format seçeneğiniz var, Pentax’ın kendi “PEF” formatı ile standart “DNG” formatı. Aralarında kalite olarak çok büyük bir fark göremedim, aralarındaki en büyük fark dosya boyutu; PEF’ler 12 MB civarında olurken DNG’ler 16 MB oluyor. JPEG çekim yaparken 10, 6 veya 2 MP’lik çekimler yapabiliyorsunuz. Ayrıca JPEG kalitesini yıldızlar olarak belirtmeyi tercih etmiş Pentax; üç yıldız maksimum kalite, iki yıldız orta kalite ve tek yıldız da minimum kalite anlamına geliyor. JPEG çekimler için doygunluk, keskinlik ve kontrast gibi temel ayarlar var. Bunları isteğinize göre ayarladıktan sonra K10D otomatik olarak her fotografa seçtiğiniz ayarları uyguluyor. Fakat şunu belirtmek isterim, bu ayarların son resim kalitesine (özellikle keskinlik ayarının) çok büyük bir etkisi olmuyor, bunları istiyorsanız sonra bilgisayardan ayarlamanızı tavsiye ederim.
Performans olarak K10D oldukça mükemmel, açılma süresi çok hızlı ve fotograf çektikten sonra (RAW değilse) fotografınızı anında görebiliyorsunuz. Sürekli çekim ise tam anlamıyla mükemmel; eğer hafıza kartınız yeterince hızlıysa, kart dolana kadar saniyede üç kare hızıyla fotograf (JPEG) çekilebiliyor. Sürekli RAW ise kart farketmeksizin 10 kareden sonra saniyede bir kareye kadar yavaşlıyor. Otofokus hızı ise inanılmaz, eğer ana süjeniz yeterince ışık alıyorsa deklanşöre yarım bastığınız anda otofokus mümkün. Düşük ışık alan bir süjeniz varsa flash’ı kaldırıp fokuslayabilir ve eğer flash’ı kullanmak istemiyorsanız onu indirip fotografınızı çekebilirsiniz. Genel anlamda K10D’nin performansı oldukça iyi, eğer sıklıkla hareketli sahneleri çekiyorsanız hız bakımından K10D’nin sizi yarı yolda bırakmayacağını hiç sanmıyorum.
Bölüm 3 : Fotograf Kalitesi
K10D’nin fotograf kalitesi tam anlamıyla mükemmel, tabii RAW çekerseniz. JPEG kullanılarak çekilen fotograflar RAW kullanılarak çekilen fotograflara göre yeterince keskin değil. Beni yanlış anlamayın, bu problem sadece manzara yada oldukça kalabalık bir sahne çekerseniz belli olur yoksa portre, makro, hayvan, vb. çekimler yaparsanız problem belli olmayacaktır. NOT: Tüm fotograflar RAW formatından dönüştürülmüştür ve SMC DA 18-55 f/3.5-5.6 kit lensi ile çekilmiştir. ISO testleri ile başlayalım... (Tüm test fotografları 18mm’de sabitlenmiş ve diyafram f/11 olarak belirlenmiştir)
ISO 100
ISO 200
ISO 400
ISO 800
ISO 1600
Gördüğünüz gibi ISO 100 ve 200’de noise yok. ISO 400’de biraz noise geliyor fakat problem edilecek kadar birşey yok. ISO 800de de ISO 400deki gibi noise oldukça az fakat biraz daha belirgin. ISO 1600’de noise belirgin bir hal alıyor fakat yinede fotograf kullanılabilir durumda.
Bu fotografta keskinliği görebilirsiniz...
Burada da renk derinliğini görebilirsiniz...
Bölüm 4 : Sonuç ve Örnek Fotograflar
Bence K10D oldukça iyi bir fotograf makinesi ve amatör ve profesyönellere hitap edebilecek bir alet. Direkt rakiplerinin de fiyat olarak çok altında olması da cabası; gövde tek başına yaklaşık 1620 YTL iken kit lens ile birlikte 1820 YTL civarlarında.
Hocam öncelikle eline sağlık,güzel bir inceleme yapmışsın.Yalnız iso'lar arası ben belirgin bir fark göremedim.Şişenin üzerinden yansıyan ışıktan aydınlık bir ortamda çekildiklerini çıkartıyorum,bu yüzden daha loş bir ortamda bu testi gerçekleştirseydin daha faydalı bir sonuca ulaşılabilirdi diye düşünüyorum.
Çok başarılı satış garfiği yakalayan ve benimde hedef listemde bulunan bir makina.Buradan 800 e kadar çok verimli olduğu anlaşılıyor.Daha fazlası için aynı fiyatta çözünürlüğe sadık kalabilen makina zaten yok.Lens seçenekleri malum,çok geniş.
ISO testlerim aslında baya uzun, yanlış hatırlamıyosam ISO 100 cropu (hepsi 100% crop bu arada) on saniyelik bir pozlamayla çekildi Bu arada K10D'yi kıyaslayan çoğu kişi onu EOS 30D'ye ve Nikon D200'e kıyaslıyo..
Bir sorum olacaktı. PENTAX K10D de türkçe menü varmı? internetten incelediğim kadarıyla yokta.Birde bu makinayı kullanan biri olarak sana teğyit ettirmek istedim.
Hayırlı olsun .Güle güle kullan.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dnn -- 12 Ağustos 2007; 22:04:02 >