Şimdi Ara

Core 2 Duo Mimarisinde L2 Önbellek Miktarının Performansa Etkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
0
Favori
9.128
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İntelin Core 2 Duo işlemcilerinde değişik L2 önbellek miktarı kullanıldığını bilmeyen yoktur aramızda ama bu miktarların uygulamalara nasıl yansıdığı ise muallaktaydı hep, sadece deneyimlere ve ordan burdan duyulan duyumlardan ibaretti ve bunu ortaya koyanda açıkçası güzel bir incelemeye ben şimdiye kadar rastlamadım, büyük bir çoğunlukta rastlamamıştır tahminlerime göre. Evet artan L2 önbellek miktarı performansı artırmaktaydı ama bu artış miktarı yüzde olarak ne kadardı hemen hemen kullanıcıların tamamı tarafından bilinmiyordu.

Sonunda bu konuyla ilgilide testler yapıldı ve yapılan testlerde 1,8 GHz hızında çalışan farklı L2 önbellek miktarlarına sahip 3 işlemci kullanıldı. Bunlar E2160 @ 1.8 GHz 1MB L2, E4300 @ 1.8 GHz 2MB L2 ve X6800 @ 1.8 GHz 4MB L2. İşlemcilerden X6800'ün default hızı 1.8 GHz olmadığından bu hıza düşürülerek çalıştırıldı, yapılan testler sonucunda çıkan neticeleri kategori başlıklarına göre guruplandırarak aldıkları neticeleri 100'lü puana çevirdim, en iyiye yüz ve diğerlerinede aldıkları neticeye göre oranlayarak puanlar verdim ve sonunda 2MB ile 1MB arasındaki performans farkını ve 4MB ile 2MB arasındaki performans farkını farklı uygulamalar için ayrı ayrı çıkardım. Son olarakta bütün bu uygulamaların ortalamasını aldım. Açıkçası sonuç benim için ilginçti, çünkü beklemediğim neticeler vardı. Tablo sonuç olarak şu şekilde oldu.

Sonuçları incelediğimizde Video Encodingte L2 önbelleğin pek bir etkisi olmadığını, Audio Encoding'te ise yine 2MB ile 4MB arasında fark olmadığını görüyoruz. Ofis uygulamaları ise L2 önbellekten önemli derecede etkileniyorlar yani ofis bilgisayarı alacaksanız işlemcinizin L2 önbellek miktarı dikkate alınması gereken önemli bir unsur oluyor. Resim işleme ve 3D Rendering'te ise yine 2MB ile 4MB arasında neredeyse hiç fark yok yani grafik işiyle ve 3D Renderingle uğraşıyorsanız size 2MB L2 önbelleği olan bir CPU fazlasıyla yetecektir daha fazlasına ihtiyacınız yok. En dramatik netice ise Oyunlar konusunda yaşanıyor, beni şaşırtanda asıl burası idi çünkü 2MB ile 4MB önbellek arasında yaklaşık %4 gibi pekte önemsenmeyecek bir fark varken 2MB ile 1MB arasında yaklaşık %11 gibi büyük sayılabilecek bir fark var. Buradan çıkan sonuç eğer oyun ağırlıklı bir CPU arıyorsanız ve O/C düşünmüyorsanız seçiminizin mutlaka 2MB ve üstü önbelleğe sahip Core 2 Duolar olması gerektiği.

Genel ortalamaya baktığımızda ise 2MB ile 1MB arasında yaklaşık %5, 4MB ile 2MB arasında ise yaklaşık %2,5 gibi bir fark bulunuyor. Ayrıca bu inceleme sadece Core 2 Duo mimarisine sahip işlemcileri kapsıyor, AMD'nin işlemcileri için henüz böyle bir inceleme bulunmuyor.
    Testler için:http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/pentium-e2160_4.html

edit: imla hatası

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 3 Haziran 2007; 23:21:20 >

• görüldüğü gibi 1MB-2MB arasındaki fark 2MB-4MB arasındakine göre daha belirgin.Aynı tablo veriyollarını da karşılaştırsak , yani aynı mhz ve aynı cache miktarında 200-266-333 mhz fsb etkisini ölçsek yine benzer şeyler çıkacaktı.

Yani önemli olan kesinlikle MİMARİ ve SAAT HIZI. Cache boyutu ve fsb genişliği anca küsüratları etkileyebiliyor.Ama en yüksek performansı isteyenler için yüzdelerinde etkisi olacaktır.Düşük bütçeler için de ucuz işlemciyi alıp köküne kadar o.c yapmak çok mantıklı.
  • Arkadaşım uygulamaları merak ettim doğrusu. Zira E4300 ancak 3,5GHz lik bir hızda 3GHz lik X6800 ile başedebiliyordu testlerde. Bu durumda saat hızı arttıkça önbellek ihtiyacı ve performansa etkisi artıyor demektir.

Bu arada hatırladığım kadarı ile böyle bir test çoktan yapılmıştı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DigitalWorld -- 4 Haziran 2007; 12:26:24 >
  • Uygulamalar en altta verdiğim testler linkinde mevcut oradan bakabilirsin, o yüzden tekrar etmeye gerek görmüyorum burada.

Testlerin çoktan yapıldığına gelince, ben bu zamana kadar görmedim o zaman varsa elinde gönderirmisin onlarada bakalım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 3 Haziran 2007; 23:31:13 >
  • Bence bu konu çok iyi oldu. Emeğinize sağlık. Bence de karşılaştırılması gerekenler,

Yeni Pentium E2160 - C2D E4300 - E6420. (Tabi hepsini aynı hızda çalıştırarak)
  • iyi bir paylaşım olmuş ben daha önce görmemiştim teşekkür ederim...
    önbellek az da olsa fark ediyor peki L3 bellek ne kadar farkedicek acaba?
  • ""e4300 ile e6600 arasında performans farkı (o/c halleri ile tabiki) %5'i geçmez, boşa fazla para vermeyin"" demek oluyor bu tablo
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    SATIŞTAN ÇEKİLDİ
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • devamını diliyorum harikasınız...
  • L2 pazarlama hilesinden başka bişey değil önemli olan L1
  • quote:

Orjinalden alıntı: muzeg

""e4300 ile e6600 arasında performans farkı (o/c halleri ile tabiki) %5'i geçmez, boşa fazla para vermeyin"" demek oluyor bu tablo

bunu yazarken E6600 u OC sız farzedıyorsun E 6600 un OC kapasıtesını kucumsememek gerek
  • quote:

Orjinalden alıntı: anil_dau

quote:

Orjinalden alıntı: muzeg

""e4300 ile e6600 arasında performans farkı (o/c halleri ile tabiki) %5'i geçmez, boşa fazla para vermeyin"" demek oluyor bu tablo

bunu yazarken E6600 u OC sız farzedıyorsun E 6600 un OC kapasıtesını kucumsememek gerek

Sanırım o/cli halleriyle derken ikisininde aynı hızda çalıştırılmasından bahsetmiş arkadaş

• şimdi büyük oyunlarda 2MBlık ile 4MB arasında pek fark yokmu anlamaı çıkıyo burdan
  • quote:

Orjinalden alıntı: FATALcan

L2 pazarlama hilesinden başka bişey değil önemli olan L1

KesinLikLe doğru, yine AMD konusuna geçmek gibi oLacak ama :) AMD yıLLardır dü$ük Cache oranLarıyLa inteLe kafa tutuyor. Üst seviye i$LemciLeri eLbette küçümsemiyorum ama ekonomik ve hızLı bir i$Lemci istiyorsak iLgiLenmemiz gereken tek $ey i$Lemcinin mimari yapısı, PazarLama hiLeLerine aLdanmayaLım ;)
  • sırf biraz özellikleri gelişmiş gibi gösterip kakalıyolar ölemi
  • Valla daha önceden haberi FX57 vermişti yanılmıyorsam.

2MB ile 4MB arasındaki fark gösterilmişti. Yanılmıyorsam Türkçesi de vardı ama onu bulamadım, pek arayacak vaktim de yoktu aslında. Bu adres ise google a yazmamla karşıma çıktı. 2006 da yapılmıştı.

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2795&p=4

Hatta 1333MHz FSB nin bile ne artısı olduğuna bakılmıştı.

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2795&p=6

Görüldüğü gibi özellikle video kodlamada FSB ve önbellek artması ciddi bir artış getiriyor.

@DRAGON711

Hayır kakalamıyorlar arkadaşım. "tryst" arkadaşımız ilk yazısı ile baya iddaalı bir griş yapmış ancak şunu hesab etmemiş.

AMD işlemcilerde hız 200MHz aşırtılarak yeni model üretiliyor, tabi intel de aynısını yapıyordu. Şimdi ise saatı hızını artırıyor ama aynı zamanda bir farklılık olsun diye önbellek miktarını artırıyor.

Ama daha sonradan maliyeti düşürmek (yanlış okumadınız) için E6300 ve E6400 lerin de önbelleklerini 2MB artırarak E6320 ve E6420 modellerini çıkardı. (Evet bu maliyet düşüşünü daha önce anlattım, isterseniz bir daha anlatırım.)

Aynı maliyet düşürme prensibi ile AMD de artık 3600 lere 512KB değil 1024KB bellek takıyor.

• Benim incelememle 1MB'ta ilave edilmiş oldu ve çokda güzel oldu ;)
  • güzel olmuş gercekten cahce e verilen 1yerine 1.5 fiyat genel toplamda core duo da %2 olarak sadece geri geliyor
  • E4300 ile E6420 arasınadki fark en fazla %5 bilemedin %10 fark olur.Burdan anladığım bu.Demekki fazladan 70$vermeye gerek yok.
  • quote:

Orjinalden alıntı: enoman

E4300 ile E6420 arasınadki fark en fazla %5 bilemedin %10 fark olur.Burdan anladığım bu.Demekki fazladan 70$vermeye gerek yok.

evet o yüzden e4300 aldık
    ______

arkadasımız güzel bir konuya temas etmiş

2mb l2 ile 4mb l2 intelde %1 ile %10 arası olmak üzere ortalama %5; amd de ise 0,5mb ile 1 mb cache ortalama %2 fark oluşturur yaklaşık olarak...

@digitalworld, l2 miktarını artırarak nasıl maliyet düşürülüyor gerçekten merak ettim.

• @seasoul

Aslında bu cevabı PM ile gelen bir mesaja da verdim. Burayı da hatırlayınca buraya da ekledim.

Öncelikle evet böyle bir şey mümkün.

Zira bilindiği gibi işlemciler aynı üretim bandından çıkıyorlar.

Kapasitelerine göre sınıflandırılıp paketleniyorlar.

E6300 ler 2MB önbellek nedeniyle ayrı bir üretim süreci gerektirmekteydi.

Bu da o ürün için ayrı bir bant demekti. Ayrıca 3,8GHz gibi değerleri rahatlıkla görecek kapasitedeki çekirdekler ise en fazla 200$ olan E6400 fiyatına satılabilecekti.

Önbellek 4MB a çıkarıldığında ise E6600 ve E6700 gibi işlemciler ile aynı banta konuldu. Hatta X6800 ler ile aynı banta.

Bu sayede yüksek kapasiteli işlemciler 200$ gibi bir fiyarttan heba edilmemiş oldu. Ayrıca kullanılan bant sayısı azaldı.

Firma artık bir tek ürünü üretiyor, gelen talebe göre ise bunları kapasiteye göre paketliyor.

Ayrıca böyle yaparak E2 serisi işlemciler için de kapasite ayrılmış oldu.

İşlemcileri arge maliyetleri yüksek olabilir ama bu tek bir işlemci için yapılan bir arge çalışması. Ayrıca bu arge yi de zaten sadece satılan üst segmen ürünlerin karı bile karşılayacak düzeyde oluyor. Özellikle intel gibi bir firma iseniz.

Yani üretim maliyeti pek yüksek değil, o önbellek miktarı maliyeti çok az artıracak, ancak diğer yönden daha fazla bir düşüş getirecek.

______________________________________________________________________________________

Valla bir de bahsettiğim PM nin altına şöyle bir imza var.

(elektrik-elektronik muh. lisans, yuksek lisans(master) ve doktora sahibi)
    AMD Barcelona muhendislik ekibi uyesi
    ABD

Valla yurt dışına da açılmış bulunuyorum.

Demek AMD nin dikkatini çektim sonunda.

Bu arkadaşımız sanırım bu konuya da bakar. AMD ve ATİ ye ne diyeceğiniz var sa diyin.

Ben başlayayım. GPU ve CPU ların söylenen zamanda çıkarılmasını istiyoruz. Daha önce olmasa da olur.

Kasa buğulama yapmayan, kaybolmayan 2900XT istiyoruz.

2900XT lerin kırpılarak 2700XT gibi bir F/P kartı istiyoruz.

256bit lik 2600XT istiyoruz. Ayrıca bunların işlem birim sayısı da artsın istiyoruuuuuz.

64 bitlikler hiç çıkmasın daha iyi onun yerine 128bit lik 2600XT ler 2500XT diye satılsın istiyoruz.

Yani istiyoruz da istiyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DigitalWorld -- 9 Haziran 2007; 16:09:16 >

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.