|
CoolnQuiet -> Core 2 Duo Mimarisinde L2 Önbellek Miktarının Performansa Etkisi (3 Haziran 2007; 23:05:38)
|
İntelin Core 2 Duo işlemcilerinde değişik L2 önbellek miktarı kullanıldığını bilmeyen yoktur aramızda ama bu miktarların uygulamalara nasıl yansıdığı ise muallaktaydı hep, sadece deneyimlere ve ordan burdan duyulan duyumlardan ibaretti ve bunu ortaya koyanda açıkçası güzel bir incelemeye ben şimdiye kadar rastlamadım, büyük bir çoğunlukta rastlamamıştır tahminlerime göre. Evet artan L2 önbellek miktarı performansı artırmaktaydı ama bu artış miktarı yüzde olarak ne kadardı hemen hemen kullanıcıların tamamı tarafından bilinmiyordu. Sonunda bu konuyla ilgilide testler yapıldı ve yapılan testlerde 1,8 GHz hızında çalışan farklı L2 önbellek miktarlarına sahip 3 işlemci kullanıldı. Bunlar E2160 @ 1.8 GHz 1MB L2, E4300 @ 1.8 GHz 2MB L2 ve X6800 @ 1.8 GHz 4MB L2. İşlemcilerden X6800'ün default hızı 1.8 GHz olmadığından bu hıza düşürülerek çalıştırıldı, yapılan testler sonucunda çıkan neticeleri kategori başlıklarına göre guruplandırarak aldıkları neticeleri 100'lü puana çevirdim, en iyiye yüz ve diğerlerinede aldıkları neticeye göre oranlayarak puanlar verdim ve sonunda 2MB ile 1MB arasındaki performans farkını ve 4MB ile 2MB arasındaki performans farkını farklı uygulamalar için ayrı ayrı çıkardım. Son olarakta bütün bu uygulamaların ortalamasını aldım. Açıkçası sonuç benim için ilginçti, çünkü beklemediğim neticeler vardı. Tablo sonuç olarak şu şekilde oldu. [image]http://resim.donanimhaber.com/upfiles/312688/75DDEF9CB4314C38BE4E7D255DCB3532.jpg[/image] Sonuçları incelediğimizde Video Encodingte L2 önbelleğin pek bir etkisi olmadığını, Audio Encoding'te ise yine 2MB ile 4MB arasında fark olmadığını görüyoruz. Ofis uygulamaları ise L2 önbellekten önemli derecede etkileniyorlar yani ofis bilgisayarı alacaksanız işlemcinizin L2 önbellek miktarı dikkate alınması gereken önemli bir unsur oluyor. Resim işleme ve 3D Rendering'te ise yine 2MB ile 4MB arasında neredeyse hiç fark yok yani grafik işiyle ve 3D Renderingle uğraşıyorsanız size 2MB L2 önbelleği olan bir CPU fazlasıyla yetecektir daha fazlasına ihtiyacınız yok. En dramatik netice ise Oyunlar konusunda yaşanıyor, beni şaşırtanda asıl burası idi çünkü 2MB ile 4MB önbellek arasında yaklaşık %4 gibi pekte önemsenmeyecek bir fark varken 2MB ile 1MB arasında yaklaşık %11 gibi büyük sayılabilecek bir fark var. Buradan çıkan sonuç eğer oyun ağırlıklı bir CPU arıyorsanız ve O/C düşünmüyorsanız seçiminizin mutlaka 2MB ve üstü önbelleğe sahip Core 2 Duolar olması gerektiği. Genel ortalamaya baktığımızda ise 2MB ile 1MB arasında yaklaşık %5, 4MB ile 2MB arasında ise yaklaşık %2,5 gibi bir fark bulunuyor. Ayrıca bu inceleme sadece Core 2 Duo mimarisine sahip işlemcileri kapsıyor, AMD'nin işlemcileri için henüz böyle bir inceleme bulunmuyor. Testler için: http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/pentium-e2160_4.html [image]local://upfiles/312688/75DDEF9CB4314C38BE4E7D255DCB3532.jpg[/image] edit: imla hatası
|
|
|
|