Şimdi Ara

Apple, Fornite'ı App Store'dan kaldırdı: Epic'ten dava kararı!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
77
Cevap
0
Favori
2.443
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Apple, Fornite'ı App Store'dan kaldırdı: Epic'ten dava kararı!



    Dünyanın en popüler oyunlarından olan Fortnite, bugün ani bir kararla App Store'dan kaldırıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Apple, Epic Games'in bugün yayınladığı yeni oyun-içi satın alma opsiyonunun App Store ilkelerini ihlal ettiğini ve bu nedenle Fortnite'ın App Store'dan kaldırıldığını duyurdu.



    Epic'ten Apple'ı kızdıran hamle



    Epic'in bugün yayınladığı Fortnite güncellemesi ilginç bir özellik içeriyordu. Mobil platformlarda Fortnite'da oyun içi bir satın alma gerçekleştirdiğinizde normalde bu işlemi Google Play Store veya App Store içerisinde gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bu satın alımlardan tabi Google ve Apple da önemli bir pay alıyor (%30) . Epic bunun önüne geçmek için bugün Fortnite'a doğrudan Epic sistemi üzerinden V-bucks satın alma opsiyonu ekledi. Bu güncelleme tahmin edebileceğiniz gibi Apple'ı epey kızdırdı.



    Apple, Fornite'ı App Store'dan kaldırdı: Epic'ten dava kararı!



    Konuyla ilgili Apple'ın The Verge'e yaptığı açıklamalar:



    "Epic Games bugün App Store'un tüm geliştiricilere eşit olarak uygulanan ve kullanıcıların güvenini sağlayacak şekilde tasarlanan yönergelerini ihlal etme gibi talihsiz bir adım attı. Bunun sonucu olarak Fortnite oyunları mağazadan kaldırılmıştır. 



    Epic 10 yıldır App Store'da uygulamalarını barındırıyor ve bu ekosistemin geliştiricilere sağladığı özelliklerden en iyi şekilde faydalandı. Epic, App Store ilkelerini ve yönergerlerini kendi iradesiyle kabul etmişti. App Store'da başarılı bir iş modeli kurmuş olmalarından dolayı mutluyuz. Ancak kendilerinin bazı iş çıkarları nedeniyle bugün artık özel anlaşmalar istiyor olmaları, bizim yönergelerimizin tüm geliştiriciler için eşit bir oyun alanı sunduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bu ihlal durumunu çözmek amacıyla Epic ile birlikte çalışma için her türlü çabayı göstereceğiz."



    Apple'ın bu kararına tabi Epic'ten cevap gecikmedi. Twitter üzerinden açıklama yapan şirket, yasal evrakların hazırlandığını ve Apple'a "tekelleşme" üzerinden dava açılacağını duyurdu. 





    Epic Games'i doğrudan ödeme yöntemi aynı zamanda Play Store'daki Fortnite sürümü için de eklenmişti. Ancak Google'dan henüz konuyla ilgili herhangi bir hamle gelmedi. Apple bu konuda şu an için daha sert bir tutum sergiliyor



    Apple'ın App Store ilkeleriyle ilgili geçtiğimiz ay bazı açıklamalar yapan Epic CEO'su Tim Sweeney,"Apple artık çıldırmış durumda. Üniversiteler şu anda iPhone uygulamaları üzerinden sanal sınıflarda öğretim gerçekleştiriyor olsa, Apple bu üniversitelerin yıllık ücretlerinin %30'unu kendisine isteyecek. Sırf insanların uygulamalara erişmek için kullandığı telefonları yapıyor diye Apple'ın şirketlerin kazancını ellerinden alma hakkı yok." ifadelerini kullandı.






    Kaynak:https://www.theverge.com/2020/8/13/21366438/apple-fortnite-ios-app-store-violations-epic-payments







  • %30 soygunculuğu artık son bulur umarım. Düşünsenize 2 tane tekel var aralarında anlamışlar geliriniz yüzde 30 una çöküyorlar. Gıkını çıkaran geliştiricileride sistemden uzaklaştırıyorlar. Fornite inşallah davanın devamını getirir.

    Şöyle bir örnek vereyim. Benim 8.99TL ye sattığım bir mobil uygulamam var. Bunun %30'u Google veya Apple'a, %18'İ ise KDV olarak devlete gidiyor. Kısaca 4.5TL'si cebinize girmeden buhar oluyor.
    Kutusuna şarj aleti koymayan firma senin komisyon vermemene göz mü yumar değerli Epic.
    Birgün umuyorumki kulaklık girişi kaldırma, şarj aleti kaldırma, bir monitör standına 1000 dolar isteme vb. işlerinin cezasını öder.
    Tek el olmak böyle bir şey.. Daha etkili başka bir ekosistem yok malesef.

    Eee boşuna mı ısırılmış elma 2 trilyon dolara ulaştı sanıyorsunuz. Müşteriyi söğüşle, geliştiriciyi söğüşle, fanları söğüşle derken bu noktaya geldiler.


    Kapitalizmin zirvesinde bir teknoloji şirketi. Tek dertleri aşırı kar etmek. Tabi buna imkan verenlerde farkında olarak veya olmayarak müşterileri oluyor.

    Dileginize katiliyorum ama "daha etkili baska ekosistem yok" önerisine katilmiyorum. Bunun tamamiyle Apple'in pazarlama stratejisi olarak görüyorum. Apple ekosisteminin herhangi bi ekosistemden kötü oldugunu varsaymiyorum kesinlikle, o ayri bi tartisma. Ama aramizda bir yazilimci varsa su noktayi aciklarsa sevinirim:

    - Apple'in iOS veya diger yazilimlari cok gelismis ve kapsami epey büyük yazilimlar. Bu kadar büyük bi yazilim/ürün aginin, hatasiz/mükemmel olmasi mümkün mü?

    Windows/Android hatalari insanlarin gözüne gözüne sokulurken, Apple hatalari "skandal" olarak haberlere girmesine ragmen hemen unutuluyor ve sonra herkesin dilinde "mükemmel ekosistem/cihaz/yazilim". Nesi mükemmel, mükemmel olan yazilim ekosistemi/ürün var mi gercekten dünyada?

    Bu algiyi kanimca Apple yaratiyor, kullanici da hatalardan dolayi hakkini aramak yerine aldigi ürünü övmeyi/cihazinin digerlerinden daha üstün olduguna inanmayi istiyor ve Apple bunu yillardir sömürüyor, olay kabardikca kabariyor. (Bunu diger ekosistemlerin kullanicilari da yapiyor, insana özgü normal bir davranis). Fakat bunun sonucu olarak Apple piyasaya sürdügü ürünü/ürünleri astoronomik rakamlara sunuyor, ve sarj aleti gibi ürünün vazgecilmez bir parcasi olan yan ürünlerden bile haksiz ve fahis gelir elde etmek istiyor. Güzel sistem, kapitalizmin köküne vurdunuz, tamam, ama gün gelir devran döner. Bunlar kendini zamanin hakimi saniyor ona ayar oluyorum.

    Önemli not: Bu yorumdaki amacim Apple/Android/Windows karsilastirmasi degil, diger firmalarin da kendince ve haddini asan becekriksizlikleri/hatalari var. Amac Apple"in algi yönetimi üzerinden sömürüsüne vurgu yapmak.
  • %30 soygunculuğu artık son bulur umarım. Düşünsenize 2 tane tekel var aralarında anlamışlar geliriniz yüzde 30 una çöküyorlar. Gıkını çıkaran geliştiricileride sistemden uzaklaştırıyorlar. Fornite inşallah davanın devamını getirir.

    Şöyle bir örnek vereyim. Benim 8.99TL ye sattığım bir mobil uygulamam var. Bunun %30'u Google veya Apple'a, %18'İ ise KDV olarak devlete gidiyor. Kısaca 4.5TL'si cebinize girmeden buhar oluyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Havya Makinesi -- 14 Ağustos 2020; 10:41:27 >
  • Apple ucuz donanım satıp yazılımdan kar etmeyi amaçlasa oyun konsolllarinda olduğu gibi firmalar hic bir sıkıntı çıkarmaz ama adamlar hem donanımdan deli gibi kar ediyor hem de yazılımdan.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adamlar yıllarını bu platformu geliştirmeye harcamış, tabii ki %30 komisyon alacak. Babalarının hayrına yapmadılar ya bu işi? Senin epic dediğin şirket %30 verse de vermese de deli paralar kazanıyor zaten. Ama yok sen hem adamların platformundan faydalan hem de komisyon vermekten kaç..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • amerikanın çingenesi yaptı yine yapcağını

  • Epic Games adına talihsiz bir adım olmuş.

    %30 fazla bunda herkes hemfikirdir, keşke daha uygun komisyonlar olsa %10 - 15 gibi. Daha az komisyon ödemek istiyorsan %30'u kabul etmiyorsan neden sözleşme imzalıyorsun? Ya Apple ile görüşerek orta yolu bulup anlaşmaya çalış veya hiç bir çıkar yolu yoksa kendin onurlu bir şekilde Apple ile yollarını ayır. Ama sinsice haber vermeden sözleşmeleri ihlal ederek hareket etmek hiç ama hiç doğru değil. Neyse bu tamamen farklı bir konu uzun uzun tartışılabilir.

    Haberdeki konuda Apple tamamen haklı ve doğru olanı yapmış. Sözleşme imzalıyorsunuz tüm şartlarda anlaşıyorsunuz sonra Epic Games çıkıp şark kurnazlığı yapıp direk ödeme yöntemi ve daha uygun fiyatlar belirliyor.

    Bu durumda tüketici hangi ödeme yöntemini seçer? Tabiki direk öndeme yöntemini çünkü daha cazip. Bu durumda Apple gelir kaybına uğrar.

    Yani bunu yapmayı daha önce kimse akıl edemedi mi bi akıllı Epic Games mi sanki? Yaptıkları hiç etik ve doğru değil ve bunu yaparak kendi ayaklarına sıktılar. Eğer orta yolu bulup Apple ile anlaşamazlarsa ve işi yargı yoluna sürüp diretirlerse ki bu uzun zaman alır bu süre boyunca App Store'da oyunları yer almayacağından büyük bir gelir kaybına uğrayacaklardır. Apple'a 3 kuruş az ödeyeyim derken 5 kuruştan olmuş olacaklar. Yani tabici caiz ise aç gözlülükleri yüzünden Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olacaklar.

    Yasal süreçler sonuçlandığında karar Epic Games'in lehine olsa bile kesilecek ceza Apple'a pek koymaz ama tavrını çok net ortaya koyduğu için tam aksine kazançlı çıkacaktır. Eğer Apple böyle yapmasaydı diğer oyun stüdyoları da benzer hamleler yaparak Apple'ı çok daha zor duruma sokabilirlerdi. Bu işi başlamadan bitirmiş oldu Apple, çok akıllı, haklı ve doğru bir hamle.





  • Ee sayın ceo Apple demez mi sana o zaman yallah android’e diye adamın ekosisteminde tekelleşti diyorsun mağaza da onun cihaz da onun sanki başka platformlar yok.

  • Adamlar resmen Apple kendilerini AppStore dan kaldırsın da dava açalım diye hamle yapmışlar... bi planları var sanırım...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İos yada android fark ermez bu yazılımlar bu seviyelere gelene kadar ne emekler verdi, hem platformunu kullanacaksın hem de komisyon vermeyeceksin öyle iş olmaz. Tekelcikten rahatsız oluyorlarsa buyursunlar yeni işletim sistemi yapıp rakip olsunlar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Havya Makinesi

    %30 soygunculuğu artık son bulur umarım. Düşünsenize 2 tane tekel var aralarında anlamışlar geliriniz yüzde 30 una çöküyorlar. Gıkını çıkaran geliştiricileride sistemden uzaklaştırıyorlar. Fornite inşallah davanın devamını getirir.

    Şöyle bir örnek vereyim. Benim 8.99TL ye sattığım bir mobil uygulamam var. Bunun %30'u Google veya Apple'a, %18'İ ise KDV olarak devlete gidiyor. Kısaca 4.5TL'si cebinize girmeden buhar oluyor.

    Eee boşuna mı ısırılmış elma 2 trilyon dolara ulaştı sanıyorsunuz. Müşteriyi söğüşle, geliştiriciyi söğüşle, fanları söğüşle derken bu noktaya geldiler.


    Kapitalizmin zirvesinde bir teknoloji şirketi. Tek dertleri aşırı kar etmek. Tabi buna imkan verenlerde farkında olarak veya olmayarak müşterileri oluyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • zero fear kullanıcısına yanıt
    Kimse platforma gitmez ise o platform ne olacak?

  • Gitmeme gibi bir lüksü yok, eğer tüzel kişiliğini yok etmemek istiyorsa epic ve benzer start-up'lar gitmek zorunda çünkü alternatifin yok, eee farklı bir platform mu kuracaksın? O da imkansız. İyisi mi adamların hakkı olan komisyonu olması gerektiği şekilde öde kazan kazan durumu ortaya çıksın zaten şu an olduğu gibi. Ha yok dersen de dediğim gibi piyasadan silinir gidersin.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • zero fear kullanıcısına yanıt

    İşte burada işin içine rekabet kurumu girer. Sen “gidebileceği başka platform yok, mecbur kabul edecek” dersen bu tekelleşmeye girer ve rekabet kurulu olaya el atar. Yukarda bir arkadaşında dediği gibi hem donanımdan hem de yazılımdan bu kadar büyük para kazanan dünyada başka bir firma yoktur heralde.


    Çoğu araba firması bile yedek parçadan ve servisten kazanırız diyerek ürettiği aracı sıfır kar ile satıyor.


    Bakalım olay dava boyutuna gidecek mi? Ne kadar büyüyecek. Apple zamanında bu uygulamalar için yaptığını Netflix tarzı firmalara da yapmaya çalıştı. Apple TV+’ı kurarak Netflix tarzı uygulamaları ve HBO gibi paralı kanalları bu uygulamada tek fiyatlı tek bir paket içine toplamak istedi. Aynı Spotify gibi. Tabi bu iş bedava olmayacaktı. İzlendiğin kadar ücret alacaktın Apple’dan. Tabi Netflix direk “sen bizimle dalgamı geçiyorsun dostum, deli mi dürttü beni de senin saçma platformuna geleyim” dedi ve Apple’ın planları elinde patladı ve Apple TV+ şimdiki haline evrildi.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Havya Makinesi

    %30 soygunculuğu artık son bulur umarım. Düşünsenize 2 tane tekel var aralarında anlamışlar geliriniz yüzde 30 una çöküyorlar. Gıkını çıkaran geliştiricileride sistemden uzaklaştırıyorlar. Fornite inşallah davanın devamını getirir.

    Şöyle bir örnek vereyim. Benim 8.99TL ye sattığım bir mobil uygulamam var. Bunun %30'u Google veya Apple'a, %18'İ ise KDV olarak devlete gidiyor. Kısaca 4.5TL'si cebinize girmeden buhar oluyor.

    Konsollara da dava acsinlar o zaman


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tamam komisyon alsın da %30 ne arkadaş. Hakkı taş çatlasa %10. Adam senden çok kazanıyor.

    Epic böyle bir hamleyi göze aldığına göre sağlam bir savaş olacak.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kutusuna şarj aleti koymayan firma senin komisyon vermemene göz mü yumar değerli Epic.
    Birgün umuyorumki kulaklık girişi kaldırma, şarj aleti kaldırma, bir monitör standına 1000 dolar isteme vb. işlerinin cezasını öder.
    Tek el olmak böyle bir şey.. Daha etkili başka bir ekosistem yok malesef.

  • zero fear kullanıcısına yanıt
    Android desen haklısın. Fakat apple da uygulamayı yüklemenin başka yolu yok. Sence bu "Tekel" değil mi? Düşünsene bir uygulama geliştiriyorsun ve apple sana şunu diyor tek seçeneğin benim mağazam ve %30 komisyonunu da alırım ona göre.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Firmalar Apple a zaten geliştirici ücreti veriyorlar yanılmıyorsam, artı uygulama ücretli ise onu da Apple tahsil ediyor zaten. Orada da ses çıkaran yok komisyona. Sorun Apple ın uygulama içi ödemelerin de kendi sistemi ile yapılmasını dayatması. İşte bu konudaki tekelleşme orada başlıyor.

    Bu tekel eninde sonunda kırılacak, daha önce yanılmıyorsam spotify da benzer şekilde bir çıkışı olmuştu. Apple hem bizden komisyon alıyor, hem de bizim onun servisi ile rekabet etmemiz bekleniyor, bu rekabet kurallarına aykırı diye diye...

  • lterlemez L kullanıcısına yanıt
    Apple dan bahsediyoruz :) siz buna yazarken inandınız mı ?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.