Şimdi Ara

Türkiye, askeri gücünü sınırlandıran AKKA antlaşmasından çekildi: AKKA antlaşması hakkında bilmeniz gerekenler!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
92
Cevap
2
Favori
5.528
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
32 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Türkiye, 1990 yılında imzaladığı Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’ndan (AKKA) çekildiğini duyurdu. Belirli askeri kararları ve üretim planlamalarını içeren bu antlaşmadan çekilen Türkiye için yeni bir dönem başlıyor.



    AKKA antlaşması nedir?



    AKKA (Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması), 19 Kasım 1990 tarihinde Türkiye dahil olmak üzere NATO üyesi ülkeler ve Varşova Paktı arasında imzalandı. 1992 yılında yürürlüğe giren bu antlaşmayla birlikte imzacı ülkelerin topraklarında bulundurabilecekleri askeri ekipmanların miktarına sınırlamalar uygulanıyor. Bu antlaşma, hem ülke genelindeki hem de belirli bölgelerdeki askeri birim ve teçhizat sayısının sınırlandırılmasını içeriyor. Ülkeler, birbirinin silah ve teçhizat sayılarını denetleyebiliyor.



    AKKA antlaşmasıyla birlikte Avrupa’da savaşın yıkıcı etkisinin azaltılması amaçlanıyor. Büyük ölçekli saldırılar ve bir bölgeden yapılacak sürpriz saldırılar engelleniyor. Savaşın etkisinden dolayı Avrupa’da yaşanabilecek kalıcı sorunların azaltılması, savaşın şiddetinin azaltılması ve orantısız gücün engellenmesi hedefleniyor. 



    Türkiye, AKKA'dan tamamen mi çekildi?



    Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Türkiye'nin tamamen çekilmediğini, taraf ülkelerin antlaşmayı askıya alması nedeniyle bu kararın alındığını açıkladı.



    Askıya alma kararının geri alınabilir bir karar olduğunu belirten Keçeli, şunları kaydetti:



    "Bu konuda, NATO Konseyi tarafından 7 Kasım'da açıklama yapılmıştı. Biz ayrıca bir açıklama daha yaparak kararımızı gerekçeleriyle duyurmuştuk. AKKA'ya taraf NATO müttefiklerinin antlaşmayı uygulamayı askıya alma kararlarının yürürlüğe gireceği tarihi, her müttefik kendi ulusal mevzuatları çerçevesinde belirliyor. Halihazırda AKKA'ya taraf müttefiklerin büyük çoğunluğunca askıya alma kararı yürürlüğe girdi. AKKA'yı uygulamayı askıya alma kararımızın 8 Nisan 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmesine yönelik iç hukuki süreç tamamlandı ve bu konudaki Cumhurbaşkanlığı Kararı 5 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı."



    AKKA antlaşması hangi silahları ve araçları kapsıyor?



    AKKA antlaşması, 5 farklı konvansiyonel aracı kapsıyor. Üye ülkelerin tank, topçu, zırhlı muharebe araçları, savaş uçakları ve helikopterlerin sayısına sınırlar getiriyor. Taraflara birbirinin ağır silahlarını havadan ve karadan denetleme imkânı veriliyor.




    • Tanklar

    • Topçu

    • Zırhlı muharebe araçları

    • Savaş Uçakları

    • Helikopterler





    AKKA antlaşması ile getirilen sınırlar?



    AKKA üyesi ülkeler için ülke genelinde bulunabilecek silah sayısına şu şekilde sınırlama getirildi:




    • 20.000 tank

    • 20.000 topçu

    • 30.000 zırhlı kara aracı

    • 6.800 savaş uçağı

    • 2.000 saldırı helikopteri



    Bu sınırlamanın yanı sıra, bir bölgedeki kuvvet yoğunlaşmasını önlemek için bölgesel sınırlamalar da getirildi. Bir bölgede, o bölge için belirtilenden daha fazla konuşlandırılmaya izin verilmiyor.



    Ayrıca Bkz.Türk savunma sanayisi 2023'te neler yaptı?



    AKKA antlaşması uygulanıyor mu?



    Üye devletler bu antlaşmaya uzun bir süre uyum göstermişti. Son yıllarda ise Rusya tarafından antlaşmaya uyulmadığı için fiili açıdan geçerliliğini yitirdi. Rusya, AKKA sınırlamalarını önemsemeyerek Gürcistan, Moldova ve Ukrayna’yı işgale kalkıştı. Rusya, 2007 yılında bu AKKA’yı uygulamayı askıya aldı ve Kasım 2023’te AKKA’dan tamamen çekildi.



    Rusya’nın antlaşmadan çekilmesiyle birlikte Kasım ayında NATO üyesi ülkeler AKKA antlaşması yükümlülüklerini askıya aldığını açıkladı. 30 Mart’ta Polonya, 4 Nisan’da ise Türkiye AKKA’yı uygulamayı durdurduğunu duyurdu.



    Türkiye sınırlarının bir bölümü AKKA’nın kapsamı dışında




    AKKA antlaşması, Avrupa’daki savaşların yıkıcı etkisini azaltmayı hedeflediği için bir Avrupa haritası çizilerek bu sınırlar AKKA kapsamında tutuldu. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ANKA antlaşması çerçevesinin dışında tutuldu. Türkiye, bu bölgede AKKA sınırlarına takılmadan silah ve askeri araç kaydırması yapabiliyor. Ayrıca AKKA üyesi ülkeler, Türkiye’nin bu bölgedeki silah ve araçlarını denetleyemiyor.



    AKKA antlaşması hangi ülkeleri kapsıyor?



    19 Kasım 1990’da imzalanan antlaşmaya üye ülkeler şunlar




    • (O tarihte) NATO üyesi olan on altı ülke: ABD, Almanya, Belçika, Birleşik Krallık, Danimarka, Fransa, Hollanda, İspanya, İtalya, İzlanda, Kanada, Lüksemburg, Norveç, Portekiz Türkiye ve Yunanistan

    • (O tarihte) Varşova Paktı üyesi olan altı devlet: Bulgaristan, Çekoslovakya, Macaristan, Polonya, Romanya ve Sovyetler Birliği









  • halk açlıktan kırılıyor

    avrupa silahlanma işini amerika ukrayna yunanistan ve Türkiyeye bırakmış gelişmeye odaklı bizde kola 50 lira olmuş silah külah savaş mavaş peşindeyiz


    Yurtta sulh cihanda sulh devlet kodundan taviz verilmemeli savunma sanayii haberleri ile gereksiz gazlar veriliyor halka belirli şirketler vergilerimizi yutuyor


    dünya savaşılamayacak kadar pahalı bir hale geldi 90lardan sonra amerikada şimdiki akıl olsa ırak ve afganistan savaşlarını bile yapmazlardı

    Publio Flavio Vegezio Renato'nun dediği gibi "Si vis pacem para bellum."
    Türkçesi; "Barış istiyorsan savaşa hazır ol."
    Durum bundan ibaret. Diğer ülkeler bu antlaşmayı askıya aldıysalar, Türkiye de yerinde oturacak değildi haliyle. Türkiye savaşa girmek istemiyorsa caydırıcılığı yüksek teknolojilerin üretiminin önünü açmalı. Bunun için konvansiyonel silah üretip satmalı. Ukrayna savaşında top mermisi satarak MKE nin ne kadar kâr ettiğine bile baksak bunun önemli olduğunu anlayabiliriz.
    Rusya ukraynaya girince avrupa hop hop hoplamaya ve silahlanmaya başladı. Öyle elin adamı senin ekonomik gücüne çökmeye geldiğinde elinde silahın ve savaşacak askerin yoksa işgale gelenlere 50 liraya kola ikram eder ondan sonra da yandım Allah dersin.

    3. dünya savaşına gidildiği bu günlerde sen silahlanmak ve askeri olarak güçlenmek zorundasın. Bugün Türkiye bu kadar askeri olarak güçlenmeseydi Arap baharının son durağı olmuştu. Ya siz daha 2016'da 15 temmuzda ülke işgale kalkışıldı hala kola 50 lira muhabbeti yapıyorsunuz - kola da sanırsın zaruri ihtiyaç!

    3. Dünya savaşı kapıda tüm ülkeler hızla silahlanıyor. Etrafımız heryerden sarılmış. Kuzeyde rusya, güneyde mısır, suriye, ırak ,iran, doğuda ermenistan, batıda yunanistan vs her yerimiz askeri yığınak olmuş sen diyorsun ki silahlanmayı bırakalım da kolaya odaklanalım.

    Sizin bu kafa ilk zora gelmede ülkeden kaçacak kafa gayet iyi biliyoruz. 15 temmuzda havalimanlarına atm'lere koşan kafasınız siz. Kurtuluş savaşında da vardınız bugünde varsınız!

    G. Kore'de bir aptallık uğruna kimin için öldüysek oradan çıkarım yapın hocam

    Bizim ülkenin en muhalifinden en iktidarına siyasetine asla güven olmaz, hepsinin kıblesi aynı çünkü...

    Açıkça yazsam damlar şimdi "süper zekiler" gomplocu diye

    Hala "savaşlar geride kaldı" yazabilen polyannaların ülkesinde insanlarla uğraşmak zor iş :)

  • İnşallah Irak, Suriye ve Zengezur koridoru içindir de ordumuz şöyle hakettiğini verir gerekli yerlere



    Yok ağzıma almak istemediğim bir sebeptense vay halimize; yeni bir G Kore vakası yaşamayız inşallah...

  • doruhüso D kullanıcısına yanıt

    Bahsetmek istemediğiniz neden nedir hocam, bilmediğimden soruyorum ve merak da ediyorum?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • halk açlıktan kırılıyor

    avrupa silahlanma işini amerika ukrayna yunanistan ve Türkiyeye bırakmış gelişmeye odaklı bizde kola 50 lira olmuş silah külah savaş mavaş peşindeyiz


    Yurtta sulh cihanda sulh devlet kodundan taviz verilmemeli savunma sanayii haberleri ile gereksiz gazlar veriliyor halka belirli şirketler vergilerimizi yutuyor


    dünya savaşılamayacak kadar pahalı bir hale geldi 90lardan sonra amerikada şimdiki akıl olsa ırak ve afganistan savaşlarını bile yapmazlardı

  • Surface Area S kullanıcısına yanıt

    G. Kore'de bir aptallık uğruna kimin için öldüysek oradan çıkarım yapın hocam

    Bizim ülkenin en muhalifinden en iktidarına siyasetine asla güven olmaz, hepsinin kıblesi aynı çünkü...

    Açıkça yazsam damlar şimdi "süper zekiler" gomplocu diye

    Hala "savaşlar geride kaldı" yazabilen polyannaların ülkesinde insanlarla uğraşmak zor iş :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 5 Nisan 2024; 18:45:16 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 3. dunya savasi bizsiz olmaz demisler

  • hamza5806 kullanıcısına yanıt

    Diğer ülkelerin aksine ABD savaştan para kazanıyor; gerek dev savunma sanayiisi olsun, gerekse de işgal ettiği ülkelerde çöktüğü doğal kaynaklar olsun, savaşı en kârlı sektör haline getiriyor.

  • millet neresiyle okumuş?


    yani silahlanma özgürlüğünü eline vermiş amerika. gidip bol bol amerikan silahları, parçaları alarak silahlanacaksın.


    neden?


    rusya ve çin'e karşı saldırmak için.


    boşuna mı füze sistemleri, radar sistemleri verildi? Pakistan'a bile stand-off yaptırıyorlar.


    bizim akp de bundan iyi yararlandı.


    amaç sen amerikan silahı al = Dolar ile borçlan = Amerika rahatlıkla para basabilir = Amerika borcu 36 trilyon doları aştı.


    ekleme :


    polonya'ya gönderilen kore tankı. tabi kore derken yani lisanslı motorundan , top atarına kadar ... hepsi alman, fransız ... yani amerikan malı. kore'ye bunun neden ürettilrildiği şimdi daha iyi anlaşılmıştır umarım.


    polonya üzerinden ukrayna'ya gidiyor :)


    ama sorun: Ruslar tank mank ne varsa indiriyor. challenger 2 sistemleri çöp çıktı mesela geri çekildi. abrahamlar övüldü mövüldü 2 haftada 4 tane kaybedince onlar da geri çekildi.


    Türkiye, askeri gücünü sınırlandıran AKKA antlaşmasından çekildi: AKKA antlaşması hakkında bilmeniz gerekenler!



    bizi ilgilendiren kısmı: Yarın öbürgün bunlar kıbrıs'a asker çıkardıklarında, rum tarafına ukrayna'ya yaptıkları gıbı silahlar yığıp sana desteklerini kesitlerinde ne yapacaksın? continental motorlarını üretecek lisanslı parçalarını türk malı diye yutturmaya mı çalışacaksın? yoksa sana verilen amerikan malları kesildiğinde, üstüne Türk şirketlerinin kaplamalarını koyup "yerli garhaşım" palavrası sıktığın malları nereden temin edeceksin ?




    Türkiye, askeri gücünü sınırlandıran AKKA antlaşmasından çekildi: AKKA antlaşması hakkında bilmeniz gerekenler!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pskillercheto -- 6 Nisan 2024; 11:36:27 >




  • hitokiri_johndoesai H kullanıcısına yanıt
    Aynen öyle biz sadece para kaybediyoruz

    Ukrayna savasinda da kaybeden avrupa ve rusya kazanan Amerika

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Dünya yolsuzluk indeksindeki listedende çekilcek miyiz.
    Yada mutsuzluk, yada internet hızı, yada demokrasi yada fikir hürriyeti, yada fakirlik indeksi ve bunun gibi binlercesinden çıkabilirmiyiz.
    Bana iyi bi fikir gibi geldi. Söz ondan sonrada hamd edicem şükür edicem, cumaya gitcem walla billa.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jubeii -- 5 Nisan 2024; 19:40:23 >
  • Son yıllarda iyice 3.Dünya savaşı naraları atılmaya başlandı geliyor gelmekte olan

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • başlık cekildi, içerik askıya alındı

  • gidi G kullanıcısına yanıt
    Kaça veriyon?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • hamza5806 kullanıcısına yanıt

    Biz savaş istemesek bile savaş gelip bizi bulur dostum...Özellikle ülkenin içi milyonlarca ne idüğü belirsiz insanla doldurulmuşken ve Suriye'de bir YPG tehditi dururken bahsettiğin 'yurtta sulh cihanda sulh' ilkesinin geçerliliğini koruması zor.

  • Publio Flavio Vegezio Renato'nun dediği gibi "Si vis pacem para bellum."
    Türkçesi; "Barış istiyorsan savaşa hazır ol."
    Durum bundan ibaret. Diğer ülkeler bu antlaşmayı askıya aldıysalar, Türkiye de yerinde oturacak değildi haliyle. Türkiye savaşa girmek istemiyorsa caydırıcılığı yüksek teknolojilerin üretiminin önünü açmalı. Bunun için konvansiyonel silah üretip satmalı. Ukrayna savaşında top mermisi satarak MKE nin ne kadar kâr ettiğine bile baksak bunun önemli olduğunu anlayabiliriz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3uncubayezit -- 5 Nisan 2024; 20:59:53 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.