Şimdi Ara

Zorla evlilik Kürt kadınların da sorunu‏

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.018
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  •  Zorla evlilik Kürt kadınların da sorunu‏

Türkiye’nin modernizasyon sürecinde Kürtler çok geri kalmış durumda: Ortalama eğitim yılı 7,4, Kürtlerde 6.1 yıl. Köylerdeki Kürtlerin yüzde 24’ü okuma yazma bilmiyor. Hanede yaşayan sayısı çok kalabalık, gelir ise çok düşük ve işsizlik rakamları ürkütücü.

Nisan 2008 araştırmamızın temel demokratik bulgularının eğitime dair bölümü, Kürt vatandaşlarımızın eğitim konusunda genel nüfusa göre hayli geri kalmış olduğunu ortaya koyuyor. Buna göre, ortalama eğitim yılı Türklerde 7,4 yıl düzeyinde, Kürtlerde ise bu oran 6,1 yıl olarak hesaplanıyor.

Ülke ortalamalarına göre Kürtlerin eğitimlerinde ciddi eksiklik olduğu görülüyor.
    Eylül 2006 senesinin araştırmasında ortalama eğitim yılı olarak 5,5 yıl olarak hesaplanıyordu, araştırma hata payı içinde de sayılabilecek bu fark, yine de son yıllardaki yoğun eğitim kampanyaları ve projelerinin sonucu olarak bir miktar iyileşme işareti olduğu da söylenebilir. Fakat daha da çarpıcı olan bir kuşak önceye gidildiğinde ortaya çıkmaktadır.

Kadınların hali vahim
    Kürt kökenli kadınlar ve annelerde eğitimsizlik oldukça yüksektir. Kürt annelerde ortalama eğitim 1,3 yıl iken Kürt babalarda ortalama eğitim 3,2 yıldır. Bu rakamlar Türklerde annelerde 3,3 yıl, babalarda 4,8 yıldır. Eğitimle ilgili daha da çarpıcı bulgu, köylerde bu düşüklüğün çok altında oluşudur. Köylerdeki Kürtlerin yüzde 24’ü okuma yazma bilmemekte, yüzde 8’i de okul bitirmeden okuryazar olmaktadır. Yani köylerdeki Kürtlerin üçte biri henüz ilkokul eğitimine bile ulaşamamıştır. Ana dili, günlük hayatta aile içinde kullandığı dil ve bildiği varsa diğer diller olarak üç soru ile ‘dil’ ölçülmeye çalışılmıştır. Çapraz tablolar incelendiğinde, Türkçenin yetişkin nüfusun yüzde 2,28’i (yaklaşık 1.663.000 kişi) için ne anadil ne de aile için günlük yaşamda kullanılan dil olduğu, aile dışında kullandıkları görülmektedir. Hiç Türkçe bilmeyen, yani dille ilgili üç sorudan herhangi birine cevap vermiş olan, ancak bu cevaplar arasında Türkçe cevabı hiç yer almayanların oranı ise yaklaşık 1 milyon 350 bin kişiye denk gelen yüzde 1,85’tir. Tablo 1.

Hane halkı sayısı, kişileri ve evlenme
    Toplumsal dönüşüm ve modernizasyon sürecinde Kürtlerin ne kadar geride kaldığını gösteren önemli bulgulardan biri de eğitimden sonra hane halkı sayıları, hanelerde yaşayanların kimlikleri ve evlenme biçiminde görülmektedir. Nisan 2008’deki bulguya göre, Kürtlerde bir hanede yaşayanların sayısı ortalama 6,1 kişi, oran Türklerde 4,3 kişi. Dikkat çeken, 68 kişilik hanelerin yüzde 32, 9 kişiden fazla olan hanelerin yüzde 21 oranında oluşudur. Özellikle köylere gelindiğinde bu rakamlar daha da çarpıcıdır. Köylerdeki Kürtlerin yüzde 34’ü 68 kişilik, yine yüzde 34’ü de 9 kişiden daha kalabalık hanelerde yaşamaktadırlar. Hanelerde kimlerle yaşadıklarına bakıldığında, kendi anne-babasıyla oturanlar yüzde 13 iken, anne baba dışındaki akrabalarında yaşadığı haneler yüzde 20 oranındadır. Evlilere (yüzde 75) nasıl evlendikleri sorulduğunda Kürtlerde ‘kendi rızası dışında evlendirilenler’ yüzde 15 oranında. Bu rakam Türklerde yüzde 6,7’dir. Görücü usulüyle evlenenler yüzde 54’tür ve yalnızca yüzde 31’i evleneceği kişiyi kendisinin seçtiğini söylemektedir. Köylere bakıldığında ise bu oranlar kadınlar aleyhine daha da bozulmaktadır.

Akrabalık
    Farklı etnik kimlikler arasında evliliklere baktığımızda, Türkler ve Kürtler arasındaki evlilik nüfusun yüzde 3,7’sidir. Diğer bir deyişle, Türklerle akraba olan Kürt sayısı (aynı zamanda Kürtlerle akraba olan Türk sayısı), 2 milyon 600 bindir. Türkler ve diğer etnik kimlikler arasında yüzde 3,6 ile 2 milyon 661 bin kişide akrabalık vardır. Kürtler ve Türkler hariç diğer etnik kimlikler arasında akrabalık, yüzde 0,5 ile 353 bin kişide görülmektedir. Bu akrabalık ilişkileri, Türkiye’nin toplumsal yapısının beraber yaşayan, birbiriyle evlenen ve ortak kültürler oluşturan farkı farklı grupların karmaşık ilişkileriyle oluştuğunu göstermektedir.

İş, gelir ve sosyal güvenlik
    15 yaş üstü nüfusta Kürtlerin yalnızca yüzde 39’u çalışmaktadır. Çalışabilir nüfus içinden emeklileri, öğrencileri ve ev kadınlarını çıkararak net istihdam edilebilir nüfus üzerinden bakıldığında Kürtlerde işsizlik oranı yüzde 29,6’dır. Sosyal güvenlikte durum daha da çarpıcı. Kürtlerin yüzde 27’sinin sosyal güvenliği yok. Sosyal güvenliğe sahip olanların da yüzde 25’si Yeşil Kart sahibidirler. Kürtlerin yüzde 20’si 300 YTL’den az yüzde 32’si 301-700 YTL gelir elde edebilmektedir. Yani Kürtlerin yüzde 52’si ciddi biçimde yoksulluk içindedir. Köylerde bu oranlar çok daha dramatik hal alıyor. Köylerde yaşayan Kürtlerin yüzde 38’i 300 YTL altında, yüzde 18’i 300-500 YTL, yüzde 14’ü 500-700 YTL hane geliriyle yaşamaktadır ki, bu rakamlar köylerdeki hane halkı sayılarıyla beraber ele alındığında sorunun büyüklüğü ve dramatikliği daha açık ortaya çıkmaktadır. Yardım almadan geçinemediğini söyleyen ve dışarıdan yardım alan Kürtlerin oranı yüzde 15,6’dır. 11 milyon dolayında olan Kürtleri 6,1 kişilik ortalama hanede yaşayan bulguları ile beraber bakıldığında yaklaşık 1,8 milyon Kürt aileden veya haneden söz ettiğimiz anlaşılır. Bu durumda da yaklaşık 280 bin Kürt hanesi (11 milyon Kürt yurttaşın yaklaşık 1,7 milyon kişisi) ancak dışarıdan yardım alarak hayatını sürdürebilmektedir.(SD)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnTiMaSKe -- 3 Mart 2009; 16:07:11 >

• Bu sorunun temeli bildiğiniz gibi eğitimdir. Kürtler cahil kaldıkları için bu seviyededir.

Bu sorunu çözmek için ilk önce PKK'yı silmek gerekmektedir.
  • "Akrabalık
    Farklı etnik kimlikler arasında evliliklere baktığımızda, Türkler ve Kürtler arasındaki evlilik nüfusun yüzde 3,7’sidir. Diğer bir deyişle, Türklerle akraba olan Kürt sayısı (aynı zamanda Kürtlerle akraba olan Türk sayısı), 2 milyon 600 bindir. Türkler ve diğer etnik kimlikler arasında yüzde 3,6 ile 2 milyon 661 bin kişide akrabalık vardır."

süper.kısacası bir kürtle evlenmektense herhangi kürt olmayan biriyle evlenmek isteyenlerin sayısı çok daha fazla.ve bence haklılar
  • Cahil bırakıldıkları icin demek istedin herhalde
    quote:

Orjinalden alıntı: HydroAcidX

Bu sorunun temeli bildiğiniz gibi eğitimdir. Kürtler cahil kaldıkları için bu seviyededir.

• quote:

Orjinalden alıntı: AnTiMaSKe

Cahil bırakıldıkları icin demek istedin herhalde
    quote:

Orjinalden alıntı: HydroAcidX

Bu sorunun temeli bildiğiniz gibi eğitimdir. Kürtler cahil kaldıkları için bu seviyededir.

Kendileri cahil kalmak istiyolar, demek istedim.
  • Şunlara bakın
    Doguda hala suyun gitmedigi köyler var
    Siz hangi egitimden hangi saglıktan hangi devletten bahsediyorsunuz?
    Kürtler egitim görmek istemiyor demek gercekten cok komik.
    Dogudaki o feodal yapı bilgili bilincli bir toplumla yani egitimle kırılabilir
    Bundan 30 yıl önce doguda kac köyde okul vardı sorarım?
    Zamanında egitilmemiş toplumdan bugun ne bekliyorsunuz?
    Bugun ailelerin cocuklarını okula göndermeleri icin kampanyalar düzenleniyor
    On yıllar sonra sonunda anlışabildi.
    Kürt sorunun çözümü silahla kanla degil.
    Devletin varlıgını en ücra yerde bile hisseden egitimli halk ile olacagı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnTiMaSKe -- 4 Mart 2009; 2:31:13 >
  • @Antimaske,

Devlet eğitsede suç, eğitmesede. Eğitirse asimilasyon yapılıyor diye saldırılacak, eğitilmediği iddiasının ise hiç bir doğruluk payı yok. Cumhuriyetin her döneminde okullaşma ve öğretmen sayıları doğuda diğer bölgelerden daha fazla olmuştur. Yani sorun devletin varlığı. Fakat kazara bir yıkılırsa bundan en çok zarar görecek olan hiç kuşkusuz Kürtler olacaktır. Bu günlerini mumla arayacak, bu düzeye kendi olanakları ile ulaşmaları yüzyıllar alacaktır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Cumhuriyetin her döneminde okullaşma ve öğretmen sayıları doğuda diğer bölgelerden daha fazla olmuştur??

Bence bir gözat

quote:

Doğu'daki eğitim seferberliği PKK'nın planlarını bozdu!
    Tabanında büyük oranda çözülmelerin görüldüğü PKK terör örgütü, gençleri dağa çağırmaya başladı.
    Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde son üç yılda yürütülen çalışmalarla okullaşma oranında yüzde 30 artış sağlandı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öncülüğünde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğunlaşan okullaşma kampanyaları, PKK'nın 'gençleri dağa çekme' planlarını bozdu. Örgütün elebaşılarından Bahoz Erdal, PKK'nın tabanına 'çocuklarınızı okula değil, dağa gönderin' mesajı yolladı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yıllardır süregelen eğitim sorunu, son yıllarda yürütülen çalışmalarla büyük oranda giderildi. Son üç yılda bölgede okullaşma oranı yüzde 30 oranında arttı. Bu süre zarfında sadece Diyarbakır'da bin 544 derslik yapıldı. Öğretmen açığı büyük oranda giderilirken, yürütülen kampanyalarla okullaşma oranı yüzde 100'e yaklaştı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın öncülük ettiği 'Haydi Kızlar Okula Kampanyası' kapsamında son 4 yılda Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Siirt ve Batman'da 53 bini aşkın kız çocuğu eğitime kazandırıldı. İlk ve ortaöğretimin yanı sıra yükseköğretimde de önemli atılımlar gerçekleştirildi. Adıyaman, Mardin, Batman, Ağrı, Siirt, Bitlis, Bingöl, Muş, Mardin ve Batman üniversiteye kavuştu. Eğitim atağı ile bugüne kadar 'eğitimsizlik' avantajını kullanarak gençleri kandıran terör örgütünün işleri bozuldu. 1990'lı yıllarda her ay yüzlerce eğitimsiz ve işsiz genci dağa kaldıran PKK, son yıllarda bu konuda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada hem etkisiz hale getirilen PKK'lı sayısının arttığını hem de örgüte katılımın ciddi oranda azaldığını kaydetmişti. Ancak Başbuğ, son 23 yılda örgüte katılımların önüne tamamen geçilemediğini belirtmişti. Terör örgütünün bir eski yöneticisi de, Aktüel Dergisi'nin 26 Eylül 2007 tarihli sayısına verdiği röportajda, PKK'ya katılımların son dönemlerde büyük oranda düştüğünü doğruladı. Aynı isim, "1990'lı yıllarda senede en azından 1500�2000 katılım olurdu. Şimdi bu sayı 100'ü geçmiyor." ifadelerini kullandı.

Doğu ve Güneydoğu'da eğitim imkanlarının artmasıyla doğru orantılı olarak PKK'ya katılımın azalması, terör örgütünün elebaşılarını kaygılandırıyor. Örgütün silahlı kanadı HPG'nin başında bulunan Bahoz Erdal, Avrupa'dan yayın yapan Fırat Haber Ajansı'ndan tabanına ilginç mesajlar gönderdi. Gençlerin okula gitmek yerine dağa çıkmasını isteyen Erdal, "Gençlik 'önemli olan okuldur, siyaset kirlidir' gibi söylemlerle apolitikleştirilerek sistemin bir dişlisi haline getirilmeye çalışılıyor. Özellikle bu, Kürdistan gençliği açısından böyledir. 'Haydi Kızlar Okula' gibi kampanyalara çok safça yaklaşılamaz." iddialarında bulundu. Erdal, bölgede sürdürülen gönüllü eğitim faaliyetleriyle ilgili olarak da, "Bu çalışmaları, hareketimizin toplumsal desteğinin en yoğun olduğu, gerillaya katılımın gençlik dinamizminin en yüksek olduğu, Hakkari, Yüksekova, Kızıltepe bölgelerinde geliştirmek istiyorlar. Biz nerede güçlüysek, oradan vurmak çabasındalar." dedi.

quote:

Orjinalden alıntı: lehrer35

@Antimaske,

Devlet eğitsede suç, eğitmesede. Eğitirse asimilasyon yapılıyor diye saldırılacak, eğitilmediği iddiasının ise hiç bir doğruluk payı yok. Yani sorun devletin varlığı. Fakat kazara bir yıkılırsa bundan en çok zarar görecek olan hiç kuşkusuz Kürtler olacaktır. Bu günlerini mumla arayacak, bu düzeye kendi olanakları ile ulaşmaları yüzyıllar alacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnTiMaSKe -- 4 Mart 2009; 14:16:22 >

• Böyle kaynak olmaz sn. antimaske. Ben yıllarca doğu ve güneydoğu'da da görev yapmış olan bir öğretmenim. 1993-2004 terör dönemi hariç nüfusa göre kıyaslamalarda doğu ve güneydoğu Anadolu her zaman diğer bölgelerden iyi durumda olmuştur. Bugün bölgede nüfus ve okullaşma kıyaslamalarında kolejlerden bile daha iyi bir rakam vardır. Asıl görülmesi gereken bölge insanının eğitime bakışıdır. Haksız, yanlı ve yanlış dezenformasyonlarla halkı devletten soğuttular. Devlet bugün çocuklarınızı okula gönderin diye çocuk başına rüşvet vermektedir ailelelere.

Geriliklerinden sorumlu ve suçlu olan temel oldu ilkel feodal aşiret örgütlenmesidir. Gerilikleri bundandır. Kimse kimseyi geri bırakamaz. Terör dönemi için ise suçlanacak pkk dır. Yaptıkları öğretmen katliamları ile öğretmenleri bölgeden kaçırdılar. Onbinlerce öğretmen can güvenlikleri nedeni ile istifa etti.

Hastalık doğru teşhis edilmezse tedavi edilemeyeceği gibi sizin yaklaşımınızla sadece devletten soğutulurlar. Zaten suçu başkalarına yamamaya eğilimli bir toplum olduğumuzdan en kolay çıkış yolu bu olarak bulunur. Bence devlet ta başından(1930lardan beri) zorla eğitmeli idi. Bu bağlamda devlete bir sorumluluk yüklenebilir ama eminim bu yine malum skolastik faşist çevrelerce "asimilasyon" olarak nitelenir idi ama eğitim sonucu bir çok aydın insan yetişmiş olacağından çok etkili olmazdı.

• 1990 yılında, ülkenin en gelişmiş bölgesi olan Marmara bölgesinde, işgücünün ortalama eğitim süresi
    kadınlarda 5.76 yıl, erkeklerde 6.48 yıldı. Bu sayılar, Güneydoğu Anadolu bölgesinde
    kadınlar için 1.8 yıl ve erkekler için 4.75 yıl
    olan sürelerle karşılaştırılmalıdır

(Tansel ve Güngör, 1997). UNİCEF Türkiye Bürosu (1994)

Belirgin bir eğitim farkı var ama bu durum okul ve öğretmen yokluğundan değil, yukarıda saydığım nedenlerden kaynaklanmaktadır. Kadınlarda uçurum vardır ama erkeklerde Türkiye ortalaması vardır.
  • Kolejlerden daha iyi bir rakam mi?
    Lütfen kaynak gösterin
    Buna inanmak mümkün degil
    Biz sınıf yetersizligi yüzünden ilkokulu 1.sınıf 2.sınıf 3.sınıf beraber okuduk.
    Pkk nin ne zamandır beri faliyette oldugunu bir araştırın.
    Pkk son 30 yılın 80 darbesinin bir ürünü oldugunu göreceksiniz.
    Diyarbakır hapishanelerinde yapılan işkencelerden kurtulanlar abdullah öcalana koştu.
    Kimse dogdugundan vatan millet düşmani olmuyor
    Düzen onları o daga cıkarıyor.
    Bende egitim ile asimile edilmeye calıştıklarına katılmıyorum.
    quote:

Böyle kaynak olmaz sn. antimaske. Ben yıllarca doğu ve güneydoğu'da da görev yapmış olan bir öğretmenim. 1993-2004 terör dönemi hariç nüfusa göre kıyaslamalarda doğu ve güneydoğu Anadolu her zaman diğer bölgelerden iyi durumda olmuştur. Bugün bölgede nüfus ve okullaşma kıyaslamalarında kolejlerden bile daha iyi bir rakam vardır. Asıl görülmesi gereken bölge insanının eğitime bakışıdır. Haksız, yanlı ve yanlış dezenformasyonlarla halkı devletten soğuttular. Devlet bugün çocuklarınızı okula gönderin diye çocuk başına rüşvet vermektedir ailelelere.

Geriliklerinden sorumlu ve suçlu olan temel oldu ilkel feodal aşiret örgütlenmesidir. Gerilikleri bundandır. Kimse kimseyi geri bırakamaz. Terör dönemi için ise suçlanacak pkk dır. Yaptıkları öğretmen katliamları ile öğretmenleri bölgeden kaçırdılar. Onbinlerce öğretmen can güvenlikleri nedeni ile istifa etti.

Hastalık doğru teşhis edilmezse tedavi edilemeyeceği gibi sizin yaklaşımınızla sadece devletten soğutulurlar. Zaten suçu başkalarına yamamaya eğilimli bir toplum olduğumuzdan en kolay çıkış yolu bu olarak bulunur. Bence devlet ta başından(1930lardan beri) zorla eğitmeli idi. Bu bağlamda devlete bir sorumluluk yüklenebilir ama eminim bu yine malum skolastik faşist çevrelerce "asimilasyon" olarak nitelenir idi ama eğitim sonucu bir çok aydın insan yetişmiş olacağından çok etkili olmazdı.

• quote:

Kolejlerden daha iyi bir rakam mi?
    Lütfen kaynak gösterin
    Buna inanmak mümkün degil
    Biz sınıf yetersizligi yüzünden ilkokulu 1.sınıf 2.sınıf 3.sınıf beraber okuduk.
    Pkk nin ne zamandır beri faliyette oldugunu bir araştırın.
    Pkk son 30 yılın 80 darbesinin bir ürünü oldugunu göreceksiniz.
    Diyarbakır hapishanelerinde yapılan işkencelerden kurtulanlar abdullah öcalana koştu.
    Kimse dogdugundan vatan millet düşmani olmuyor
    Düzen onları o daga cıkarıyor.
    Bende egitim ile asimile edilmeye calıştıklarına katılmıyorum.

Bu Türkiye'nin her yerinde var. Kütahya'da, Uşak'ta, Ordu'da, Çorum'da birleştirilmiş sınıf uygulamaları halen sürmektedir. Taşımalı eğitimle 20-30 km uzaktaki okullara giden çocuklar var. Bundan da devlet sorumluluğundan çok dağınık yerleşim sorumluluğu vardır. 30 çocuğun eğitim gördüğü okula sadece Türkiye Cumhuriyeti değil hiç bir çağdaş devleti tam kadro öğretmen istihdam edemez. İstanbulda halen 50-60 kişinin üstüste eğitim gördüğü sınıflar var. Sizin kendi yazdığınız haberde bugünkü iyi durum görünüyor zaten. Van valiliğinin internet sitesinde 16 öğrenci başına 1 derslik ve öğretmen düştüğünü okumuştum. Bu oran İzmir'de yok.

Siyasi argümanlarınızda doğru değil. 70 li yıllarda batıda "Biji kürdistan" sloganları tüm sol gruplarca haykırılıyordu. Kürt sorunu ne pkk nede Apo ile başlamamıştır. 1820 lerden beri devam etmektedir ve emperyalistler tarafından tezgahlanmıştır. Korkarım yakında batıda "tamam ayrılsınlar" düşüncesi yükselecek ve Kürt kökenli vatandaşlarımız o zaman içlerindeki yanılgıyı anlayacaklardır. Dilerim aklıselim galip gelirde bunlar olmaz.

• Sol guruplar derken?
    68 kuşagından bahsetmiyorsunuz umarım?
    Osmanlı devletinin dagılması sürecinden beri kürt sorunu var.
    Bu süreci milli kurtuluş mücadelesi izliyor
    Sonrası dersim katliami.
    Darbelerde bastırılan kürt halkı kürtce konuşma yasagı agır işkenceler
    Ve bugune uzanan sürec.
    Apo 70 lerde daha üniversite ögrencisiydi.
    Bana dev-solun yada dev-yolun yada herhangi bir legal sol örgütün Biji kürdistan sloganı attıgını ispatlayın ülkücü olmaya hazırım
  • quote:

Bana dev-solun yada dev-yolun yada herhangi bir legal sol örgütün Biji kürdistan sloganı attıgını ispatlayın ülkücü olmaya hazırım

İspatlayamam tabi. Belki yaşı benim kadar olan biri çıkarda doğrularsa ne ala. Balıkesir'de etkin olan fraksiyonlar Dev-Genç (daha sonra Dev-Yol) ve Halkın Kurtuluşu her mitingde mutlaka defalarca "Biji Kürdistan" diye haykırırdı. Yanarım o günlerdeki yanılgılara. Demokrasi, özgürlük istenildiği sanılarak meğer Kürt faşizmine amma uşaklık edilmiş.

Kolejden daha iyi bir okul
    32 eğitim personeli 264 öğrenci.
    http://cukurca.meb.gov.tr/lise.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest -- 4 Mart 2009; 16:12:05 >

• Sol sosyalist düşünce icinde her dönemde kürt siyaseti yapıldı.Birileri işcinin emekcinin halkın siyasetini yaparken birileri kürt siyasetini aynı kılıf üzerinden yürüttü.Bugun bile ayni siyaset devam ediyor.Bu yüzden solcuyla kürt milliyetcisini iyi ayirt etmeniz gerekiyor.
    Siyasi örgütlenme ismi vermiyorum ama bugun taşralarda örgütlenen bir cok sol siyasetin altında bagımsız kürtistan hayali var.
    Ben kürt degilim.Yüzyıllardır birlikte yaşamış halkın gercekten kardeş olduguna inaniyorum.

Bahsettiginiz okul yukarıda yazdıgım acılımın bir ürünü
    Sadece 10 sene önce o okulun yerine yeller esiyordu

quote:

quote:

İspatlayamam tabi. Belki yaşı benim kadar olan biri çıkarda doğrularsa ne ala. Balıkesir'de etkin olan fraksiyonlar Dev-Genç (daha sonra Dev-Yol) ve Halkın Kurtuluşu her mitingde mutlaka defalarca "Biji Kürdistan" diye haykırırdı. Yanarım o günlerdeki yanılgılara. Demokrasi, özgürlük istenildiği sanılarak meğer Kürt faşizmine amma uşaklık edilmiş.

Kolejden daha iyi bir okul
    32 eğitim personeli 264 öğrenci.
    http://cukurca.meb.gov.tr/lise.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnTiMaSKe -- 4 Mart 2009; 16:19:38 >

• quote:

Sonrası dersim katliami.

Bu konuyu biraz açsan katliam derken

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sinuhe.s -- 4 Mart 2009; 17:17:08 >
  • bölgeye çok yüklü miktarda para yatırımı yapılması gerekir bölgede ne kadar çok ilgi çekici yer varsa o kadar kolay geliştirilir

örn. pek alakasız ama dubai de disneylanddan daha büyük yerler yapıılıo
    doğuda böyle bir yer yapıp hem turistleri çekersin hemde işsizliği giderirsin aynı zamanda doğuda tarım ve hayvancılığıda destek verip ilgili teknik okulları açabilirsin

bir örnek daha
    şişli endüstiri meslek lisesi balkanların en büyük okulu diye geçiodu böyle büyük okulları doğuda açabilirsin fabrikalar kurarak o fabrikalara buralardan öğrenci yetiştirirsin devlet bu fabrikaları istanbulun etrafında değilde o bölgede yapabilir teşvik ve avantajlar sunarak tabiki

Aşiretler ve töreyle başa çıkmakda kolay biraz sertlik görünce fazla dayanamazlar ve aynı zamanda din faktörüde var törelerde eğer iyi bir din eğitimi verilirse bazı düzgün eğitim veren cemaatleri orada sıklaştırırsanda kurtulabilirsin

O kadar zor işler değil ama aynı bahsettiğimiz bölgede büyük bir terör sorunu var

Şuanda bissürü kampanya var ama yinede yeterli değil

• http://www.savaskarsitlari.org/arsiv.asp?ArsivTipID=5&ArsivAnaID=37340

quote:

Orjinalden alıntı: gennosuke

quote:

Sonrası dersim katliami.

• quote:

http://www.savaskarsitlari.org/arsiv.asp?ArsivTipID=5&ArsivAnaID=37340

quote:

Orjinalden alıntı: gennosuke

quote:

Sonrası dersim katliami.

90 bin mi ..

90 bin kişi mi isyan çıkarmış neden 90 bin kişi öldürülmüş ki

ayrıca neden bu konuda tarih kitaplarında yada okullarda bilgi verilmedi bizlere 90 bin kişi az mı yav kürt kökenli alevilerdi sanırım öldürülenler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sinuhe.s -- 4 Mart 2009; 17:43:03 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.