elektroniğe mi girio emin değilim ama zaten başka bi şansım yok buraya yazmaktan başka...
geçen gün kapının zilini değiştiriyim dedim, eski zili söktüm 4 tane kablo çıktı ortaya
yeni zilde 2 giriş var. ancak bu 4kablodan sadece 1inde elektrik var (kontrol kalemiyle baktım).
şimdi soru; ben bu 4 kablodan hangi 2sini zile bağlıcam.daha doğrusu hangi 2sini bağlıcağımı nasıl anlıcam...
teşekkürler, saygılar...
aslında pek bildiğim bir konu deil ama bir fikir verebilirim belki..
yeni zil sistemlerinde iki çeşit zil oluyor.yani bir zilde 2 ses..binanın kapısından basınca farklı dairenin kapısından basınca farklı çalıyo.nerden basıldığını anlamış oluyosun bu şekilde..bu 4 kablo o yüzden olabilir...
bulmanın yolu var mı bilmiyorum ama ben deneme yanılma yoluyla yapardım..zile bas ve kabloları çok kısa süreli değdir çaldığı anda kablolar doğru dmektir.biraz amatörce ama ben olsam böyle yapardım.bir sakıncası olacağını zannetmiyorum zaten oradaki elektirik düşük amper bir 12v.
kolay gelsin
eski zili hangi kablodan söktüysen yeniyi de aynı kabloya gir...
hocam öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkürler. birincisi bizim ev müstakil o yüzden bina zili için ayrı kablo koymaları yersiz olur. ikincisi deneme yanılma işini ben de denedim ilk iş olarak.ama sanırım elektrik 12v dan daha fazla eski zil de ayrıca transformatör gibi bişe vardı.onda 4 giriş vardı fakat yenide sadece 2giriş var. zile basmadan iki kabloyu değdirdim fakat değdirmemle patladı zil.kıvılcım attı.o zil de öldü artık yeni bitane alıp denicem ama onu da bozmaktan korkuyorum
o kablolardan ikisi 220 V giriş, diğeri zil çalması için anahtar olabilir mi? Ev müstakil deyince aklıma geldi, merkezi trafo yoktur o evde. Sizin yeni zilde 2 kablo olduğuna göre zilin içinde pil olabilir ve siz o iki kabloyu birbirine değirdiğinizde zil çalıyor olmalı. Eğer böyleyse diğer iki kabloyu ayrı ayrı bantla emniyete alıp zil anahtarından gelen ikisini kablolara girin. Siz elektrik var derken bizler düşük voltaj olduğunu düşündük, siz elekrtiğin varlığını kontrol kalemiyle mi belirlediniz? Öyleyse yukarıdaki teori doğru hemen işe başlayın. Ali
Çok karışık olmuş baktım da, Benim teorim şu: Kablolardan biri faz diğeri nötr olmak üzere 220 V. Buradan zilin ihtiyacı olan elektrik sağlanıyor, tabii Zilin içindeki trafo sayesinde.
Diğer iki tanesi kapının önündeki anahtardan geliyor. Sizin zilin enerjisi için ya içinde pil vardır ya da bir yerinde enerji için giriş vardır.
Önce 220 V uçları bulup birbirine değirmeden, ayrı ayrı bantlayın. Onlar başka zaman gerekebilir dipten kesmeyelim. Diğer iki ucu da zile bağlayın, bence sorun çözülür. Ali
hocam piyasadan yeni zil aldıysan eğer büyük bir ihtimalle sana 1 adet de zil transformatörü gerekecek.eski zilin içinde büyük ihtimalle transformatör vardı yenilerde olduğunu pek sanmıyorum.şimdi 4 kablo var bunlardan 2 tanesi 220.önce hangi kablonun 220 olduğunu bulman gerekiyorbulunca transformatörün 220 girişini buraya bağlayacaksın.Transformatörün iki çıkışı vardır yeni aldığın zilin de iki kablosuzilin kablolarından birini transformatöre gireceksin digerini anahtara giden kabloya.anahtardan gelen kabloyu da transformatöre gireceksin.
sonra sisteme elektriği ver de bir bak bakalım çalışıyormu.
ama elinde ölçü aleti var ise biraz kontrol et önce 220 girişini bul. daha sonra yanına birini al ve anahtara basmasını söle sonrada ölçü aletini kısa devre pozisyonuna al ve anahtara giden kabloları bul herşeyden önce bu kontrolleri yap emin olduktan sonrada bağlantını yap.
unutma önce insan. sonuçta elektrikle uğraşıyorsun dikkatli ol
biraz fazla uzun oldu ama kolay gelsin inşallah açık olmuştur.
kafana göre takıl dostum bişey olmaz ben elk. bölümünde okuom.gerilimle top. tak sen
hocam yardımlarınız için sağolun ama o ölçü aleti olmadan anlamamız mümkün değil mi hangi kablonun ne olduğunu?
Senin baktığın zilin içinde trafo olduğu için 2si trafonun girişi diğer 2si de trafonun çıkışı olması gerek gerçi ben evdekine baktığımda trafosu ayrı olduğu için direkt sigortadan beslenmiş sonra zile gelmişti ama değişik yöntemler var işte her neyse seninkinde kablo kalınlıkları farklı olması gerekir zannımca kalın kablolar trafoya girecek inca kablolar da zile ama kalınlık farkı yoksa mecburen ölçü aletiyle test etmen gerekir her ne kadar o gerilim zararlı değil derlerse de pek inanma benim elimdeki tornavidanın dışı erimişti bir defasında çok tırsmıştım
Kapı önündeki butonu aç ve kabloların rengine bak. inşallah kablo renkleri farklıdır. Eğer senin eski zil 220v ile çalışıyor ise iki kablo besleme ve iki kablo anahtarlama için kullanılmışsa büyük ihtimal ile aldığın bu zil burada çalışmaz. Devreye zilin çalışma gerilimini (büyük ihtimal ile 24v) verecek trafo koymalısın. 220v u trafoya bağlayacaksın. trafo çıkışına zile giden bir kabloyu diğer çıkışına butona giden kabloyu bağlayacaksın. butonun öteki ucunuda zile bağlayacaksın.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme