Şimdi Ara

zenerli mosfet

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.010
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • şu küçük devre için ban yardım edebilirmisiniz.herkese çok teşekkür ederim.devre çizimi aşağıdaki linkte.

http://i1005.hizliresim.com/2010/5/12/4526.jpg

• devre regulatör'dür. çıkış gerilimi zener voltajı-GS eşik voltajına eşittir
    örneğin, zener voltajı 16V, GS eşik voltajı 3V ise çıkış 13V olur.

çalışma prensibi: başlangıçta yük üzerinden akım akmadığı için S de 0V vardır ve mosfet iletime geçer.
    yük üzerinden akım akmaya başlar ve S deki voltaj yükselir, GS arasındaki fark eşik değerini altına indiği noktada mosfet akımı keser,
    akım kesildiği için GS voltajı yükselir mosfet tekrar iletime geçer vs vs sonuçta çıkış voltajı GS nin tam sınırda tutlduğu noktada sabitlenir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nowanda -- 13 Mayıs 2010; 22:41:25 >
  • Sayın nowanda çok teşekkür ederim ilginiz için.Ben sizler kadar profesyonel olmadığımdan anlamışmıyım diye kontrol için anladığımı yazıyorum
    Zenerin kırılma gerilimi sizin örneğinizdeki gibi 16v ise zenerin p kutbu –Vgirişte olduğundan -16V giriş gerilimine kadar zener iletimde olmayacak ve açık bir anahtar gibi davranacak ve Ryük üzerinde mosfet iletimde olduğundan akım akacaktır ve potansiyel farkı oluşacaktır. 16V tan itibaren zener üzerindeki gerilim 16V ta sabitlenecektir ve zener iletimde olup üzerinden geçen akım sol taraftaki R direnci üzerinden devreyi tamamlayacaktır.
  • çıkış voltajı Vzener-GS voltajı olacak ,yanlış yazmışım. zener üzerinden geçen akımın yük akımı ile ilgisi yok. zener akımı ve voltajı yükten bağımsız.
    resmi incele umarım yardımı olur.

zenerli mosfet
  • Kenan üstadım, evet görüntü simülasyon görüntüsüdür. buradaki olayın mantığı şöyle düşünüyorum:
    mosfetin G ucuna sabit zener gerilimi veriliyor. örnekteki gibi 16V mesela.
    mosfetin iletime geçebilmesi için G nin S den yaklaşık 3,5 volt yüksek olması lazım.
    başlangıçta yükten akım geçmediği için, yük uclarında potansiyel fark yok ve bu durumda S ucu 0V oluyor.
    GS arası fark 16V oluyor, ve mosfet iletime geçiyor.
    yük üzerinden akım geçmeye başlayınca,yük uçları arasında potansiyel fark oluşuyor ve S voltajı artıyor.
    S voltajı ancak 16V un 3,5 volt altına kadar yükselebilir. daha fazla yükselirse,örneğin 14V oldu diyelim,
    GS voltajı 16-14= 2V a düşecek ve bu eşik voltajından düşük olduğu için mosfet akımı kesecektir.
    bu da S voltajını tekrar düşürecektir.
    bu şekilde S deki ,yani çıkış ucundaki voltaj, G deki zener voltajının 3,5 volt altından yukarı çıkamaz.

burada mosfet lineer bir şekilde çalıştığı için (bir çeşit voltaj kontrollü ayarlı direnç gibi) oldukça ısınıyor olmalı.
    12V 1A çıkış veriyorsa, 88V 1A i mosfet üzerinde harcıyor ,yani 88W ısı yayıyor bu durumda.

• bu soru bana sınavda gelicek. ikinizede çok teşekkür ediyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: nowanda

Kenan üstadım, evet görüntü simülasyon görüntüsüdür. buradaki olayın mantığı şöyle düşünüyorum:
    mosfetin G ucuna sabit zener gerilimi veriliyor. örnekteki gibi 16V mesela.
    mosfetin iletime geçebilmesi için G nin S den yaklaşık 3,5 volt yüksek olması lazım.
    başlangıçta yükten akım geçmediği için, yük uclarında potansiyel fark yok ve bu durumda S ucu 0V oluyor.
    GS arası fark 16V oluyor, ve mosfet iletime geçiyor.
    yük üzerinden akım geçmeye başlayınca,yük uçları arasında potansiyel fark oluşuyor ve S voltajı artıyor.
    S voltajı ancak 16V un 3,5 volt altına kadar yükselebilir. daha fazla yükselirse,örneğin 14V oldu diyelim,
    GS voltajı 16-14= 2V a düşecek ve bu eşik voltajından düşük olduğu için mosfet akımı kesecektir.
    bu da S voltajını tekrar düşürecektir.
    bu şekilde S deki ,yani çıkış ucundaki voltaj, G deki zener voltajının 3,5 volt altından yukarı çıkamaz.

burada mosfet lineer bir şekilde çalıştığı için (bir çeşit voltaj kontrollü ayarlı direnç gibi) oldukça ısınıyor olmalı.
    12V 1A çıkış veriyorsa, 88V 1A i mosfet üzerinde harcıyor ,yani 88W ısı yayıyor bu durumda.

Sayın nowanda,

Devreyi yanlış anlamdıysam MOSFET "cut-off" ile "saturation" bölgesi sınırında çalışıyor gibi geldi. Linear bölgede değil sanki. Ben mi yanlış düşünüyorum acaba?

Saygılarımla

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    7805 Regülatör Devresi
    11 yıl önce açıldı
    Hifi toroid trafo
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • cut off ile saturasyon bölgeleri arasında bir lineer bölge var. bu bölgede yük akımını anahtarlamaktan ziyade ,yük ile birlikte bir gerilim bölücü gibi çalışıyorlar.
    mosfeti ağlatan bir bölgedir

zenerli mosfet
  • Evet, cut off ile saturasyon arasında lineer bölge var diye düşünürsek mantıklı geliyor da, ben şöyle düşünmüştüm.

Vdg voltajı eşik değirinin üzerinde olduğu için kanal orada "pinched off" konumda değil mi? S kısmında da "pinched off" oldu olacak kıvamında. Bundan dolayı bu iki bölge arasında gidiyor diye düşünmüştüm. Bir mantık hatası mı yapıyorum acaba?

Saygılarımla
  • "pinch off" jfet'lerde kullanılan bir terimdir. jfet'lerde DS arasında hazır bir iletim kanalı bulunduğu için, DS arasına gerilim uygulandığı anda bir akım akar.
    GS arasındaki voltajla da bu akımı kontrol edersiniz ,akımı tamamen durduran GS seviyesi de pinch off gerilimi diye anılır.

mosfetlerde halihazırda bir bir iletim kanalı bulunmaz. DS arasına voltaj uygulasanız bile akım geçmez. GS arasına eşik voltajı ve üzerinde gerilim verildiğinde
    kanal oluşur, akım akmaya başlar. eşik voltaj seviyesi S'ye göre G'nin düzeyle ilgilidir. D ile ilgisi yoktur.

şöyle düşünmek belki daha uygun, DS arasında bir direnç var ve bu direnç, GS voltajı artarken Gigaohm seviyesinden miliohm seviyesine düşüyor.
    tabiki bu aralıktaki her türlü direnç değerini elde etmek mümkün. bu devrede mosfetin kullanımı da bu şeklide, ayarlı direnç gibi.
    yük ile birlikte gerilim bölücü oluşturup ,yük voltajını belirliyor.

• Merhabalar,

Elimdeki kaynaklarda MOSFETler için de "pinch off" terimi kullanılmış. Aradaki iletim kanalının yok olması "pinch off" olarak belirtilmiş.

Ayrıca eşik değerini aşmadan iletim kanalı bulundurmayan MOSFETler "enhancement mode" MOSFET, bu devredeki MOSFET "depletion mode" MOSFET, yani bir potansiyel uygulamadan da elektriği iletebiliyor. Eşik değerini geçtikten sonra akımı kesiyor.

Yanlış bilmiyorsam bu şekilde olması lazım. Bundan dolayı sanki hiç lineer bölgeye girmiyormuş gibi düşündürüyor.

Saygılarımla
  • Power uygulamalarinda kullandigimiz mosfetlerin %99.9999 u enhancemenet tip mosfet (Adini hatirayamadigim bir firmanin depletion modda power moslari var).

Depletion mosfetler ise kucuk sinyal uyguamalarinda ozellikle de RF uygulamalarinda kullanilan mosfetler.

Zaten mosun semadaki sembolune bakarak enhencement mi yoksa deplation mod mu oldugu da anlasilir.
    Ayrica ozellikle vurgulanmazsa mosfet denince enhencement mosfet anlasilir.

Keske mosfetlerin hic lineer bolgesi olmasa da sadece on-off yapabilse. Fakat malesef.
  • Merhabalar,

Peki "enhancement" tipli olanlar kesik çizgi ile gösterilmiyor mu? Düz çizgi olunca "depletion" oluyor diye biliyordum.

Saygılarımla
  • Eger okunulan dokuman deplation mosfetle ilgili ise sembole ozellikle sadik kaliniyor.
    Ancak ozellikle cok eski tarihli dokumanlarda enhancement mosun substrate bacagi da gosterilmeden cizilebiliyor ve mosun enhancement mi yoksa deplation mi oldugu anlasilmiyor fakat konuyu bilen buna takilmiyor ve enhancement mos oldugunu biliyordu.

Yaygin kullandigimiz mos sembollerinden farkli sembolleri asagidaki linkte bulabilirsin.

http://en.wikipedia.org/wiki/MOSFET
  • Teşekkürler hocam,

Bu şekilde düşünerek tekrar incelemeye calışayım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.