Şimdi Ara

Zeka sorusu ??? Delirtti beni (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
0
Favori
2.553
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • arkadaşlar 3 tartmada bulunuyor.işte açıklıyorum.biraz karışık ama kesinlikle doğru.

1-ilk önce 4 e 4 tartarsın.burdan sonra 2 olasılık var.ya denge olacak,ya bi taraf ağır basacak.
    2-eğer denge varsa; kalan 4 toptan 2 sini,normal olan 2 topla tartarsın.buda eşitse kalan 2 toptan birini normal bi topla tartarsın.denge bozulursa farklı olan odur.bozulmazsa diğeridir.Eğer ilk tarttığımız 2 top dengeyi bozarsa,bu 2 toptan birini normal topla tartarsın.Denge bozulmazsa diğer toptur.denge bozulursa tarttığımız top farklıdır.
    3-gelelim ağır basma olasılığına;ağır basan taraftaki 4 topa (a),hafif taraftaki toplara (h) diyelim.
    4-Bundan sonra bi taraf kefeye 2 ağır(a),2 hafif(h) top alalım.Diğer kefeye bir hafif(h),bir ağır(a),2 tanede normal (n)top alalım.
    sol kefe sağ kefe
    yani; aahh---------ahnn ( bir ağır,bir hafif top dışarda)

sol kefenin ağır basması için;ya 2 ağır toptan biri ağırdır,yada sağ kefedeki hafif top hafiftir.
    sonra 2 ağır topu birbiriyle tartarız.hangisi ağırsa o farklıdır.dengedeyse sağ kefedeki hafif top farklıdır.

sağ kefenin ağır basması için;ya sağ kefedeki ağır top ağırdır,yada sol kefedeki hafif toplardan biri hafifitir.sonra 2 hafif topu birbirleriyle tartarız.hangisi hafifse o farklıdır.dengedeyse sağ kefedeki ağır top farklıdır.
    5-eğer bu 4 e 4 tartımda dengede ise;dışarıda bıraktığımız bir ağır,bir hafif toptan birini normal bir topla tartarız.denge bozulursa tarttığımız top farklıdır.denge bozulmazsa diğer top farklıdır.

• ben daha önce çözmüştüm bu soruyu.Ama bence çok güzel bir soru yapmışlar.Başka sorular varsa paylaşalım.
  • quote:

Orjinalden alıntı: sandjak

nefis bir soru. yanlış hatırlamıyor isem 1989 da bilim ve teknik dergisinde karşılaşmış idim. 3 günde çözebildim. tamamıyla zeka sorusu ve çözümü anlamak için insanın hayal gücününde oldukça kuvvetli olması gerekiyor. Yıllar sonra bu soruyla karşılaşmak hoşuma gitti.

Çözümü anlaşılır bir şekilde metne dökmeye çalışacağım ancak herhalde yarına kadar sürer. bu arada benden önce anlatabilen çıkarsa şimdiden tebrik ederim. yazmaya başlıyorum

Evet gördüğüm kadarıyla hukuko arkadaşımız cevabı bulmuş. Kendisini tebrik ediyorum. Bende yazdığım metni koyayım ki boşuna olmamış olsun.
    Öncelikle cevabı anlayabilmek için elinize 12 adet herhangi birşey alınız ve okudukça uygulayınız. Daha faydalı olacaktır.

1)Önce 4-4 bir tartım yapılır. Eğer denge var ise farklı olan bilye diğer gruptadır. Bu durumda

a) diğer gruptaki 3 tanesi ile ilk tartım yapılan 8 tane içinden 3 tanesi tartılır. Denge var ise farklı olan bilye bulunmuştur ve son tartımda 11 taneden herhangi biri ile tartım yapılarak hafif yada ağır olduğu tesbit edilir.
    b) diğer gruptaki 3 tanesi ile ilk tartım yapılan 8 tane içinden 3 tanesi tartılır. Denge yok ise hafif yada ağır olan bilya bu 3 taneden biridir. Ama hafifmidir ağırmıdır. Tabiiki denge olmadığı için yukarı çıktıysa hafif, aşağı indiyse ağırdır. Ama hangisidir. Bunun için bu 3 bilyeden 2 si birer birer kefelere konur. Denge var ise kalan tek bilye hafif veya ağırdır denir. Denge yok isede 3-3 lük tartım sonucu kanaat getirdiğimiz hafif yada ağır olması durumuna göre yukarı çıkan hafiftir yada aşağı inen ağırdır deriz.

2)İlk 4-4 lük tartım sonucu denge yok ise, tartılmayan 4 tanenin özdeş olduğu kesindir. Bu durumda

a) ya yukarı çıkan 4 tanenin içinde hafif vardır yada aşağı inen 4 tanenin içinde ağır vardır denir. Bunu anlamak için (bundan sonrasına çok dikkat!!)

• örneğin aşağı inenlerden 2 şer tanesi birer kefeye koyalım. Yukarı çıkandan bir tanesini bir kefeye koyalım ve özdeş olan bilyelerden birtanesini de diğer kefeye koyarak 3 erli olmak üzere bir tartım yapalım(daha ikinci tartım oluyor).

i) denge var ise yukarı çıkan kefede kalan 3 taneden biri hafiftir deriz. Bunun içi son tartımı yukarı çıkan kefede kalan bilyelerin birini bir kefeye diğerini bir kefeye koyarak yaparız. Denge var ise tartılmayan hafiftir, denge yok ise yukarı çıkan hafiftir deriz.
    ii) denge yok ise ya özdeş bilye ile birleştirdiğimiz kefenin aşağıda olması durumunda bu ikisinden bir ağırdır diğer kefeye koyduğumuz 1 tane hafiftir sonucu çıkar ki son tartımı bu iki bilye arasında yaparak aşağı inenin ağır olduğunu veya denge var ise diğer bilyenin hafif olduğunu söyleriz.
    iii) denge yok ise ya özdeş bilye ile birleştirdiğimiz kefenin yukarıda olması durumunda diğer kefedeki iki bilyeden biri mutlaka ağır olmalıdır. Bu durumda son tartımı bu ikisi arasında yaparak aşağı inenin ağır olduğunu söyleriz.

• quote:

Orjinalden alıntı: ozbayram

6 6 tartılır ve ağır olan 6 bir kenara alınır

sonra ağır olan 6 3 er 3 er tartılır ve ağır olan 3 alınır

ağır olan 3 taneden herhangi 2 si 1 er 1 er kefeye konulur. herhangibir taraf ağır gelirse ağır olan o dur eşit gelirse ağır olan kefeye koymadığımız garibandır

brawo doğru cevap ; kazandınız,,, en mantıklı yol bu zaten
    ödülünüz kargoda

• -pratik
    -6sı bir kefeye konur altısı diğer kefeye aynı anda kefelerden birer birer alınır
    -bir anda dege sağlanır
    -dengeyi bozan bilya elimizdeki ikisinden biridir
    -terazi kefelerini boşaltırız
    -yerdeki 10 bilyadan birini bir kefeye koyarız
    -elimizdeki 2 bilyadan birini daha kefeye koyarız
    -eşit ise elimizdekitek kalan bilya hatalı olandır
    -eşit değil ise elimizden koyduğumuz hatalıdır
    -sen 3 tartı dedin ben iki tartıda buldum
    -geçmiş olsun
  • quote:

Orjinalden alıntı: theprometheus

Yani pek matematiksel bir çözüm degil ama
    1,4,9,61,52,63,??

1,4,9 u tersten yazınca da aynı geliyor. Sayıların karelerinin tersi yazılmıs.
    4ün karesi 16 yerine 61 şeklinde

49 - cevap 94

yaaaa evet yol bu galiba tam şeytan ayrıntıda gizlidir işi olmuş yani uzakta aradığımız cevaplar aslında başucumuzda

cevaap 94 dimi RccP ?
  • pardon arkadaşlar sorunun cevabını bulmuş bulunmaktayımmmmmmmmmmmmmm

1-6 şar 6 şar ayırık topları
    ve 6 sını sağa diğer 6 sını kefenin soluna koyduk bir taraf ağır bastı aşağı yattı diyelimki sağa yattı ( solada denebilir önemli değil )

ya sağda ağır top var yada solda hafif top

2- ağır basan taraftaki topları aldık 3ünü sağa 3ünü sola koyduk denge değişirse top ağır değişmesse diğer altılıda hafif top var demektir
    diyelimki sola yattı ( veya sağa ) demeki sol üçlüden biri ağır top

3- bir topu kenara koyarız kalan ikisini tartarız artık hangisi ağır basarsa....

Değişmezseki ihtimalde geriye kalan 6 top olan gruptan (hafif olan ihtimal) hafif olan topu nasıl bulacaksın, 1 tartma hakkın kaldı ??

• Orjinalden alıntı: alpaya

pardon arkadaşlar sorunun cevabını bulmuş bulunmaktayımmmmmmmmmmmmmm

1-6 şar 6 şar ayırık topları
    ve 6 sını sağa diğer 6 sını kefenin soluna koyduk bir taraf ağır bastı aşağı yattı diyelimki sağa yattı ( solada denebilir önemli değil )

ya sağda ağır top var yada solda hafif top

2- ağır basan taraftaki topları aldık 3ünü sağa 3ünü sola koyduk denge değişirse top ağır değişmesse diğer altılıda hafif top var demektir
    diyelimki sola yattı ( veya sağa ) demeki sol üçlüden biri ağır top

3- bir topu kenara koyarız kalan ikisini tartarız artık hangisi ağır basarsa....

Değişmezseki ihtimalde geriye kalan 6 top olan gruptan (hafif olan ihtimal) hafif olan topu nasıl bulacaksın, 1 tartma hakkın kaldı ??

dikkatli bakarsan hatamı söylemişlerdi gene sende sağol aslında bunu düşündüm %100 cevap bu değil zaten % 100 cevabı arkadaş verdi.

• ok görmemişim
  • cevabı bulmuştum ama yazılmış zaten.
  • quote:

Orjinalden alıntı: theprometheus

Yani pek matematiksel bir çözüm degil ama
    1,4,9,61,52,63,??

1,4,9 u tersten yazınca da aynı geliyor. Sayıların karelerinin tersi yazılmıs.
    4ün karesi 16 yerine 61 şeklinde

49 - cevap 94

dogrudur

artık imzayı değişme zamanı geldi
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.