Şimdi Ara

yüksek gerilim hatları & yağmur

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
4.133
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • birkaç yüksek gerilim hattının geçtiği bir bölgede oturuyorum.
    bu hatlar yağmurlu havalarda bir cızırdama sesi çıkarıyor. bunun sebebini izah edebilecek arkadaşım var mı??

edit:imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the_point -- 6 Mayıs 2008; 23:25:32 >

• quote:

Yüksek gerilim taşıyan elektrik telleri devamlı cızırtılı ses çıkarırlar. Bunun sebebi nedir sizce? Pekala söylüyorum: Bunun sebebi sadece manyetik kuvvettir başka bir şey değil.
    1- Bir telden elektrik akımı geçerse bu tel etrafında dairesel bir manyetik alan oluşturur.

2- Üstünden elektrik akımı geçen bir tel bir manyetik alana maruz bırakılırsa tele manyetik bir kuvvet etki eder.

3- Yüksek gerilim hatları 20-30,000 Volt arası bir enerji taşıyabilir.

4- Şehir şebekelerimizde kullandığımız akım alternatif yani değişken akımdır.

5- Bir cismin üstüne değişken bir kuvvet etki ediyorsa o cisim salınım yapar.

İşte bu beş fiziksel gerçek birleşip Voltran'ı oluşturarak (benim çocukluğumun favori çizgi filmi idi. 5 robot aslan birleşip büyük bir robot oluşturuyordu!. Oradan kinaye işte...) meseleyi açıklamamız için gerekli fiziksel background'u sağlayacaklar.

Yüksek gerilim hatları bildiğiniz gibi üstünden akım geçen 2 telden oluşur(şekilde de görüldüğü gibi). İşte bu teller birbirlerinin üstünde manyetik alan oluştururlar (1. kanun). 2. Kanuna göre de bu manyetik alanlar tellere manyetik bir kuvvetin etki etmesine sebep olur. Geçen akım alternatif yani değişken olduğundan (4. kanun) bu kuvvet de akımla beraber devamlı değişir. 5. Kanunumuza göre de bu değişken kuvvet tellerin bir salınım yapmasına sebep olur. İşte bizim duyduğumuz cızırtı tellerin salınımından gelen cızırtıdır.

Peki şehir içindeki elektrik telleri niye böyle cızırdamaz derseniz, o zaman 3. kanun işin içine girer. Şehirdeki hatlarda 220 veya 380 volt'luk bir enerji vardır. Tabii bu yüzden oluşan kuvvet azdır ve teli sallamaya yetmez. Bu yüzden de bu cızırtı sesi şehir içindeki kablolardan duyulmaz.

Kaynak:http://www.mertada.com/v-w-x-y-z/330-yuksek-gerilim-hatlari-neden-cizirdar.html

Geçen hafta İstanbul'a gittiğimde böyle yüksek gerilim hatlı bir yere gittim.
    İnsan altından geçerken çok huzursuz oluyor, sanki kafanıza bir ark düşecekmiş gibi hissediyorsunuz.
    Benim anlamadığım nasıl oluyorda o hatlar şehrin göbeğinden geçip gidiyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huhukomsu -- 7 Mayıs 2008; 0:24:58 >

• elektrik kablolarından ekektrik akımı akarken elektrik kablosunun merkezinde elektrikğin akmadığı bi bölge bulunmaktadır yani elektronlar birbirlerini iterek merkezde toplanamamaktadırlar buda kablonuş dış cephesine doğru hareket eden eletrik akımını meydana getirir.35KV geçildiğinde geceleri yüksek gerilim hatlarının etrafında mor-mavi haleler oluştuğu görülebilir ayrıca ses yağmurda deil yakınından geçerken de duyulabilir gündüzleri duyulmamasının tek sebebi gündüzlerin daha sesli olmasıdır.
    ayrıca bu haleler ve ses uzun iletim hatlarında kayıp kalemlerinden biridir.
  • Ben de şunu merak ediyorum;

genelde yüksek gerilim taşıyan tellerde oluyor sanırım. Bir sürü seramik zımbırtı oluyor tellerde, onlar ne işe yarar ?
  • O seramikler yüksek gerilim dirençleridir. Direğin metalik yapısı üzerinden toprağa doğru bir akım olmasını engeller.
  • quote:

Orjinalden alıntı: taskebabı

Ben de şunu merak ediyorum;

genelde yüksek gerilim taşıyan tellerde oluyor sanırım. Bir sürü seramik zımbırtı oluyor tellerde, onlar ne işe yarar ?

Eğer ortadaki toplardan bahsediyorsan onlarda tellerin görünürlülüğünü arttırmak için konuyormuş. (Helikopter için filan...)
    Onu zamanında bende çok merak etmiştim.

Birde üsten giden bir tel var. O da yıldırım düşmelerine karşıymış.

EK:
    İlk attığım mesaj nasıl oluyorda şehrin göbeğinde geçiyor demiştim. Mesajımın üstünde 24 saat geçmeden İstanbul'da kimyasal malzeme dolu bir depoda yüksek gerilim hatlarından ötürü yangın çıktı.

Dünde şehir içindeki yüksek gerilim hatlarıyla ilgili bir haber yapan gazeteci gece konduların 1 metre uzağından geçen hatları gösteriyor.
    Hatta bir tanesine elini uzatıyor neredeyse değecek tele!!!

TV karşısında ben şok oldum. Telle arasında 30cm filan kaldı herhalde.
    O anda telden insana atlama yapmaz mı?
    "Ohhh şöyle mis gibi bir toprağıma ulaşayım" deyip.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huhukomsu -- 8 Mayıs 2008; 10:35:33 >

• YÜKSEK GERİLİM HATLARI ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK
    Yüksek gerilim hatları yakınındaki evlerde yaşayan çocuklarda çocukluk çağı kanserlerindeki artışın epidemiyolojik olarak gösterilmesi ile tüm bu konudaki araştırmalar US National Academy of Sciences (Amerikan Bilimler Akademisi) tarafından tekrar incelenmiş ve 1996 yılında yüksek gerilim hatları yakınında yaşayan çocuklarda lösemi görülme riskinin diğerlerine göre 1.5 katı fazla olduğu Amerikan Bilimler Akademisi tarafından kabul edilmiştir.

Yapılan epidemiyolojik çalışmalar yüksek gerilim hatlarının (0-300 Hz) kanser riskini artırdığını göstermektedir. 0-300 Hz frekanslı alanlardan iletkenlik özellikleri nedeniyle en çok etkilenen dokular beyin sıvısı ve kan, ikincil derecede etkilenen dokular ise göz, göz sıvısı, troid, kas, gastrointestinal sistem, prostat ve testis dokularıdır. Yapılan epidemiyolojik ve deneysel çalışmalardan bazılarının sonuçları aşağıda verilmiştir.
    http://www.cnnturk.com/SAGLIK/haber_detay.asp?PID=164&HID=1&haberID=101147
    Yüksek gerilim hatları lösemiye yol açıyor

3 Haziran, 2005 15:43:00 (TSİ)

Metin Güneş/CNN TÜRK/Londra

Yüksek gerilim hatları yakınlarında yaşayan çocuklarda lösemi hastalığına yakalanma riskinin daha çok olduğu belirlendi.

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre elektrik hatlarının 200 metre yakınında yaşayan çocukların lösemi hastalığına yakalanma şansı 600 metreden daha uzakta yaşayanlara göre yüzde 70 daha yüksek.

Tıp yayını British Medical Journal'da yayımlanan sonuçlar, yüksek gerilim hatlarına 200-600 metre mesafe yaşayan çocuklarda risk oranının yüzde 20 artış gösterdiğini ortaya çıkardı.

Bazı araştırmacılar, elektrik üretilmesi sırasında oluşan düşük frekanslı çekim alanlarının da kansere yol açabileceğini ileri sürdüler.

1962 ve 1995 yılları arasında doğan ve 9 bin 700'ü lösemili toplam 29 bin kanser hastası çocuk üzerinde yapılan araştırmada çok sayıda sağlıklı çocuk da kontrolden geçirildi ve veriler karşılaştırıldı.

Araştırmada, çocukların doğum zamanındaki ev adresleri ile en yakındaki yüksek gerilim hattı arasındaki mesafeler de ölçüldü.

Araştırmacılar, lösemili 64 çocuğun hatta 200 metre yakın mesafede, 258'inin ise 200-600 metre mesafede oturduğunu belirledi.

EPİDEMİYOLOJİK ÇALIŞMALAR:

Günlük yaşamda maruz kalınan alanların beyin tümörlerini, özellikle erkeklerde lösemi ve akut myeloid lösemiyi artırdığı gözlenmiştir. 2mG (iki miliGaus) gibi çok küçük magnetik alanlar lösemi, lenfoma ve yumuşak doku sarkomlarını daha fazla olmak üzere tüm kanser türlerini 1.4 katı artırmaktadır.

İngiltere, İsveç ve ABD; EM alanların akut myeloid lösemi riskini artırdığını rapor etmişlerdir.

1979’da ABD’de çocukluk kanserleri ve yüksek gerilim hatları ilişkisi 18 yaşında 344 çocukta araştırılmış ve hatta yakınlık arttıkça çocuklarda löseminin önemli ölçüde artış gösterdiği bildirilmiştir. Evleri hat yakınında bulunan yetişkinler için de löseminin 2 kat arttığı gözlenmiştir.

1982 yılında İsveç’te 200KV’luk Yüksek Gerilim Hattı (YGH)’nın 150 m yakınındaki evlerde çocukluk kanserleri insidansının 2 katı arttığı rapor edilmiştir. (YGH’nın yerde oluşturduğu magnetik alan 0.1 G – 0.5 G). 1986’da ise 3mG’u aşan şiddetlerde magnetik alana maruz kalanlarda kanser riski 2.7 iken, ayni adreste doğan ve hala yaşayan kişiler için riskin 5.6’ya yükseldiği bildirilmiştir.

Elektrik hatlarında çalışanların beyin kanserine yakalanma oranı 7 kat fazla bulunmuştur.

http://www.cekod.org/yuksekger.htm

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • türkiyede bir miktar yüksek gerilim hattı artık alçak gerilim için kullanılmaktadır.söküp yenisini takmak olanı kullanmaktan daha pahalıya geldiği için orta gerilim imde altında gerilim verilmekte buda 30 cm den atlama yapmaz yoksa yüksek gerilim trafolarında örneğin telden içeriye bi metal cubuk bile uzatmayı denememekte fayda var.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.