Şimdi Ara

Yoğuşmalı kombi yoğuşma yapması için sıcaklığı max. kaç °C olmalı? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
142
Cevap
13
Favori
164.709
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • okan10tr O kullanıcısına yanıt
    Merhaba; konuştuğumuz kavramlar hep görecelidir, duruma göre değişir. Dönüş suyunun neye göre sıcak olması mesela, kasıt nedir?

    Dönüş suyu sıcaklığı arttıkça yoğuşma verimi düşer, matematik bize bunu söyler.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: from_anatolia

    Merhaba; konuştuğumuz kavramlar hep görecelidir, duruma göre değişir. Dönüş suyunun neye göre sıcak olması mesela, kasıt nedir?

    Dönüş suyu sıcaklığı arttıkça yoğuşma verimi düşer, matematik bize bunu söyler.
    Dönüş suyu sıcak olursa kombi daha az çalışır ve sarfiyatı az olur gibi söylenmişti ben bu bağlamda sordum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • okan10tr O kullanıcısına yanıt
    Burada biraz farklı konular karıştırılıyor, dönüş suyu nekadar soğuk o kadar iyi yoğuşma verimi, dönüş suyu ne kadar çıkış sıcaklığına yakın o kadar modülasyon nedeniyle az tuketim. tabi çıkış sıcaklığı çok onemli, ancak klasik kombilerde fan modulasyonsuz olduğu için minimum alev boyutunda yandığında aslında verim azalıyor bu da başka bir konu.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kir-pi

    Burada biraz farklı konular karıştırılıyor, dönüş suyu nekadar soğuk o kadar iyi yoğuşma verimi, dönüş suyu ne kadar çıkış sıcaklığına yakın o kadar modülasyon nedeniyle az tuketim. tabi çıkış sıcaklığı çok onemli, ancak klasik kombilerde fan modulasyonsuz olduğu için minimum alev boyutunda yandığında aslında verim azalıyor bu da başka bir konu.
    Şimdi anladım hocam galiba teşekkür ederim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: alperkurucu

    Viessmann 050-W için 57 maximum
    Kombinin kullanım kılavuzunda mı yazıyor bu? Ben de aynı kombiyi kullanıyorum ht500 set ot ile. Bugüne kadar 60 derecede kullanıyordum, düşürmeli miyim değeri?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • nicknick N kullanıcısına yanıt
    okan10tr O kullanıcısına yanıt
    kir-pi K kullanıcısına yanıt
    from_anatolia kullanıcısına yanıt
    RemoxiL R kullanıcısına yanıt
    Yıllarca kazan ve buhar kazanları üretmiş biri olarak; Önce bir ev hanımının bile yoğuşma kavramını iyi kavraması için, bir örnek vermek istiyorum,... sobalı bir ev düşünün soba yanıyor içerisi 25 derece, dışarıda sıcaklık 18 derece ise evin penceresinde su damlacıkları çok az oluşur (yani yoğuşma yok denecek kadar az olur) ama dışarıdaki hava sıcaklığı -6 derece ise evin penceresinde şıpır şıpır su damlacığı pencere önüne akar,...

    Tam yoğuşmalı premix Kombilerde yoğuşma verimliliğini en çok etkileyen faktörler,
    1) dönüş su sıcaklığıdır,... dönüş su sıcaklığını ise petek boyu ve kombinin ana kart yazılımında var olan parametre ayarları yani yazılım içeriği yoğuşma verimliliğini etkileyici ana etkenlerdir,...
    2) Baca gazının yoğuşma sıcaklığını geçmemesi gereklidir... bu konunun açılımı : giden su sıcaklık değeri ile dönüş su değeri arasındaki farkım büyüklüğü, eşanjör yüzey alanları ve eşanjörün boyutu gibi... vs ana etkenler, dönüş suyunun yoğuşma sıcaklık değerinin oluşmasını belirler.

    Avrupa’da teste giden tam yoğuşmalı premix bir kombiye sürekli bir tanktan 30 derece su verilir, çıkışta 50 derece sıcaklık alınacak şekilde kombinin alev ayarı sağlanır,... bu esnada elde edilen tüm değerler ile, kombinin 50/30 normunda resmî verimlilik belgesi o kombi üreticisine verilir... 70/50 testide bu mantıkla yapılır ve belgelendirilir.

    Sahada maalesef böyle bir durum yok, örneğin tam yoğuşmalı kombisini vatandaş 50 dereceye ayarladı,... kombi alevleme yapmaya başlar giden su sıcaklığını 51,.. biraz sonra 52,... ve 55 derecede(genelde 5 derecedir fabrika ayarları ana kartlarda) sabitlenir, yani ana kart yazılımı bu şekilde sabit tutar tüm modülasyon ayarları ile giden su sıcaklığını,... dönüş su sıcaklığı 50 derece olunca alevleme durur,... pompa çalışmaya devam eder ve dönüş su sıcaklığı 40 dereceye ( bazı tam yoğuşmalı kombilerde 44 derece bile var, marka veremiyorum malum sebepten dolayı.) düşünce ana kart yazılımı tekrar alevleme işlemini başlatır,... tam yoğuşmalı kombimizde sonsuz döngü çalışması bu şekilde oluşur.

    GENEL BİLGİLERİ VERDİM
    KONUYU MASAYA YATIRALIM

    1) Dönüş suyumuz 40 ile 50 derece arasında sürekli mi ?,... Cevap = Evet
    2) Giden su sıcaklığımız 50 ile 55 derece aralığında mı ? ,.. Cevap = Evet

    Bu tam yoğuşmalı premix kombide dönüş suyumuz 40 derece ise yoğuşma fazla olur( Bana göre bu oranlar halen tam yoğuşmalı kombilerde çok düşük, doğru çözümün bir an önce üretilmesi gerekli çünkü ısıyı halen atmosfere atıyoruz), ama dönüş suyumuz 50 dereceye yaklaştıkça baca sıcaklığı yükselir yoğuşma verimliliği çok büyük kayıp yaşar yani yok denecek kadar düşük yoğuşma oluşur.

    BUNUN SEBEBİ : Yukarıda verdiğim soba örneğini hatırlayın,... birkaç arkadaşımız da ifade etmiş giden ile dönen su sıcaklık farkımın önemini bu durum yoğuşmalı kombiler için çok önemli bir durumdur.
    Kısaca Yoğuşma Verimliliği
    1) Giden ile dönen su sıcaklık farkına bağlıdır... termodinamik kuralı iki kütle arasındaki sıcaklık farkı artarsa ısının transfer hızı artar, yani yoğuşma verimliliği artar, yoğuşmanın artması baca sıcaklığınınının da düşmesi anlamına gelir.
    2) Dönüş su sıcaklığının çok düşük olması yoğuşma verimliliğinin yüksek düzeyde oluşmasını belirler,... Avrupa testini hatırlayın şimdi, o aldığınız tam yoğuşmalı kombinin kataloğunda yazan %109 verimlilik değeri asla sahada oluşmuyoooor, yani o yazılanların çoğu verimlilik hikayesi oluyor mu ? oldu. Çünkü kombi ana kartların tamamı, tüm dünya kombi üreticilerinin tamamı, az önce anlattığım parametre ayarları ile kombi ana karı üretiyorlar... bunun sebebi ayrı bir konu olduğu için bu konuya girmiyorum.
    3) Petek boyu yoğuşmalı kombide yoğuşma verimliliğini belirleyen en önemli etkenlerden biridir, çünkü dönüş su sıcaklığını petek boyu belirleyicidir, ama mevcut kombinizin önerdiği petek boyu oranının üzerine çıkarsanız bu da farklı bir durumun oluşmasına sebep verir, buda farklı bir konu.

    Hepinize tam yoğuşmalı kombide yüksek yoğuşma nasıl sağlanabilir, doğru çözüm nedir BİLGİSİNİ vermemi istiyorsanız,..

    LÜTFEN BU MESAJIMA

    YAZDIKLARIMIN DOĞRU OLUP OLMADIĞINI
    ÖNCE DÜŞÜNEREK, SONRA ARAŞTIRARAK
    CEVAP YAZINIZ

    Tüm Türkiye insanının kombilerinde yüksek yoğuşma alacağı tekniği, uzun yılların tecrübe test ve deneyimleri ile bulmuş durumdayım.

    Sizlerle paylaşmak isterim, Cevaplarınızı bekliyorum.

    SAYGILARIMLA



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hamit Memur -- 19 Mart 2020; 6:15:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hamit Memur H kullanıcısına yanıt
    Merhabalar hocam sizi bilgili gördüm birkaç konuda yardımcı olursanız sevinirim.
    https://forum.donanimhaber.com/bosch-condens-2300-1-8-modulasyon--135040860-50







    bosch 2300i de sürekli çalışma sorunu yaşadım , tavsiyeler neticesinde pompa ile alakali olabilir dedi arkadaşlar.(Frekanslı 3. kademe ve sabit 3 . kademe de sürekli çalıştı kombi.)

    şuan pompa kademesini frekanslı 1 e aldım.Kombi 30 dk çalışıp 30 dk dinleniyor.


    Gidiş ve dönüş hattı arasında 1 derece fark vardı şimdi 5 dereceye kadar açıldı fark.

    kazan 40 derecede gidiş 38 Dönüş 34 derece ölçtüm .Yoğuşma giderinden daha fazla su sesi gelmeye başladı ve önceki 40 dereceye(pompa kademesi sabit 3 ) göre peteklerin üstü daha iyi ısınıyor altları daha soğuk oluyor.Sizce verim artmış mıdır ?

    pompa kademesi az olması kireçlenme yada pompaya zararı olur mu?

    dış ortam 0 dereceden düşüktü gece , ev 23.5 24 arası sabitlendi 8 saatte 1.6 m3 yakmış , saatlik 0.2 m3 yapıyor.Sizce iyi değerler mi ?




  • Hamit Memur H kullanıcısına yanıt
    Arkadaşlarında tavsiyesi ile dönüş suyunu düşürmeyi ben pompa kademesini düşürmekle başardım.
  • Hamit Memur H kullanıcısına yanıt
    Siz bu işi profesyonel olarak yapmıssınız, ben ise sadece meraklı araştıran ve mantık çerçevesine oturttuğum bilgileri uygulayan bir kişiyim. Kombi firmalarının verdikleri değerlerin gerçeği yansıtmadığını birazcık araştıran biri bilir, bunlar sadece bir veridir, sizin kullanım şartlarınız sonucu değiştirir. Maalesef ticari kaygılar ile tüketicelere sadece kombi ile tasarruf yapılacağı gibi yanıltıcı bilgiler veriliyor. Tasarrufta belki de en önemsiz etken kombinin kendisidir. Asıl etken yalıtım ve otomasyon sistemleridir. Birde bizde yapılan en büyük hata petek hesabı yapılırken 90/70 ısıl verime gööre petek konmasıdır, halbuki özellikle yoğuşmalı kombi sistemlerinde amaç düşük ısıda evi ısıtabilmektir.
    O kadar araştırmama rağmen 50 derece gidiş 40 derece döünüş ısısında petek verimlerini bulamadım. (en düşük 55/45 buldum) 7 m petek konup 30 KW kombi önerildiğini bu forum sayesinde öğrendim, yine 12 m petek konduğunda 24 KW kombinin yetmeyeceğini söyleyenler olduğunu forum sayesinde gördüm.
    Pratikte gidiş dönüş sıcaklıkları arasında en çok 10 derece fark olduğunu kendi kombimde gözlemlemiş bulunuyorum ki bu da kombi durkalka başladıktan sonra ancak oluyor, kombi yandiği süre boyunca 5 derece gibi farklar oluşuyor. Gidiş dönüş suyu arasındaki farkı arttıracak en önemli etken iyi ısıl verimi olan petekler ve petek metrajıdır, Petekler gelen sıcak sudaki ısıyı ortama transfer edebilmeli ki dönüş suyu soğusun.
    Yoğuşma ile kazanılan verimde benim kendi kanaatim sadece dönüş suyu sıcaklığının önemi olduğu , gidiş ile dönüş arasındaki farkın yoğuşma verimini etkilemeyeceği yönünde. Ancak bu demek değildir ki gidiş dönüş sıcaklığı arasındaki fark açıldıkça kombi daha verimli yanmayacak. Buradaki olay ana eşanjördeki ısı taranferi ile ilgili olabilir. Yoğuşma verimi ile ilgili değildir. Bu nedenledir ki bosch 2300İ kombisinde 36/30 da en yüksek verim yani %109,5 verim belirtilirken 50/30 ve 40/30 da aynı verim yani %109 verilmiştir. Bunun ile ilgili veriyi kombinin ana konusunun 2. sayfasında bulabilirisiniz.
    Ancak dediğim gibi ben bu işin profesyoneli değilim bu kendi kişisel görüşümdür.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kir-pi -- 19 Mart 2020; 11:10:33 >




  • kir-pi K kullanıcısına yanıt
    Benim yaşadığım örnekte ki gibi pompa kademesinin önemi nide görmüş olduk hocam.

    "Yazdığınızdan anladığım 30 derece civarı dönüş suyu sıcaklığı yoğuşma için ideal bir sıcaklık.
    peki benim 38 e 34 için ne diyebilirsiniz?"

    Birde

    7 m petek konup 30 KW kombi önerildiğini bu forum sayesinde öğrendim, yine 12 m petek konduğunda 24 KW kombinin yetmeyeceğini söyleyenler olduğunu forum sayesinde gördüm.

    cümlenizde ne demek istediniz anlamadım biraz açabilir misiniz?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: meeb

    Benim yaşadığım örnekte ki gibi pompa kademesinin önemi nide görmüş olduk hocam.

    "Yazdığınızdan anladığım 30 derece civarı dönüş suyu sıcaklığı yoğuşma için ideal bir sıcaklık.
    peki benim 38 e 34 için ne diyebilirsiniz?"

    Birde

    7 m petek konup 30 KW kombi önerildiğini bu forum sayesinde öğrendim, yine 12 m petek konduğunda 24 KW kombinin yetmeyeceğini söyleyenler olduğunu forum sayesinde gördüm.

    cümlenizde ne demek istediniz anlamadım biraz açabilir misiniz?
    Kombi öneri sayfalarında çok rahat bulabilirsiniz adamın dublex evi var metrekaresini hatırlamıyorum, 7 m petek boyu var, 30 kw kombi alması önerilmiş, yada çok daha yakınlarda yine sizin kombiyi düşünen bir arkadaşa 12 m petek olursa 24 KW olmaz 28 KW kombi koymamız lazım denmiş. Yani forumda tesisat yaptıran kombi arayan forumdaşlar sayesinde ne kadar mantıksız işler yapıldığını görmüş duymuş oluyoruz. Buradaki sorun forumdaki bilgili arkadaşlarca yapılan öneriler değil, tesisatı yapan/yapacak olan veya kombiyi satacak olan kişilerin önerileri mantıksız.




  • kir-pi K kullanıcısına yanıt
    he ben gerçek anlamda sanmıştım .Evet iş ustalara kalsa kombi çalışıyor mu çalışıyor mantığı var.Ben mühendislere bile inanmıyorum.
  • kir-pi K kullanıcısına yanıt
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Bu yoğuşma konusunda araştırma yaptıkça kendi açımdan çorbaya dönmeye başladı. Bir grafikte 15 derece dönüş elde edebilirseniz maksimum verim elde edilir diye gösteriyor, bir başkasında 30 derece dönüş ile 57 derece arasında kaldığı sürece en iyi verim alınır diyor. Amerikalı bir tesisatçının videosunu izledim, o da ben kazanı maksimum yapıyorum dönüş borusuna da sıcaklık saati ekledim ona göre dönüşü 57 ve altında ayarladım böyle kullanıyorum diyordu. En iyisi üreticilerin verim tablosunda belirttiği değerlere kullanmak herhalde. 50 derece ve altında ısınabildiğiniz en düşük sıcaklık ve mümkün olan en düşük dönüş suyunu elde edip bir daha bakmamak. Zaten günümüz kombileri herhalde dönüş suyunu belli aralıkta tutmak için fan, pompa, bekleme süresi.. artık neyi kontrol edebiliyorsa onları ayarlayıp en uygun aralıkta tutmaya çalışıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oldies but goldies -- 19 Mart 2020; 13:28:32 >




  • Oldies but goldies kullanıcısına yanıt
    Katılıyorum , eşim bugün mutfakta misafir gelecek.

    Dedim biraz gözlemle bakalım.Alet dediğiniz gibi kendi döngüsünü yaratmış durumda dk sı dk sına alev alma ve kapatma süreleri belirli gibi.


    Yoğuşmalı kombi yoğuşma yapması için sıcaklığı max. kaç °C olmalı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi meeb -- 19 Mart 2020; 13:32:23 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • meeb kullanıcısına yanıt
    Hocam çalışması ve tüketimi düzene girdiği için gerçekten çok sevindim . Evde üşümediğiniz sürece bekleme süresine de çok takılmayın. Artık keyfini sürün
  • Oldies but goldies kullanıcısına yanıt
    sağolun hocam .Almak isteyenlere tavsiye edebilirim heralde artık.Ama montaj ve ilk kurulumda lütfen dikkat etsin alacak arkadaşlar yoksa benim gibi uğraşırlar.

    pompa ayarı ve gaz basınç ayarı gibi konularda ısrarcı olunuz.Bunlar fabrikadan ayarlı geliyor falan yalanlara kanmayınız.
  • meeb kullanıcısına yanıt
    Bosch 2300 i 'yi artık öneriyorsunuz değil mi?

    Bu basınç olayı saat üzerinden mi yapılıyor.
    Oğlumun evine tesisatı yapan firma sopa gibi bir şeyle gelip gaz borusuna takarak bir şeyler ölçtü ama anlamadım.
    Adamda pek konuşmadı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Saint Ralph S kullanıcısına yanıt
    galiba öyle yapılıyor hortumla falan bir şeyler yapıyorlar.

    Ama 2300i almasam alacağım warmhause enerwa 24 te aklımda kalmadı değil.

    Birde şimdi bazı kombilerde rakım ayarı, il kodu girişi, yani kullanılacağı ilin özel şartlarına göre ayar seçenekleri varmış reelde ne kadar işe yarar ama almak isteyenler son defa araştırsın derim.

    Aynı şekilde gaz adaptif sistemi gelen gazın kalitesine göre ateşleme yapması falan inovatif geldi bana.

    bosch ta böyle alangirli özellikler yok zaten markada tek kalite algısına imaj yapıyor.Güvenlik önlemleri bile yer almıyor sitede ve klavuzda.

    Warmhause firma kurumsal olmadığı için tercih etmedim ama 2300i almasam alırmıydım evet.
    https://www.warmhaus.com.tr/tr/kombi/yogusmali-erp-kombiler-urun/enerwaplus-erp




  • Ben biraz markacıyım.
    O konuda kim daha iyiyse git onu al kafasındayım.
    Baktım pahalı beklerim, taksitle pahalı oluyorsa kredi araştırırım. 😊
    32 yıldır hiçbir şeyim bozulmadı.
    Zamanı gelen tabii değişecek.
    Bosch düşünme nedenim Buderus yüzünden.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Saint Ralph S kullanıcısına yanıt
    bende bu yüzden aldım buderus 300 yıla yakın döküm ve ısıtma tecrübesi olan bir firma.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.