Şimdi Ara

Yenilenmiş Telefon Satışı Hakkında Genel Bilgilendirme Konusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
91
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Ortalıktaki bilgi kirliliğini forum özelinde netliğe kavuşturmak için hazırlanmış bir yazıdır.

    **Hızlıca bilgi almak isteyenler sık sorulan soruları okursa yeterli olacaktır.

    Yenilenmiş telefon ve ikinci el telefonların yenilenip satılmasına ilişkin yasayla birlikte ardı arkası kesilmeyen asılsız iddialar neticesinde sektörün içerisinde olduğumuz için en basit şekli ile anlatmak istedik.

    Sık sorulan sorulardan sonra konuya derinlemesine bir giriş yapıyoruz.


    Sık Sorulan Sorular:

    1- Her ikinci el telefon için geçerli bir kanun mu?
    Cevap: Hayır. Her cihaz için geçerli değil.
    2- Ben(şahıs olarak) sahibinden, Letgo vb. yerlerden artık kendi telefonumu satamayacak mıyım?
    Cevap: Satabileceksiniz. Sizin kendi telefonunuzu istediğiniz şekilde ve kişiye/kuruma satma özgürlüğünüz devam ediyor.
    3- Yenilenmiş telefon satışı ve telefon yenilemesi işini kimler yapıyor?
    Cevap: Sektörde yedi farklı firma akıllı telefonları yenileyip satıyor. İsim vermeyeceğiz.
    4- Bildiğimiz her mahallede bulunan telefoncular için durum ne?
    Cevap: Onlarda eskisi gibi sizlerden aldıkları telefonları tekrar satmaya devam edebilecekler. Buradaki ince ayrıntı onlar hiçbir zaman yenilenmiş telefon adı altında satış yapmadılar. Sizden, bizden aldıkları telefonları sattılar.
    5- Vergi durumu nedir? Devlet vergi alacak diyorlar doğru mu?
    Cevap: Evet. Devletimiz her satıştan KDV alacak, daha önce de alıyordu.Bu durum sadece yenilenmiş telefonlarda geçerlidir.

    Konunun çıkış noktasından sonuna kadar kronolojik sıralamaya dikkat ederek açıklamaya çalışacağız.

    Yenilenmiş cep telefonlarının satışına ilişkin kanun, büyük bir kurumun yaptığı lobi faaliyetleri neticesinde ortaya çıkmıştır.
    Bu kurum 2017 yılında yenilenmiş telefon satışına başlayacağını açıklamadan önce İstanbul'da bir kurum yenilenmiş telefon satışı faaliyetine başlamıştı. Bu durum çok göze batmıyordu taa ki geçen seneye kadar.

    Kanunun çıkış noktası bu iki kurum arasındaki haksız rekabet koşullarına bağlanıyor.
    Bu İstanbul'da faaliyet gösteren kuruluş ikinci el olarak piyasadan topladığı cihazları hangi şartlarda ve ne şekilde yeniliyordu? Kendi ifadelerine göre orijinal parçalar kullanarak yeniliyordu lakin kazın ayağı hiç öyle değil.

    Bizim büyük kurumda topladığı cihazları orijinal parça ve yetkili servis kanallarını kullanarak yenileme işlemine tabi tutuyordu. Reklam maliyeti, onarım ve yenileme maliyeti vs. derken bizim büyük kurumumuz sayesinde bu İstanbul'daki küçük işletmede gün geçtikçe büyüyordu çünkü aynı ürünleri daha makul fiyatlara sunabiliyordu. Bunun nedeni de orijinal parça kullanmayışı, reklam maliyetini ve pazardaki hızlı yükselişini büyük firmamıza borçluydu.

    Bizim büyük firma boş durmadı ve lobi faaliyetlerine başladı.
    Dananın kuyruğunun koptuğu yer işte burası, her önüne gelen yenileme merkezi açamayacaktı ve orijinal parça kullanarak yenileme yapmak zorunda bırakılması gerekiyordu ki aynı şartlarda rekabet edebilsinler ve piyasayı büyük abimiz silip süpürsün.
    Küçük oyuncumuz 2020 yılına gelindiğinde yenilenmiş telefon dendiğinde adını zihinlerde ilk sıraya yazdırmıştı.

    Kanun metninde yer alan dikkat çeken bazı maddeleri açıklayalım istedik.


    1. - Ek-1’de yer alan cep telefonlarının yenilenebilmesi için en az bir yıl süreyle kullanılmış olması ve veri trafiğinin bulunması zorunludur. (Yani telefonunuz 6 aylık ise yenileme yapan bir merkeze satsanız dahi o cihaz 1 yaşını doldurana kadar yenileme işlemine tabi tutulamaz.) İlginç bir madde olmuş.

    2-Yenileme işlemi yapılırken yenilenen tüm parçaların üretici ya da üreticinin yetki verdiği ithalatçı onaylı parçalar olması halinde, “üretici onaylı parçalar kullanılarak yenilenmiş ürün” ibaresine de yer verilir. (işte can alıcı noktalardan birisi bu, orijinal parça kullanılıp kullanılmadığını belirtmek zorundalar)

    3-Kullanılmış malın üreticisi veya ithalatçısı tarafından veya yenileme merkezi tarafından üreticisinin veya ithalatçısının yenileme işlemine ilişkin muvafakati alınarak yenilenmesi hallerinde üreticinin veya ithalatçının sağladığı garantiler geçerliliğini korur. (Yenileme işlemine tabi tutulacak cihaz 1 yaşını devirdi ve yenileme işlemine tabi tutulup satılacak ise distribütör ya da üretici firmanın onayı alınmadan garanti süresi aynen devam eder. Bu kısmı firma ismi vermeden açıklamak çok çok zor.)

    4-Genel Müdürlük, başvuruları değerlendirirken gerek duyması halinde tüketicilerin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla, başvuruda bulunan yenileme merkezi ile ilgili olarak diğer kurum ve kuruluşlardan görüş alabilir ve inceleme yaptırabilir. (Her isteyene yenileme merkezi ruhsatı vermeyeceğiz demek isteniyor.)

    5-On milyon Türk Lirasından az olmamak üzere ödenmiş sermayeye sahip olunması, (sahibinden.com ödenmiş sermayesi 50.001 TL'dir. Gerisini varın siz düşünün. Orta ölçekli hiçbir firma bu kadar sermaye ödemesi yapamaz.)

    6-Bakanlık tarafından ilan edilecek diğer hususların sağlanması, gereklidir. (açık kapı bırakılmıyor ve bu şartlara ek şartlar bakanlığımızca istenebilir diyorlar. Tipinizi beğenmezsek tüm şartları yerine de getirseniz, ağzınızla kuş bile tutsanız bizim bir düşünmemiz gerek diyorlar)


    Yenilenmiş telefon almak isteyen kişilerin yararına bazı maddeler konmuş.

    1-Tüketici ödeme yükümlülüğü altına girmeden önce, yenilenmiş ürüne ilişkin yapılan işlemler, değiştirilen parçalar ve garantiyle ilgili hususlar hakkında bilgilendirilir. Bu bilgilendirmenin yapıldığına ilişkin ispat yükü satıcıya aittir. (Satıcı faturasında, reklamlarında vb. bu ürünün yenilenmiş olduğunu, yenilenmiş ürünün hangi parçalarının değiştiğini ispat sorumluluğunu yüklemişler.) Bu ürünü aldınız ama garanti şartları şu şekilde diye de açıklamak zorundalar.
    2- 20 günlük garanti süresi burada da devam ediyor.
    3- Kalan maddeler standart garanti prosedürü olarak devam ediyor.

    Son olarak yenilenmiş ürün olarak satılabilecek cihazlar sadece cep telefonları ve tabletlerdir.

    Varsa sorularınız konu altından sorabilirsiniz.







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.