< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
YENİ MEZUN GRAFİKER

-
-
6 yılda ilk mesajı yazmakta iyiymiş.
Nick değiştirebiliyorsun istersen.
Konuya gelirsek eş dost var mı bu işi yapan, bence biraz tecrübe edinmelisin. İşe alacaklar artık sanki tecrübe gökten inen bir şey gibi tecrübeli elaman arıyorlar.
İş bulursan seninle aynı işi yapan iş arkadaşlarının olacağı bir yerde bulman avantajına olur. En azından onların tecrübesinden faydalanırsın. -
tesekkur ederim,simdi gittim biyerle konustum,para onemli degil isi ogrenmek istiyorum dedim,asgari vericekler sanirim kazamiz mubarek olsun bakalim,is hayatinda vereceginiz tuyolar varsa beklerim ilk defa ofis ortaminda calisicam genelde beden isciligi yaptim garsonluk amelelik vs..
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Öncelikle işiniz hayırlı olsun.quote:
Orijinalden alıntı: fuck the şystem
tesekkur ederim,simdi gittim biyerle konustum,para onemli degil isi ogrenmek istiyorum dedim,asgari vericekler sanirim kazamiz mubarek olsun bakalim,is hayatinda vereceginiz tuyolar varsa beklerimilk defa ofis ortaminda calisicam genelde beden isciligi yaptim garsonluk amelelik vs..
Beceremem korkusunu bir süre yaşamaya devam edeceksiniz. Deneyimli bile olsanız gelip giden bir histir o, zira göreceli bir alan grafik tasarım. Çok düşünmemeye çalışın çünkü kendi kendinizi sekteye uğratırsınız.
Tavsiye olarak, sürekli araştırma içinde olun. Gün içide bir yarım saatinizi Behance vb. tasarım sitelerinde çalışmaları incelemeye ayırın. Hatta beğendiniz işleri toplayıp kendinize bir tasarım arşivi oluşturun ki ileride referans almak için kullanırsınız.
Ayrıca ''Para önemli değil'' cümlesini lügatınızdan çıkarın. Emin olun bu bakış açısını farkederseler emeğinizi çok suistimal ederler.
Freelance olarak yaptığınız işlerde ise ön ödeme almadan iş kabul etmeyin.
Yaptığınız işi anlatmanız için hitabet konusunda da kendinizi geliştirin.
İnsanlar grafik tasarım işleri üzerine gev gev gev konuşup çok boş fikir etmeyi severler. Bunun kafanızı karıştırmasına mahal vermeyin. Hatta boş fikir verip yaptırmaya çalışan olursa ''Buyur, kolaysa gel yap'' diyin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cüheyir -- 2 Ekim 2020; 11:18:6 >
-
cok tesekkur ederim malesef iş olmadi,oturdugum yere cok uzak kaldigi icin,kendimi cok acemi hissediyorum verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim kendimi gelistirmek adina hergun uygulayacagim,acikcasi cok korkuyorum birisi gelicek sunu yap diyicek kitlenip kalicam diye kendimi profesyonel'e yakin getirmem icin yapmam gerekenler izlemem gereken adimlar nelerdir onlarida yazabilirmisiniz acaba tekrarda tesekkurler..
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: fuck the şystemcok tesekkur ederim malesef iş olmadi,oturdugum yere cok uzak kaldigi icin,kendimi cok acemi hissediyorum verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim kendimi gelistirmek adina hergun uygulayacagim,acikcasi cok korkuyorum birisi gelicek sunu yap diyicek kitlenip kalicam diye kendimi profesyonel'e yakin getirmem icin yapmam gerekenler izlemem gereken adimlar nelerdir onlarida yazabilirmisiniz acaba tekrarda tesekkurler..
''Profesyonel'e yakın getirmek....'' diye bir tabir yok dostum. Bu işim okulunu okumuş veya diğer kanallardan öğrenmiş biri bile olsan proje yaptıkça, ürettikçe ve kendine sürekli bir şeyler kattıkça (izlemeki okumak, araştırma yaptıkça ki bu dediklerim sadece mesleki alanlarda yapacağın şeyler değil) gelişebileceğin bir meslek. Sürekli yeni çıkan tasarım trendlerini vb. şeyleri takip etmelisin geri kalmamak için.
Program kısmında ise Youtube üzerinde binlerce kaynak var, izleyip öğrenmen için.
Bunun dışında tasarım çalışmalarını incelemen için Behance, Dribble vb. sitelerde vakit geçirmen lazım, insanlar neler yapmış, hangi markaya nasıl bir tasarım dili oluşturup işler üretmiş diye. Çünkü grafik tasarım bir probleme çözüm üretme işidir. Böyle yerlerde vakit geçirerek görsel çözümlerin mantıklarını çözmen gerek.
Korku kısmında ise önceden dediğim gibi o his çoğu kişide başlarda oluyor ve baya bir süre devam ediyor. Bunun temelinde de kendini eksik görme var. Kendini ne kadar geliştirirsen bu histen o kadar çabuk kurtulursun. Birde kendinizi küçümsemeyin hiç bir zaman.
Grafik tasarım bizim ülkemizde çok anlaşılmış bir meslek değildir. Hala ''Yav iki tuşa bastın altı üstü, bende yaparım, bak şöyle bişey yapsak'' diye laf söyleyip boş konuşmayı çok sever insanlar. Emin ol bu kafada insanlarla çok karşılacaksın. Eğer yaptığın işi anlatamazsan vay haline, bundan dolayı yaptığın işten emin olup savunman gerecek. Burada da senin yaptığın birikim devreye girer. Buda senin kendini hem tasarım hem de entellektüel anlamda geliştirmene bağlı.
Ayrıca ne tarz bir yerde ve ne olarak çalışmayı planlıyorsun? Bunları araştırdın mı?
Ne tarz bir yer?
Matbaa mı, Çizgi üstü reklam ajansı mı, Çizgi altı reklam ajansı mı, Sosyal medya ajansı mı, Dijital ajans mı, Ambalaj tasarımı ajansı mı yoksa Tasarım ofisi mi?
Bunların hepsinin çalışma mantıkları, iş disiplinleri ve ürettikleri çalışmalar bir yere kadar aynı olsa da çok farklılaşır. Tabi verdikleri ücrette.
Ne olarak çalışacaksın?
Grafiker mi, Uygulayıcı grafiker mi, Ambalaj tasarımcısı mı, Grafik tasarımcı mı, Sanat yönetmeni mi yoksa Dijital sanat yönetmeni mi? (Eskiden bu kadar ayrışmıyor du ama sağolsunlar çorba yaptılar iyice)
Bunlarında yaptıkları işler birbirinden ayrışır. İş yükleri ve aldıkları ücretlerde çoğu zaman değişir.
Parasal beklentin nedir? Dışarıdan çok kazanılan bir meslek olarak görülür. Evet yıllar önce öyleydi. Son yıllarda ise gayet komik, belirli bir seviyedeysen anca düzgün ücret alabiliyorsun.
Psikolojik olarak baya yıpratıcı bir mesleğe dönüşebiliyor. Sonuçta karşı tarafa bir şey beğendirmen gereken bir meslek ve beğeni çok göreceli olduğundan gelen geri dönüşler çok acımasız olabiliyor. Bundan dolayı sabırlı, fikirlerini düzgün anlatabilen ve hem yaptığın işten hemde kendinden emin olman gerek.
Korku kısmına ise tekrar döneceğim. Korkman için bir sebep yok. Kendini buna şartlarsan bir şey üretemezsin. Gelen işi hemen makine başında çözmen gerekmiyor. İlk olarak kağıt üzerinde çözmen seni biraz rahatlatır.
Şu videoyu da ekliyorum. İzlemen senin yararına olur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cüheyir -- 4 Ekim 2020; 0:56:35 >
-
Yeni alınan grafiker için değil ama genel olarak, yeni mezun ve yeni başlayan birinden direkt iş yapması beklenmez. Oryantasyon sonrası zaten alışmış olursunuz. İşverende sizin durumunuzu bildiği için(yeni mezun) sizden direkt olarak iş yapmanızı beklemez bir süre. Ben şu an farklı iş yapsamda makine mühendisiyim. Yeni mezunken gittiğim iş görüşmelerinin bazılarında, 3 boyutlu modelleme programında temek 1-2 parça çizmem istenmişti. Ama temel bilgi gerektiren şeyler. Bazı pozisyona aldıkları mühendisleri 2-3 ay en fazla 6 ay denerler, bu zamanda zaten tecrübeli iş yapması beklenmez ama gelecek görmezlerse çıkarırlar.
Bence, bu şekilde düşünmeyin. İş görüşmesinde karşı taraf hissederse eğer işiniz zor. Şu anda kafanıza takmanız gereken şey işe girmek olsun :D
-
quote:
Orijinalden alıntı: fuck the şystem
tesekkur ederim,simdi gittim biyerle konustum,para onemli degil isi ogrenmek istiyorum dedim,asgari vericekler sanirim kazamiz mubarek olsun bakalim,is hayatinda vereceginiz tuyolar varsa beklerimilk defa ofis ortaminda calisicam genelde beden isciligi yaptim garsonluk amelelik vs..
geçmiş olsun. mezun olan kadar hiç işte çalışmadıysan zor iş bulursun. bulduğun da üç kuruşa it gibi sürür seni. 6 ay sonra da atar işten. sonra böyle böyle gider.
-
Uzun yıllardır freelance çalışan bir tasarımcı olarak bu yolu pek tavsiye etmem. Belirli bir müşteri kitlesi kazanman yıllarını alır, sürekliliği olmaz v müşteri kitlenin neredeyse %90'ı ucuzcu zihniyetler olur. En güzeli tasarım ajansı veya en kötüsü matbaa bulup 2-3 yıl kağıt kalitesi, renkler, baskı vs. gibi konularda tecrübe kazanman. Kendini geliştirirsen zaten iyi bir pozisyonda ve tatmin edici rakamlar kazanabilirsin.
-
Genel ıs kuralları. Tabı bu benım kurallarım.
1:Sabırlı ol.
2: Fazla sıvrılme, ezıkte durma..
3: Tecrubelı bırısıyle ıyı dıyalog kurmaya calıs. Ama bunu menfaat olarak yapma. En azından o sekılde algılanmasın. Bu yuzden bu kısıden bır sey ogrenırsen ılerıde ukalaca davranma. Kıbar ol. Cevrendekı ınsanları rahatsız etmeden gozlemle.. Yaptıkları projelerı ıncele..
4: Yardım ıstemekten cekınme. Tabı bunu sureklı yapma, Karsı tarafı sıkarsın. Gereklı oldugu durumlarda.
5: Bılmedıgın bır konu da acıkca bılmedıgını soyle.. Ama bu ısı yapmanı ıstıyorlarsa elınden gelenın en ıyısını yapmaya calısacagını belırt.
6: Is dısında da ısınle alakalı makaleler, vıdeolar ızle..
7: Potansıyelını bır sekılde yansıt. Tecrubesızlıgını yuksek mıktarda tolera eder. Senın neler yapabılecegını gordukten sonra onlar sana zaman verırler zaten.
-
çok çalışmak lazım
Benzer içerikler
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X