Şimdi Ara

YBS BÖLÜMÜ SANDIĞINIZ GİBİ BİR BÖLÜM DEĞİL. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
37
Cevap
4
Favori
5.407
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Hocam merhabalar öncelikle yazınız için teşekkürler gayet aydınlatıcı olmuş ama katılmadığım ufak bir nokta var Marmara Ybs'yi diğerleri ile aynı tutmak doğru olmaz .Bilmeyenler için yazıyorum Türkiye'de ybs bölümü ilk olarak 1991 yilinda Marmara Üniversitesi'nde İşletme Enformatiği adıyla Almanya tarafından kurulmuştur.
    Ybs bölüm Almanca'da wirtschaftsinformatik olarak geçtiği için bize de aynı işletme enformatiği olarak geçmiştir.Bölüm alman ekolü olduğu için almanca eğitem vererek başladı.2020 de Yök Türkiye'deki tüm enformatik bölümlerini ybs=enformatik oldugu için Ybs ye çevirdi.Ek olarak Marmara Üniversitesi kendi bünyesinde ingilizce ybs bölümünü açmış oldu . Bu arada hem alm hem ing bölümde hoca ve ders içerikleri olarak pek bir fark yok büyük çoğunlukla aynı dersler aynı hocalar tarafından işleniyor.
    Ek olarak şunu belirtmek isterim linkedin üzerinden Marmara Ybs den iletişime geçtiğim pek çok kişi bölümde okuyanlar arkadaşlarının mezun olduktan hemen sonra büyük şirketlerde çok iyi pozisyonlarda iş bulduğunu söylemişti.Bana inanmayacak arkadaşlar olacaktır onlara linkedin üzerinden okulun ybs(enformatik) mezunlarını bireysel olarak araştırmalarını öneririm.

Tercih döneminde herkese başarılar .

aşağıya bölüm akademisyenlerinden Selçuk hocanın geçen sene attığı marmara ybs ile alakalı 2 videosunu bırakıyorum

kiranselyoutube
    Marmara Üniversitesi Yönetim BilişimSistemleri - Almanca ve İngilizce Ek Video
    https://www.youtube.com/watch?v=Edy1TtIRNmA&t=14s

kiranselyoutube
    Marmara Üniversitesi İşletme Enformatiği ve Yönetim Bilişim Sistemleri Tanıtımı 2020
    https://www.youtube.com/watch?v=iqtZ0ltBhcc

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FA108A5BE -- 3 Ağustos 2021; 10:19:31 >

• doğrudur hocam, düzelteyim orayı fakat genel olarak tüm ybsler aynı.

Marmara da Boğaziçi gibi farklı olabilir evet

çünkü geçmişi var, geri kalanların çoğu yakın zamanda açılan ve tek farkları, üniversitenin adı olan bölümler.

bu arada up

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-45D1DBC07 -- 3 Ağustos 2021; 12:19:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam mezun olduktan sonra hangi alanda ilerlemek istiyorsun

• oyun geliştirme işiyle ilgilenmek istiyorum hocam, inşallah kendi başıma bir oyun yayınlandıktan sonra bir ekibe dahil olup, daha profesyonel işlerde yer almak isterim.

ama bakalım ne olacağı belli olmuyor  

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-45D1DBC07 -- 3 Ağustos 2021; 12:29:18 >
  • Ben yıldırım beyazıt ybs mezunuyum ve bizim bölümün yüzde 90ından fazla bilişim sektöründe iş buldu ve aktif olarak çalışıyor. Ayrıca arkadaşın söylediğine ekleme yapayım. Birgün Ankara teknokente gittiğimde bayburt ybs mezunu birini departman başına geçirmişlerdi. Bu da bölümün aslında ne kadar değerli olduğunu gösteriyor

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • örnek vermeniz çok iyi oldu hocam, işte olay bu zaten.

adam sen sırf medipolden vs. mezun oldun diye seni almayacak, aranızda 650k sıralama farkı olsa bile. İyi olanı, kendini geliştireni alacak.

son olarak bu üniversite adlarını tamamen sallıyorum yani yanlış anlaşılmasın, sadece medipol çok fazla konuşuluyordu o yüzden aklıma o geldi onu yazdım. Diğer özel veya devlet üniversiteleri de aynı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-45D1DBC07 -- 3 Ağustos 2021; 13:24:41 >
  • "öncelikle, 2 alanın birleşimi olması sebebiyle, bir konuya tam olarak hakim olma durumu yok. Yani ybs okudun ve mezun oldun diyelim;

yönetici olacaksın ama önünde bir sürü iibf mezunu varken seni neden alsınlar ? temel işletme dersleri almış biri ne katabilir ki şirkete ?

bilişimci olacaksın ama önünde bir sürü ceng, seng, bilgisayar programcılığı gibi bölümlerden rakipler varken seni niye alsınlar ? temel algoritma, programlama, veri tabanı vs. gibi bilgileri olan biri şirketlerine ne katabilir ??

iki alanda da uzmanlık vermiyor yani."

eveet, çok sık gördüğüm bir çıkarım fakat yanlış.

öncelikle bu bölümü doğru anlamak lazım. bu bölüm bilgisayar ve işletme üzerinde çok disiplinli bir bölüm değildir, bu bölüm bu alanlar üzerinde disiplinler arası bir bölümdür. bu bölümün müfredatının yapısı ilk iki sene bilgisayar ve işletme üzerine bölüm dersleri için gerekli temel dersler, son iki sene ise bölüm dersleri alınır ki bu derslerde bu iki alandaki bilginizi birleştirirsiniz. ne demek şimdi bu?

örneğin bizim müfredatımızda veri madenciliği ve makine öğrenimi algoritmaları var. bu derste elimizdeki verilerden nasıl işletmeyi daha verimli hale getirebilecek bilgiler çıkartabiliriz, onu inceleriz. şimdi bakıyorsun verileri işlemek için yazılım bilgisine ihtiyacın var evet ama hangi verileri işleyeceğini, verilerden ne elde etmek istediğini, bu işlemlerden sonra elde edeceğin bilginin nasıl işletmeyi daha verimli hale getireceğini bilmen gerekiyor. bölüm dersleri ise bunun gibi örnekler ile dolu ve hem bilgisayar hem de işletme bilgisinin harmanlandığı derslere sahip. işte burada diğer bölümlerden ayrılıyorsunuz arkadaşlar.

şimdi bu güzel fakat her işletme bu bölüm nedir, ne yapar bilmez çünkü bir nebze yeni bir bölümdür ve daha bölümün mezunu ile tanışmamış olabilir. bu noktada yapmanız gerekecek bölümü doğru bir şekilde bilip karşıya pazarlamanız. aynı kendinizi nasıl cvyi doldurduğunuz bilgiler ile pazarlıyorsanız bölümü de pazarlamanız ve o işletmeye seni alması için bir neden sunmanız gerekiyor. bu noktada rekabete hazırlıklı arkadaşların bölüme gelmesi doğru olacaktır. tabii değinmekte fayda var bu işletmelerin sayısı gün geçtikçe azalmaktadır bu yüzden siz mezun olduğunuzda daha çok bilinen bir yer olması da çok olasıdır.

"tabi ki biliyoruz, ybs okuyan kişilerin %95i bilişim alanına kaymak için yazıyor bu bölümü. Yönetici olmak isteyen zaten işletme yazar ama yazılımcı olmak isteyen ceng yazsın diyemiyoruz çünkü TM tarafında olanlar tercih edecek bunu. Ceng yazamaz büyük ihtimalle çoğu. O yüzden ybs yazıyorlar."

buraya bir not eklemek isterim. evet bölümün önemli bir çoğunluğu bilişim sektörüne yöneliyor fakat bunların arasında yönetici adayları da var. aynı işletmeden mezun olduğun an yöneticilik yapmadığın gibi bu bölümden mezun olduğun an da yöneticilik yapmıyorsun. bunun yerine yöneticilik yapmak istediğin sektörde sonu yöneticiliğe çıkan bir kariyer yolu izliyorsun. bu alandaki tüm pozisyonlar tamamen teknik değil bu yüzden bu imkanı bulabiliyorsunuz. bilişim sektöründe yönelmeyen kişiler ise finans, pazarlama gibi alanlara yönelebiliyor.

"tamam ybs yazıyorsun ve bilişim alanında çalışacaksın süper. Peki üniversiteyi neye göre seçeceksin ? eskiden çok olmasa da şu anda bir sürü, hem devlette hem de özel üniversitelerde ybs bölümü açılmış ve açılıyor.

arkadaşlar söylüyorum, ben 100kdan geride bir ybs de okuyorum ve ister 30k gir marmara ybs oku, ister 70k ya medipol ybs oku, ister 700k ya bayburt ybs oku. HİÇBİR FARKI YOK. Aldığın dersler aynı, bildiğin konular aynı, diploman aynı. Çok küçük bir fark öğretim görevlisi farkı bulunur belki o kadar. O da hiçbir şey yani. Seni işe sokmaz o fark."

bu alanda her ne kadar çok bölüm açılması hoş olsa bile bu kadar bölümü karşılayacak akademisyen olmadığını düşünüyorum ve bu nedenle gidilecek yerler arasında akademisyen farkına iyi bakılması gerektiğini söyleyeceğim. ayrıca üniversiteler arasında gördüğüm müfredat problemini eklemek isterim bir nebze yeni bir bölüm olduğu için üniversiteler arası farklar olabiliyor, burada spesifik sınıflandırmalar yapmayacağım ama gideceğiniz yerin ybs eğitimi verdiğine emin olun tercih etmeden önce.

"Hiçbir işveren sana, çalışmadığın ve kendini geliştirmediğin sürece " ya bu adam kendini geliştirmemiş ama medipol ybs mezunu o yüzden bayburt ybs mezunundan iyidir " demez ve demeyecekte.

Çünkü cidden kendinize bir şey katmadığınız sürece, üniversitelerin ybs bölümünde hiçbir farkları yok."

her ne kadar senden önce mezun olmuş arkadaşlarının bir prestiji etki etse bile katılıyorum. bu alanda kendini geliştirmek ve sürekli güncellemek gerekiyor. bu nedenle sırf bir üniversitenin puanı daha yüksek diye illa o üniversiteden kişiler daha iyi yerlere gelecek değil. fakat belirtmek istediğim bir istatistiki bilgi var. genellikle iyi olarak gördüğümüz yerlerde kendini geliştirme oranı daha fazla. ne demek bu bir üniversitede öğrencilerin %80i kendini geliştirirken diğer üniversitede %50si olabiliyor ki bu da sıralama ile biraz alakalı gidiyor denilebilir, daha başarılı öğrenciler genellikle kendini geliştirmeye daha yatkın oluyor. ama eklemek gerek, isterse %50 değil de %10 olsun fakat siz o dilimin içinde olun iyi bir yerlere gelirsiniz. ayrıca kendini geliştirmek her ne kadar kolaymış gibi söylense bile zor, uğraştırıcı olduğunu belirtmekte fayda var. sonuçta emek verilmeden karşılık alınmaz.

"Hedefsiz olarak yazılacak bir bölüm de değil çünkü tamam, sen yazılımcı olacaksın da, hangi alanda ? web mi mobil mi oyun mi IT sektörü mü ne ? onu belirlemek ve ona göre kendini geliştirmen gerekiyor. "

bu hedef kısmına da kısmi olarak katılıyorum, lisede ne istediğinizi pek bilmemeniz doğal fakat ilgi alanlarınızı artık keşfetmiş olmanız gerekiyor. bu bölüm ilgi alanlarınıza giriyorsa tercih etmenizi öneririm. hedeflerinizi bölüme girdikten sonra bilgilenerek belirlemeniz zaten standart olacaktır.

"İşte 4 yılımız var bir ara karar veririm gibi bir şey yok. Ceng öğrencisi 4 yıl içinde karar verebilir ama sen veremezsin çünkü cengin 4 yılı yazılım senin öyle değil, yarısı işletme olduğu için yarısı yok oluyor gibi düşün. "

buna karşı çıkmak isterim. öncelikle bu bölümü ceng dengi düşünmemeniz gerekiyor. bu yüzden yarısı işletme olduğu için yarısı yok oluyor gibi düşünmemelisiniz (ki yarısı işletme değil üstte açıkladığım üzere). bölümün kendi imkanları var ve 4 sene içerisinde rahatça karar verebiliyorsunuz hangi alana yönelmek istediğinize. zaten ilk senelerde birkaç alana kısaltıp stajlarınızı o alanlarda yapıp daha doğru karar verebilirsiniz.

tabii bölümün hazırladığı alanlardan biraz dışarı çıkıp bir yerlere yönelmek istiyorsanız aldığınız eğitimin bir kısmı biraz gereksiz kalabiliyor. bu yüzden en çok verimi almak için bölümü iyi bilerek girmeniz önemli.

"DEDİĞİM GİBİ, İSTER MEDİPOLDE OKU İSTER BAYBURTTA, EĞER SENİN HEDEFİN VE ÜNİVERSİTE DERSLERİ HARİCİNDE KENDİ BAŞINA BOL BOL ÇALIŞABİLECEK, HATTA ÜNİVERSİTE SINAVINA ÇALIŞIRMIŞ GİBİ ÇALIŞABİLECEK BİR İRADEN VE GÜCÜN YOKSA, YAZMA BU BÖLÜMÜ."

katılıyorum. rekabetçi bir alana yöneliyorsunuz, buna kendinizi hazırlayın. tabii tam olarak üniversite sınavına çalışırmış gibi demek doğru olmaz belki daha çok bölüm üzerinde emek sarf etmeniz gerek diyebiliriz.

"HER ZAMAN SÖYLEDİĞİM GİBİ, GELECEĞİ İYİ OLAN BİR BÖLÜM, EĞER SENDE GELECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORSAN VE BİLİŞİM SEKTÖRÜNE BİR ŞEYLER KATABİLECEĞİNİ, ORADA KENDİNİ KANITYALABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORSAN YAZ BU BÖLÜMÜ AMA YATMAYA GELDİYSEN İŞSİZLİK KERVANINDA YERİN HAZIR. "

buna da katılıyorum. gerçekten geleceği parlak olan bir bölüm, imkanları da pek güzel olunca kalkışta olan bir bölüm diyebiliriz. kaçırmayın derim. tabii ilginiz varsa.

genel olarak eklemek istediğim şeyler var. tercih edeceğiniz yerleri ilgi alanlarınıza göre belirledikten sonra yapmanız gereken ilk iş araştırmanız ve mezunları, akademisyenleri daha sonra ise öğrencileri ile konuşmanızdır. yoksa internette bir yerlerde yazılar okuyarak doğru tercih yapılamaz. tabii değinmekte fayda var bu kişiler ile konuşurken sadece iyi olan kısımları değil kötü olan, şikayet ettikleri, zorluk yaşadıkları kısımları da sorun.

• faydalı konu, up.

• Yazınız için teşekkürler hocam, ben daha 2.sınıfa yeni geçtim bu yüzden yanlışlarım olabilir.

Herkesin bölüm hakkında kendine göre, doğru veya yanlış fikirleri de olsa, genel olarak ortak noktada buluşabiliyoruz. Herkesin yapabileceği bir bölüm değil.

Yazdığım yazının devamı olarak kabul edebilirsiniz arkadaşlar bu yazıyı. Teşekkürler tekrardan.

• Hocam herkes medipol üzerinden örnek vermiş medipol iyi mi bu Bölümde merak ediyorum çünkü bana devlet tutuyor diğer şehirlerde ama ben İstanbuldan ayrılmamak için 50 burslu medipol düşünüyordum ailemle kalmak için. Sizce medipol seçersem istanbuldan gitmemek için mantıklı yapmış olur muyum.

• dediğim gibi hocam, belli başlı üniversiteler dışında, cidden büyük bir fark yok aralarında.

İstanbuldan ayrılmak istemiyorsanız, medipol gayet güzel bir tercih. YBS bölümü açısından çok bir +sı olmasa da diğer bölümler açısından baya iyi bir üniversite. Tavsiye edildiğini görmüştüm yani.

O yüzden yazılabilir.

• işletimci kullanıcısına yanıt

şu an ne iş yapıyorsunuz hocam

• www.ybsmezunu.com bu sitede Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü ve bilişim sektörü hakkında çokça bilgi fikir edinebilirsiniz...

ama ben fikirlerimi söyleyeyim ybs den mezun olarak yapabileceğiniz çokça meslek var. ama revaçta ve çok sorulan olan bilişim sektörü. her ne kadar diplomasız da olsa ben iş bulurum deniyor. Ama iş ilanlarının ön şartı alanında lisans mezunu olmaniz. alaydan gelip kendini geliştirmiş olan 2 yıllık mezunu olan iş bulamaz mı bulur. Zamanında da bulmuştur. Ama güncel duruma baktığınızda lisans mezuniyeti ön şart. ama www.ybsmezunu.com bu sitede güzel bilgiler verilmiş. Okumanızı tavsiye ederim.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.