Şimdi Ara

Yavuz Sultan Selim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
670
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yavuz Sultan Selim'in Şah İsmail ile satranç oynaması gerçekmidir.Bence bu işte biraz masalımsı bir tarz var sanki olay gerçek değilmiş gibi gelmekte bu konuyla ilgili kanıtlar var mı ?

• hükümdarların tahtlarını kaybetme korkusu nedeniyle hacca bile gidemedikleri bir dönemde iki hükümdardan birinin aylarca yol tepip oyun oynamaya gitmesi pek inandırıcı gelmiyor buda diğer safsatalardan biridir diye düşünüyorum
  • Bildiğim kadarıyla Selim padişah değilken yani daha valiyken gidip oynuyor
  • Benim bildiğim diğer bir şey ise şudur ve çok kaynakta geçer;
    Bazıları bunun tersini anlatır fanatiklik yapmaya gerek yok aslı böyledir çünkü.

Selim,İsmail'e bir sandık gönderir ve sandık İsmail'e ulaşır.İsmail kutuyu açınca pis bir koku alır ve elbiselerin altında baktığında domuz pisliği görür;
    Bunun üzerine İsmail emir verir ve Selim'e bir sandık göndermeye karar verir.Sandığı gül kokulu lokumlar koyar ve elbise yerine bir kaç mücevher bir mektup yazar ve mektup şöyledir;

Herkes yediğini ikram eder.

Şah İsmail
    1 Yaşında yetim-6yaşında şeyh ve 14 yaşında şah olmuş birisidir.

İran'ın şia olmasında ki etkisi büyüktür sevmeyeni çoktur.Yorumlar geldiğinde kimler tarafından sevilmediği de daha iyi kavranmış olunur zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WirLieBen -- 30 Eylül 2011; 22:31:37 >

• quote:

Orijinalden alıntı: WirLieBen

Benim bildiğim diğer bir şey ise şudur ve çok kaynakta geçer;
    Bazıları bunun tersini anlatır fanatiklik yapmaya gerek yok aslı böyledir çünkü.

Selim,İsmail'e bir sandık gönderir ve sandık İsmail'e ulaşır.İsmail kutuyu açınca pis bir koku alır ve elbiselerin altında baktığında domuz pisliği görür;
    Bunun üzerine İsmail emir verir ve Selim'e bir sandık göndermeye karar verir.Sandığı gül kokulu lokumlar koyar ve elbise yerine bir kaç mücevher bir mektup yazar ve mektup şöyledir;

Şah İsmail

İran'ın şia olmasında ki etkisi büyüktür sevmeyeni çoktur.Yorumlar geldiğinde kimler tarafından sevilmediği de daha iyi kavranmış olunur zaten.

Çok kaynaklardan örnek verirmisin.

• quote:

Orijinalden alıntı: alikuşcu

quote:

Orijinalden alıntı: WirLieBen

Benim bildiğim diğer bir şey ise şudur ve çok kaynakta geçer;

Şah İsmail

Çok kaynaklardan örnek verirmisin.

Yavuz adlı kitabı araştırmak la bulabilirsin mesela bir kitapçıdan temin edip veyahut.

Mektuplardan da bir örnek.
    Bir tanesi daha.
    Şah İsmail bu zamana kadar katıldığı 16 seferide kayıp etmeyen kızılbaş Türkmen lideri Çaldıran savaşında Yavuz sultan selime savaşı kayıp eder..
    Ancak savaşı kayıp etmesinin elbette bir nedeni vardır. Çünkü Yavuz sultan Selim ordusu güçlü ayrıca toplarda kullanılmakta şah ismaide ise sadece kılıç bulunmaktadır..
    Şah ismail çok büyük bir savaşcı olup savaş esnasında en önce savaşmış 7 kere attan düşüp başka ata binmiş ve Yavuz sltan selimin toplarının önüne onların önündeki zincirleri kırar ve topun bir tanesine elindeki kılıçla öyle bir şekilde vururki topu ortadan ikiye keser..Ama Yavuz sultan selimin ordusuna yıkılır ve bir barış anlaşması imzalanır..

Daha sonra yavuz sultan selim şah ismaile bi rmektup yazarak şunları söyler..

Benimle savaşırken topu ortadan ikiye bölen kılıçı bana göndermeni diliyorum der..
    Şah İsmailde kılıçı Yavuz Sultan Selime gönderir.. Yavuz herkesin önünde Şah İsmailin yaptığı gibi topun bir tanesine şiddetli vurur ama topa birşey olmaz..
    Bunun neticesinde Şah İsmaile yine bir mektup yazarak o klıçın aynı kılıç olmadığını söyler..
    Şah İsmail, Yavuz sultan selime şu cevabı verir..

Kılıç aynı kılıçdır ama kol aynı kol değildir diye cevap yollar..

KULLANILAN KAYNAKLAR:

Efendinev: Azerbaycan Safaviler devleti sayfa 51
    Abbas mirza Şah İsmail hayatının ömür yolu sayfa 36
    Ali Asker Müçtehidi 1956 yılındaki eseri... Emsal ve hikam Azarbaycan
    Abbas mirza Şah İsmailin Sultan selime mektubu sayfa 36-37.....

B.k mezuna gelince ilk kitapta yazar.

Şah & Sultan romanında yazar.ama senden ve arkadaşlardan özür diliyorum çünkü yanlış yazmışım olay Şöyle oluyor.
    Sultan,Şah İsmaile lokum ikram ediyor.

O Yüzden kusura bakma.

Gerçi bundan da emin olamıyorsun çünkü farklı farklı şeyler çıkıyor insanın karşısına.

Mesajı editlemiyorum ibret olsun bana diye.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.