1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bileşik eylem, cümleye isteklenme anlamı katmıştır? a)biraz daha beklersem ayaklarıma kara sular inecek. b)kurul toplantısı için çoğunluğun sağlanması gerekiyor. c)hakkımda söylediklerini duyunca onu dövesim geldi. d)acele etmeye gerek yok, biraz da o bizi bekleyiversin. e)bu kadar önemli bir konuda kim hata yapabilir?
arkadaslar c ve d arasında kaldım ayırt edemedim. - 2)Özverili çalışmalarımın bana neler getireceğini bilmekteyim. Bu cümlenin yükleminin kip anlamı aşağıdakilerden hangisinde vardır? a)sana haber vermek için az mektup yazmadım. b)sabahları hava durumunu dinlemeden sokaga cıkmam. c)sessiz kalabildiğimiz zaman daha etkili olabiliriz. d)bu günlerde kısa bir tatil yapöayı planlıyorum. e)bunca çalışmadan sonra biraz dinlenmeyi hakettim. - 3) 1.bulsam bir ölümsüz dünya yaşasam, sonsuz yaşasam 2.ne sabahı göreyim ne sabaha görüneyim gündüzler size kalsın, verin karanlıkları 3.hasret ile ölmeyelim gel dosta gidelim gönül 4.ümidini siyah ufuklarda yormuşsun sanmışsınki giden günler gelecek geri 5.açalım yüreğimizin kapılarını sonuna kadar sevelim,sevelim,sevelim
Bu ikiliklerin hangilerinde, istek kipiyle cekimlenmiş eylem yoktur? a) 1 ve 2 b)2 ve 3 c)3 ve 4 d)4 ve 5 e)1 ve 4