|
Windows Longhorn
Windows Longhorn, Microsoft tarafından geliştirilen ancak hiçbir zaman piyasaya sürülmeyen bir işletim sistemidir. Windows Vista'nın öncülü olması amaçlanmıştı.
Windows Longhorn, 2001 yılında duyuruldu ve büyük beklentilerle karşılandı. Devrim niteliğinde bir işletim sistemi olması planlanmıştı ve gelişmiş grafikler, iyileştirilmiş güvenlik ve kullanıcı arayüzünde önemli yenilikler vaat ediyordu.
Ancak, karmaşıklığı ve gecikmeler nedeniyle Windows Longhorn'un gelişimi sorunluydu. Microsoft, 2005 yılında projeyi iptal etti ve bunun yerine Windows Vista'yı geliştirmeye odaklandı.
Windows Longhorn ile ilişkili bazı önemli özellikler şunlardı:
- Aero Kullanıcı Arayüzü: Üç boyutlu, yarı saydam öğeler ve özel efektler ile modern bir kullanıcı arayüzü.
- WinFS: Verileri yönetmek için yeni bir dosya sistemi, farklı dosya türlerinden bilgileri birleştirebiliyordu.
- SideShow: Uzaktan kumandalı bir cihaza bağlı ikinci bir ekranı kontrol etme olanağı.
- NGSCB: Yeni bir güvenlik mimarisi, gelişmiş kötü amaçlı yazılım koruması sağlıyordu.
Windows Longhorn'un iptali, Microsoft için bir hayal kırıklığıydı ancak aynı zamanda Windows Vista'nın daha odaklanmış ve stabil bir işletim sistemi olmasına da yol açtı. Windows Longhorn'un bazı özellikleri daha sonra Windows Vista ve sonraki Windows sürümlerine dahil edildi.