Şimdi Ara

Western Digital Scorpio Blue 500GB (WD5000BEVT) 2,5' hdd kullanıcı incelemesi...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
3.058
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

yeni aldığım sabit diskin sizler için kısa bir kullanıcı incelemesini yapmak istedim.

Sistemimi laptop ile değiştirince 2 adet 3,5" sabit disk elimde kaldı ve bunları kullanmak için harici bir SATA HDD Docking Station aldım. Fakat dahili diskler harici olarak kullanınca biraz sesli çalışıp epey ısınıyor. Bende bir 2,5" hdd arayışına koyuldum ve araştırmalarım sonunda bu diske karar kıldım.

Diskimiz Western Digital firmasının mobil cihazlar için ürettiği Scorpio Blue 500GB modeli. Biliğiniz gibi WD'nin Blue serisi orta performans serisi olduğu gibi Scorpio da mobil cihazlar için üretildiğini tanımlamakta. Model numarası WD5000BEVT olan diskimiz şu an bu serinin ikinci en üst modeli. Bunun dışında bu seriden 80GB, 120GB, 160GB, 250GB (laptopumda dahili olarak kullandığım), 320GB ve 640GB modeller de mevcut. Tüm serinin ortak özellikleri 5400rpm dönüş hızı, SATA2 sayesinde 300Mb/s maksimum data transferi, NCQ desteği ve tabii ki 8MB önbellek miktarı.

Yaptığım araştırmalara göre diskin performansının yanı sıra güç tüketimi de fazlasıyla makul sayılabilecek seviyede. Normalde bu tür disklerin güç tüketimi bekleme modunda 0.77W ile 1.31W arasında seyrederken WD5000BEVT'in güç tüketimi 0,8W. Yük altındaki güç tüketimi de 2,6W ile en iyilerin arasında yerini almakta.

Diskin kendisinden birkaç görsel:

Western Digital Scorpio Blue 500GB (WD5000BEVT) 2,5' hdd kullanıcı incelemesi...  Western Digital Scorpio Blue 500GB (WD5000BEVT) 2,5' hdd kullanıcı incelemesi...

Western Digital Scorpio Blue 500GB (WD5000BEVT) 2,5' hdd kullanıcı incelemesi...  Western Digital Scorpio Blue 500GB (WD5000BEVT) 2,5' hdd kullanıcı incelemesi...

Performans testlerine geçmeden önce diskin teknik özelliklerini özetleyelim:

Üretici: Western Digital
    Seri: Scorpio Blue
    Model No: WD5000BEVT
    Kapasite: 500GB
    Devir: 5400rpm
    Plaka Sayısı: 2
    Arabirim: SATA2
    Önbellek: 8MB
    NCQ: mevcut
    Yükseklik: 9,5mm
    Ağırlık: 117gr

Gelelim testimiz için kullanacağımız sisteme, kullanılan laptop Dell Vostro 1015 65F22B ve özellikler alttaki gibi.
    (laptopun kısa incelemesi: Dell Vostro 1015 65F22B kısa kullanıcı incelemesi):

Marka: Dell
    Model: Vostro 1015 65F22B
    İşlemci: Intel Core™2 Duo T6570 2.1 GHz, 2 MB, 800 MHz
    Ekran: 15.6" WideScreen WXGA WLED 1366 x 768
    Ekran Kartı: Intel GMA 4500MHD
    Sistem Belleği: 2GB DDR2 800MHz(PC2-6400)
    Sabit Disk: WD 250GB 5400 Rpm SATA
    Optik Sürücü: Dvd Dual Yazıcı
    Ethernet: 10/100/1000 Gigabit
    Wireless: 802.11 b/g
    Usb Portu: 4 adet USB 2.0
    Pil: 6 Hücreli Lithium Ion

Kullanılacak yazılımlar: CrystalDiskMark (ver. 3.0), HDTune (ver. 2.55) ve ATTO Disk Benchmark (ver. 2.41).

Diskin testini harici Dark DS01 HDD Docking Station ile USB üzerinden bağlayarak yapacağımdan kısaca 500GB Western Digital Scorpio Blue diskin dahili olarak elde ettiği sonuçlara değinmek isterim. Tom's sitesinin incelemesine göre diskin performansı dahili olarak kullanımda 750GB Seagate Barracuda 7200.10 3,5" ile aynı seviyede. Hem yazma hemde okuma hızı için geçerli olan bu sonuçlar resimden de görüldüğü gibi 80MB/s üzerinde değerleren başlarken 40MB/s nin biraz üzerinde kadar inebiliyor.

Ve gelelim performans testlerimize, diskimiz tek bölüm halinde ve doluluk oranı %21. Tüm testler USB portu üzerinden bağlanmış Dark DS01 HDD Docking Station ile yapıldı. Karşılaştırma amaçlı laptopun dahili WD 250GB diskin değelerini de ekliyorum. İki disk de aynı seriden ve arada sadece kapasite farkı var.

1. CrystalDiskMark test sonuçları

Bu test yazılımında 5x100MB testi kullanıldı.

WD 500GB:
     Western Digital Scorpio Blue 500GB (WD5000BEVT) 2,5' hdd kullanıcı incelemesi...

WD 250GB:

2. HDTune test sonuçları

Bu testte normal benchmarklar alındı.

WD 500GB:

WD 250GB:

3. ATTO Disk Benchmark test sonuçları

WD 500GB:

WD 250GB:

Test sonuçlarından da belli olduğu gibi diskin performansını sınırlayan USB arabirimi harici olarak kullanıldığında. Dahili kullanımına nazaren performans %50 ye kadar düşmekte. Benim diski kullanma amacım sadece depo olarak olduğu için bu sonuçları göze aldım. Fakat daha yoğun bir şekilde kullanmak isteyenlere şahsen E-SATA ve ya Firewire arabirimi kullanan harici kutu ve ya Docking Station tavsiye ederim.

Fiyat konusu:
    Bu konuya özellikle değinmek istedim zira çok ilginç bir fiyatlandırma söz konusu, istisnayen bizim avantajımıza son kullanıcı olarak. Hep donanımların yurtdışında çok daha ucuz olup ülkemizde oldukça kazıklandığımızı idda ederiz, bu disk bir istisna. Zira Newegg.com fiyatlarına baktığımızda disk için istenilen ortalama 70$ olduğunu görüyoruz. Ben diski Eksen Bilgisayar'dan 77$ + KDV fiyatına aldım lakin kampanya ve taksit indirimi derken bana maliyeti 122,25TL (Kredi kartına 3 taksit) oldu. Bu çok sevindirici bir durum ve umarım gelecekte daha fazla ürünü bukadar makul fiyata almak nasip olur hepimize...

Newegg.com fiyatı:
    http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16822136314

Eksen Bilgisayar fiyatı:
    http://www.eksenbilgisayar.com/pinfo.asp?pid=20128

Garanti konusu:
    Satışa sunduğu andan itibaren sitesinde ürünün 36ay garantili olduğunu iddaa eden Eksen nihayet bugün, yani diski benim almamdan 10gün sonra, diskin gerçekte sadece 2yıl Logosoft garantili olduğunu müşterilere yansıtıp sitesinde gereken düzenlemeyi yapmıştır. ürüne tam not veriyorum fakat Eksen benim için müşteri memnuniyeti açısından sınıfta kaldı.

umarım bu kısa inceleme ile bu tür bir depolama çözümü arayanlara ufak bir fikir vermişimdir.

herkese hayırlı forumlar diler ve başka incelemelerde görüşmek üzere diyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sahafiec -- 3 Mayıs 2010; 14:35:41 >

• Samsung F3 Raid0'dan sonra bu skorlar çok az gelmistir insana

Hayırlı olsun yeni diskiniz ve notebookunuz.Güzel ve anlasılır bir inceleme olmuş.
  • teşekkürler hocam, disk beklediğimden de iyi çıktı.

raid0 konusuna gellince bende tereddütlüydüm lakin laptoplar farklı bir dünya.
    şu an kullandığım dahili WD 250GB genel anlamda yavaş olsa da laptopta raid0'ı aratmıyor desem yalan olmaz.

bakalım zamanla işletim sistemi biraz yüklü olup yavaşlayınca nasıl olacak...
  • hocam uğraşmışsın eline sağlık ama bir diskin performansını görmek, test etmek için usb arabirimini kullanmak ne derece doğru bilemiyorum. zaten max ulaşabileceği hız 35mb/sn.

ben 500gb lık yeni hdd yi de laptop a takarak testleri onun üzerinde yapmanızı beklerdim. o zamn gerçek performansını görebilirdik. artık günümüzde çoğu 2.5' hdd zaten 35mb/s den daha hızlı okuma-yazma yapabiliyor.

bu şekilde bilgi verici olmaktan uzak olmuş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trulli -- 29 Nisan 2010; 15:56:11 >
  • harici için kullanacaksanız 20tl daha verip 500gb 7200rpm alsaydınız keşke esatalı hdd kutusu ile performansı katlardınız
  • @hrnayn & trulli
    yorumlarınız için teşekkürler arkadaşlar.
    incelemeyi biraz daha detaylı okuyunca yazdıklarınızın cevaplarını içerdiğini görebilirsiniz...
  • Hd tune sonuçları iç açıcı değil, belkide programla alakalıdır. Ayrıca 46 derece bir harddisk için normal değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 29 Nisan 2010; 23:40:49 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • @donanımcı123
    hocam karşılaştırma amaçlı aynı testleri sizin laptop'dan alabilirmiyiz?
    o zaman neyin nekadar normal olduğu belli olur zaten...
  • Benim hd tune sonuçlarım böyle. Sizinkiyle 3 aşağı 5 yukarı yakın sonuçlar almamız gerekirken, sizin diskin okuma hızları, burst cache miktarı, harddisk sıcaklığı ve özellikle okuma esnasında kullanılan %23 lük anlamsız cpu kullanımı ile diskinizde bir anormallik olduğu ve gerçek performansının 3 te 1 ini bile vermediği görülüyor. Birde hd tach sonuçlarınızı paylaşırmısın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 30 Nisan 2010; 15:55:57 >
  • @donanımcı123
    valla hocam öyle bir yazmışsın ki nereden başlayayım bilemedim.
    sanırım biraz fazla verilen resimlere odaklanıp yazıları biraz fazla ihmal etmişsin maalesef.

senin 320GB 7200rpm Seagate dahili diski benim 500GB 5400rpm WD harici USB üzerinden bağlı olan diskle karşılaştırıp sonuçlara şaşıyorsun. oysa ben yazımda özellikle açıkladim elimde 2 disk olup biri laptop dahili biri de USB üzerinden bağlı harici olduğunu. anca dahili diskin sonuçlarını karşılaştırabilirsin gerçi o da pek anlamlı olmaz zira senin disk 7200rpm benimki 5400rpm.

işte benim dahili WD 250GB Scorpio Blue diskten taze test sonucu:

unutmamak lazım ki aslında senin diskin muadili WD'nin Scorpio Blue serisi değil Scoprio Black serisi.
    http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=477

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sahafiec -- 30 Nisan 2010; 16:34:24 >

• Ben usb üzerinden bağlandığını atlamışım kusura bakma, dahili olan diskin okuma hızı normal blue serisi olduğu için ama yine anlamsız cpu kullanımı düşündürücü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 30 Nisan 2010; 18:15:52 >
  • önemli değil hocam.

CPU kullanımı konusu biraz farklı ve birçok nedeni olabilir.
    benim aklıma gelenler arka planda çalışan programlar, işlemci ve platform farkı.
    güçlü bir işlemcide arka plandaki programlar pek etki yaratmıyor ama bendeki gibi işlemcilerde yaratması muhtemel.
    mesela masaüstünde sadece Opera ve utorrent açık olup tek dosya indirmekteyken başka hiç bir işlem yapmadan CPU kullanımı %6-%15 arası değişmekte.

aynı şey yonga seti için de geçerli zira SATA kontrölü ondan denetlenmekte ve veri akışı da.

neticede şunu göz önünde bulundurmak lazım bendeki giriş seviye bir laptop hem performans hemde fiyat açısından.
    doğal olarak seninkinden farklı ve oldukça daha düşük performans verecektir, fiyatı da ona göre zaten.
    senin laptop orta-üst masaüstü seviyesindeyken benimkinin ekran kartı dahi paylaşımlı...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sahafiec -- 30 Nisan 2010; 18:56:22 >

• Merhaba,

Yeni HDD'niz hayirli olsun.

Inceleme gercekten ornek niteliginde olmus. Teknik veriler, sonuclar, yorumlar gercekten emek harcanmis.

Kullanici incelemesi yapiyorum diye 500 tane screenshot koyup birakanlara duyrurur!

Emeginiz icin tekrar tesekkurler...

Elinize saglik,

Hicks
  • teşekkürler Hicks hocam, sağ olun.
  • Seagate 320 gb 7200 rpm
    Western digital 500 gb scorpio blue
    hitachi travelstar 250 gb

hepsi 2.5" notebook hddsi, hepsine sahibim ve kullandım içlerinden en sessiz harddsik hitachi travelstardır. western digitalin üzerine parmakla basın seste azalma olur, ben bu kadar titreşim yapan lanet hdd görmedim. Seagate performanslıdır ama seslidir. Ben yatak odamda bilgisyarı açık bırakıp download yapıyorum sessizlik en önemli şey, hitachi travelstar dan daha sessiz bir hdd yok ! toms hardware e inandım ben de aldım wd scorpio blue pişmanım. En sessiz notebook hdd hitachi travelstar özetle, scorpio blue ses konusunda fiyaskodur. Ben yandım başkaları yanmasın.

Bu arada inceleme yapan arkadaşa teşekkür ederim, sessizlik konusunda tomshardware'e inanmış bir saf olarak zaten bu modeli alacaktım

• Bü ürünü ikinci el olarak aldım .
    fiyat uygun ve ürün temiz garanti kapsamnda olduğu için.
    60 liraya.
    inceleme hakında pek söyleyecek bir söz yok çünkü kullanıcılara hitap etmiyor daha çok teknik serviseri ilgilendiren bir inceleme olmuş.
    Keşke bizi son kullanıcıları ilgilendiren açıklamalar da olsaydı mesela:
    Firma servis desteği
    ürün sağlamlığı,veri güvenlii
    fiyat/performans ilişkisi v.s.
    yine de emek ve inceleme için teşekkürler.
  • Selam arkadaşlar benim western digital 500 GB "WD5000BEVT" harici hdd'im oğlumun yüksek bir noktadan halıya atması sonucu bozuldu motor dönmüyor içinde önemli bilgilerim var bayağı uğraştım kurtaramadım. Düşündüğüm şey aynı kasadan birtane daha alıp içindeki metal diskleri değiştirsem hdd im içindeki bilgileri kurtarabilirmiyim. Bilgisi olan arkadaşlardan bilgi rica ediyorum.

Teşkkürler
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.