Şimdi Ara

***VOICE OVER IP Nedir, Tanıyalım!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.654
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaslar gecenlerde cok güzel bir site yakaladım VOIP ile ilgili bir çok sorununuzu çözebileceğiniz düsünüyorum.Siten başlangıç düzeyindeki arkadaslar icin VOIP kavramını anlatan yazıyı koyuyorum.yararlı olur insallah!

    VOİP (Voice Over IP) NEDİR?

    Internet ve Intranetlerin gelişerek yaygınlaşmasıyla birlikte, ses iletişiminin paketlenerek, analog teknolojilere göre daha avantajlı olan IP ağları üzerinden transferi son derece cazip ve ekonomik gözükmektedir.
    Zira paketlenerek IP trafiği üzerine oturtulmuş ses verilerinden oluşan telefon faturaları, özellikle deniz aşırı konuşmalar dikkate alındığında ciddi bir ucuzlama sağlıyor. Şehir içi görüşmelerde her ne kadar belirgin bir ucuzlama olamıyorsa da, deniz aşırı görüşmelerde IP telefonu yaklaşık % 60'lık bir tasarrufu sağlamakta. Tabi bunun yanı sıra firmalar oluşturdukları intranetler vasıtasıyla, dahili olarak ta Voice Over IP tekniği ile dahili fax ve telefon trafiğini oluşturarak tasarruf sağlayabilirler.

    Ancak tüm bu avantajlarına karşın bu teknolojiye geçmeden önce yapılması gereken bazı önemli saptamalar vardır ve bu tür teknolojilere ne kadar hazır olduğunuzu belirlemeye yarar. Bunları sıralayacak olursak;


    1)Öncelikle sahip olduğunuz networklerdeki trafiğinizi ölçümleyerek, ne kadar yoğunlukta bir data trafiğine sahip olduğunuzu belirleyin. Ayrıca bu data trafiğine bir de ses trafiğinin ilave edildiği durumlarda, altyapınızın bu daha da ağır yükü taşıyıp taşıyamayacağından emin olmanız gerekir. Bu anlamda Voice Over IP'ye geçmeden önce, belirleyeceğiniz iki kullanıcı arasında günün değişik zamanlarında bir dizi denemeler yapın ve gecikme zamanını ölçün.

    2)Yaptığınız bu testlere bağlı olarak performans analizi yapın ve ne kadar paket kaybı, paket gecikmesi sinyal/gürültü oranları ve ses/veri kalitesi ile güvenlik gibi son derece önemli değerleri belirleyin. Kullanıcılar Voice Over IP ile normal telefonu karşılaştırarak, size yanıltıcı bilgi verebilirler ancak normalde bu trafiğin bir SNMP ile yönetilerek RMON (Remote Monitoring) uyumlu bir network ortamında yapılması yararlıdır. Tüm bu değerler alındıktan sonra ancak bir optimizasyona gidebilir ve gerekli servis kalitesini sağlayacak bir network oluşturabilirsiniz.

    3)Seçeceğiniz Voice Over IP cihazınızın (gateway), kullandığınız PBX ve diğer etkileşimli sesli yanıt sistemleri ile uyumlu olması gerekmektedir. Özellikle PBX üzerindeki Trunk devre port'u problem olabilir.

    4)Voice Over IP teknolojisini bir bütün halinde anlamaya çalışın ve teknolojisini öğrenin. Özellikle kodlama mekanizmaları ve analog sesin paketler haline getirilerek bir IP ağına aktarılması esnasında yapılan dönüşümlere önem verin. Zira bu teknik, değişik gateway üreticisi firmalarca değişik biçimlerde yapılmaktadır.
    Bu analog sinyallerin, bir IP paketi haline getirilmesi için ve karşı tarafta yine aynı paketin çözülerek yeniden ses haline gelmesi için gerekli decoder/encoder (kodlayıcı/kod çözücü) için bir dizi standart bulunmaktadır. ITU-T G.711 (64 Kbit ses), G.729 (8 Kbit ses) ve G.723 (5.2 ile 6.3 Kbit arası).


    Bu noktada üreticiler yukarıda belirttiğimiz gibi değişik ve kendilerine özgü ürünleri piyasaya sunmaktadırlar. Burada dikkat edilmesi gerekli şey, her üretici firma cihazı için iletilen sesin karakteristiklerinin bilinmesi gerekir. Yani sesin, Fax, Müzik, Video sesi veya sadece sesten oluşup oluşmadığı bilinmelidir. Her birinin değişik kodlama algoritması vardır ve gateway cihazlarının hangi algoritmaları destekleyip desteklemediği ve hangi standartla çalıştığı kesin olarak bilinmelidir.
    Ancak bu bilgiler doğrultusunda Voice Over IP gateway sizin gereksinimlerinize uygun hizmet verebilir. Ayrıca tüm bunların yanı sıra yapacağınız bir diğer şey de tüm bu karmaşık ve zor gibi görünen işlemleri alabildiğine basite indirgeyerek, kullanım kolaylığını ön planda tutmaktır.


    bu linkten daha ayrıntılı bilgi almanız mümkündür:http://www.voipturk.com

    [frndsp]







  • Çok yararlı oldu.Saol
  • çok saol darkprince
  • Gerçekten çok yararlı bir bilgi.
  • Boyle faydali bilgileri daha sik gormeyi isteriz. Ellerine saglik
  • ben çok araştırdım ama pek başarılı bi sonuç alamadım Türkiyede böle servis veren firmalar warmı hem yurt içine hem yurt dışına aramaya izin veren
  • http://turk.internet.com/haber/ sitesinde bununla ilgili haberler çıkmıştı.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.