Şimdi Ara

∞ ve limit (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
18.397
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orjinalden alıntı: bomert

sonsuz bölü sonsuz tanımsız bundan başlayayım ayrıca (2/3) üzeri n yani kesir parantez içinde. 1/n in limiti 0 oluyor bunu anladım tamam ama sorum şöyleydi biraz daha açayım: (2/3)^n dediğimizde parantez dışından bakarsak tamam, payda her zaman büyük olacak gibi ama ∞'a gelindiğinde sayılar eşitlenmiş, ikiside sonsuz olmuş olmaz mı? Sorum buydu işte..

Pay ve paydayı ayırmaya gerek yok. 2/3, 1'den küçük bir sayıdır. Bu tür sayıların pozitif kuvvetleri sayı büyüdükçe 0'a yaklaşır. Yani limit 0 oluyor.

Senin dediğin gibi bakarsak eğer 2n/3n'in limiti de sosuz bölü sonsuz olur. Oysa 2/3 olduğu aşikar.

Aslında mukayese kriteri ile gayet kolay çözülüyordu bu sorular. Hey gidi Cauchy be. Yakınsaklık kriterine kurban olayım.

• neyse ben hamen kacayim bu topic ten yoksa olan da gidecek
    sevilmekten çok korkulmayı tercih ederim...Adolf HİTLER
    bir korku ancak ondan daha büyük bir korkuyla yok edilebilir.....Adolf HİTLER
  • Arkadaşlar da söylemiş 0 olacağını .

2/3=0,67 dersek (değerleri yaklaşık alırsak)

(2/3)^2= 0,67 * 0,67 = 0,45
    (2/3)^3 = 0,67 * 0,67 * 0,67 = 0,3

şeklinde 0 a yaklaşır, negatif olamayacağı için de n sonsuza giderken 0 olacaktır.

Orjinalden alıntı: bomert

2/3 üzeri n'in limitte 0'a yakınsadığını öğrendim bugün. bana anlatılan mantıkta 2 üzeri n sonsuza dek 3 üzeri sonsuzdan küçük olacak ve 2 üzeri n'in sonsuza gelindiğinde 3 üzeri n yanında pek bir değeri olmayacak ve bu 0 gibi düşünülecekti. Ancan 2 üzeri sonsuz / 3 üzeri sonsuz olduğunda sonsuz bölü sonsuz gibi bir sonuca ulaşmaz mıyız? Bugün hocama pek açıklayamadım mantığımı ama belki aranızdan bir anlayan çıkar..

işin aslı mantığın doğru.

(2/3)^sonsuz 0 ise

(2^sonsuz)/(3^sonsuz) da 0 olmalı demişsin ve bunun aslında sonsuz/sonsuz olması gerektiini söylemişsin.

Doğru; (2^sonsuz)/(3^sonsuz) aynı zamanda sonsuz/sonsuzdur. Fakat üstteki sonsuzluğun alttakinden daha küçük olacağını kolaylıkla görebilirsin. İkiside aynı noktaya ilerlesede pay paydadan çok daha yavaş ilerleyeceğinden zamanla sıfıra yaklaşacaktır.
    Ay’ın kadim dilini kim biliyor şimdi? Ve kim konuşuyor Tanrıça’yla hala? Şimdi sadece taşlar hatırlıyor ayın çok eskiden bize anlattıklarını ve ağaçlardan, çimenlerin hışırtısından ve çiçeklerin kokularından öğrendiklerimizi.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.