Şimdi Ara

Vantilatör nasıl serinletir? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
18.328
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Ben soruya şöyle bir ek yapmak istiyorum.
    Efendim bir dilim soğuk karpuz yerseniz, litrelerce soğuk sudan daha etkili bir serinleme hissediyorsunuz!
    Denemesi bedava:)
    Nedenini bilmiyorum!
  • Serinleme hissi derideki reseptörler tarafından yapılacağıdan ve vucut içinde derideki reseptörler olmadıgından daha fazla serinlik hissedilecektir. Ancak ısı transferi ile soguma esas alınırsa vucut içine alınan sıvı daha fazla vucudu sogutur, çünkü vucut dışına sürülen soguk su ortamdaki hava ile de ısı alışverişi yapacaktır. Ancak söylediğim gibi vucut içine alınan su derideki reseptörler kadar etkin hissedilmez. Bunu örneklersek, soguk suyu vucudunuza dökün altında durmazsınız kıvranırsını oysa suyu içerken rahat rahat kafaya dikeriz.
  • Serinleriz.Çünkü,Vücut sıcaklığı hava sıcaklığı ile beraber artmaktadır.Vantilatör vb. aletlerle vücuda daha fazla hava temas ettirerek vücut ısısını havaya iletiriz.Bu şekilde vucut ısısında düşüş meydana gelir.Ama kısa süreli bir serinleme olur.Klima ile vantilatör farklı şeylerdir.
  • Sevgili vezir, kömür hem ışımı ile ısıtır hemde yaydığı sıcak gazlar ile ısıtır. Soruna gelirsek.

    Suyu üzerimize dökmek başta bize daha çok serinlik hissi vereektir ancak kısa vadeli bir çözüm olur. ÇünküCem'inde belirttiği gibi bu durumda su hava ilede ısı alışverişi yapar ve döktüğümüz suyun tamamından yararlanamayız. Ayrıca bir nokta daha var. Derimiz aslında bir yalıtkandır. Yani ortam ile vücut arasındaki sıcaklık farklılıklarını vücudumuza olabildiğince az yansıtacak bir yapısı vardır. Üzerimize suyu döktüğümzde yağ tabakamız sebebi ile yine sudan tam verim alamıyacağız ayrıca ani soğuk sebebi ile, kanımız uzuvlarımızdan çekilecek ve kol ve bacaklarımıza döktüğümüz suyun bir kısmıda boşa gidecektir. Suyu içmek uzun vadede daha karlıdır. Çünkü su ağzınıza girdiği anda ısı alışverişi yapabileceği tek ortam vücudumuz olacaktır. Ancak bu durumda şuan hesaplayamıyacağımız değişimlerde olabilir. Mesela içtiğimiz su kanımızın seyrelmesine ve kalbimizin kanı pompalamak için daha az enerji sarfetmesine sebep olabilir böylece vücudumuzun ürettiği ısı azalabilir. yada tam tersi kan seyreldiği için birim kandaki oksijen miktarı düşeceği için kalbin daha çok çarpması gerekebilir.

    Bu arada sanırım sen soruyu suyun buharlaşması için gereken ısı ile sadece ısınması için gereken ısının farkını düşünerek sormuştun. Bu farkı tam hesaplayabilmemiz mümkün değil bence. Çünkü dediğim gibi kanın çekilmesi durumu ve derinin yalıtkanlık özelliği bu hesabı çok zorlaştırıyor.




  • pekisoruyu daha basit bir hale sokalım o zaman,

    ilk örneğimizde içinde 20litre su bulunan bir kaba(ısı iletkenliği en iyi olan metalden olsun) bir litre su eklediğimizi sıcaklıklar yukardaki ile aynı olacak
    ikincisinde bu bir litre suyu yavaş yavaş bakır veya altın kabımızın dışından azar azar dökelim.bunu kesinlik kazanması için 15 dakika 2 testimizi de sabit bir zamanda yaptığımızı farzedersek hesap yapabilir veya öngürüde bulunabilr miyiz.

    ilk su sıcaklığı 37 derece(miktar 20 litre)
    ortam ısısı 30 derece
    dökülen su sıcaklığı 10 derece (1 litre )
  • Sevgili vezir, kesinlikle sorunu basit düşüemiyorumi düşündükçe onlarca değişken geliyor aklıma :)
  • hayatta hesap yapmanız gerektiğinde sadece major önemli olanlar hesap edilir diğerleri minor kapsamında gözardı edilir ve belirli bir yüzde pay bırakılır.Yoksa hiçbir mühndislik hesabı bitirilemez idi.Bunu kısa zamanda ve karar verilebilecek argümanlarla yapmak zorundasınız.Kimse sizlerden okullardaki gibi günlük hayatta hesap istemez, bana hak vereceksiniz.20 yıllık mühendislik hayatımda daha bir kere logaritma tuşuna basmak nasip olmadı ama her seyi de incik boncuk öğretmişler idi.Belki benim zamanımın hocaları mefta oldu ama bazı noktaların üzerinde neden durulduğunu şimdi daha iyi anlayabiliyorum.Bunun için bazı pratik şartları yaşamak lazım. Olaya bu gözle bakarsanız sonuçta 2 tane topik kalır.

    birisi buharlaşma yolu ile ısı transferi buna conduction yani katı ve sıvı ısı trasferini eklemek gerekiyor''bu suyun dıştan dökümü''

    diğeri farklı sıcaklıklardaki farklı miktarlardaki aynı sıvının (suyun) birbirine karıştırıldığında çıkacak ortalama sıcaklığın ne olduğudur.''bu da suyun içine diğer suyun dökülmesi durumudur''
    quote:

    Orjinalden alıntı: vasago

    Sevgili vezir, kesinlikle sorunu basit düşüemiyorumi düşündükçe onlarca değişken geliyor aklıma :)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: vezir

    hayatta hesap yapmanız gerektiğinde sadece major önemli olanlar hesap edilir diğerleri minor kapsamında gözardı edilir ve belirli bir yüzde pay bırakılır.Yoksa hiçbir mühndislik hesabı bitirilemez idi.Bunu kısa zamanda ve karar verilebilecek argümanlarla yapmak zorundasınız.Kimse sizlerden okullardaki gibi günlük hayatta hesap istemez, bana hak vereceksiniz.20 yıllık mühendislik hayatımda daha bir kere logaritma tuşuna basmak nasip olmadı ama her seyi de incik boncuk öğretmişler idi.Belki benim zamanımın hocaları mefta oldu ama bazı noktaların üzerinde neden durulduğunu şimdi daha iyi anlayabiliyorum.Bunun için bazı pratik şartları yaşamak lazım. Olaya bu gözle bakarsanız sonuçta 2 tane topik kalır.

    birisi buharlaşma yolu ile ısı transferi buna conduction yani katı ve sıvı ısı trasferini eklemek gerekiyor''bu suyun dıştan dökümü''

    diğeri farklı sıcaklıklardaki farklı miktarlardaki aynı sıvının (suyun) birbirine karıştırıldığında çıkacak ortalama sıcaklığın ne olduğudur.''bu da suyun içine diğer suyun dökülmesi durumudur''
    quote:

    Orjinalden alıntı: vasago

    Sevgili vezir, kesinlikle sorunu basit düşüemiyorumi düşündükçe onlarca değişken geliyor aklıma :)
    denmiş de. Biz odada açık bırakıyoruz geldiğimizde oda serin oluyor. Saatte 50w harcaması var. Sürekli dönüyor vantilatör. Klimadan çok daha sağlıklı ve hesaplı. Terliyken çok fazla yaklaşmayın yeter. Fena çarpıyor. En ekonomik serinletme yöntemi. Bu sıcaklar böyle devam ederse evin salonunun her köşesine bir vantilatör koymayı planlıyorum. Gürültü sorunu var o işte...




  • Vantilatör serinletmiyor ki .
    Bulunduğun ortamda gene sıcak havayı senin suratına hızla çarptırıyor olay bu
    Ufo buharlı vantilatörler çok iyi ama bak
  • eski konu yeniden diriltilmiş.

    Fan ortam sıcaklığını değiştirmez isterseniz , camları kapayıp fanı açın ve scıaklığın dengeye gelmesini bekleyiniz. FAnı açmadan önce ve sonrasında fark olmayacaktır. FAnı açarak 30 derece olan bir odayı 25 deeceye düşüremezsiniz. Bunu sadece klima yapabilir. FAnın bize sağladığı temel şey vucudumuzdaki buharlaşan suyun daha hızla bizden uzaklaştırılmasıdır. Ha elinize kolanya dökmüşünüz ha fan açmışsınız benzer şeyler.

    Kolonya hızlı buharlaşır ve döküldüğü yüzeyi soğutur ancak ter olarak vücüdumuzun üzerindeki su damlacıkları alkolden daha hızlı buharlaşmaz. Buna fan sadece yardım eden bir araçtır o kadar .
  • Ben de serinletiyor sanıyordum
  • Vantilatöru kapatınca eskiye göre daha sıcak hissediyorsun. O yüzden gereksiz bence.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Olay ısı transferi ile ilgili arkadaşlar.Eğer vücut sıcaklığın normal havadan yüksek kalıyorsa, bu hava vücuduna temas ettikçe vücudundaki ısı rüzgara iletilecek ve konveksiyon gerçekleşecek.Tersi durumda, vücut sıcaklığın düşük kalırsa da sıcak hava vücudunu ısıtacak,fön etkisi yapacaktır.
    Umarım açıklayıcı olmuştur.
  • Benim yazılanlardan çıkardığım sonuç, kışın vantilatörü açsak ekstradan üşüme olayı mümkün değildir. Çünkü kışın vücudumuzdan buharlaşacak ter damlacıkları yoktur. Bu sonucu yorumlar mısınız?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: xLordRealx

    Benim yazılanlardan çıkardığım sonuç, kışın vantilatörü açsak ekstradan üşüme olayı mümkün değildir. Çünkü kışın vücudumuzdan buharlaşacak ter damlacıkları yoktur. Bu sonucu yorumlar mısınız?

    bu konu oldukça derin ve bilmeyenler için anlaması zor bir konudur. Ama madem sorulmuş en güzel cevap ekteki tabloyu anlamaktan geçer.

    Ortamın ne oranı ve sıcaklık bilindiğinde ısaı tranferi yapılıp yapılamayacapı ekteki tablodan bulunur.

    http://web.uconn.edu/poultry/NE-127/NewFiles/psychrometric_inset.html




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.