Şimdi Ara

UZUN VADELİ HİSSE SENEDİ : AL-TUT ÖNERİSİ (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
2
Favori
21.683
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Uzun vadeli diye Aselsan almıştım. %50 zarar ettirdi. Artan doları hesaplasak, ortada olan gerçek enflasyonu söylesek paramın aslında %90'ı gitti.

    Bazen uzun vade düşünmek böyle kötü zarar ettiririr işte.

    Şunu öğrendim ayı piyasasındayken hisse tutulmaz saklanmaz. Ne zaman ki boğa gelirse yapılır. Yatırım tavsiyesi değildir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nitekim Türkiye-ABD ilişkilerinde hasar büyüktür.
    ABD hükümeti Türkiye ile olan sorunları özel olarak ele alma alışkanlığını terk etmiş,
    ALACAĞINIZ 3 HİSSE İÇİNDE EKGYO BULUNDURMA TAVSİYESİ EDERİM. ÇÖKMEYEN TEK İNŞAAT KALDI.
  • Borsada şu sıra uzun vade diye birşey yok. Herkes vurkaç peşinde. Fırat operasyonu ve seçim baskısı ile bir süre daha bu şekilde gidecek gibi. Uzun vade için yeni bir hikaye lazım, belki seçim sonrası. Uzun vade al-tut benim de pek uyguladığım bir yöntem değil artık. Günlük derinlik takip edip al-sat en mantıklısı gibi.
  • ODAS, GARAN, EKGYO bugün en çok işlem gören hisselerde ilk üçteler. Bende sürekli hisse senetlerini buradan takip ediyorum:https://piyasa.paratic.com/hisse-senetleri/

    İşlem yaptığım hisse senetleri garanti ile tupraş

    Garanti:
    Geçenlerde şöyle bir kıpırdandı ve “8.65” gördü..Satışlarla geri geldi “8.09”a.Kısa vadede 20 günlük hareketli ortalama “8.26”da.50 günlük üssel hareketli ortalama desteği onun altında ve “8.16”da. 50 günlük ortalama desteğinde tutunmaya çalışıyor.


    Garanti hisse senedi takibimi buradan:https://piyasa.paratic.com/hisse-senetleri/garan/


    Tüpraş:
    Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's Investor Services (Moody's) tarafından Şirket ile ilgili periyodik gözden geçirme çalışması tamamlanmış ve Şirket'in faaliyetleri ve finansal yapısı da dikkate alınarak yapılan değerlendirme neticesinde, Tüpraş'ın uzun vadeli kredi notu "B1" olarak görünümü ise negatif olarak korunmuştur.


    Tupraş hisse senedi takibimi de buradan yapıyorum:https://piyasa.paratic.com/hisse-senetleri/tuprs/




  • Şu sıralar bankalar ucuz görünüyor, sık sık temettü veren bankalara göz atılabilir. 2-3 hisse biraz az olabilir, paranız ne kadar olursa olsun bence en az 5 kağıttan az hisseye tüm paranızı koymayın. Ayrıca şu kanalı size önerebilirim:
    https://www.youtube.com/watch?v=Q_jglzOGF-w&feature=youtu.be
  • Bankalar 2 senedir temettü vermiyor diye biliyordum. İnvestingden ve spk dan baktım 5-6 bankaya. Harbiden 2018 den beri temettü vermemişler. Verenler de çok çok az. 1 lota 0,000 bilmem kaç :) ama temettü yüzde 10 civarı temettü veren yerler ara ara açıklıyor galiba.
  • bankalar da baya baya ucuz kaldı evet
  • Uzun vadeli yatırımda dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.

    - Şirketin sektörü ne ve hangi alana hizmet etmekte?
    - Türkiye'de veya Dünya'da çıkabilecek herhangi bir krizden nasıl veya ne kadar etkilenir veyahut krizi fırsata çevirebilme pozisyonunda mı?
    - Döviz krizi karşısındaki tutumu nedir ve pozisyonu ne kadar güçlüdür (kasasında döviz birikimi bulunmakta mı)?
    - Geçmiş yılların gelir-gider durumu nasıldır?
    - Türkiye'nin yıllık ortalama enflasyonundan fazla kazanç sağlıyor mu?
    - Ürettiği ürün, çıkardığı malzeme veya hizmet ettiği alan global ticarette ne kadar bir paydaya sahip? Gelecekte ne olur, gelişim sağlayabilir mi, olası bir değişime uyum gösterir mi?
    - Şu anki değeri reel değerinin üzerinde ve fiyat şişirilmiş mi? (nasıl hesaplanacağına dair internette ve youtube'da birçok yardımcı, öğretici materyal var)

    Yatırım yapacağınız şirkete dair öncelikle bu soruların cevaplarını bulmalısınız (daha gözden kaçan, aklıma gelmeyen sorular olabilir).
    misal 7 maddelik soru var, bunun yarısından çoğuna olumlu veya pozitif cevaplar buluyorsanız güvenilir liman demektir.


    Yukarılarda Aselsan'dan bahsedilmiş, 47 liralardan 17'lere kadar çakıldı kısa süre içerisinde diye.
    O dönemden aklımda kalanları aktarayım:

    - Aselsan en değerli şirket seçildi ve günlerce bu haber tv kanallarında servis edildi, birnevi pr çalışması yapıldı diyebiliriz.
    - Yöneticileri ani bir karar ile değiştirildi, başına yandaşlar getirildiydi. (şu an durum ne bilmiyorum, takibimden çıktı)
    - Kuafördeki kalfadan tutun, sokaktaki tezgahtara ve mendilciye kadar herkesin dilinde Aselsan var idi.
    - Sürekli olarak Aselsan aracılığı ile X ülkesine roket sattık, helikopter sattık, silah sattık büyük güçlü olduk mesajları veriliyordu sosyal medya üzerinden.

    Tüm bu olan biteni bir tepsinin içine koyun ve objektif şekilde değerlendirin bakalım.
    Bu ortaya çıkan çakılma olayı kaçınılmaz hale gelmişti, zira benim çevremde bile hiç borsadan anlamayan, aselsanın maliye verilerinden bihaber olan ve buna rağmen arabalarını satıp aselsana yatıran 3 arkadaşım oldu. Hepsi de şu an arabasız, hala daha yatırdıkları parayı geri alamadılar, ki yatırdıkları miktarı geri alsalar bile paraları %60 değer kaybına uğramış vaziyette olacaktır 2.5 yıllık enflasyon oranı nedeniyle. Bir şirketin gerçek hisse değerini hesaplamayı bulmayı bilmezseniz, 25 liralık hisseyi şişirilmiş halde gider 35-40 liradan alırsınız çünkü 1 ay içinde 10 lira yukarı atmıştır ve ağızınızdan salyalar akıyordur, gözleriniz fal taşı olmuştur. Ardından godamanlar bir operasyon çeker, hooop 35-40'dan aldığın hisse 17 lira olur ve 2 yıl beklersin, godamanlar da 2 yıl boyunca sizden kopardıkları o paranın kârını çatır çatır yer keyfini sürerek...


    kendi portföyümden birkaç şirketin yıllık getirilerini paylaşayım, belki bir fikir oluşturur bazılarınız için, yatırım tavsiyesi değildir. Bunlar arasında ilginizi çeken olursa önce gidin bir ne üretiyor, ne kadar parası var, ne kadar borcu var, kaç fabrikası var, ne kadar satış yapıyor, yıllık kârı ne kadar oluyor ve bu kâr kaç hissedara bölüştürüldüğünde yıllık olarak hisse başına üzerine kaç TL eklenmiş oluyor, geleceği ne olacak, yatırım yapıyor mu, yıllık enflasyonun ve banka faizlerinin üzerinde getirisi var mı, temettü dağıtıyor mu, yılın hangi dönemlerinde fiyat taban yapıp sonrasında hangi dönemlerinde zirve yapıyor gibi sorulara cevap bulun ve ona göre kendiniz için en kârlı uzun vadeli şirketleri tespit edip "yıl içerisindeki doğru zaman diliminde" satın alın.

     UZUN VADELİ HİSSE SENEDİ : AL-TUT ÖNERİSİ
     UZUN VADELİ HİSSE SENEDİ : AL-TUT ÖNERİSİ
     UZUN VADELİ HİSSE SENEDİ : AL-TUT ÖNERİSİ
     UZUN VADELİ HİSSE SENEDİ : AL-TUT ÖNERİSİ
     UZUN VADELİ HİSSE SENEDİ : AL-TUT ÖNERİSİ
     UZUN VADELİ HİSSE SENEDİ : AL-TUT ÖNERİSİ

    Yukarıdaki tüm soruların cevaplarını bulmadan benim veya forumdaki herhangi başka birinin sözlerine laflarına bakıp yatırım yapmayın.
    Forumlarda sosyal medyalarda verilen şirket tavsiyelerinde uyarak ilkinde kâr edersiniz, ikincisinde kâr edersiniz, üçüncüsünde şimdiye kadar ettiğiniz tüm kârı kaybedersiniz ve mevzu kumara doğru evrilir.
    Bu forum da bol bol görüyorum, insanlar neye yatırım yaptığının bile farkında değiller. Buradaki birkaç mesajı okuyup gözleri kapalı şekilde para yatırıyorlar. Herhalde paralarını alın teri dökmeden kazanıyor olsalar gerek, insan bir tereddüt eder "ya arkadaş bu şirket neyin nesidir" diye bir kendisine sorar parasını yatırmadan evvel.

    Tüm yazdıklarım uzun vadeciler için geçerlidir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DeathWing -- 22 Temmuz 2020; 17:8:11 >




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.