Şimdi Ara

Ubuntu güncelleme sorunu (13.10 dan 14.04e)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
3.452
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • yaklaşık 4 yıllık DEll Studio 1557 laptopumda W7 yanına Ubuntu kurmuştum.
    Gayet güzel kullanıyordum (ben ubuntuyu açıyorum eşim ve çocuklar W7)

Bu son gelen güncellemeyi 2-3 gün önce onayladım ve kurmaya başladı. Ancak epey bir zaman sonra bir yerde bir sorun oldu. Kilitlendi kaldı . 1 saate yakın bekledim bir şey olmayınca düğmeye basarak kapattım. Sonra açıldı ama güncelleme olmamıştı ve güncelleme ayarlarına girince bir error mesajı veriyordu. Neyse yine de Güncelleme merkezinden devam ettim ve bir süre sonra yine kilitlendi.
    Artık bilgisayar ubuntu ile açılmıyor. Daha doğrusu açılıyor kırmızı ekran geliyor şifreyi giriyorum ikonlar görünmüyor. En sağ üstte görünmeyen bir aktif yer var oraya tıklayınca kapat ve yeniden başlat aktif ama ekranda bir şey yok..

Bugün açılışta ubuntu seçeneklerini seçtim. Disk temizleme mi hata gider mi neyce onu seçtim. yarım saat bir şeyleri düzeltti. Ama aynı durum geçerli sadece arka kırmızı ekran yerine masaüstü resmini getiriyor.

Nasıl düzeltebileceğim hakkında fikri olan var mı ?

13.10 veya 14.04 için disk yapıp yeniden mi yükleyeyim..

• Yükseltmelerde her zaman problem oluşması muhtemel. Geçmiş olsun diyorum. Eğer /home bölümünüz ayrı bir HDD veya partition üzerinde ise sorun olmaz kurulumda tekrar bağlayabilirsiniz.
    Ancak Ubuntu 13.10 kurulumunda bu bölümü ayırmadıysanız, Belgeler, Müzik vs. yedeğini alıp baştan kurmanız gerekir gibi gözüküyor. Elbet bir şekilde düzeltilebilir ama baştan kurulum çok çok daha kısa sürer gibi geliyor. Mesaj yaz, cevap bekle, cevabı dene vs..vs....
    Kolay gelsin.

Düzeltme:İmla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oicero -- 8 Mayıs 2014; 15:19:15 >
  • CTRL+ALT+F1 tuşlarına birlikte basarak TTY1 uçbirine ulaşamayı deneyiniz. TTY1 uçbirimine ulaşırsanız kullanıcı adı ve şifrenizi girip oturum açınız. Sonra aşağıdaki komutlarısırasıyla uçbirimde çalıştırıp hatalı yükleme ya da eksik bağımlılık srunlarını çözüp sistemi güncellemeyi deneyiniz.

sudo dpkg --configure -a 
    sudo apt-get install -f
    sudo apt-get update
    sudo apt-get upgrade
    sudo apt-get dist-upgrade
  • teşekkür ederim şimdi işteyim akşam evde ikisini de denerim.

Bu arada evet ayrı partisyonu vardı UBuntunun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kelebekx3

CTRL+ALT+F1 tuşlarına birlikte basarak TTY1 uçbirine ulaşamayı deneyiniz. TTY1 uçbirimine ulaşırsanız kullanıcı adı ve şifrenizi girip oturum açınız. Sonra aşağıdaki komutlarısırasıyla uçbirimde çalıştırıp hatalı yükleme ya da eksik bağımlılık srunlarını çözüp sistemi güncellemeyi deneyiniz.

sudo dpkg --configure -a 
    sudo apt-get install -f
    sudo apt-get update
    sudo apt-get upgrade
    sudo apt-get dist-upgrade

Teşekkür ederim. Bu dediklerinizi uygulayınca güncelleme tamamlandı ama bilgisayar iflah olmadı.
    Önce wirelessı tanımadı sonra graphic cardı tanımadı. Normal açılıyor ve 1-120 saniye içinde hoop kapkara ekran çıkıyor.
    Yüzlerce reboot recovery ile açma sonrası nihayet wireless ve grafik düzeldi ama çözünürlük ayarı yapılamıyor (bence graphic card driverlarında sorun var) .
    Acaip bir geniş ekran bişey oldu.

Neyse buna da şükür dedik ki asıl bomba en son çıktı. Ben sadece chrome kullanırım ubuntuda da chromium kullanıyorum. 13.10da chromiumda flash desteği varken 14.04 te yok.
    Sağda solda aradım pepperflashplugin diye bir şeyi öneriyorlar onu ekledim. Güncelledim vs.

Şimdi nisbeten stabil sayılacak ama çözünürlük ayarı yapamadığım görünümünden memnun olmadığım bir ubuntu 14.04 üm var artık. Gerçi sistem toparlandığında saat epey geç oldu. Uzun süre kalamadım stabil mi diye ama en azından ilk 3-5 dakikada kapanmıyor artık.

Kıssadan hisse: memnun olduğun sürümü yükseltme !!!

• Ekran kartı ve kablosuz ağ kartı sürücüsü ile ilgili sorunlar için öncelikle aşağıdaki komutların çıktılarını rica edelim.

lspci | egrep 'VGA|3D|Display' 
    glxinfo | grep render
    lspci -nnk | grep -iA2 net
    lsmod

Aşağıdaki komutun çıktısı da yardımcı olacak ama çok uzun olduğu için paste.bin gibi bir ortama kopyalayıp çıktının bağlantısını paylaşmanız daha uygun olanilir.

dmesg
  • quote:

Ekran kartı ve kablosuz ağ kartı sürücüsü ile ilgili sorunlar için öncelikle aşağıdaki komutların çıktılarını rica edelim.

lspci | egrep 'VGA|3D|Display' 
    glxinfo | grep render
    lspci -nnk | grep -iA2 net
    lsmod

Aşağıdaki komutun çıktısı da yardımcı olacak ama çok uzun olduğu için paste.bin gibi bir ortama kopyalayıp çıktının bağlantısını paylaşmanız daha uygun olanilir.

dmesg

Tam olmamış bugün yine pek çok kez açılır açılmaz kapandı. Çözünürlük ayarı hala yapamıyorum ama en azından açılırsa düzgün açılıyor.
    Şu an açılışta belki 7-8 kez kendiliğinden reboot etti veya siyah ekran çıktı . fişi çekip kapatmak zorundakadım (laptopu pilsiz kullanıyorum)
    ama işte 7-8 seferden sonra şimdi yaklaşık 15-20 dakikadır sorunsuz.

İstediğiniz bilgileri aldım inşallah doğru yapmışımdır
    Bunlar screen shotlar

http://img.photobucket.com/albums/v608/hckose/1_zps7ce1673c.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v608/hckose/4_zpsf8b765b1.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v608/hckose/2_zpse1df2a12.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v608/hckose/3_zps1829e115.jpg

Bu da paste.bin linki umarım doğrudur.

pastebin.com
    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
    http://pastebin.com/embed_js.php?i=2RU4ndje

EDİT: şimdi kontrol ettim açılırsa çözünürlük ayarları çıkıyor..Ubuntu beni uyarmadan arkada çalışıp en iyi driverları arıyor ve buluyor olabilir mi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x-rayted -- 10 Mayıs 2014; 19:48:29 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Windows 10 dan 11 e Yükseltme
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Dmesg çıktısında 2 nokta göze çarpıyor. 1. Takasa alanı eklenirken sistem çok bekliyor.

quote:

[ 4.476369] EXT4-fs (sda6): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
    [ 17.945375] Adding 4177916k swap on /dev/sda7. Priority:-1 extents:1 across:4177916k FS

2. hostname ile ilgili bir sorun ve uyarı mesajı sizden nss-myhostname uygulamsını/paketini yüklemenizi istiyor.

quote:

[ 51.104401] type=1400 audit(1399738959.580:76): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" profile="unconfined" name="/usr/sbin/cupsd" pid=2406 comm="apparmor_parser"
    [ 235.296898] systemd-hostnamed[2754]: Warning: nss-myhostname is not installed. Changing the local hostname might make it unresolveable. Please install nss-myhostname!

Bunun için aşağıdaki komut ile libnss-myhostname paketini kurmayı deneyeniz.

sudo apt-get install libnss-myhostname

lsmod çıktısından bir şey anlamak zor, metin olarak paylaşsaydınız keşke. HD 4xxx serisi için kapalı kaynak sürücüsü kuramıyorsunuz, zannederim bunu biliyorsunuz. Isınma sorunu yaşarsanız aşağıdaki konuyu incelersiniz.

Takas alanı ile ilgili olarak aşağıdaki komutun çıktısını rica edeyim, lütfen resim yerine metin olarak paylaşınız.

sudo fdisk -l

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 10 Mayıs 2014; 21:27:08 >

• Ben bilgisayarı comodo nun secure DNS ile kullanıyorum. Bekleme onun için olabilir mi?
    İlk açılışta password yazdıktan sonra sistem gelmeden bir uyarı geliyor network service disabled . Asahi network çalışmıyor gibi ( şimdi tam hatırlamıyorum) bu uyarı bitince sistem geliyor. Fakat DNS ayarı 13.10da da aynıydı.

Isınma sorunu yok daha doğrusu farkında değilim. ben yine de sürekli soğutucu ile kullanıyorum. Ekranın kapanması ısınma ile mi ilgili. Hımmm

lsmod un ekran görüntüsü şöyleydi

quote:

cenk@cenk-Studio-1557:~$ lsmod
    Module Size Used by
    michael_mic 12540 4
    arc4 12536 2
    snd_hda_codec_hdmi 45303 1
    bnep 18895 2
    rfcomm 53664 8
    btusb 27580 0
    bluetooth 342263 22 bnep,btusb,rfcomm
    dell_wmi 12665 0
    sparse_keymap 13708 1 dell_wmi
    dell_laptop 17808 0
    uvcvideo 71309 0
    dcdbas 14448 1 dell_laptop
    videobuf2_vmalloc 13048 1 uvcvideo
    videobuf2_memops 13170 1 videobuf2_vmalloc
    videobuf2_core 39258 1 uvcvideo
    psmouse 91033 0
    videodev 108503 2 uvcvideo,videobuf2_core
    coretemp 13195 0
    kvm_intel 132549 0
    kvm 388083 1 kvm_intel
    serio_raw 13230 0
    joydev 17101 0
    snd_hda_codec_idt 48877 1
    snd_hda_intel 42730 5
    snd_hda_codec 164067 3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_idt,snd_hda_intel
    radeon 1416373 4
    snd_hwdep 13272 1 snd_hda_codec
    snd_pcm 85501 3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec,snd_hda_intel
    snd_page_alloc 14230 2 snd_pcm,snd_hda_intel
    snd_seq_midi 13132 0
    snd_seq_midi_event 14475 1 snd_seq_midi
    snd_rawmidi 25135 1 snd_seq_midi
    lib80211_crypt_tkip 17456 0
    snd_seq 55383 2 snd_seq_midi_event,snd_seq_midi
    i7core_edac 23458 0
    wl 3999690 0
    snd_seq_device 14137 3 snd_seq,snd_rawmidi,snd_seq_midi
    lib80211 14040 2 wl,lib80211_crypt_tkip
    edac_core 51213 1 i7core_edac
    ttm 72698 1 radeon
    snd_timer 28584 2 snd_pcm,snd_seq
    cfg80211 409394 1 wl
    drm_kms_helper 46907 1 radeon
    snd 60871 21 snd_hwdep,snd_timer,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_idt,snd_pcm,snd_seq,snd_rawmidi,snd_hda_codec,snd_hda_intel,snd_seq_device,snd_seq_midi
    drm 243792 6 ttm,drm_kms_helper,radeon
    lpc_ich 16864 0
    wmi 18673 1 dell_wmi
    soundcore 12600 1 snd
    i2c_algo_bit 13197 1 radeon
    video 18903 0
    parport_pc 31981 0
    mac_hid 13037 0
    ppdev 17391 0
    lp 13299 0
    parport 40836 3 lp,ppdev,parport_pc
    hid_generic 12492 0
    usbhid 47035 0
    hid 87604 2 hid_generic,usbhid
    firewire_ohci 35529 0
    ahci 25579 2
    firewire_core 61867 1 firewire_ohci
    r8169 61562 0
    sdhci_pci 18535 0
    libahci 26754 1 ahci
    crc_itu_t 12627 1 firewire_core
    sdhci 37779 1 sdhci_pci
    mii 13654 1 r8169
    cenk@cenk-Studio-1557:~$

fdisk için çıkanlar şöyle

quote:

cenk@cenk-Studio-1557:~$ sudo fdisk -1
    fdisk: geçersiz seçenek -- 1
    Usage:
    fdisk [options] <disk> change partition table
    fdisk [options] -l <disk> list partition table(s)
    fdisk -s <partition> give partition size(s) in blocks

Options:
    -b <size> sector size (512, 1024, 2048 or 4096)
    -c[=<mode>] compatible mode: 'dos' or 'nondos' (default)
    -h print this help text
    -u[=<unit>] display units: 'cylinders' or 'sectors' (default)
    -v print program version
    -C <number> specify the number of cylinders
    -H <number> specify the number of heads
    -S <number> specify the number of sectors per track

• kelebekx3 kullanıcısına yanıt
    alıntı yapmamışım görün diye bu mesajı atıyorum..
  • sudo fdisk -l komutunun somundaki değişke rakamala bir (1) yerine yazıyla küçük L (l) olması gerekiyor. Komutu kopyalayıp uçbirime yapıştırmayı deneyiniz.

sudo fdisk -l

libnss-myhostname paketini yüklediniz mi?
  • quote:

sudo fdisk -l komutunun somundaki değişke rakamala bir (1) yerine yazıyla küçük L (l) olması gerekiyor. Komutu kopyalayıp uçbirime yapıştırmayı deneyiniz.

sudo fdisk -l

Pardon yaa.. ne kadar cahil olduğum belli oldu

libniss-myhostname i yüklemiştim.

Bu arada açılışta çıkan uyarışuymuş .şimdi nette baktım önemli bir şey değil sanırım

Ubuntu güncelleme sorunu (13.10 dan 14.04e)

fdisk -l için çıkanlar şunlar

quote:

cenk@cenk-Studio-1557:~$ sudo fdisk -l
    [sudo] password for cenk:

Disk /dev/sda: 500.1 GB, 500107862016 bytes
    255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders, toplam 976773168 sektör
    Units = sektör of 1 * 512 = 512 bytes
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
    Disk kimlikleyicisi: 0xd9b73d22

Aygıt Açılış Başlangıç Bitiş BlokSayısı Kml Sistem
    /dev/sda1 63 80324 40131 de Dell Uygulaması
    /dev/sda2 * 80325 30800324 15360000 7 HPFS/NTFS/exFAT
    /dev/sda3 30800325 697658218 333428947 7 HPFS/NTFS/exFAT
    /dev/sda4 697659390 976771071 139555841 f W95 Ext'd (LBA)
    /dev/sda5 892930048 976771071 41920512 7 HPFS/NTFS/exFAT
    /dev/sda6 697659392 884566015 93453312 83 Linux
    /dev/sda7 884568064 892923903 4177920 82 Linux takas / Solaris

Disk bölümleme tablosu girdileri diskteki sırasında değil

• quote:

yükledim dedim ama şu çıkıyor
    cenk@cenk-Studio-1557:~$ sudo apt-get install libniss-myhostname 
    Paket listeleri okunuyor... Bitti
    Bağımlılık ağacı oluşturuluyor
    Durum bilgisi okunuyor... Bitti
    N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'private-ppa.launchpad.net_commercial-ppa-uploaders_billiards_ubuntu.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor.
    N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'private-ppa.launchpad.net_commercial-ppa-uploaders_billiards_ubuntu.list.distUpgrade' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor.
    N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'alexmurray-indicator-sensors-daily-trusty.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor.
    N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'private-ppa.launchpad.net_commercial-ppa-uploaders_billiards_ubuntu.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor.
    N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'private-ppa.launchpad.net_commercial-ppa-uploaders_billiards_ubuntu.list.distUpgrade' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor.
    N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'alexmurray-indicator-sensors-daily-trusty.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor.
    E: libniss-myhostname paketi bulunamadı

• Aşağıdaki komutu deneyiniz, elle yazarken hata yapmışsınız.

sudo apt-get install libnss-myhostname

Aşağıdaki komutun çıktısını da rica edelim.

cat /etc/fstab
    cenk@cenk-Studio-1557:~$ sudo apt-get install libnss-myhostname 
    [sudo] password for cenk:
    Paket listeleri okunuyor... Bitti
    Bağımlılık ağacı oluşturuluyor
    Durum bilgisi okunuyor... Bitti
    libnss-myhostname zaten en yeni sürümde.
    Aşağıdaki paketler otomatik olarak kurulmuş ve artık bu paketlere gerek duyulmuyor:
    libboost-filesystem1.53.0 libboost-iostreams1.53.0 libboost-random1.53.0
    libboost-regex1.53.0 libboost-thread1.53.0 libfftw3-3 libfftw3-long3
    libwebp4 libx264-123 linux-headers-3.11.0-12 linux-headers-3.11.0-12-generic
    linux-headers-3.11.0-13 linux-headers-3.11.0-13-generic
    linux-image-3.11.0-12-generic linux-image-3.11.0-13-generic
    linux-image-extra-3.11.0-12-generic linux-image-extra-3.11.0-13-generic
    Bu paketleri kaldırmak için 'apt-get autoremove' komutunu kullanın.
    0 paket yükseltilecek, 0 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.

cenk@cenk-Studio-1557:~$ cat /etc/fstab 
    # /etc/fstab: static file system information.
    #
    # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
    # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
    # that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
    #
    # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
    # / was on /dev/sda6 during installation
    UUID=de1ee4ce-1b36-499e-9a7f-f5f86610b537 / ext4 errors=remount-ro 0 1
    # swap was on /dev/sda7 during installation
    UUID=8d895b1b-5927-4f28-b534-f2d0b8ec6160 none swap sw 0 0

• libnss-myhostname paketi yüklü görünüyor, açılış süresi ile ilgili sorun ne durumda? Dmesg çıktısını pastebin.com üzerinden bir daha rica edelim.

dmesg
    size tekrar tekrar teşekkür ederim. sayenizde çalışa bir ubuntu 14.04e sahibim.
    ilk açılışta "network service discovery disabled uyarısı nedeniyle hafif gecikmeli geliyor.
    Bugün farkettim ki kapanma durumu windowsta da var. ama entersan sistem açılıyor windows veya ubuntu 1 dakika içinde ya ekran kararıp kalıyor ya kendiliğinden reboot ediyor. Enteresandır bir daha tekrarlamıyor sadece ilk açılışta oluyor. bir daha kapanmıyor. Sanırım bir donanım sorunu var.

dmesg için paste.bin çıktısı şöyle.
    pastebin.com
    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
    http://pastebin.com/7esLLbRm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x-rayted -- 11 Mayıs 2014; 21:06:52 >

• Dmesg çıktısına göre misafir oturumu ile ilgili bazı sorunlar var sanırım. Bu çıktıları misafir oturumu altında mı verdiniz?

network service discovery disabled hatası ile ilgili olarak aşağıdaki bağlantı incelenebilir.

ask ubuntu
    Network service discovery disabled: What does this mean for me?
    http://askubuntu.com/questions/339702/network-service-discovery-disabled-what-does-this-mean-for-me

Bunun için aşağıdaki komutu uçbirimde çalışrınız.

sudo gedit /etc/default/avahi-daemon

Açılan dosyada aşağıdaki satırı

AVAHI_DAEMON_DETECT_LOCAL=1

aşağıdaki şekilde değiştirmeyi deneyiniz, böyle bir satır yoksa aşağıdaki satırı dosyanın en altına ekleyiniz.

AVAHI_DAEMON_DETECT_LOCAL=0

• quote:

Dmesg çıktısına göre misafir oturumu ile ilgili bazı sorunlar var sanırım. Bu çıktıları misafir oturumu altında mı verdiniz?Hayır .. Asıl kullanıcı oturumunda verdim

Misafir oturumunu ben kullanmıyorum ama çocuklar bazen açıyor. ama bu çıktılar hep alı kullanıcı oturumundan alındı.

Network ile ilgili değişikliği akşam evde yapmaya çalışacağım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x-rayted -- 12 Mayıs 2014; 9:53:53 >
    Tekrar tekrar teşekkür ederim. sayenizde çalışan bir sistemim oldu
    Sözkonusu değişikliği yaptım network discovery uyarısı çıkmıyor ama açılış yine de 2-3 saniye gecikmeli...

Buna da şükür ! kapanma da bazen oluyor bazen olmuyor sanırım ısınma ile ilgili falan bir bir sorun.
    Tekrardan teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.